Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

2023

destacats

Taula de continguts

Foment de la lectura i activitats culturals

Serveis

Espais

Presentació

La BCT en xifres

Gestió i organització

Col·leccions

Suport a la recerca

Formació d'usuaris

A continuació, us detallem les activitats principals realitzades a la Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa (BCT) durant l'any 2023, destacant-ne també les dades rellevants, tant de les activitats presencials com virtuals.El 2023 va veure un notable increment dels serveis presencials, amb 39.053 visitants més i 1.154 reserves addicionals de sales de treball en grup en comparació amb el 2022.

Presentació

Suport a la recerca

Servei de Suport a la Informació sobre Patents

Durant l'any 2023 s’han elaborat 4 informes de cerques de patents.

Servei d'Informació Especialitzada (SIE)

S’han atès 17 cerques d'informació especialitzada, mitjançant el Servei d'Informació Especialitzada (SIE).

Servei de Propietat Intel·lectual (SEPI)

Servei d’Obtenció de Documents (SOD)

S’han rebut 75 sol·licituds de documents per part d’usuaris del Campus de Terrassa. D'aquestes sol·licituds, 14 han estat servides amb el fons de la BCT, 13 han estat servides per centres estrangers, 17 servides per universitats espanyoles i 27 per universitats catalanes (i 4 normes demanades al Col·legi Oficial d'Enginyers).S'ha donat resposta a 15 peticions rebudes de centres externs a la UPC: 6 han estat servides amb els fons departaments del CT i 9 han estat servides amb els fons de la BCT.

Durant l’any 2023 s’ha donat resposta a 2 consultes rebudes i s’ha potenciat la introducció de continguts sobre drets d’autor i propietat intel·lectual a 35 de les activitats formatives impartides per la Biblioteca.

Treballs acadèmics més consultats 2022

. Continuem donant visibilitat a la producció científica generada al Campus de Terrassa: Treballs acadèmics, E-prints UPC, Revistes UPC, Congressos UPC, Tesis doctorals i Videoteca digital de la UPC

Title 1

Llibre d'actes

Comunicacions

Ja es poden consultar a UPCommons. Congressos les comunicacions presentades al darrer Congrés Dones Ciència i Tecnologia, celebrat al Vapor Universitari de Terrassa els dies 2 i 3 de març de 2023.

El passat 17 de maig es va celebrar el PhD Day ESEIAAT (Spring, 2023). Aquesta jornada, adreçada principalment a estudiants de doctorat de primer curs, va servir per a presentar els seus avenços a la comunitat doctoral de la UPC i establir futures col·laboracions.Les presentacions i els pòsters mostrats es poden consultar a UPCommons.

Disponibles a UPCommons les contribucions al 1r Simposi sobre Investigació a la Indústria Indie del Videojoc (I3V 2023), celebrat com acte paral.lel al INDIE GAMES TRS, punt de trobada per a tota l’escena independent del videojoc espanyol, i que va tenir lloc al CITM el darrer 27 d'octubre.

Title 1

Nous criteris d'avaluació a la convocatòria 2023 de sexennis de recerca

ANANECA ha aprovat els nous criteris d'avaluació de la pròxima convocatòria del sexenni de recerca que incorpora canvis molt importants. Des de les biblioteques hem elaborat nous materials adaptats a aquests nous criteris i hem atès 9 demandes de suport a les sol·licituds d'acreditació per part d'investigadors del Campus.

A la nova versió de DRAC ja es poden incorporar Datasets. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la col·laboració del Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la UPC i a l'ajut econòmic rebut dins del "Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia", part del fons Next Generation EU.

Ja es poden incorporar Datasets a DRAC

Portal únic UPC de Gestió de Dades de Recerca

El nou portal de dades de recerca vol millorar el suport a la gestió de dades de recerca a la UPC a través d'una finestreta única d'atenció a l'investigador. El projecte està coordinat pel Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius i hi participen l'Àrea de Recerca, l'Àrea TIC, l'Àrea de Serveis Jurídics i Avaluació de Riscos, el Comitè d'Ètica, l'Escola de Doctorat. El portal, adreçat a investigadors de la UPC, ofereix un punt de contacte únic per a resoldre dubtes i atendre les vostres demandes: ciencia.oberta@upc.edu.

