Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
כוחה של קהילה_יום השואה תשפ"ד
educ shine
Created on March 13, 2024
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
הנחיות
גרסת חמ"ד
לפעילות
אגף תכנים, תוכניות, הכשרה והשתלמויות
כוחה של קהילה מערך ליום השואה
כוחה של קהילה נצפה בסרטון המצורף ונבקש לבצע משימת צפייה במהלכו: איך מאפייני הקהילה היהודית באים לידי ביטוי בסרטון?
פתיחה בעזרת לוח שיתופי או על ידי חלוקת פתקיות, כל משתתף יציין בכתב: קהילה בשבילי זה... לאחר מכן נקרא הגדרה למושג "קהילה" ונדון בכך. אמרו: חפשו בקבוצה משתתפים נוספים המשתייכים לקהילה זהה או דומה לזו שלכם ושבו זה לצד זה במליאה.
מהלך
*לחצו להסבר קצר על פתיחת לוח שיתופי, עבור המשך הפעילות:
חט"ע
התאמה לגיל:
מטרות
- הכרת המושג "קהילה" וניתוח משמעותו.
- קיום דיון ושיח בנושא כוחן של הקהילות היהודיות.
- עיסוק בנושא זיכרון והנצחה.
משימה לסיכום "קהילות יהודיות" על מנת להכיר מגוון קהילות יהודיות שהתקיימו ערב השואה נשלח את המשתתפים לפעילות בזוגות בה יחפשו מידע ברשת על אותן קהילות. את המידע שהצטבר ניתן להפוך ךקיר זיכרון בנושא: "קהילות יהודיות".
המשך - כוחה של קהילה בעזרת שאלות לדיון נחבר את הידע שלנו על 'קהילות' עם עולמם של שורדי השואה ופעולותיהם לאחר שחזרו מן התופת.
המשך - כוחה של קהילה נמשיך לשוחח על כוחה של קהילה ונקרא עדות על קהילת סלוניקי. אחרי הקריאה נערוך דיון קצר.
לפעילות
מהי קהילה?
לדיון
לפתיחת לוח שיתופי
נפתח לוח שיתופי וכל משתתף יעלה פתק ללוח בו ישלים את המשפט: קהילה בשבילי זה...
פתיחה
משימת צפייה: איך מאפייני הקהילה היהודית באים לידי ביטוי בסרטון?
נצפה בסרטון
הקהילות היהודיות היו התארגנות מקומית של הציבור היהודי. לקהילות היו הנהגה ומוסדות וכללים מקובלים ומוסכמים על חבריהן. הקהילות אפשרה ליהודים לשמור על ייחודם הדתי והלאומי בתנאי גלות. ברחבי אירופה, היה מגוון רב של קהילות יהודיות, כל אחת דומה לאחרות ושונה מהן. לכל אחת היו מאפיינים ייחודיים לה. הקהילות התקיימו במשך מאות שנים בערים ובעיירות, ב"שטייטל" – העיירה היהודית.
כוחה של קהילה
עדות על קהילת סלוניקי
- מה לדעתכם המשמעות של המילה כוח בהקשר של קהילה?
- האם הכוח שהצגתם מכוון לפרט, לקבוצה או גם וגם?
כוחה של קהילה
לדיון
שורדות ושורדי השואה לא שכחו את עברם ואת קהילתם. ערכי הקהילות ודרך התנהלותן היו נר לרגלם בבואם לבנות עצמם מחדש לאחר המלחמה וסייעו להם במשימתם הגדולה: לחזור לחיות. הם הקימו מוסדות לניהול עצמי, מצאו את דרכם לארץ ישראל ותרמו רבות להקמת המדינה ולשגשוגה. לזכר הקהילות, הוקמו בתי כנסת, אנדרטות וישובים ונכתבו ספרים, שירים ומחזות. אלו מאפשרים לזכור ולחוש את הקהילות.
כוחה של קהילה
*מומלץ לאסוף את הדפים ולתלות בכיתה וליצור קיר זיכרון בנושא: "קהילות יהודיות".
מידע תמציתי: מיקום, מספר היהודים לפני מלחמת העולם השנייה, כמה שרדו וכמה יהודים חיים במקום כיום, דמויות מוכרות, הנצחת הקהילה לאחר המלחמה וכו'.
חלוקה לזוגות:
- כל זוג מתבקש לחפש מידע על קהילה יהודית בתפוצות לפני השואה.
- יש לכתוב על דף את שם הקהילה ומידע תמציתי שכדאי ששאר התלמידים יכירו.
משימה לסיכום - "קהילות יהודיות"
לדיון
- איזו משמעות של "כוחה של קהילה" באה לידי ביטוי בתיאור חיי היהודים בסלוניקי?
- לדעתכם, אילו דברים מלכדים את חברי קהילת יהודי סלוניקי?
"ביום שישי חוזרים כל הדייגים לסלוניקי. בנמל, על מרצפות הרציף הלוהטות משמש נערמים הדגים בקשקשיהם הכסופים ומסביבם נדחקים הקונים, וכל אחד מתאמץ להשיג לו לכבוד השבת את הדג היפה ביותר. בערב שבת הכול הולכים לבתי הכנסת המרובים שבעיר, שכמה מהם אף עתיקים מאוד. הכול לבושים בגדי חג – המבוגרים בלבוש ספרדי מסורתי והצעירים בבגדים אירופיים. בשוב הגברים מהתפילה מתיישבים לסעודת שבת. בכל בית יהודי מוארים החלונות. זמירות עולות ובוקעות לכבוד שבת המלכה, יוצאות מבעד לחלונות הפתוחים ומתנועעות על המים."
קהילה היא קבוצה של אנשים המקיימים ביניהם סוג של שותפות. שותפות במקום מגורים, בתחומי עניין, ובמאפיינים המלכדים אותם כקבוצה. לחברי קהילה יש אינטרסים משותפים והקהילה מגנה על חבריה.
המשפט של חז"ל "כל ישראל ערבים זה לזה" היה בסיס לקיומה של הקהילה היהודית מאז ומעולם וגם בתקופת השואה. משפט זה ממשיך להיות הבסיס לקיומה של החברה הישראלית והוא עומד בבסיס היחסים האמיצים שאינם ניתנים להפרדה בין מדינת ישראל ויהודי התפוצות. משפט זה מוכיח שוב ושוב כי כוח האחדות מסייע להתגבר על קשיים ולהתמודד עם אתגרים.
- לדעתכם, האם אותם מאפיינים שליכדו את הקהילות באירופה מלכדים גם היום את החברה הישראלית? פרטו.
- אילו דברים מלכדים את הקהילות הקיימות בחברה הישראלית כיום?
- האם אתם מרגישים שאתם חלק מקהילה? איזו?
לאחר שהלוח נפתח, לחיצה על גלגל השיניים מצד שמאל תאפשר לכם לעצב את הלוח כפי שתרצו ולשתף אותו מיידית עם התלמידים. תוכלו לראות כמה תלמידים התחברו ללוח ולבקש מהם לשלוח פתקיות או תמונות בהתאם לפעילות הנדרשת.
לחיצה על "פתיחת לוח שיתופי" תוביל לאתר זה, ובו תוכלו לבחור ב"יצירת לוח" (כפי שמתואר בסימון שלהלן). תתבקשו לקרוא ללוח בשם שתרצו ולהקליד סיסמה לבחירתכם, והלוח ייווצר.