De weg van een internationale student naar employability
Luc H
Created on April 7, 2024
More creations to inspire you
Transcript
internatioNalE studentEN
Karl
Hannah
Bahar
Juan
START
FINISH
5
4
De weg van een internationale student naar EMPLOYABILITY
1
3
2
12
11
7
10
9
8
6
13
Hameleers & Van Beuningen (2024)
Hannah is een 25-jarige Duitse die graag ondernemer wil worden en daarom heeft ze ervoor gekozen om zich in te schrijven voor de opleiding International Business.
Karl, een 21-jarige Zweed, treedt in de voetsporen van zijn vader en grootvader door een carrière na te streven in het internationale bedrijfsleven.
Bahar is een 19-jarige uit Azerbeidzjan die ervan droomt ingenieur te worden en de wereld duurzamer te maken.
Juan, een 20-jarige Colombiaan, heeft een passie voor het uitvinden en ontwerpen van producten. Hij wil werktuigbouwkunde studeren.
Veel internationale studenten, waaronder jijzelf, moeten een parttime baan nemen om hun opleiding te kunnen betalen.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou op dit moment een probleem kunnen zijn?
Jaar 2, semester 1
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Beperkte beheersing van het Nederlands, wat de toegang tot een breed scala aan vacatures beperkt; - Gebrek aan kennis over het opstellen van sollicitatiebrieven en cv's zoals gebruikelijk in Nederland; - Onzekerheid om jezelf effectief te presenteren tijdens sollicitatiegesprekken; - Onbekendheid met de arbeidsregels en -voorschriften; - Moeite om te integreren in de werkcultuur van de organisatie van de bijbaan; - Onervarenheid met het doen van belastingaangifte.
Gefeliciteerd met het aanbod van een passende baan bij een lokale werkgever! Dit is geweldig nieuws. Reflecteer op alles wat in het spel aan bod is gekomen en doe jezelf een aanbeveling: wat kun jij doen - vanuit jouw rol/functie/baan of werkzaamheden - om internationale studenten in de toekomst beter te ondersteunen?
GEFELICITEERD!
Gefeliciteerd met je afstuderen! Je hebt veel vrienden gemaakt in de regio en wil daarom graag blijven. Beantwoord de volgende vraag: Wat zou op dit moment een probleem kunnen zijn?
afgestudeerd +1 semester
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Geen betaalbare woonruimte kunnen vinden (i.v.m. het moeten verlaten van studentenhuisvesting); - Geen geschikte baan vinden op de lokale arbeidsmarkt; - Zich niet geïntegreerd voelen in de Nederlandse samenleving vanwege de taalbarrière; - Druk voelen van familie en vrienden om terug te keren naar het land van herkomst.
Met nog maar twee weken te gaan is het je gelukt om een studentenwoning te vinden, maar het was niet in de buurt van je hogeschool. Je gaat het komende jaar in Weert wonen.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou je op dit moment als een succes beschouwen?
jaar 1, semester 1: De start van je opleiding
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Het inschrijven bij de gemeente; - Het verkrijgen van informatie over de opleiding en hogeschool (zoals roosters en locaties); - Informatie krijgen over openbaar vervoer; - Deelnemen aan een introductieprogramma om docenten en andere studenten te ontmoeten; - Meedoen aan een buddyprogramma om te helpen zich aan te passen aan Nederland en het studentenleven.
Het zijn de laatste loodjes van je opleiding, nog maar een paar weken tot je afstudeert. Je moet er alleen nog voor zorgen dat je de deadline van je scriptie haalt. Je denkt na over de periode na je afstuderen.Beantwoord de volgende vraag: Welke redenen zou je kunnen hebben om na je afstuderen in Nederland te blijven?
Jaar 4, semester 2
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Positieve ervaringen met de Nederlandse cultuur; - Plannen om verder te studeren, zoals een masteropleiding; - Veel professionele mogelijkheden vanwege tekorten op de lokale arbeidsmarkt; - Je bent begonnen met Nederlands leren en je wilt je taalvaardigheden blijven verbeteren; - Je hebt vrienden gemaakt in Nederland en wilt deze relaties onderhouden; - Je hebt een partner gevonden in Nederland en wilt graag bij hem of haar blijven; - Ontevredenheid over het land van herkomst.
Je bent net begonnen aan het laatste jaar van de middelbare school in je eigen land. Volgend jaar wil je in Nederland studeren. Beantwoord de volgende vraag: Welke ondersteuning zou op dit moment handig zijn?
EEN JAAR VOOR DE START VAN JE OPLEIDING
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Hulp bij het kiezen van de juiste opleiding bij de hogeschool; - Informatie over de toelatingseisen van de hogeschool; - Informatie over eventuele taaltoetsen bij de hogeschool; - Hulp bij legaliseren diploma (Nuffic); - Hulp bij het aanmelden voor een opleiding (Studielink); - Hulp bij het aanvragen van eventuele beurzen of studieleningen; - Hulp bij het aanvragen van een visum (in geval van niet-EU).