 • Portal UPC: Dades de recerca
 • Dades de recerca FAIR
 • Ciència oberta a la UPC

Nous criteris d'avaluació a la convocatòria 2023 de sexennis de recerca

ANECA ha aprovat els nous criteris d'avaluació de la pròxima convocatòria del sexenni de recerca que incorpora canvis molt importants.

A la nova versió de DRAC ja es poden incorporar Datasets. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la col·laboració del Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la UPC i a l'ajut econòmic rebut dins del "Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia", part del fons Next Generation EU.

Ja es poden incorporar Datasets a DRAC

Title 1

informe complet

Publicacions del PDI del Campus Terrassa validades i normalitzades a DRAC

631

Infografia

Articles indexats d'investigadors del Campus de Terrassa: 2022

You can write a description here

Title here

You can write adescription here

Title here

You can write a descriptionhere

Title here

DRAC: Descriptor de la Recerca i l'Activitat Acadèmica de la UPC

Distribució del total d'assistents

2.085

171

50

Assistents

Hores

Activivitats formatives

S’han ofert sessions de formació sobre habilitats informacionals i gestió de recursos d’informació en diferents especialitats i temàtiques.

Formació d'usuaris

Title 1

Nivell 3

Nivell 2

Nivell 1

Distribució assistents

Sessions adreçades a l’estudiantat de Grau i de Màster (sessions presencials o mòduls virtuals)

Sessions de suport a la competència “Ús solvent dels recursos d’informació” als graus de l’ESEIAAT

Title 1

ASSISTENTS

1.464

hores

83

sessions

11

Sessions de suport als estudiants de Màster de l'ESEIAAT

BIBtips:

Sessions virtuals a la FOOT (Grau en Òptica i Optometria i Màster Universitari en Optometria i Ciències de la Visió)

BIBtips:

BIBtips:

Sessions adreçades a l’estudiantat de doctorat(organitzades per l’ICE)

Sessions presencials al CITM

Diploma Sènior Universitari en Ciència, Tecnologia i Societat per a majors de 55 anys

ASSS

Sessions adreçades a PDI (organitzades per l’ICE)

Title 1

Punt ATENEA Biblioteques-ICE

El servei d'autoenregistrament: nou procediment i equipament

La Biblioteca i els Serveis TIC del Campus Terrassa ofereixen el servei d'autoenregistrament, amb nou equipament i un procediment molt més senzill, després d'uns mesos d'interrupció. Es tracta d'un servei, adreçat al PDI/PAS i estudiantat del Campus Terrassa, on de manera completament autònoma, l'usuari pot enregistrar-se.

Continuem donant suport als docent en la millora del disseny i de l'estructura les seves assignatures a través de les consultes rebudes al Punt ATENEA Biblioteques-ICE. A més, el 22 de juny i 5 de juliol, vàrem impartir un taller organitzat per l'ICE amb 25 inscrits i molt bona acollida.

Serveis

Title 1

My UPC Doctoral Thesis

Mi tesis doctoral UPC

La meva tesi doctoral UPC

 • Podràs organitzar les tasques d'una manera molt visual i senzilla.
 • Hi podràs incloure tota mena d'informació (arxius, checklists, calendaris que permeten assignar dates de venciment, etc.).
 • És compatible amb múltiples plataformes (ex. Google Documents, Slack, Dropbox i Jira).
 • Et serà més fàcil comunicar-te amb el teu director encara que també el podràs utilitzar per treballar-hi sol.
 • És gratuït. Té algunes funcionalitats de pagament, però amb la versió gratuïta pots crear fins a 10 taulells.

