Invitació a la lectura: textos feministes per a dones del s. XXI
Biblioteca de Vila-seca
Created on February 2, 2024
Over 30 million people create interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
Transcript
Març 2024
PER A DONES DEL S. XXI
www.bibliotecavila-seca.cat
INVITACIÓ A LA LECTURA
TEXTOSFEMINISTES
Título 1
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
Ara Llibres, 2020
(c) Fotografia Joan Cortadellas
Dona i poder. Com i perquè feminitzar la política, de Jenn Díaz
www.bibliotecavila-seca.cat
«Per això les lleis que pretenen garantir tots el drets a les dones no poden oblidar regular la seva participació política i posar-la també al centre del debat, perquè és tan important que les dones puguin accedir als espais de decisió com que s'hi puguin desenvolupar amb total normalitat. És clar que hi ha qüestions vitals com la protecció de dones i nenes que pateixen violència masclista. Però l'accés al poder no pot quedar fora de les ambicions legislatives, perquè no tan sols garanteixen la igualtat d'oportunitats en els espais de poder, que en si ja és prou significatiu, sinó perquè està demostrat que quan les dones poden participar en les decisions i intervenir en les polítiques dels seus països, l'agenda canvia. Les dones que lideren amplien els interessos, apliquen la seva experiència a l'obra de govern, i el seu grup social no en queda exclòs, com ho ha estat sempre. La incidència de les dones en els llocs de poder i de màxima responsabilitat canvia el futur de la societat.»
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
L'Altra editorial, 2018
(c) Fotografia Isabella De Maddalena
Teoria King Kong, de Virginie Despentes
www.bibliotecavila-seca.cat
«El sexe que ho aguanta tot, el de la valentia, el de la resistència, sempre ha estat el nostre. No és que hàgim pogut triar, tampoc. [...]El feminisme és una revolució, no un reordenament de consignes de màrqueting, no una promoció de vaga de la fel·lació o de l'intercanvi de parelles, no es tracta només de millorar els nivells salarials. El feminisme és una aventura col·lectiva, per a les dones, per als homes, i per als altres. Una revolució que està en marxa. Una manera de veure el món, una tria. No es tracta d'oposar els petits avantatges de les dones als petits privilegis dels homes, sinó de fotre-ho tot enlaire.»
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
A: Cabré, M.Àngels. El llarg viatge de les dones: Feminisme a Catalunya. Edicions 62, 2000
(c) Fotografia Rafael Vargas
www.bibliotecavila-seca.cat
Vuit de març, de Maria-Mercè Marçal
«Amb la nostra derrota col·lectiva a l'esquena, avancem poc a poc però sense aturall. D'aquest vell farcell en traiem la ràbia per tirar a terra la muralla, el petit orgull de saber que no hem estat del tot vençudes. Del nostre descobriment, d'adonar-nos que som una nació oprimida, ens ve la força per lluitar i per avançar. Arribem a tot arreu i ens congreguem a cada plaça. Amb les eines de la nostra opressió. Amb les eines del nostre alliberament. NO SEREM JA MAI MÉS EL «MATÍS» DE LA HISTÒRIA. Som l'ALTRA CARA DE LA HISTÒRIA, silenciada curosament pels escrivans oficials. Com aquesta data del VUIT DE MARÇ que hem hagut de rescatar de l'oblit i que ens recorda que només NOSALTRES som protagonistes d'aquesta llarga marxa cap a la nostra llibertat.» Març-abril de 1979
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
Ara Llibres, 2016
(c) Fotografia Jordi Borràs
Curs de feminisme per microones, de Natza Farré
www.bibliotecavila-seca.cat
«Jo vaig perduda amb les onades del feminisme. Però és el que tenen les onades, que t'ofeguen. És clar que el feminisme d'avui té més armes per on atacar, més mitjans per poder alertar dels perills d'acceptar les coses tal com són només perquè fa segles que funcionen de la mateixa manera. Cada vegada es recullen més notícies que parlen específicament del masclisme. Alguna cosa s'està movent. Però al mateix temps, les dades diuen que els joves estan tirant enrere el que havíem avançat i no ens podem permetre perdre'ls. Els joves són essencials per començar a construir un món realment diferent. Els paradigmes són antics. I ells han de fer sòlid un futur que ara construirem des del present. Hi ha hagut un renaixement del masclisme [...]. Hi ha qui parla de neomasclisme, però en realitat el masclisme és el mateix. A vegades menys groller, però sempre molt fàcil d'olorar. [...] El masclisme esclafa els drets, el feminisme els reivindica. Com que el masclisme els esclafa, no tingueu por de dir amb la boca ben oberta: sóc feminista.»
