Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Els teixits animals

Francina mASCARÓ gUTIÉRREZ

ÍNDEX

1. iNTRODUCCIÓ
qUE SÓN LES CÈL·LULES?qUÈ SÓN ELS TEIXITS?Què és la matriu extracel·lualr?
2. Classificació de teixits
2.1 Teixits epitelials
De revestimentglandualar
2.2 Teixits connectius
conjuntiucartalaginósossiadipóssanguinilimfàtic
2.3 teixits musuculars
esquelèticcardíacllis
2.4 teixit nerviós

Què són les cèl·lules?

Què és la matriu extracel·lular?
Què són els teixits?

1. Introducció

Teixit muscular

Teixit nerviós

Teixit connetiu

2 Tipus de teixits

Dintre dels teixits animals, en podem diferenciar: l'epitelial, el connectiu, el musular i el nerviós

Teixit epitelial

Teixit nerviós

Torna a: Tipus de teixits

TEIXIT NERVIÓS

En trobam tres tipus de teixits musculars: el cardíac, el llis i l'esquelètic

Torna a: Tipus de teixits

Teixit cardíac

Teixit llis

Teixit esquelètic

TEIXIT MUSCULAR

Teixit adipós

Torna a: Tipus de teixits

Teixit cartilaginós

Teixit conjuntiu

Teixit ossi

Teixit sanguini

Teixit limfàtic

TEIXIT CONNECTIU

Dintre dels teixits connectius trobem: els teixits cartilaginosos, el sanguini, el glandular, el conjuntiu, el limfàtic i l'ossi.

Teixit glandular

Torna a: Tipus de teixits

Teixit de revestiment

TEIXIT EPITELIAL

Dintre dels teixits epitelials en podem diferenciar el teixit de revestiment i el teixit glandular

Exemples

Teixit nerviósLes cèl·lules que conformen el teixit nerviós tenen la funció de captar la informació que reben gràcies al medi intern o extern, integrar-la en els centres nerviosos i elaborar una resposta. Exemples

TEIXIT OSSI D'UN OS

Teixit ossiEl teixit ossi té la funció principal de ser el principal teixit de sustentació i fa diverses funcions: de protecció, magatzem i regula el metabolisme del calci i el fòsfor. També s'encarrega de la formació de cèl·lules sanguínies dintre de la medul·la òssia. La característica més rellevant d'aquest tipus de teixits és que el teixit ossi és la matriu extracel·lular mineralitzada.

Els teixits són capes de cèl·lules similars que compleixen amb una funció específica. Els diferents tipus de teixits s'agrupen per formar òrgans.

Què són els teixits?

TEIXIT LIMFÀTIC DE MELSA

Teixit limfàticLa limfa està formada per una matriu extracel·lular fluida anomenada plasma. A part està formada per glòbuls blancs en particular de limfòcits i no té glòbuls vermells. Les seves funcions són: drenar l'excedent del líquid intersticial i retornar les proteïnes a la sang, el transport dels greixos des del sistema digestiu cap a la sang i també participa en el sistema immunitari de l'organisme.

La cèl·lula és la unitat morfològica i funcional de tot ésser viu. De fet, la cèl·lula és l'element més petit que es pot considerar viu.

Què són les cèl·lules?

TEIXIT ESQUELÈTIC D'UN OS

Teixit esquelèticLes cèl·lules que conformen aquest tipus de teixits són allargades, multinucleades, no ramificades, amb una longitud d'aproximadament uns mil·límetres fins a 30 cm. Té aparença estirada per la disposició dels filaments d'actina i miosina, del citoesquelet de les cèl·lules.

Exemples

Teixit connectiuAquests són teixits caracteritzats per la presència d'abundant matriu extracel·lular amb unes quantes funcions i aquestes són el sosteniment, la nutrició i la reserva.

La matriu extracel·lular és un tipus de membrana que facilita i accelera la regeneració dels teixits. Aquesta és segrestada per les mateixes cèl·lules. A més, el nostre organisme pot tenir més o menys quantitat i està sempre en renovació contínua.

Què és la matriu extracel·lular?

Com exemple de teixit nerviós tenim el cerebel.

