Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
4.2 OBRI LA PORTA CORRECTA
EducaDerechos UNICEF
Created on December 1, 2023
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Obri la porta correcta
COMENÇA
Obriu totes les portes resolent cadascuna de les preguntes. En cada pantalla apareix una pregunta i diverses portes amb una resposta sobre el foment del respecte i la no violència. Només una d’eixes portes condueix a la resposta correcta. Per poder arribar al final heu d’obrir les cinc portes.
No, és una qualitat innata que algunes persones tenen perquè estan més segures de si mateixes o tenen més capacitat d’introspecció. A més, és una cosa que només es pot valorar en l’edat adulta, ja que xiquets, xiquetes i adolescents són molt immadurs per a desenvolupar-lo.
Sí, tant l’autorespecte com el respecte pels altres són actituds educables, ja siga en família, a l’escola o en altres àmbits pròxims al/a la xiquet/a. A més, és una qualitat que evoluciona al llarg del desenvolupament infantil.
CRÈDITS
L’autorespecte i el respecte cap als altres són essencials per a entendre i protegir els nostres drets i els d’altres persones, així com per a construir relacions respectuoses i un ambient de concòrdia i pau. Creus que l’autorespecte és educable?
Sí, perquè l’assertivitat és la capacitat d’expressar què sentim i opinem en cada moment, amb tranquil·litat i serenitat, però amb fermesa, sense necessitat d’imposar res a ningú i respectant els altres.
No, perquè és una qualitat relacionada estretament amb la capacitat de lideratge en l’edat adulta; si es fomenta molt prompte, els xiquets i xiquetes es poden tornar replicaires i aprendre a eixir-se’n sempre amb la seua.
CRÈDITS
L’assertivitat és fonamental per a aconseguir una relació de respecte amb un/a mateix/a i amb els altres. S’ha de fomentar l’assertivitat en xiquets, xiquetes i adolescents?
Els xiquets, xiquetes i adolescents han de sentir-se lliures de rebutjar enèrgica i rotundament qualsevol petició que no els abellisca; ningú ha de dir-los què fer, com ni quan. L’autorespecte exigeix imposar la pròpia opinió davant de la dels altres.
Els xiquets, xiquetes i adolescents necessiten saber que poden rebutjar les peticions d’altres persones que clarament els perjudiquen sense sentir vergonya o por al "què en pensaran", ni cedir per a quedar bé. A més, poden ser ferms en la seua negativa, però expressant-la amb tranquil·litat, sense necessitat d’enfadar-se.
Xiquets, xiquetes i adolescents han de seguir sempre les indicacions de les persones adultes o d’altres xiquets/es de més edat, ser confiats/des i no portar-los la contrària perquè, encara que algunes coses no els agraden, s’ha de respectar la jerarquia.
CRÈDITS
Saber dir que no, marcar límits, és una part important de l’assertivitat i, a més, ajuda els xiquets, xiquetes i adolescents a autoprotegir-se davant d’abusos, humiliacions i altres maltractaments. Com abordaries això educativament?
És important ajudar-los a aprendre a escoltar des de la primera infància, controlar la seua impulsivitat i fomentar l’empatia. Escoltar de manera activa quan ens conten coses també és important perquè puguen aprendre amb l’exemple.
És molt difícil que els xiquets i les xiquetes puguen practicar l’escolta activa, la seua ment no està preparada per a això. És millor esperar a l’adolescència, quan comencen a madurar en eixe sentit.
Si l’escolta activa no es practica des de la més tendra infància, difícilment s’assoleix en estadis més tardans. L’ús de mòbils i altres dispositius entorpeix esta pràctica en arribar l’adolescència.
CRÈDITS
L’escolta activa és una habilitat que consisteix a conversar amb consciència plena amb la persona interlocutora, parant atenció al que diu, sense interrompre, sense jutjar..., fent-li veure que ens importa el que conta. Com podem motivar xiquets, xiquetes i adolescents perquè la practiquen?
No es pot fer servir fins a l’adolescència perquè els xiquets i xiquetes més xicotets no entenen les normes de trànsit i no poden fer la transferència adequada d’aprenentatges. Per eixa mateixa raó, és especialment efectiva en persones que ja tenen edat de conduir.
És una metàfora que funciona molt bé amb xiquets i xiquetes xicotets, però difícil d’aplicar en persones de més de deu o onze anys. Els/les adolescents la solen considerar molt infantil i rarament l’apliquen.
Per a l’alumnat de tots els nivells i edats, fins i tot persones adultes, i en diferents contextos educatius (formals, no formals i informals).
CRÈDITS
La tècnica del semàfor de les emocions serveix per a treballar educativament la gestió d’emocions com la ira, la ràbia, la por... Per a quin tipus d’alumnat creus que pot ser útil?
Has aconseguit eixir!
Enhorabona!
CRÈDITS
Els materials educatius, recursos i activitats sobre drets d'infància, desenvolupament sostenible i ciutadania global formen part del treball en Educació en Drets de la Infància d’UNICEF Comité Espanyol.
Conceptualització i producció: Eduxarxa, sccl Desembre de 2023 Finançat per MDSA2030/NextGenUE/PRTR - Ordre DSA/1110/2022, de 17 de novembre – Modernització Tercer Sector -Exp.77/22 FINANCIA:
www.unicef.es/educa
Nunc eget elit ultrices, gravida dolor vitae, congue sapien. Maecenas quis pretium ante. Phasellus felis velit, volutpat pretium eros in, posuere ornare urna.