Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

comença

kit didàctic

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

La cultura popular

En aquesta direcció, el centre de cultura popular i tradicional La Troca està impulsant un projecte educatiu per endinsar a l’alumnat d’infantil i primària en l’univers fantàstic de la cultura popular de Granollers. Una part important d'aquesta cultura popular l'ocupen els castellers. En concret, a la ciutat de Granollers, l'any 1991, es va fundar la colla d'Els Xics de Granollers, una colla que s'ha convertit en referent de la comarca. A més, amb l'esforç i els anys, han esdevingut una part rellevant del teixit associatiu i comunitari de la ciutat i també del món casteller.

La cultura popular és un símbol d’identitat d’un territori. Catalunya és un territori de situació singular, encaixat entre la mar Mediterrània i les muntanyes dels Pirineus. El seu particular enclavament geogràfic l’ha convertit en un corredor de cultures i pobles diversos que han fet evolucionar la cultura popular durant segles, dotant-la d’un fort caràcter multicultural.Avui en dia, la cultura popular i tradicional catalana continua evolucionant. Amb tot, ha de fer front al repte de sobreviure en les noves generacions. Per aquest motiu, treballar la cultura popular a l’escola és fonamental per contribuir a mantenir-la viva i garantir la seva perdurabilitat en el temps.

ELS XICS

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

De castells n'hi ha de moltes menes. Això sí, tots necessiten moltes persones participant per aconseguir el seu objectiu comú: alçar el castell. És una feina d'equip i no hi ha ningú més important que un altre. Cal força, equilibri i col·laboració de tothom. Els castells poden tenir diferent nombre de pisos. Poden ser de sis, set, vuit, nou i fins i tot, deu pisos. Generalment, els castells es formen amb dues, tres, quatre o cinc persones per pis, tot i que també n'hi pot haver set, nou o fins i tot, dotze. D'aquí surten els noms dels castells, de la combinació de persones per pis i dels pisos.

La presència dels castells a la vida cultural catalana va néixer a finals del segle XVIII, a Valls, a la zona del camp de Tarragona. De mica en mica, s'ha anat estenent arreu del territori català. Durant l'última dècada, els castells s'han donat a conèixer en l'àmbit internacional i, actualment, es poden trobar actuacions de colles castelleres arreu del món. Avui en dia, hi ha prop d'un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l'objectiu d'aixecar castells de diferents complexitats.

Els castells

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

Avui en dia, els Xics de Granollers participen del teixit associatiu de la ciutat i del món casteller. Sempre ha estat una entitat molt viva, present a Granollers i a tota la comarca del Vallès Oriental. Al llarg d'aquests anys, més de 1.200 xics han pogut viure els castells i sentir que formaven part d'aquest equip de persones. Habitualment, els assajos es realitzen a una de les sales que hi ha a La Troca: l'Aplegador. És un espai gran i amb l'alçada suficient per poder alçar els castells. Durant els assajos, es combinen les proves netes i processos de pinyes, s'assagen les estructures i es fan les correccions tècniques necessàries per a millorar-ne la realització.

coNEIX ELS XICS!

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els Xics de Granollers

La colla de castellers de Granollers rep el nom d'Els Xics de Granollers. Van néixer l'any 1991, mentre se celebrava la Festa Major de la ciutat. Fins aquell moment, l'experiència castellera era pràcticament nul·la. Tanmateix, l'esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, va portar a una progressió important d'Els Xics. La seva millor actuació va ser l'octubre del 1999 a la Festa Major de la Roca del Vallès, quan van descarregar el 2D8F, 3D8, 4D8 i vano de 5.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

La vestimenta

Fer castells és tota una tradició, i com a tal, la vestimenta és també característica. La indumentària que tot/a casteller/a porta a sobre es divideix en diverses peces de roba tradicionals. La camisa: La dels Xics és de color grana. L’escut de la colla són dos braços que s’agafen fent un castell amb la senyera de fons. És habitual que els castellers es mosseguin el coll de la camisa per evitar el contacte, pell amb pell, dels peus amb el coll. A més, permet que la camisa quedi ben tibada i així s'evitin les arrugues. La faixa: S’enrotlla a l’alçada dels ronyons i té una doble funció: 1) protegir la zona lumbar dels esforços que rep per les càrregues i els moviments de les estructures; 2) ser un punt de suport perquè els castellers del tronc i la canalla puguin fer les passes de pujada i baixada del castell.

