Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 4ος Θεματικός κύκλος: “Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” Υποθεματική: Υγεία – Ασφάλεια στο δρόμο

Θεματική ενότητα: «Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ, με ασφάλεια κυκλοφορώ»

Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος για την Οδική Κυκλοφορία και Ασφάλεια είναι ανάπτυξη μιας ασφαλούς συμπεριφοράς στον δρόμο. Γνωρίζοντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τους κανόνες, τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν ασφαλείς αποφάσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί είναι επίσης σημαντική για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι στον δρόμο. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ασφαλούς μετακίνησης και η αντίληψη των κινδύνων ενισχύει την ικανότητά τους να αντιδρούν σε κρίσιμες καταστάσεις με ασφάλεια. Επιπλέον, μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές , μπορούν να αναπτύξουν θετικές στάσεις όπως η συνειδητοποίηση της σημασίας της συνεργασίας και του σεβασμού προς τους άλλους συμμετέχοντες στον δρόμο. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, μπορούν να αναπτύξουν επίσης τη δεξιότητα του να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να επιδεικνύουν συμπεριφορές που προάγουν την ασφάλεια. Συνολικά η ενασχόληση με τον ΚΟΚ μπορεί να τους εξοπλίσει με τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται για να γίνουν ενεργοί πολίτες με συνειδητότητα και αφοσίωση στην οδική ασφάλεια και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

1ο Εργαστήριο «Το Συμβούλιο της τάξης»Μέσα από την συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Ενδεικτικές ερωτήσεις: -Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο; -Πεζοί, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς; -Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο; -Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο; -Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο; -Ποιοι έφτιαξαν τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας; - Γιατί;

-Εξαιρούνται των κανόνων τα μικρά παιδιά; -Είναι ασφαλές να μιλάει ο/η οδηγός οχημάτων και δίκυκλων στο κινητό του τηλέφωνο όταν οδηγεί; -Τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν/ην και στους άλλους; -Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε μέτρα προστασίας για τον εαυτό μας; Ανταλλάσσουμε απόψεις και μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Δείχνουμε εικόνες με την κυκλοφορία στους δρόμους και προβληματιζόμαστε. -Τι βλέπουμε στην εικόνα; -Τι σκέφτεστε για αυτό; -Τι σας κάνει να αναρωτιέστε αυτό που είδατε; Από τις απαντήσεις των παιδιών και μέσα από συζήτηση µε την ολομέλεια της τάξης σχεδιάζουμε το πλάνο της δράσης μας για το τι θα θέλαμε να διερευνήσουμε σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει. -Ποιο όνομα θα θέλαμε να δώσουμε στο σχέδιο μας? Φτιάχνουμε ένα ιστόγραμμα με αυτά που θέλουμε να μάθουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα

2ο Εργαστήριο «Αποκωδικοποιώντας τον Κώδικα» Παρακολούθηση βίντεο με το γνωστό παραμύθι «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.» Μαθαίνουμε τα σήματα και συζητάμε για την χρησιμότητά τους. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται. Παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων: -Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο; -Μπορούμε να το «διαβάσουμε;» - Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε μπλε κύκλο; Επιτρέπει ή απαγορεύει; -Τι σημαίνουν τα σήματα που βρίσκονται μέσα σε κόκκινο τρίγωνο; -Τι σηματοδοτεί το STOP και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν το βλέπουν; - Τι σημαίνουν τα χρώματα και τα σχήματα στα σήματα; -Ποια είναι η χρησιμότητα των παράλληλων λευκών γραμμών που υπάρχουν στους δρόμους; -Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν τις βλέπουν; -Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πεζοί όταν βλέπουμε τις λευκές γραμμές; -Με ποιο τρόπο χωρίζονται τα δύο ρεύματα οδήγησης στους δρόμους; -Ποια είναι τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη για τα οχήματα; - Tι σχήμα έχουν; -Τα φανάρια που αφορούν του πεζούς, απεικονίζουν δύο ανθρωπάκια, τον Σταμάτη (Κόκκινο) και τον Γρηγόρη (Πράσινο). Τι σηματοδοτούν; Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινούργιες έννοιες και λέξεις όπως: δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος, μονόδρομος… -Με την βοήθεια εικόνων φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με την λέξη «δρόμος» και τις αποτυπώνουμε στο χαρτί.

