Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

COMENÇA

kit didàctic

LES DANSES A LA CIUTAT

LES DANSES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

La cultura popular

En aquesta direcció, el centre de cultura popular i tradicional La Troca està impulsant un projecte educatiu per endinsar a l’alumnat d’infantil i primària en l’univers fantàstic de la cultura popular de Granollers. Ja des del naixement de la Festa Major de Blancs i Blaus l'any 1897, es va fer una aposta per preservar i conservar la cultura popular de la ciutat, així com transmetre els valors i la seva diversitat de generació en generació. La dansa s'ha convertit en una de les protagonistes de la Festa Major de la ciutat i també ha mantingut la seva popularitat en la vida cultural i comunitària de Granollers.

La cultura popular és un símbol d’identitat d’un territori. Catalunya és un territori de situació singular, encaixat entre la mar Mediterrània i les muntanyes dels Pirineus. El seu particular enclavament geogràfic l’ha convertit en un corredor de cultures i pobles diversos que han fet evolucionar la cultura popular durant segles, dotant-la d’un fort caràcter multicultural.Avui en dia, la cultura popular i tradicional catalana segueix evolucionant. Amb tot, ha de fer front al repte de sobreviure en les noves generacions. Per aquest motiu, treballar la cultura popular a l’escola és fonamental per contribuir a mantenir-la viva i garantir la seva perdurabilitat en el temps.

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

LES DANSES A LA CIUTAT

LES DANSES A LA CIUTAT

coNEIX LES DANSES!

Cada dansa té les seves característiques, vestimenta i música, sent això una prova inequívoca de la riquesa i diversitat d'aquestes tradicions. A més, molts esbarts tenen una forta relació amb les seves comunitats i promocionen la vida i la cohesió comunitària dels territoris. En el cas de Granollers, l'Esbart Dansaire de Granollers és una entitat amb un llarg recorregut a la ciutat, que participa d'una manera molt activa en la vida cultural del territori. A banda de l'esbart, també trobem altres entitats culturals, com l'associació Passaltpas de Granollers, on les danses d'arreu del món són l'eix central de la seva activitat, juntament amb la diversió i la cohesió grupal.

La dansa tradicional a Catalunya és rica i plural. Reflecteix la història, la cultura i la diversitat d'aquesta regió. Moltes d'aquestes danses populars catalanes han estat transmeses de generació en generació i es mantenen vives gràcies a les festes locals, celebracions i esdeveniments tradicionals. En cultura catalana, un esbart dansaire és un grup o associació de persones que es dediquen a la recuperació, el manteniment i la difusió de danses folklòriques. L'esbart interpreta danses tradicionals catalanes com la sardana, el ball de bastons, el ball pla i altres formes de dansa popular. Totes elles tenen un paper clau en la conservació de les tradicions i la transmissió de la cultura.

La dansa tradicional

LES DANSES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

LES DANSES A LA CIUTAT

LES DANSES

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

L'ESBART DANSAIRE

L'esbart aplega diferents tipus de danses tradicionals catalanes i altres formes de dansa popular. La música és també una part important de les actuacions, ja que les acompanya amb instruments tradicionals com la gralla, la tenora i el tamborí. L'Esbart Dansaire de Granollers és una entitat cultural que es va fundar l'any 1931. Des d'aleshores, ha passat per diferents etapes, realitats i moments, però sempre ha treballat fomentant les danses tradicionals del territori. El grup d'esbart està acostumat a fer les ballades al carrer i a les diferents places de la ciutat. A més, l'Esbart Dansaire té una forta relació amb la Festa Major de Granollers, que se celebra a finals d'agost i principis de setembre, i també amb la Fira de l'Ascensió, celebrada al mes de maig. L'entitat ha creat diferents espectacles per a públics diversos; ha participat en diferents concursos del territori; i també han col·laborat amb altres grups d'esbart arreu de Catalunya.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els veterans

L'esbart s'acostuma a ballar en formacions específiques. En el cas de l'Esbart Dansaire de Granollers, estan dividits en tres grups diferents per edat. En primer lloc, els grups infantils, que són la base de l'esbart i estan dividits en tres: espardenyes (4-6 anys), faixes (7-10 anys) i barretines (11-14 anys). Les mestres són balladores del següent grup, el cos de dansa, format per membres a partir dels 16 anys. Participen de moltes ballades, tant a Catalunya com a l'exterior, ja que fan intercanvis. El seu repertori és mixt: ballen danses tradicionals del territori, però també fan espectacles i danses d'arrel de nova creació. Finalment, els veterans, que són el grup de més edat i un referent per a l'entitat. Mantenen vives les danses i conserven la tradició.

