Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

RUGBY WORLD CUP 2019

Horizontal infographics

GRETA THUNBERG

Horizontal infographics

FIRE FIGHTER

Horizontal infographics

VIOLA DAVIS

Horizontal infographics

LOGOS

Horizontal infographics

ALEX MORGAN

Horizontal infographics

Transcript

ROBOTS ENTRE iguals

Contacte

Antecedents

  • L'Observació entre Iguals com a mecanisme de desenvolupament professional docent.
  • Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-2023.

Els cursos de formació

S'ofereixen dos cursos de participació voluntària amb el mateix contingut i la mateixa estructura.

Dades inicials

La recerca

Disseny metodològic quasi experimental de pre i post-test, dins d’un disseny mixt seqüencial explicatiu.

Dades finals

Timeline

Un projecte de formació i recerca basat en l’aprenentatge entre iguals, entre docents, per a l’impuls de l’aplicació de la robòtica educativa a l’aula.

Participació

Resum de resultats referents a les percepcions de col·laboració i competència digital docent.

51 docents

Referències bibliogràfiques

S'analitzen les dades recollides dels dos grups tant de forma conjunta com per separat.

Curs 2022-2023 Diagnosi de les necessitats Disseny i aprovació de les propostes formatives

2025 Publicació de resultats.

Juny - Desembre 2024 Anàlisi de dades de la recerca.

Setembre 2023 Inscripció dels participants en els cursos de formació.

Novembre 2023 - Maig 2024 Desenvolupament dels cursos de formació. Rebuda del material als centres. Aplicació de l'observació entre iguals. Recollida de dades.

Vols participar?T'interessa conèixer més detalls?Tens algun dubte?Tens una idea o suggeriment?CONTACTA!Mireia Soler Mirallesmsole429@xtec.cat

Referències bibliogràfiquesCreswell, J. W. (2015). Qualitative, quantitative and mixed methods approaches. (2.a ed.). Sage Publications.Corcelles Seuba, M., Duran Gisbert, D., Flores Coll, M., Miquel Bertran, E. y Ribosa Martínez, J. (2023). Percepciones docentes sobre observación entre iguales: resistencias, agencia, procedimiento y objetivos de mejora. Estudios sobre Educación, 44. https://doi.org/10.15581/004.44.002Economou, A. (2023). SELFIEforTEACHERS. Designing and developing a self-reflection tool for teachers’ digital competence. Publications Office of the European Union. https://doi.rog/10.2760/561258Corcelles-Seuba, M., Sala, I., Soler, M., Duran, D. (2024). Impact of Reciprocal Peer Observation on Teacher Collaboration Perceptions. British Educational Research Journal. https://doi.org/10.1002/berj.3958Departament d'Educació (2020). Pla d'Educació Digital de Catalunya.

A2

A més de recollir dades demogràfiques, abans d'iniciar la proposta formativa, es demana a les persones participants que responguin un qüestionari que recull, d'una banda, les percepcions en col·laboració docent amb el Teacher Collaboration Perceptions Questionnaire (Corcelles et al., 2024) i, de l'altra, les percepcions en la pròpia competència digital docent, amb ítems del qüestionari SELFIE for Teachers (Economou, A., 2023). A continuació es mostren algunes de les dades analitzades:

Dades inicials

Mitjana

Prop del 80% dels participants mostren puntuacions superiors a 3 sobre 4, de mitjana.

76,5%

Col·laboració docent

Compromís professional

De les 51 persones participants, 43 van realitzar la FIC EDCA el curs passat. 14 d'elles, com a formadores.

84%

Empoderament de l'alumnat

Ensenyament i aprenentatge

Foment de la CDA

Competència digital

16 participants han realitzat alguna formació en robòtica educativa prèvia a l'actual.

31%

30 de les 51 persones participants no tenen cap experiència prèvia en robòtica educativa a l'aula.

59%

84%

43 participants són de gènere femení mentre que la resta són de gènere masculí o prefereixen no respondre.

Amb una escala de Likert de 4 punts, es mesuren tres dimensions:

  • La cultura col·laborativa
  • L'agència col·lectiva: distingint entre la interdependència positiva i la pràctica transformadora
  • Les actituds cap a la col·laboració: considerant-ne tant les preferències com les resistències

S'avaluen només les àrees que tenen a veure de forma directa amb la col·laboració docent i la robòtica educativa. D'acord amb la prova U de Mann Whitney, no hi ha diferències significatives entre les mostres en els valors inicials (p>0.05), que indiquen un nivell A2 en CDD de mitjana. Així doncs, es podran comparar els resultats de l’impacte de la intervenció proposada.

FIC EDCA Les sigles FIC EDCA corresponen a la Formació Interna de Centre realitzada entre els cursos 2021-2022 i 2022-2023 titulada Elaboració de l'Estratègia Digital de Centre i Situacions d'Aprenentatge.

La recerca té dos grans objectius:- Analitzar la potencialitat de l’observació entre iguals com a mecanisme per la millora de la competència digital docent.- Comprendre l’impacte de l’OEI en la millora de les percepcions de la cultura col·laborativa en el centre, l’agència col·lectiva i les actituds vers la col·laboració.En compliment de la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals i l'article 89 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals amb finalitat d’investigació científica, s'ha demanat als participants el consentiment per recollir les seves dades anonimitzades.

