Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

MATERIALS

PROCEDIMENTS

EXPLICACIÓ

LÍQUIDS INFLAMABLES

MATERIALS

  • Pinces
  • Encenedor de cuina o espelma
  • Papers
  • Aigua
  • Alcohol
  • Gots
  • Sal (opcional)

LÍQUIDS INFLAMABLES

PROCEDIMENT

1

3

2

4

Aconseguim una barreja que s’encengui però que no cremi el paper. Juntament amb l’alumnat, definim què significa que una substància sigui inflamable.Comprovem que si suquem un paper en aigua i després hi acostem una flama, el paper queda intacte.Repetim el procés, sucant el paper en alcohol: el paper es crema.Ens plantegem un repte: hem d’obtenir una mescla d’alcohol i aigua de tal manera que aconseguim fer flama sense cremar el paper. Comprovem com, per superar el repte, hem de preparar una barreja que tingui una composició del 50 % d’aigua i el 50 % d’alcohol.

LÍQUIDS INFLAMABLES

La inflamabilitat és la propietat dels materials que tenen facilitat per encendre’s i provocar una reacció de combustió. Així doncs, una substància inflamable és tot aquell material combustible que segueix cremant una vegada s’ha encès, encara que es retiri la font d’ignició. El punt d’inflamabilitat és la temperatura més baixa a la qual, sota unes condicions determinades de pressió, les substàncies combustibles (principalment líquids) s’encenen en apropar una font d’ignició. En aquest cas, la flama s’apaga en allunyar la font de calor externa. Les substàncies inflamables, o combustibles, estan catalogades com a substàncies perilloses i, per això, a l’etiqueta d’aquests productes, s’identifiquen com a tal amb el pictograma d’una flama.

EXPLICACIÓ

(1/2)

LÍQUIDS INFLAMABLES

Hi ha diferents tipus de substàncies inflamables: les extremadament inflamables, que són gasos que s’encenen en contacte amb l’aire i a temperatura ambient o líquids amb punts d’inflamabilitat inferiors a 0ºC i punts d’ebullició per sota dels 35ºC (com és el cas de l’hidrogen o l’èter etílic); les fàcilment inflamables, que són sòlids que cremen fàcilment si entren en contacte amb una font d’ignició o líquids amb punts d’inflamabilitat inferiors a 25ºC i que no són extremadament inflamables (com l’alcohol etílic o l’acetona); i les inflamables, que són líquids amb punts d’inflamabilitat inferiors a 55ºC (com la gasolina, el querosè o el dièsel).En aquest cas, s’utilitza alcohol, una substància fàcilment inflamable, i aigua, una substància no inflamable. Si aconseguim fer una barreja amb una composició aproximada del 50% d’aigua i del 50% d’alcohol, com que l’alcohol és més volàtil, queda a l’exterior i crema. Per això es forma una flama en acostar l’encenedor. Ara bé, l’aigua mulla el full i actua com una capa protectora, que impedeix que el paper es cremi. Si es vol, es pot afegir sal a la barreja perquè el color de la flama sigui més visible.

EXPLICACIÓ

(2/2)

LÍQUIDS INFLAMABLES

Els augments de l’ocular i els objectius estan indicats amb una xifra i el símbol X. Per calcular l’augment total, s’ha de multiplicar el de l’ocular pel de l’objectiu seleccionat. La part mecànica està constituïda pel cos del microscopi (la base i el braç), la platina (la placa on es col·loca la mostra que cal observar), el tub que conté l’ocular, el revòlver giratori on hi ha els objectius i els caragols d’enfocament. Els ecosistemes aquàtics són l’hàbitat de molts éssers vius. Amb l’ajuda d’un microscopi podem observar amb major detall petits organismes i microorganismes presents en aquest medi. Per exemple, cianobacteris, organismes procariotes que fan la fotosíntesi; protozous, organismes unicel·lulars, eucariotes i heteròtrofs; algues; petits crustacis com els cladòcers o puces d’aigua i els copèpodes; i larves d’insectes.

MÉS INFORMACIÓ

LÍQUIDS INFLAMABLES