Els grups infantils

El cos de dansa

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

L'ESBART DANSAIRE: Els grups

El vestuari de l'esbart és una part destacada de les actuacions. Sol ser ric en colors i en dissenys, amb vestits tradicionals que reflecteixen la diversitat de les regions de Catalunya. A banda de reflectir la història i les arrels culturals, també aporta un element visual i estètic a les actuacions. En general, tots els grups d'esbart porten amb orgull aquest vestuari tradicional mentre interpreten les danses catalanes. Algunes danses poden requerir vestuari específic o accessoris addicionals, com ara bastons o altres elements que es relacionin amb la temàtica de la dansa. Pel que fa als colors i estampats, són més comuns els colors foscos, malgrat que també es poden veure tons més clars i vius, sobretot en les danses que reflecteixen celebracions i festivitats.

L'ESBART DANSAIRE: El vestuari

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Les diferències que existeixen en el vestuari de l'esbart tenen a veure amb un passat de tradicions, costums i diferències socials. És per això que s'utilitzen els termes de "pagesia" i "burgesia" per distingir diversos tipus d'indumentària. Pel que fa a la pagesia, en general, els nois/homes porten una camisa blanca, armilla o americana, faixa a la cintura, que pot ser de diferents colors, mitges blanques i pantalons amples i còmodes. A més, duen espardenyes, el calçat tradicional català fet de fibra vegetal. Les noies/dones acostumen a portar camisa blanca i detalls decoratius, faldilla o faldó ample i davantals. Als peus, també duen espardenyes.

L'ESBART DANSAIRE: El vestuari

Pagesia

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Pel que fa a la burgesia, la vestimenta ha passat per diverses èpoques segons l'estil de moda del moment. Tot i això, se'n destaca una major qualitat en les teles de la roba i uns materials més luxosos. Sovint van acompanyats de joies com ara arracades, camafeus o una agulla o fermall. En general, els nois/homes porten una camisa blanca, armilla o americana, faixa a la cintura, que pot ser de diferents colors, mitges blanques i pantalons amples i còmodes. A més, duen espardenyes de set vetes i, segons el moment, bombí, barret alt o barretina. Les noies/dones acostumen a portar camisa blanca, ret, mitenes i mantellina (segons el vestit que es porti, doncs no sempre és així). A la part de baix, mitges blanques, bombatxos, vios, enagos, faldilla i davantal. Als peus també duen espardenyes. Aquestes, però, són de punta blanca.

Burgesia

L'ESBART DANSAIRE: El vestuari

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

LES DANSES A LA CIUTAT

PASSALTPAS

Passaltpas és una associació cultural constituïda l'any 1994. Està formada per tres grups situats a diferents poblacions: La Garriga, Sant Celoni i Granollers. Durant aquests 30 anys d'acció, han centrat la seva activitat en les danses d'arreu del món. L'entitat té el propòsit de conèixer i difondre les danses d'arreu del món perquè consideren que la dansa és un bé cultural que cal conservar. Per fer-ho, porten ritmes d'arreu a les places de Granollers i participen activament de les Festes Majors de la ciutat.

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Les danses que es realitzen estan sovint vinculades amb les festes, les celebracions familiars i culturals de diferents llocs del món. Concretament, fan danses vives que provenen de països com Grècia, Bulgària, Macedònia, la zona dels Balcans i França. També en fan de catalanes. Aquesta entitat compta amb persones animadores que són les responsables d'aprendre les danses dels diferents països de primera mà, per després ensenyar-les a la resta. L'entitat té una prioritat clara i és el benestar dels seus membres, més que la tècnica i l'expertesa. La intenció és descobrir un món diferent, altres cultures i gaudir de la música i la dansa. El més important és tenir ganes de passar-ho bé amb el ball.

LES DANSES A LA CIUTAT

PASSALTPAS

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

... de la mà

... pels dits petits

LES DANSES A LA CIUTAT

PASSALTPAS: Les agafades...