ELS XICS

La vestimenta

Els pantalons: Cal que siguin ben resistents per aguantar la persona que puja al castell. Són blancs perquè els antics castellers, quan anaven a fer castells, portaven els pantalons bruts de treballar, i en arribar a les trobades castelleres, se'ls treien i es quedaven en calçons, que eren una mena de calçotets llargs de color blanc. El mocador: Sovint és triangular i de color vermell amb piquets blancs, malgrat que cada colla se'l pot personalitzar al seu gust. En general, es pot fer servir per donar suport a la faixa, però també es lliga als canells o al cap per protegir-se del sol. Normalment, quan un/a casteller/a puja a tronc, folre o manilles, es descalça. Amb tot, hi ha qui duu calçat tradicional com sabates d'esbart o sabatilles de pagès. És vital anar còmode i pla als peus.

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

Les parts del castell

*Fer llenya és l'expressió que s'utilitza quan un castell cau a mig pujar o a mig baixar.

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

LA PINYA

La pinya és el pis en contacte amb el terra de la plaça, el més ample i el que requereix més gent. És un veritable trencaclosques: la pinya està perfectament organitzada. Té dues funcions bàsiques: alleugerir el pes del tronc i fixar l’estructura, i a més, en cas de fer llenya*, amortir la caiguda i evitar l’impacte directe contra el terra. També concebudes com una part de la pinya, trobem el folre i les manilles. Algunes construccions d'alta dificultat tècnica necessiten una segona base de suport per reforçar la seva envergadura: el folre. I, quan l'estructura és encara més complexa, fins i tot una tercera: les manilles.

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

Les parts del castell

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

EL TRONC

El tronc és la part central del castell, i també la més vistosa. Està format pels diferents pisos que integren el castell, sota el nom de segons, terços, quarts, quints, sisens i setens. Els castellers més forts i pesats se situen en els pisos inferiors, mentre que els més àgils i lleugers, solen estar a les posicions superiors. A més, el tronc determina el grau de dificultat del castell, pel nombre de persones implicades en cada construcció.

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

Les parts del castell

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

És la part superior del castell que completa els tres darrers pisos, compost pels més menuts de l’estructura.Els dosos és un pis format per dues persones que pugen a sobre de l’últim pis del tronc del castell. S’agafen l’un amb l’altre per donar pas al següent: l'aixecador. L'aixecador és el menut del castell. Col·loca un peu a cadascun dels dosos, i, acotxat, espera que l'enxaneta li passi per sobre. L'enxaneta és l’últim pis del castell. Trepitja als dosos i passa per sobre l’acotxador, que li fa de subjecció, i quan arriba a dalt, fa l'aleta*.

*Fer l'aleta és el gest que fa l'enxaneta amb la mà quan es corona un castell. Aixeca el braç, amb la mà oberta, per damunt del cap.

POM DE DALT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

La música

Els castells no s’entenen sense la música de les gralles i els timbals. Aquests dos instruments són els encarregats de dir-nos en quin moment del castell ens trobem. Ho fan mitjançant el toc de castells, una peça característica que marca els tempos i serveix de guia per als integrants de la construcció. Segons la part del territori on es faci, es troben diferents variacions malgrat que comparteixen l’estructura.L’objectiu del toc de castells és informar a la colla de com es va desenvolupant el castell. S’ha de tenir en compte que, tant la pinya com els membres de la part inferior del tronc, no veuen el desenvolupament del castell.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

INSTRUMENTS

Gralles, timbals i castellers van plegats a totes les diades castelleres. Sense castells no hi ha gralles i, sense gralles, no hi ha castells. Les dues parts es complementen mútuament i són vitals.La gralla és un tub de fusta troncocònic que fa uns 35 cm de llargada amb nou forats. Hi ha diferents tipus de gralles. Els timbals més antics eren de fusta. En general, de menys de dos pams d’alçada i d’un i mig de diàmetre. Avui en dia, els més habituals són de llautó, tapat per les dues bandes, amb pell natural o plàstica tensada amb tensors de metall, i amb una bordonera regulable a la banda oposada. Es toca amb dues baquetes de fusta.

La música

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

EL TOC DE CASTELLS

El toc de castells segueix una estructura concreta. És la següent:

 • El toc d'atenció: Toc que comença a sonar quan pugen els terços o el pis corresponent en funció de l’alçada del castell.
 • Part 1: Melodia que acompanya mentre carreguen el castell.
 • Aleta: Toc que indica que l’enxaneta ha assolit el cim de la construcció i ha aixecat la mà. És el moment més emocionant on la plaça trenca el silenci per felicitar els castellers per coronar el castell.
 • Part 2: Melodia que acompanya la descàrrega del castell.
 • Sortida: Petita melodia per acabar. Sona quan el pilar es considera descarregat. Sovint, la plaça se suma a les gralles i tabals per celebrar que el castell s'ha descarregat.

La música

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

DESCOBERTA

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Música i dansa

Visual i plàstica

EXPERIMENTACIÓ

Llengua

Matemàtiques

L'art de reaprofitar

Sons castellers

Castells en horitzontal

Monuments castellers

El concurs de castells

Periodistes per un dia

Relaciona'm, si pots!