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
Los libros del lince, 2017
(c) Fotografia Laura Ouch
Por qué no soy feminista. Un manifiesto feminista, de Jessa Crispin
www.bibliotecavila-seca.cat
«Pedirle a un sistema construido con el propósito expreso de oprimir (ejem, ¿le importaría dejar de oprimirme, por favor?) es una ridiculez. Lo único que cabe hacer es demantelarlo por completo y reemplazarlo.[...] No puedo vincularme a un feminismo obsesionado ciegamente con el «empoderamiento» y entre cuyos objetivos no figura la total destrucción de la cultura corporativa, un feminismo que se conforma con un porcentaje más alto de mujeres al frente de las empresas y del ejército, un feminismo que no entraña ninguna reflexión, ninguna incomodidad, ningún cambio real. Si el feminismo es universal, si es algo a lo que pueden «apuntarse» todas las mujeres y todos los hombres, entonces no es para mí. Si el feminismo no es otra cosa que beneficio personal disfrazado de progreso político, entonces no es para mí. Si cuando me declaro feminista debo dejar claro que no estoy enfadada y que no represento ninguna amenaza, entonces, desde luego, el feminismo no es para mí. Yo sí estoy enfadada. Yo sí represento una amenaza.»
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
Fanbooks, 2016
(c) Fotografia CCCB
Tothom hauria de ser feminista, de Chimamanda Ngozi Adichie
www.bibliotecavila-seca.cat
«El gènere importa a tot el món. I avui m'agradaria demanar que comencem a somiar un pla per un món diferent. Un món més just. Un món d'homes i dones més feliços i més honestos amb si mateixos. I aquesta és la manera de començar: hem de criar les nostres filles d'una altra manera. I també els nostres fills. [...] La manera com criem els nois els fa molt mal. En reprimim la humanitat. Definim la masculinitat de forma molt limitada. La masculinitat és una gàbia dura i petita i nosaltres hi fiquem els nois. [...] Fem un gran mal a les noies perquè les eduquem perquè satisfacin l'ego fràgil dels mascles. Ensenyem les noies a encongir-se, a fer-se més petites. El problema del gènere és que prescriu com hauríem de ser en comptes de reconèixer com som. Imaginem-nos que feliços que seríem, que lliures, si fóssim nosaltres de debò i no haguéssim de respondre a les expectatives de gènere.»
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
(c) Fotografia Arxiu Vidal-Capmany (URV)
A: Cabré, M.Àngels. El llarg viatge de les dones: Feminisme a Catalunya. Edicions 62, 2020
Contra qui lluita la dona?, de Maria Aurèlia Capmany
www.bibliotecavila-seca.cat
«La lluita de la dona ha de ser des de dintre de la societat, destruint precisament totes les traves que li impedeixen l'usdefruit de tots els béns d'aquesta societat, reclamant la integració absoluta d'ella, com a persona, no com a dona, en els punts i els llocs des d'on es domina el desenvolupament d'aquesta societat. La modificació que la dona reclama és una modificació total i profunda d'aqueta societat, la revisió de tots els valors i l'abolició de tota prioritat masculina, la denúncia de tot atemptat a la persona humana. [...] La dona ha conquerit la veu i ha conquerit un espai, un lloc per a ella. Però de res no li servirà la veu si no té paraules per dir, i les paraules són el producte d'una cultura heretada, i de poc li servirà el lloc si no sap què posar-hi.» Maig de 1976
PER A DONES DEL S. XXI
Març 2024
TEXTOS FEMINISTES
Invitació a la lectura
Ediciones B, 2005
(c) Fotografia Fusión Asturias
Feminismo para principiantes, de Nuria Varela
www.bibliotecavila-seca.cat
«El feminismo es un impertinente -como llama la Real Academia Española a todo aquello que molesta de palabra o de obra-. Es muy fácil hacer la prueba. Basta con mencionarlo. Se dice feminismo y cual palabra mágica, inmediatamente, nuestros interlocutores tuercen el gesto, muestran desagrado, se ponen a la defensiva o, directamente, comienza la refriega. ¿Por qué? Porque el feminismo cuestiona el orden establecido. Y el orden establecido está muy bien establecido para quienes lo establecieron, es decir, para quienes se benefician de él. [...] El feminismo es un discurso político que se basa en la justicia. El feminismo es una teoría y práctica política articulada por mujeres que tras analizar la realidad en la que viven toman conciencia de las discriminaciones que sufren por la única razón de ser mujeres y deciden organizarse para acabar con ellas, para cambiar la sociedad.»