3ο Εργαστήριο «Η σημασία των κανόνων» Συζητάμε με την ομάδα για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο ως πεζοί και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, πριν διασχίσουμε το δρόμο. Καταγράφουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί. • Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. • Κοιτάζω αριστερά. • Κοιτάζω δεξιά. • Ξανακοιτάζω αριστερά. • Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, τότε περνώ προς το απέναντι πεζοδρόμιο. • Επιλέγω να περάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο από την διάβαση πεζών. • Βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο. Παρατηρούμε σε διάφορες εικόνες την οδική συμπεριφορά των οδηγών και των πεζών και επιβραβεύουμε τη σωστή. -Πως διασχίζουμε το δρόμο όταν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα; -Τι κάνουμε; -Υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον δρόμο; -Εκτός από επιβάτες και πεζοί είμαστε και οδηγοί. Διαβάζουμε το παραμύθι: Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας. Συγγραφέας: Κατερίνα Βαϊμάκη. Το παραμύθι μας δίνει την αφόρμηση για να κάνουμε εννοιολογικές προεκτάσεις και να διατυπώσουμε ερωτήματα. -Τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε ποδήλατο; -Ποιόν εξοπλισμό πρέπει να έχουμε; -Υπάρχουν επαρκείς ποδηλατοδρόμοι στην πόλη μας; -Υπάρχει πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στην πόλη μας; Φτιάχνουμε το δικό μας ποδήλατο με υλικά που έχουμε στην τάξη μας ( ξυλάκια, cd, γλωσσοπίεστρα,) και διηγούμαστε την ιστορία του ποδηλάτου που εμείς επινοήσαμε..

4ο Εργαστήριο «Αν ήταν αλλιώς…» Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια της τάξης, εικόνες οδικών ατυχημάτων και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να εκφράσουν την εκδοχή τους για το πώς μπορεί να προκλήθηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούν τα ατυχήματα να προκληθούν επειδή κάποιος από τους εμπλεκόμενους είχε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. -Πώς μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός οδηγού/πεζού/ποδηλάτη; - Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη; -Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν…. Θεατρικό παιχνίδι: τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες και αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα τροχαίο ατύχημα μέσα από την μίμηση ρόλων. Στην συνέχεια αναρωτιούνται και αποφασίζουν για το τι έπρεπε να έχει γίνει για να μην συμβεί το ατύχημα ξαναπαρουσιάζουν την σκηνή ώστε να αποφευχθεί το τροχαίο ατύχημα. Συζητάμε για την σημασία που έχει να φοράμε ζώνη ασφαλείας και τα παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό οι πεζοί να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις διαβάσεις, να λαμβάνουν υπόψη τους τα φανάρια και να γίνεται η χρήση των πεζοδρομίων. Οι ποδηλάτες απαιτείται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους με το σωστό εξοπλισμό. Ζητάμε από τα παιδιά, να φωτογραφίσουνε με την βοήθεια των γονέων τους, τα σήματα κυκλοφορίας που συναντάνε στην διαδρομή για το σχολείο μας. Φέρνουνε τις φωτογραφίες στο σχολείο και τις κοιτάμε στον υπολογιστή. Όποια σήματα δεν τα ξέρουμε ψάχνουμε να βρούμε τη σημασία τους. -Μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες πινακίδες που να ειδοποιούν για κάτι που δεν έχει προβλεφθεί; -Έχει δοθεί μέριμνα για τα παιδιά που θα ήθελαν να έρθουν στο σχολείο με το ποδήλατο; -Υπάρχουν διαβάσεις πεζών; -Οι φωτεινοί σηματοδότες επαρκούν; Ας σκεφτούμε.. Στην συνέχεια μπορούμε να τα αποτυπώσουμε με τον δικό μας τρόπο σε χαρτί. Φύλλα εργασίας με σχήματα και αντιστοίχιση με το κατάλληλο σήμα.