La recerca

Mitjançant un disseny metodològic quasi experimental de pre i post-test, dins d’un disseny mixt seqüencial explicatiu (Creswell, 2015), es compararan les dades de docents que participen en la formació que incorpora observació entre iguals (Robots entre iguals) amb dades de docents que participen d’una formació amb el mateix contingut sense observació entre iguals (Descobreix el Kit de Robòtica) i, així, identificar-ne l’impacte de l’observació entre iguals en les percepcions sobre col·laboració docent, així com les percepcions respecte de la competència digital docent i en les evidències d'aplicació pràctica.

Gràcies als docents del centres educatius d'infantil i primària de Ciutat Vella per participar.

Suport i agraïments

Aquest projecte està recolzat per:

  • Grup de Recerca d'Aprenentatge entre Iguals (Grup GRAI), de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • ​Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de Ciutat Vella.
  • ​Inspecció Educativa, l'Àrea de Cultura Digital i l'Àrea de Recerca Educativa, del Departament d'Educació.
Tesi doctoral dirigida per la Dra. Mariona Corcelles i el Dr. David Duran.

Mòdul 1: Els recursos digitals en el procés d'ensenyament i aprenentatge.Mòdul 2: La competència digital de l'alumnat.Mòdul 3: La col·laboració docent i l'observació entre iguals.

Robots entreiguals

Descobreix el Kit de Robòtica

VS

Mòdul 1: Els recursos digitals en el procés d'ensenyament i aprenentatge.Mòdul 2: La competència digital de l'alumnat.

Participació

Sumant ambdós grups, 51 docents d'Educació Infantil i Primària participen de les propostes formatives i la recerca. La mostra compta amb una representació del 100% dels centres educatius públics de Ciutat Vella que incorporen aquestes etapes educatives.

El projecte Robots entre iguals parteix, d'una banda, de les evidències de programes previs en observació entre iguals (Corcelles et al., 2023 i Corcelles et al., en premsa) i, de l'altra, de la diagnosi feta al curs 2022-2023, mitjançant l'eina Selfie, en la reflexió sobre l'ús pedagògic de la tecnologia dels centres educatius per a l'elaboració de la seva Estratègia Digital de Centre (EDC).Aquesta i d'altres actuacions estan recollides en el Pla d'educació digital de Catalunya 2020-2023, presentat pel Departament d'Educació, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament de la competència digital de l'alumnat, el professorat i els centres educatius en el marc de la transformació educativa.

Antecedents

Els centres d'educació infantil i primària del districte de Ciutat Vella de Barcelona, en aquesta diagnosi, van identificar dues grans necessitats en l'àmbit de la competència digital:

  • La manca de xarxes de col·laboració docent i espais d’intercanvi d’experiències en la formació i la millora de la competència digital.
  • La necessitat d’incorporar el pensament computacional i la robòtica educativa de forma significativa a les aules.
És per aquesta raó que molts dels centres del districte incorporen als seus plans de millora digital (EDC) objectius en aquesta línia.

B1

En analitzar les diferències dels dos grups abans i després de la intervenció, s'observa el següent:Pel que fa a la col·laboració docent, no es mostren diferències significatives en cap de les dimensions analitzades en el mateix grup ni tampoc en la comparació entre els dos grups.Referent a les percepcions de la competència digital, el grup que realitza l'Observació entre Iguals (OEI) mostra diferències significatives en totes les àrees i en la percepció global (p<0.001, effect size 1), mentre que el grup que no la realitza només mostra diferències estadísticament significatives en la percepció global de la pròpia Competència Digital Docent (p<0.026, effect size 0,54). Comparant ambdós grups, es constata que l'OEI ha tingut impacte estadísticament significatiu en les taxes de millora de les àrees d'Ensenyament i Aprenentatge i en l'Empoderament de l'Alumnat.En el desenvolupament del cas pràctic, es mostren diferències estadísticament significatives en les àrees de Compromís Professional (p=0.003), Empoderament de l'Alumnat (p=0.006) i en la prova competencial en global (p=0.005).

Dades finals

Mitjana

Compromís professional

Empoderament de l'alumnat

Ensenyament i aprenentatge

Foment de la CDA

Competència digital (SFT)

Taxes de millora per grup

OEI Sense OEI

Percepcions Ensenyament i Aprenentatge

Percepcions Empoderament de l'Alumnat

Cas pràctic - Compromís professional

Cas pràctic - Empoderament de l'Alumnat

44.7%

43.9%

220%

307%

16%

14.5%

100%

125%

Per a comparar les diferències respecte a les percepcions de competència digital docent s'utilitza la prova t-Student per a mostres independents en l'àrea del Compromís Professional i la prova de rang amb signe de Wilcoxon per a les àrees d'Ensenyament i Aprenentatge, Empoderament de l'Alumnat, Desenvolupament de la Competència Digital de l'Alumnat i les percepcions globals, recollides mitjançant ítems del Qüestionari Selfie for teachers (SFT). El gràfic mostra les mitjanes totals de tots els participants.

A continuació es presenta només un resum de les dades quantitatives de l'estudi. Les dades qualitatives i la triangulació dels resultats es desenvolupa de forma més extensa a la Tesi Doctoral i a les publicacions que se'n derivin. En cas de voler consultar més detall, si us plau, contacteu.

En aquesta taula únicament es mostren les àrees on hi ha diferències estadísticament significatives entre els dos grups per tal de valorar l'impacte de l'Observació entre Iguals, reflectint la taxa de millora en percentatges respecte de la puntuació inicial (mitjana en el cas de les percepcions i puntuació absoluta en el cas de la prova competencial).