Activitats

Quin castell soc?

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

El kit és una guia i un recurs per al professorat. El personal docent pot fer les activitats que considerin més convenients segons les necessitats i capacitats del seu grup.

DESCOBERTA

Activitats per viure i sentir els imaginaris de la cultura popular en primera persona, a través de les arts plàstiques, la música i la dansa.

Activitats per observar, conèixer i despertar la curiositat cap a l'univers dels castellers, a través de la llengua i les matemàtiques.

LaTaula.coop

Conceptualització i disseny:

L'objectiu del kit didàctic és mantenir viva la cultura popular de la nostra ciutat. Per aconseguir-ho, s'han creat 8 activitats per introduir l'alumnat de cicle mitjà d'educació primària en l’univers dels castellers de Granollers. Per treballar la temàtica en sincronia amb el desenvolupament pedagògic de l'alumnat, les activitats estan alineades amb diverses assignatures i s'articulen en 2 etapes:

Sobre el kit didàctic

EXPERIMENTACIÓ

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per apropar-se al vocabulari casteller més específic. Aquesta activitat permetrà identificar i reconèixer les paraules més rellevants del món casteller i relacionar-les amb els seus significats. També donarà peu a treballar la comprensió lectora de l'alumnat.

ACTIVITATS

Descoberta / Llengua

Els castells s’han convertit en un símbol d’identitat de Catalunya. Des de la seva creació a finals del segle XVIII a la zona del camp de Tarragona, s’han anat estenent arreu del territori català. En les últimes dècades, els castellers s’han donat a conèixer en l'àmbit internacional i s’han declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Actualment, hi ha prop d’un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l’objectiu d’aixecar castells de diferents complexitats. D’entre elles, trobem els Xics de Granollers, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada l’any 1991 en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. L’esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, ha portat a una progressió important d'Els Xics. En l'actualitat, s'han convertit en una entitat molt viva i present a la vida cultural i comunitària de la ciutat de Granollers i de tota la comarca del Vallès Oriental.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Relaciona'm, si pots!

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per apropar-se al vocabulari casteller més específic. Aquesta activitat permetrà identificar i reconèixer les paraules més rellevants del món casteller i relacionar-les amb els seus significats. També donarà peu a treballar la comprensió lectora de l'alumnat.

Relaciona'm, si pots!

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Llengua

 • Familiaritzar-se amb els conceptes i significats del món casteller.
 • Apropar-se al vocabulari casteller més específic.
 • Reforçar la comprensió lectora de l'alumnat.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per apropar-se al vocabulari casteller més específic. Aquesta activitat permetrà identificar i reconèixer les paraules més rellevants del món casteller i relacionar-les amb els seus significats. També donarà peu a treballar la comprensió lectora de l'alumnat.

Relaciona'm, si pots!

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Llengua

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina d'Els Castells de la Ciutat
 • Fitxa de vocabulari del món casteller

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els castells s’han convertit en un símbol d’identitat de Catalunya. Des de la seva creació a finals del segle XVIII a la zona del camp de Tarragona, s’han anat estenent arreu del territori català. En les últimes dècades, els castellers s’han donat a conèixer en l'àmbit internacional i s’han declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Actualment, hi ha prop d’un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l’objectiu d’aixecar castells de diferents complexitats. D’entre elles, trobem els Xics de Granollers, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada l’any 1991 en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. L’esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, ha portat a una progressió important d'Els Xics. En l'actualitat, s'han convertit en una entitat molt viva i present a la vida cultural i comunitària de la ciutat de Granollers i de tota la comarca del Vallès Oriental.

Dinàmica per endinsar-se al món dels castells mitjançant les notícies i reportatges audiovisuals. L’alumnat practicarà l'escolta activa, l’expressió oral i escrita, aprenent quina és l'estructura de la notícia i l'anàlisi d'aquesta.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Descoberta / Llengua

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Periodistes per un dia

Dinàmica per endinsar-se al món dels castells mitjançant les notícies i reportatges audiovisuals. L’alumnat practicarà l'escolta activa, l’expressió oral i escrita, aprenent quina és l'estructura de la notícia i l'anàlisi d'aquesta.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Periodistes per un dia

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Llengua

 • Practicar l'escolta activa i l’expressió oral i escrita.
 • Aprendre l'estructura i preguntes usuals de les notícies.
 • Treballar en equip.
 • Conèixer i endinsar-se en el món dels castells.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per endinsar-se al món dels castells mitjançant les notícies i reportatges audiovisuals. L’alumnat practicarà l'escolta activa, l’expressió oral i escrita, aprenent quina és l'estructura de la notícia i l'anàlisi d'aquesta.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Notícia 5

Notícia 4

Notícia 3

Notícia 2

Notícia 1

Periodistes per un dia

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Llengua

Material del kit didàctic:

 • Vídeos de les notícies/reportatges
Material addicional:
 • Llibreta / fulls per anotar i bolígrafs
 • 1 suport audiovisual per cada grup (ordinador, tableta, projector...)