Es ballen diferents tipus de danses a Passaltpas. Aquestes danses es poden aprendre participant en els cursos d'iniciació, on s'ensenyen danses de manera acurada, però també als tallers que organitza l'entitat amb professors nadius especialitzats dels diferents països. A més, també es fan les ballades al carrer, una activitat lliure que permet que tothom qui ho desitgi, s'afegeixi a la rotllana i s'ho passi bé ballant. Les agafades són un element destacat d'aquestes danses i es poden dividir segons la tipologia i la manera amb què es ballen. En primer lloc, es troben les danses agafades de la mà (amb la mà esquerra s'estira i amb la dreta et deixes estirar) i, també, aquelles danses que t'agafes amb els dits petits.

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

... per les espatlles

La segona manera de ballar és amb els braços agafats de diferents maneres. Ja pot ser amb els braços agafats en forma de doble Ve, amb els braços agafats per les espatlles, o bé agafats amb els braços a baix, entre altres opcions.

LES DANSES A LA CIUTAT

... en forma de doble Ve

PASSALTPAS: Les agafades...

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

La tercera de les tipologies és en diferents posicions com pot ser en filera, en rotllana oberta, en rotllana tancada, en cercle de parelles o agafats pels cinturons dels companys i companyes.

... en filera

LES DANSES A LA CIUTAT

... en rotllana tancada

PASSALTPAS: Les agafades...

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Sumadinka

LES DANSES A LA CIUTAT

LES DANSES

ACTIVITATS

DESCOBERTA

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Elaj moni monice

Música i dansa

Visual i plàstica

EXPERIMENTACIÓ

Llengua

Matemàtiques

El cercle que balla

Resseguir vestuaris

El ball de les Donzelles

El ball de la Quadrilla

Les mans del Passaltpas

Sopa de dansa

Activitats

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

El kit és una guia i un recurs per al professorat. El personal docent pot fer les activitats que considerin més convenients segons les necessitats i capacitats del seu grup.

DESCOBERTA

Activitats per viure i sentir els imaginaris de la cultura popular en primera persona, a través de les arts plàstiques, la música i la dansa.

Activitats per observar, conèixer i despertar la curiositat cap al món de les danses, a través de la llengua i les matemàtiques.

LaTaula.coop

Conceptualització i disseny:

L'objectiu del kit didàctic és mantenir viva la cultura popular de la nostra ciutat. Per aconseguir-ho, s'han creat 8 activitats per introduir l'alumnat de cicle superior d'educació primària en l’univers de les danses a la ciutat de Granollers. Per treballar la temàtica en sincronia amb el desenvolupament pedagògic de l'alumnat, les activitats estan alineades amb diverses assignatures i s'articulen en 2 etapes:

Sobre el kit didàctic

EXPERIMENTACIÓ

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Descoberta / Llengua

La cultura popular catalana és un símbol d’identitat pel territori. Amb el temps, algunes entitats i associacions han apostat per preservar i conservar tota aquesta cultura, transmetre-la a les noves generacions i enriquir la diversitat cultural catalana. La dansa s’ha convertit en una d’aquestes pràctiques i es manté viva gràcies a les festes locals, celebracions i esdeveniments tradicionals. L’esbart interpreta diferents tipus de danses tradicionals com la sardana, el ball de bastons, el ball pla i altres formes de dansa populars i tradicionals. Cadascuna té les seves característiques, vestimenta i música i moltes d’elles també tenen una llarga i forta relació amb les seves comunitats, promovent la vida comunitària dels territoris.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer i apropar-se al vocabulari específic de les danses de la ciutat i fer ús de la creativitat col·lectiva per escriure una petita història en grups.

Sopa de dansa

Dinàmica per conèixer i apropar-se al vocabulari específic de les danses de la ciutat i fer ús de la creativitat col·lectiva per escriure una petita història en grups.

Sopa de dansa

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Dinamització

Descoberta / Llengua

 • Familiaritzar-se amb els conceptes utilitzats en el món dansaire.
 • Treballar en equip.
 • Fomentar l’ús correcte de la llengua.
 • Treballar la creativitat literària.
 • Practicar la tipografia i la lectura fluida en veu alta.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per conèixer i apropar-se al vocabulari específic de les danses de la ciutat i fer ús de la creativitat col·lectiva per escriure una petita història en grups.