Plantilla per a la gestió de la tesi doctoral

Write a subtitle here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam. sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet

Write a subtitle here

Title here

Title 1

Col·leccions

Adquisicions

La biblioteca ha comprat un total de 29 llibres electrònics de la bibliografia recomanada en les guies docents dels diferents graus de l’ESEIAAT i de la FOOT.Les biblioteques de la UPC han comprat consorciadament les següents col·leccions de l’editorial Springer:

 • Mathematics & Statistics 2014 i 2015: 1.038 títols
 • Engineering 2018 i 2023: 2.284 títols
Les biblioteques de la UPC han subscrit:
 • 2018 títols politècnics de les col·leccions McGrawHill, Pearson i Reverte de la plataforma Ingebook.
 • 5 títols sobre metodologies del treball científic de l’editorial Síntesis
 • 273 títols sobre informàtica de plataforma Biblioteca ENI
S’ha gestionat l’adquisició de 10 documents a càrrec dels departaments del Campus de Terrassa.

Espais

Obertura extraordinària per exàmens parcials

Durant el període d'exàmens parcials i finals la biblioteca amplia l’horari d’obertura de les seves instal·lacions en caps de setmana i festius. Les dades globals del 2023 són les següents:

Pels vols de Nadal, es va organitzar un altre concurs amb molt èxit de participació: Suggereix una lectura d’un llibre o fes un desig de Nadal.

Al mes d'abril, es va realitzar el concurs "Recomana una novel·la per Sant Jordi", amb l'objectiu de seleccionar títols per afegir a la col·lecció "Cultures del món" de la BCT, que ofereix novel·les d'autors destacats de tot el món per promoure la diversitat cultural.

Concursos

Foment de la lectura i activitats culturals

Title 1

Com activitat complementària a la parada virtual es va muntar una exposició a la biblioteca amb una selecció de novel·les adquirides recentment.

Sant Jordi

Exposició d'imatges creades amb Leonardo.ai, un sistema de creació d'imatges mitjançant la intel·ligència artificial'

Ells llegeixen, i tu?

Exposicions

Arrel de la celebració de la 3a edició del Congrés dones, ciència i tecnologia, la Biblioteca destaca les contribucions de les dones en ciència i tecnologia, i promou la integració de la perspectiva de gènere a l'àmbit acadèmic i educatiu.

Dones, ciència i tecnologia

+info

L'any 2023 les biblioteques han apostat per un nou disseny d'exlibris creat per art generatiu que juga amb elements clàssics de la UPC, juntament amb d'altres representatius dels estudis de la Universitat. Els elements centrals triats són el cercle, representatiu de la UPC, i un llibre obert, que recorda l'actual exlibris de les biblioteques.La proposta ha anat a càrrec d'Anna Carreras, artista digital i programadora creativa, que ha utilitzat aquests elements per a la creació d'algorismes generatius.

Estrenem ex-libris

Lorem ipsum dolor sit amet

Club de lectura ACTES a la Biblioteca

La Biblioteca acull una de les edicions del Club de lectura organitzat per ACTES - Alumni Ciència, Tecnologia i Societat de l'ESEIAAT, on un grup d’unes vint persones es reuneixen per comentar i intercanviar opinions sobre una mateixa obra, el darrer dimecres de cada mes.

+info

“International Games Month” és una iniciativa dirigida per voluntaris de tot el món per reconnectar comunitats a través de les seves biblioteques al voltant del valor educatiu, recreatiu i social de tots els tipus de jocs. En el transcurs del mes de novembre, vàrem informar sobre la història i curiositats d’alguns dels jocs que podeu trobar a la BCT.

Els escacs continuen sent un dels jocs amb més èxit.

S'han fet 12 puzles col·laborativament.

Hem participat en la Setmana Cultural de l'ESEIAAT, amb l'organització d'un torneig d'escacs amb la participació de 20 persones jugant 10 partides ràpides simultàneament.

S'ha habilitat una pissarra en l'àrea de descans per fer sudokus.

Title 1

Durant el darrer trimestre de l’any s’ha contribuït en l’elaboració del nou Pla estratègic de biblioteques UPC 2030.La Biblioteca del Campus de Terrassa ha participat en la fase d’elaboració d’un DAFO on s’han recollit les aportacions dels diferents agents del campus implicats: direccions del centres, PDI, PAS i estudiantat. Paral·lelament s’ha elaborat un DAFO també entre tot el personal de la Biblioteca.

informe complet

EUNCET

CITM

FOOT

ESEIAAT

A finals del 2023 hem obtingut els resultats sobre l’ús i la satisfacció de les biblioteques de la UPC per part de l’estudiantat 2022/2023, que el Servei de Biblioteques. L’objectiu és establir nous procediments i línies de treball per resoldre les mancances detectades, millorar els serveis i recursos oferts.