Cerebel

Teixit nerviós

TEIXIT GLANDULAR DE REVESTIMENT DE LA PELL

Teixit epitelial de revestiment Aquest tipus de teixits forma una capa que recobreix tota la superfície de tant superfícies externes (com per exemple la pell) com internes (per exemple, els vasos sanguinis). Una de les característiques d'aquests teixits és que tenen poca matriu extracel·lular i tenen fortes unions entre les seves cèl·lules. Es poden classificar de diverses formes segons la seva forma: plana o esquamosa, cúbics, prismàtics. I també segons la seva disposició cel·lular, poden ser simples, estratificats i pseudoestratificats

Exemples

Teixit epitelialAquests teixits recobreixen tant superfícies externes com cavitats internes del nostre organisme i també la superfície dels nostres òrgans. Els teixits epitelials tenen les funcions de protecció, secreció de substàncies, absorció, excreció, transport i recepció dels estímuls sensorials.

TEIXIT SANGUINI

Teixit sanguiniEls teixits sanguinis estan composts per una matriu extracel·lular líquida que rep el nom de plasma. La sang es considera un teixit connectiu especialitzat que realitza diverses funcions: la de transport de substàncies diferents, la funció homeostàtica, la de comunicació i la de defensa.

TEIXIT CARTILAGINÓS DE L'ORELLA

Teixit cartilaginósEl cartílag és, juntament amb l'os, el principal teixit amb la funció de sustentació en els animals. Aquesta funció la duu a terme per les seves característiques de la seva matriu extracel·lular. Les cèl·lules d'aquest teixit reben el nom de condròcits. Podem trobar aquest teixit, per exemple a l'orella.

Exemples

Teixit muscularAquest, és l'encarregat del moviment del nostre organisme i els nostres òrgans. Aquest tipus de teixit està format cèl·lules allargades que reben el nom de fibres musculars o miòcits.

TEIXIT ADIPÓS DEL RONYÓ

Teixit adipós El teixit adipós és l'encarregat d'emmagatzemar lípids. Una diferència que presenta respecte als altres teixits és que té poca matriu extracel·lular i cèl·lules abundants. La funció principal d'aquests teixits és la reserva d'energia, encara que també participa en la protecció d'òrgans interns, funcions metabòliques i l'aïllament tèrmic. Podem trobar dos tipus de teixit adipós: l'adipós blanc i l'adipós marró

TEIXIT EPITELIALS GALNDULAR DE LA CAPSA SUPRARRENAL

Teixit epitelial glandularLes cèl·lules epitelials glandulars tenen com a funció principal la secretora. Les podem trobar aïllades en els epitelis o formant agrupaments multicel·lulars que reben el nom de glàndules. Aquestes glàndules tenen diverses funcions que són la de sintetitzar, emmagatzemar i secretar substàncies. Trobam dos tipus de glàndules: les glàndules endocrines i les exocrines

TEIXIT LLIS DE L'INTESTÍ PRIM

Teixit llisLes cèl·lules que conformen aquest tipus de teixits són allargades i tenen un nucli que està al centre. És un múscul que destaca en els éssers invertebrats i, en els vertebrats es poden trobar en totes les estructures corporals que no tenguin funció de moviments voluntaris (aparell digestiu, glàndules, úter…)

TEIXIT CONJUNTIU DE LA PELL

TEIXIT CONJUNTIU DEL ESTÓMAC

Teixit conjuntiuAquest tipus de teixits tenen la funció d'unir els altres teixits. Podem distingir entre dos tipus de teixits conjuntius: el conjuntiu lax (emplena els espais buits que hi ha entre els òrgans, els que hi ha sota la pell... és fonamental en la nutrició d'altres teixits) i el conjuntiu dens (es troba als tendons, lligaments, vàlvules cardíaques... i té una resistència mecànica molt elevada).

TEIXIT CARDÍAC DEL COR

Teixit cardíacLes cèl·lules que conformen aquests teixits són curtes, ramificades i majoritàriament mononucleades que estan unides a través dels discos intercalars. Aquest forma les parets del cor. Té contracció intensa, ràpida, rítmica, contínua i involuntària