 • Fitxa de solucions de la "Sopa de dansa"

Sopa de dansa

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Dinamització

Descoberta / Llengua

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina de Les Danses a la Ciutat
 • Fitxa de la "Sopa de dansa"
Material addicional:
 • Retoladors per marcar la sopa de lletres
 • Paper i llapis/estri per escriure

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Descàrrega

La cultura popular catalana és un símbol d’identitat pel territori. Amb el temps, algunes entitats i associacions han apostat per preservar i conservar tota aquesta cultura, transmetre-la a les noves generacions i enriquir la diversitat cultural catalana. La dansa s’ha convertit en una d’aquestes pràctiques i es manté viva gràcies a les festes locals, celebracions i esdeveniments tradicionals. L’esbart interpreta diferents tipus de danses tradicionals com la sardana, el ball de bastons, el ball pla i altres formes de dansa populars i tradicionals. Cadascuna té les seves característiques, vestimenta i música i moltes d’elles també tenen una llarga i forta relació amb les seves comunitats, promovent la vida comunitària dels territoris.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Descoberta / Matemàtiques

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica que relaciona els cercles matemàtics i els cercles de les danses. En aquesta activitat, s'utilitzen els cercles per treballar els angles i el càlcul d'una manera original i visual, mostrant com les matemàtiques formen part de la nostra vida quotidiana.

El cercle que balla

Descoberta / Matemàtiques

Dinàmica que relaciona els cercles matemàtics i els cercles de les danses. En aquesta activitat, s'utilitzen els cercles per treballar els angles i el càlcul d'una manera original i visual, mostrant com les matemàtiques formen part de la nostra vida quotidiana.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Dinamització

 • Treballar l'univers matemàtic dels angles i els cercles.
 • Relacionar les matemàtiques amb la dansa.
 • Aprendre a treballar en parelles i en equip.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

El cercle que balla

Descoberta / Matemàtiques

Dinàmica que relaciona els cercles matemàtics i els cercles de les danses. En aquesta activitat, s'utilitzen els cercles per treballar els angles i el càlcul d'una manera original i visual, mostrant com les matemàtiques formen part de la nostra vida quotidiana.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Dinamització

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina de Les Danses a la Ciutat
 • Fitxa amb la taula de càlculs
Material addicional:
 • Estris per escriure (llapis, retoladors...)
 • 1 metre per cada parella

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

El cercle que balla

L’esbart interpreta diferents tipus de danses tradicionals com la sardana, el ball de bastons, el ball pla i altres formes de dansa populars i tradicionals. Cadascuna té les seves característiques concretes, així com la música i la vestimenta. Moltes d’aquestes danses també tenen una llarga i forta relació amb les seves comunitats, promovent la vida comunitària dels territoris.El vestuari de l'esbart és una part destacada de les actuacions. Sol ser ric en colors i en dissenys, amb vestits tradicionals que reflecteixen la diversitat de les regions de Catalunya. L'ús d'aquest vestuari no només reflecteix la història i les arrels culturals, sinó que també aporta un element visual i estètic a les actuacions. En general, tots els grups d'esbart porten amb orgull aquest vestuari tradicional mentre interpreten les danses catalanes.

LES DANSES A LA CIUTAT

Dinàmica per conèixer els diversos vestuaris que utilitzen els grups de dansa popular i esbart. Aquesta dinàmica permetrà treballar la creativitat i la realització d'una composició artística col·lectiva entre diferents companys/es de classe.

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Resseguir vestuaris

Dinàmica per conèixer els diversos vestuaris que utilitzen els grups de dansa popular i esbart. Aquesta dinàmica permetrà treballar la creativitat i la realització d'una composició artística col·lectiva entre diferents companys/es de classe.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Potenciar la creativitat i imaginació a través de l’expressió artística.
 • Treballar amb les mans.
 • Entendre la importància del vestuari en l'esbart.
 • Treballar en equip per aconseguir una composició col·lectiva.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Resseguir vestuaris

Dinàmica per conèixer els diversos vestuaris que utilitzen els grups de dansa popular i esbart. Aquesta dinàmica permetrà treballar la creativitat i la realització d'una composició artística col·lectiva entre diferents companys/es de classe.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

Material del kit didàctic:

 • Làmina de Les Danses a la Ciutat
 • Fitxa dels 5 models
Material addicional:
 • 1 retolador permanent per cada grup
 • 1 paper Kraft 2x2 per cada grup
 • Materials plàstics variats (cola blanca, paper de seda/de diari, pintura, colors, retoladors, etc.)

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Descàrrega

Materials

Objectius pedagògics

Resseguir vestuaris

La cultura popular catalana és un símbol d’identitat pel territori. Amb el temps, algunes entitats i associacions han apostat per preservar i conservar tota aquesta cultura, transmetre-la a les noves generacions i enrriquir la diversitat cultural catalana. La dansa s’ha convertit en una d’aquestes pràctiques i es manté viva gràcies a les festes locals, celebracions i esdeveniments tradicionals. L'associació de Passaltpas s'ha fet un lloc en la vida cultural de Granollers. Aquest grup centra la seva activitat en les danses d'arreu del món. L'entitat pretén conèixer i difondre les danses d'arreu del món perquè consideren que la dansa és un bé cultural que cal conservar. Fan diferents tipus de danses i, en general, es poden dividir segons la tipologia i manera amb què es ballen.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer diferents tipus de danses de Passaltpas mitjançant la creació artística d'una mà amb fang o plastilina. Aquesta dinàmica permetrà apropar-se a l'univers dansaire.

Les mans del Passaltpas

Dinàmica per conèixer diferents tipus de danses de Passaltpas mitjançant la creació artística d'una mà amb fang o plastilina. Aquesta dinàmica permetrà apropar-se a l'univers dansaire.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Conèixer diferents tipus de danses de Passaltpas.
 • Fomentar la creativitat tant individual com col·lectiva.
 • Fer manualitats amb les mans.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Les mans del Passaltpas

Dinàmica per conèixer diferents tipus de danses de Passaltpas mitjançant la creació artística d'una mà amb fang o plastilina. Aquesta dinàmica permetrà apropar-se a l'univers dansaire.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Descàrrega

Materials

Objectius pedagògics

Les mans del Passaltpas

Material del kit didàctic:

 • Làmina de Les Danses a la Ciutat
 • Graella de cartes
Material addicional:
 • Plastilina/fang (1 peça x cada alumne/a)
 • Eines per moldejar la plastilina/fang

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

La veu popular diu que l'origen d'aquest ball es troba a la Confraria de les Donzelles, que celebrava la seva festa anual a Diada de la Immaculada. Aquesta confraria tenia la tradició de fer una donació a les donzelles pobres de la vila que es casaven. Així, el dia de la festa anual, les parelles de nous casats, de nous promesos i les donzelles i minyons s'aplegaven a l'alt de la Porxada i anaven a l'església on es feia un ofici solemne. De camí a l'església i, a la sortida de l'ofici, uns músics els acompanyaven al so d'una marxa. Tradicionalment, aquest ball es feia primer a la Porxada i després, a la tarda, al Casino. Sempre acompanyats d'orquestra. Encara es conserven partitures d'aquest ball, com es ballava a la dècada de 1930. Durant molts anys es va perdre la festa i, més tard, es va recuperar. Actualment, el ball de donzelles es fa al pati del Casino, el diumenge de Carnaval.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses pròpies de l'Esbart de Granollers, el Ball de les Donzelles. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

El ball de les Donzelles

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses pròpies de l'Esbart de Granollers, el Ball de les Donzelles. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

El ball de les Donzelles

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un/a mateix/a i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través del moviment.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Aprendre a treballar en equip.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

 • Àudios de la cançó

Material del kit didàctic:

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses pròpies de l'Esbart de Granollers, el Ball de les Donzelles. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

El ball de les Donzelles

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

El ball de les Donzelles

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Entrada

1r ballet

Sortida

2n ballet

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Vídeo

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses més típiques de l'Esbart de Granollers, el ball de la Quadrilla. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

Les primeres dades suggerien que el nom de la Quadrilla prové de grups de joves que, per Carnestoltes, s’ajuntaven per cantar i ballar a les cases a mitjans del segle XIX. Però, el ritme de la dansa no sembla adequar-se al dels balls de carnaval, més saltats i animosos. Un altre possible origen és que la Quadrilla derivi d’una dansa homònima que es feia a la mateixa època al sud de França. El ball havia estat prohibit al país veí, i es considera que podria haver-se adaptat a Granollers. En últim lloc, d'acord amb diversos estudis sobre danses mediterrànies, la Quadrilla podia tenir també reminiscències d’una dansa grega dedicada als déus de les collites, que es ballava en semicercle a les quadrilles de segadors.Més enllà del seu origen, el ball s'inicia amb una música amb aires de marxa, que contrasta amb l'aire més cortesà de la resta de parts. És una dansa amb múltiples evolucions, la majoria d'elles molt característiques de la dansa tradicional.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

El ball de la Quadrilla

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses més típiques de l'Esbart de Granollers, el ball de la Quadrilla. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un/a mateix/a i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través del moviment.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Aprendre a treballar en equip.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

El ball de la Quadrilla

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses més típiques de l'Esbart de Granollers, el ball de la Quadrilla. L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

El ball de la Quadrilla

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Enllaç d'àudio

El ball de la Quadrilla

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Vídeo
 • Àudio de la cançó

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Elaj moni monice (Macedònia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

Elaj moni monice és una dansa originàriament de Macedònia. Aquest país de la regió dels Balcans té una tradició molt rica en danses folklòriques que reflecteixen la història, la cultura i les influències ètniques de la regió. Cada regió i comunitat adapta les cançons al seu estil més únic i en fa les seves pròpies variacions. En general, tenen influències orientals a causa del llarg contacte amb l'imperi otomà (des del segle XII fins al final del segle XVIII). Moltes de les cançons líriques són de temàtica amorosa i van acompanyades d'instruments diversos. La música que utilitzen acostuma a ser ràpida, amb energia i precisió, fet que aconsegueix una alta intensitat emotiva. A més, moltes d’aquestes danses es ballen en semicercle, amb les persones agafades de les mans o amb els braços enllaçats.Elaj moni monice té més d'una versió. Suposadament, la versió original era una cançó catòlica que parlava de la Verge Maria. En canvi, la versió que utilitza l'entitat Passaltpas de Granollers és una versió d'arrel turca, on no es parla de la Verge per la seva condició religiosa, sinó que s'ha reversionat per parlar d'una "noia bonica", traducció del títol de la cançó.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Elaj moni monice

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Elaj moni monice (Macedònia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

Elaj moni monice

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un/a mateix/a i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través de la percussió corporal.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals d'altres parts del món.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Vídeo
 • Àudio de la cançó

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Elaj moni monice (Macedònia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

Elaj moni monice

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

Enllaç d'àudio

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Vídeo Elaj moni monice

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Sumadinka (Sèrbia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

Sumadinka

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

El ball popular a Sèrbia és de tradició antiga i és un element important dins de la cultura sèrbia. Les danses tenen una funció social: reunir comunitats i famílies en esdeveniments i dies importants (bodes, Nadal o Pasqua). Aquestes danses s'acompanyen de música instrumental tocada amb instruments tradicionals com la frula (semblant a una flauta dolça), la tamburica (semblant a la bandúrria i la mandolina), la sargija (un llaüt de coll llarg) o l'harmònica. El folklore serbi ha evolucionat i ha tingut una influència significativa en l'originalitat de les creacions populars. En general, no és un producte de compositors sinó que són cançons escrites per persones folklòriques. Això sí, és un folklore variat pel que fa al ritme, els passos de ball, la forma de ballar, la música i el vestuari. En concret, Sumandika és una dansa que no té una història tradicional darrere sinó que està pensada per la canalla, doncs, és una dansa senzilla per tots els públics.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Sumadinka (Sèrbia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

Sumadinka

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

LES DANSES

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Prendre consciència corporal d’un/a mateix/a i dels altres.
 • Comprendre el ritme i la musicalitat a través de la percussió corporal.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals d'altres parts del món.
 • Aprendre a coordinar els moviments i l’equilibri.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per posar en pràctica una de les danses de l'entitat Passaltpas, Sumadinka (Sèrbia). L'alumnat podrà conèixer la música i els passos que s'utilitzen per realitzar aquest tipus de dansa.

Sumadinka

LES DANSES A LA CIUTAT

ACTIVITATS

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

Enllaç d'àudio

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

LES DANSES

Vídeo Sumadinka

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Vídeo
 • Àudio de la cançó