Gestió i organització

Enquesta sobre l'ús i satisfacció de les biblioteques per part de l'estudiantat

Estem molt contents per l’elevada participació (més de 3.800 respostes) i perquè la mitjana de satisfacció global de les biblioteques ha estat d’un 5,04 sobre 6.

ChatGPT: oportunitat i repte per a la docència. I ara que fem?

Anglès

Gestionar mi bibliografía con EndNote Online

Publique hoy en acceso abierto en las revistas de Wiley con el acuerdo transformativo

Influència de les noves tècniques d'intel·ligència artificial en la docència, recerca i desenvolupament professional a l'enginyeria

Ahorra tiempo con la actualización automática de tu perfil de investigador.

Atenció a les persones amb discapacitat pel personal de biblioteques

La comunicació a través de la pantalla

Formació específica equips intervenció

Prevenció dels riscos laborals en el teletreball

Taller de autores - Cómo escribir y publicar artículos científicosde Wiley con el acuerdo transformativo

DEA 2023

El llenguatge inclusiu i no sexista en la gestió de la docència en català, castellà i anglès.

Nous contextos de la bibliometria i les seves limitacions

Dades de recerca : eines i recursos per donar suport al personal investigador.

Formació rebuda pel personal

Title 1

nous materials docents incorporats a Aprèn

demandes de suport en sol·licitud de sexennis

tallers organitzats per l'ICE per a estudiants de doctorat

45

631

11

75

tallers organitzats per l'ICE per a PDI

assistents a activitats formatives

2.085

1.009

seguidors a Instagram (+124)

683

seguidors a Twitter (+12)

cerques de patents fetes al Servei d'informació de Patents

41

tesis incorporades a UPCommons-Tesis

867

treballs publicats a UPCommons

123

articles de revista publicats a UPCommons

sol·licituds de documents rebudes pel Servei d'Obtenció de Documents

50

activitats formatives

publicacions del PDI del Campus Terrassa normalitzades i validades a DRAC

noves publicacions geolocalitzades del Campus de Terrassa a GeoCommons

10

documents comprats a càrrec dels Departaments

332

reserves de sales de treball en grup

6.594

94

1.929

29

283

hores d'activitats formatives

171

52

cerques d'informació ateses

17

102

fotos introduïdes a la MDUPC

50

154

2.477

115.959

242

hores d’obertura

2.728

dies d'obertura

visitants

préstecs de documents

llibres comprats en paper

llibres comprats en format electrònic

préstecs d'equipaments

préstecs de portàtils per dies

préstecs de portàtils per hores

e-prints publicats a UPCommons

consultes rebudes al Servei de Protecció Intel·lectual

vídeos revisats a Zonavídeo UPC

seguim!

Title 1

Got an idea?

Let the communication flow!

With Genially templates, you can include visual resources to wow your audience. You can also highlight a particular sentence or piece of information so that it sticks in your audience’s minds, or even embed external content to surprise them: Whatever you like!Do you need more reasons to create dynamic content? No problem! 90% of the information we assimilate is received through sight and, what’s more, we retain 42% more information when the content moves.

 • Generate experiences with your content.
 • It’s got the Wow effect. Very Wow.
 • Make sure your audience remembers the message.

Got an idea?

Let the communication flow!

With Genially templates, you can include visual resources to wow your audience. You can also highlight a particular sentence or piece of information so that it sticks in your audience’s minds, or even embed external content to surprise them: Whatever you like!Do you need more reasons to create dynamic content? No problem! 90% of the information we assimilate is received through sight and, what’s more, we retain 42% more information when the content moves.

 • Generate experiences with your content.
 • It’s got the Wow effect. Very Wow.
 • Make sure your audience remembers the message.