5ο Εργαστήριο «Τα χρώματα των φαναριών» Κατασκευή χάρτινου φαναριού «ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εκμάθηση κανόνων του σωστού πεζού -Πότε διασχίζουμε το δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο; -Τι κάνουμε όταν το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγόρης) αναβοσβήνει; - Αν υπάρχει Τροχονόμος ή Σχολικός Τροχονόμος, τότε τα σήματα και τα φανάρια που υπάρχουν ισχύουν; -Ποια είναι η διαφορά του Τροχονόμου από τον/την Σχολικό Τροχονόμο; -Οι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή όραση πώς πληροφορούνται για το χρώμα του σηματοδότη; -Παιχνίδι με φανάρι: τα παιδιά «κυκλοφορούν» σαν οχήματα στην αυλή και όταν σηκώσει ένα παιδί το φανάρι με το πράσινο χρώμα προχωράνε, με το πορτοκαλί επιβραδύνουν και με το κόκκινο σταματάνε. Ένα παιδί γίνεται τροχονόμος που ρυθμίζει την κυκλοφορία και σε περίπτωση παραβάσεων κάνει συστάσεις ή δίνει κλήσεις. -Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτα με δρόμους και σήματα, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα αυτοκινητάκια του σχολείου μας. Μία ομάδα φτιάχνει την μακέτα, μια άλλη ομάδα κατασκευάζει τα σήματα και τους φωτεινούς σηματοδότες, μια άλλη ομάδα φτιάχνει τους δρόμους πάνω στην μακέτα.

6ο Εργαστήριο «Οι κατασ ΚΟ(Κ)ποι του δρόμου» Επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της περιοχής μας με σκοπό την παρατήρηση, την καταγραφή και τη φωτογράφηση πινακίδων, ύπαρξη φαναριών, διαβάσεων, πεζοδρομίων. Οι μαθητές/ριες της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και ορίζονται οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν. Οι ομάδες αφού πάρουν μαζί τους από ένα σημειωματάριο, μολύβια και φωτογραφική μηχανή µε συνοδό τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ξεκινούν για την έρευνά τους. .Η κάθε ομάδα παρατηρεί προσεκτικά τον χώρο που έχει αναλάβει να μελετήσει. Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οι μαθητές/ριες καταγράφουν και παρατηρούν. Θα φωτογραφίσουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας για να τα βλέπουν όταν θα τα κατασκευάζουν. -Επιστρέφοντας στο σχολείο αξιολογούμε την επίσκεψη μας και τις παρατηρήσεις μας και επεξεργαζόμαστε τα συμπεράσματά μας. Κάνουμε την καταγραφή τους. Ποια σήματα θα έπρεπε να υπάρχουν στον ΚΟΚ και δεν υπάρχουν; Φτιάχνουμε το σήμα της φαντασίας μας που θεωρούμε ότι λείπει από τον ΚΟΚ αλλά εμείς το θεωρούμε αναγκαίο. Θα χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χρώμα και σχήμα για να δηλώσουμε το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.

7ο Εργαστήριο «Αξιολογώ» Από όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινότητα για να ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να καταλάβουν την σπουδαιότητά τους. Θέλουμε να τους επισημάνουμε τις τυχόν παραλείψεις στο θέμα της κυκλοφοριακής ασφάλειας που έχουμε εμείς ανακαλύψει. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συνθέτουν μια αφίσα την οποία θα αναρτήσουμε σε κάποιο σημείο στο χώρο του σχολείου. Κάποια βρίσκουν εικόνες στον υπολογιστή και τις εκτυπώνουν, κάποια τις κόβουν και τις κολλάνε και κάποια γράφουν το μήνυμα που θέλουν με την βοήθεια της εκπαιδευτικού. Η εκπαιδευτικός γράφει σε χαρτί το μήνυμα που τα παιδιά συντάσσουν και στην συνέχεια τα παιδιά το αντιγράφουν και αποφασίζουν σε ποιο σημείο θα τοποθετήσουν την αφίσα που θα δημιουργήσουν, μέσα ή έξω από το σχολείο. Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου με κανόνες για την οδική ασφάλεια για τους γονείς τους για να τους ευαισθητοποιήσουν στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Απονομή βραβείων εκμάθησης των βασικών κανόνων ΚΟΚ στους μαθητές. Συζήτηση και Παρουσίαση αποτελεσμάτων. Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας του προγράμματος -τι μάθαμε; - Πόσο πιο ενημερωμένοι και ασφαλείς αισθανόμαστε; Τελικό φύλλο αξιολόγησης

"ΒΙΒΛΙΟ-ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ"

"ΑΦΙΣΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"

"ΑΦΙΣΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΗΠΙΟΥ