Full screen

Share

Show pages

de Bora Olivia Daiana

Want to create interactive content? It’s easy in Genially!

Get started free

Celula

bora Olivia Daiana

Created on December 13, 2023

Start designing with a free template

Discover more than 1500 professional designs like these:

Transcript

Celula

de Bora Olivia Daiana

celula

01

Celula este unitatea de bază structurală, funcțională și genetică a tuturor organismelor vii. Aceasta a fost descoperită de către Robert Hooke. Este cea mai mică unitate a vieții, care poate fi clasificată ca o vietate și este adesea numită bloc de viață.

ce este celula ?

Criteriul cel mai important în clasificarea tipurilor de celule: modul de organizare a materialului genetic

clasificarea celulei

celula procariota

02

La procariote, informația genetică este stocată în nucleoid. Spre deosebire de eucariote, celulele procariote nu prezintă un nucleu delimitat de membrană. În schimb, moleculele circulare de ADN se găsesc într-o anumită regiune a citoplasmei. De exemplu, cromozomul circular bacterian este o buclă mare, nu un cromozom individual.

Celule fără nucleu individualizat și cu organite celulare fără membrană .

celula procariotă

celula eucariota

03

Celule eucariote pot fii: 1. animale 2. vegetale

Protozoarele, ciupercile, plantele și animalele, sunt organisme eucariote. Acestea au celule cu structură complexă, în care materialul genetic este localizat în nucleul sau nucleii celulelor. În sistemele de clasificare noi (2015 - 2017) cu 7 regnuri și 3 domenii, regnurile eucariote sunt: Chromista, Fungi, Protista, Plantae, Animalia.

celula eucariotă

03

celula animală

Celula animală conţine toate componentele de bază a unei celule: membrană, citoplasmă şi nucleu. Membrana este un înveliş care protejează celula de factori externi şi menţine unitatea celulei, fiind alcătuită din două straturi de grăsimi, în care sunt intercalate proteine. Unele celule ale unor organisme din regnurile procariota, protista, fungi şi plantae au şi un perete celular, un înveliş exterior membranei alcătuit din celuloză (plante), chitina (fungi) şi peptidoglican (procariote), dar acest înveliş lipseşte la animale. Citoplasma este lichidul vâscos din interiorul celulei, în ea se afla organitele celulare, formaţiuni cu diferite funcţii (sinteza proteinelor, glucidelor, lipidelor; respiraţia celulară etc) şi nucleul. Nucleul are o membrană nucleară asemănătoare cu cea celulară şi conţine informaţia genetică a animalului respective.

celula animală

La nivelul zonelor dendritice care participă în realizarea unor sinapse sunt evidențiabile numeroase excrescențe care poartă denumirea de spini dendritici, cu rol principal în creșterea suprafeței componentei postsinaptice care participă la preluarea semnalului.

Dendritele: sunt extensii scurte care se ramifica din corpul celular si au rolul de a receptiona semnale de la alti neuroni si de a le transmite catre corpul celular.

Axonul: este o extensie lunga a neuronului care transmite impulsuri electrice spre alte celule sau tesuturi.

contine nucleul si este centrul metabolic al neuronului, participand in procesele de sinteza si reglare a proteinelor necesare functionarii neuronului.

Neuronul - unitatea de structură a sistemului nervos . Un neuron este alcătuit din : corpul celular, dentrite, axon și spini dentritici Corpul celular:

structura neuronului

celula vegetală

04

Celula vegetală este un tip de celulă eucariotă ce reprezintă unitatea structurală și funcțională a organismelor încadrate în Regnul Plantae. Spre deosebire de cele animale, celulele vegetale prezintă un perete celular primar, format din celuloză, hemiceluloză și pectină, plastide necesare realizării procesului de fotosinteză și vacuolele de dimensiuni mari.[1] De asemenea, nu prezintă flagel sau centriol (cu excepția gameților).

celula vegetală

comparație între celula vegetală și cea animală

https://ro.scribd.com

https://www.totcum.com

https://www.colegiu.info

https://view.livresq.com

https://ro.m.wikipedia.org

bibliografie

Bora Daiana

vă mulțumesc pentru atenția acordată

Next page

genially options