Colofon
Deze tool is ontwikkeld door Luc Hameleers en dr. Loes van Beuningen van het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogeschool in Eindhoven en is gebaseerd op data afkomstig uit het onderzoeksproject INTERLOCALITY. Deze tool is mede tot stand gekomen met de hulp van prof. dr. Marian Thunnissen en Sander Wijnen. De tool mag door iedereen gebruikt worden in de originele vorm, voor niet-commerciële doeleinden, mits er gebruik wordt gemaakt van bronvermelding. Vragen of suggesties over deze tool zijn meer dan welkom. Neem hiervoor contact op via mail.
INTERLOCALITY
Je zit momenteel in je laatste semester van het tweede jaar en bereidt je voor op je aankomende stage.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou je op dit moment kunnen helpen?
Jaar 2, semester 2
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Hulp bij het vinden van geschikte stageplaatsen; - Begeleiding bij het opstellen van een overtuigende sollicitatiebrief en cv; - Hulp om jezelf effectief te presenteren tijdens sollicitatiegesprekken; - Hulp bij het begrijpen en interpreteren van arbeidscontracten, inclusief regels en voorschriften.
Gelukkig heb je ook een stageplaats kunnen bemachtigen voor het laatste jaar van je opleiding. Je hebt een geweldige stage gevonden om je professionele vaardigheden te ontwikkelen, maar het gaat niet van een leien dakje vanwege de verschillen in werkcultuur.Beantwoord de volgende vraag: Wat voor problemen zou je op dit moment kunnen tegenkomen?
Jaar 4, Semester 1
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Negatieve stereotypen over internationals kunnen integratie in de weg staan; - Communicatie kan verkeerd begrepen of geïnterpreteerd worden, wat tot conflicten kan leiden; - Werkstijlen kunnen botsen en het vermogen om samen te werken minimaliseren; - De professionele etiquette kan verschillen (ongeschreven gedragsregels met betrekking tot kleding, lichaamstaal, smartphonegebruik, etc.) waardoor er een gevoel van afkeer kan ontstaan.
Jaar 3, semester 1
Je hebt je best gedaan en op het allerlaatste moment heb je een stageplaats gevonden bij een regionale werkgever. Je vindt het echter moeilijk om te integreren in de stageorganisatie.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou je op dit moment kunnen helpen?
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Informatie ontvangen over het beleid en de procedures van de organisatie; - Deelnemen aan een inwerkprogramma; - Een buddy toegewezen krijgen binnen de organisatie; - Het delen van informele momenten met collega's zoals lunchpauzes of vrijdagmiddagborrels; - Het volgen van Nederlandse taalcursussen; - Hulp krijgen van een studiecoach van de hogeschool bij het spreken van de leidinggevende; - Samen met andere medewerkers deelnemen aan interculturele sensitiviteitstrainingen.
ZES MAANDEN VOOR DE START VAN JE OPLEIDING
Je bent aangenomen bij de hogeschool van je keuze. Het is tijd om je voor te bereiden op je start in september.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou een probleem kunnen zijn op dit moment?
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Moeilijkheden met het betalen van het collegegeld; - Moeilijkheden met het vinden van woonruimte in de buurt van de hogeschool; - Problemen met het aanvragen van een verblijfsvergunning (in geval van niet-EU); - Problemen met het krijgen van een Nederlandse bankrekening; - Problemen met het verkrijgen van een BSN; - Problemen met het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering.
Je doet je best om een baan te vinden op de lokale arbeidsmarkt, zodat je je vriendengroep niet hoeft te verlaten. Maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.Beantwoord de volgende vraag: Wat heb je op dit moment nodig?
AFGESTUDEERD +2 semesters
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Hulp bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning, vooral na het afronden van het oriëntatiejaar; - Ondersteuning bij het vinden van geschikte vacatures en het in contact komen met bedrijven, bijvoorbeeld via matchmakingevenementen; - Begeleiding bij het opstellen van effectieve sollicitatiebrieven en cv's; - Hulp van een professioneel netwerk, zoals een alumninetwerk, voor aanbevelingen en doorverwijzingen; - Hulp bij het begrijpen en interpreteren van arbeidscontracten.
Het einde van het derde jaar nadert. Je bevindt je in de laatste periode van je stage.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou je op dit moment als een succes beschouwen
Jaar 3, semester 2
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Nieuwe vaardigheden leren als gevolg van de stage; - De kans krijgen om interessante en boeiende taken uit te voeren; - Het uitbreiden van het professionele netwerk door de stage; - De kans krijgen om de afstudeerstage bij dezelfde organisatie te doen; - Het krijgen van een betaalde baan bij de organisatie na het afronden van de stage.
Je hebt je eerste semester met vlag en wimpel afgerond, maar je integratie in de Nederlandse samenleving is lastiger gebleken dan verwacht.Beantwoord de volgende vraag: Wat zou je kunnen doen om de situatie te verbeteren?
JAAR 1, semester 2
LEES WAT STUDENTEN ZEGGEN
Internationale studenten noemen: - Inschrijven voor Nederlandse taalcursussen; - Lid worden van een sportclub om te socialiseren en nieuwe mensen te ontmoeten; - Lid worden van een studentenvereniging om je sociale netwerk uit te breiden; - Het bijwonen van evenementen georganiseerd door de hogeschool of andere organisaties; - Deelnemen aan buitenschoolse activiteiten die door de hogeschool worden aangeboden; - Vrijwilligerswerk doen of een bijbaan zoeken.