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Els castells són fruits d'un estudi detallat de les estructures, els seus components i les funcions i ubicacions de cadascun d'ells, així com d'assajos intensos durant mesos. És una feina d'equip i no hi ha ningú que sigui més important que l'altre. Cal força, equilibri i col·laboració de tothom. De castells, n'hi ha de moltes menes. Això sí, per fer qualsevol castell es necessiten moltes persones participant. Els castells poden tenir diferent nombre de pisos. Poden ser de sis, set, vuit, nou i, fins i tot, deu pisos. Generalment, els castells es formen amb dues, tres, quatre o cinc persones per pis, tot i que també n'hi pot haver set, nou o fins i tot, dotze. D'aquí surten els noms dels castells: de la combinació de persones per pis i dels pisos.

ACTIVITATS

Descoberta / Matemàtiques

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per apropar-nos a les matemàtiques des de diferents tipus de construccions castelleres. En aquest cas, mitjançant el joc per equips, es practica l'agilitat matemàtica i el càlcul aprofitant les combinacions de persones per pis i dels pisos dels castells.

Quin castell soc?

Dinàmica per apropar-nos a les matemàtiques des de diferents tipus de construccions castelleres. En aquest cas, mitjançant el joc per equips, es practica l'agilitat matemàtica i el càlcul aprofitant les combinacions de persones per pis i dels pisos dels castells.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Quin castell soc?

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Matemàtiques

 • Conèixer detalladament diferents tipus de construccions castelleres.
 • Entendre de quina manera es classifiquen els castells.
 • Practicar l'agilitat i càlcul matemàtic.
 • Treballar el joc en equip.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Dinàmica per apropar-nos a les matemàtiques des de diferents tipus de construccions castelleres. En aquest cas, mitjançant el joc per equips, es practica l'agilitat matemàtica i el càlcul aprofitant les combinacions de persones per pis i dels pisos dels castells.

ELS XICS

Material addicional:

 • Tisores
 • Bolígraf / llapis

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Quin castell soc?

ACTIVITATS

Descoberta / Matemàtiques

Dinamització

Descàrrega

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Làmina d'Els Castells de la Ciutat
 • Dau amb les diferents construccions castelleres
 • Fitxa amb els ninots-castellers (20 x pàgina)

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els castells s’han convertit en un símbol d’identitat de Catalunya. Des de la seva creació a finals del segle XVIII a la zona del camp de Tarragona, s’han anat estenent arreu del territori català. En les últimes dècades, els castellers s’han donat a conèixer en l'àmbit internacional i s’han declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Actualment, hi ha prop d’un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l’objectiu d’aixecar castells de diferents complexitats. D’entre elles, trobem els Xics de Granollers, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada l’any 1991 en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. L’esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, ha portat a una progressió important d'Els Xics. En l'actualitat, s'han convertit en una entitat molt viva i present a la vida cultural i comunitària de la ciutat de Granollers i de tota la comarca del Vallès Oriental.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Descoberta / Matemàtiques

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica que permet conèixer diferents colles castelleres del territori català, així com poder treballar el càlcul matemàtic mitjançant la comparació de xifres i fraccions senzilles.

El concurs de castells

ELS XICS

Dinàmica que permet conèixer diferents colles castelleres del territori català, així com poder treballar el càlcul matemàtic mitjançant la comparació de xifres i fraccions senzilles.

El concurs de castells

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Dinamització

Descoberta / Matemàtiques

 • Conèixer diferents colles castelleres del territori català.
 • Comparar i identificar les figures més grans i les més petites.
 • Treballar la comprensió lectora i l'escolta activa.
 • Treballar en equip.

Història i context

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

ELS XICS

Dinàmica que permet conèixer diferents colles castelleres del territori català, així com poder treballar el càlcul matemàtic mitjançant la comparació de xifres i fraccions senzilles.

El concurs de castells

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Material addicional:

 • Materials per escriure
 • Colors per pintar

Descoberta / Matemàtiques

Dinamització

Descàrrega

Material del kit didàctic:

 • Fitxa de l'activitat

Història i context

Materials

Objectius pedagògics

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Els castells s’han convertit en un símbol d’identitat de Catalunya. Des de la seva creació a finals del segle XVIII a la zona del camp de Tarragona, s’han anat estenent arreu del territori català. En les últimes dècades, els castellers s’han donat a conèixer en l'àmbit internacional i s’han declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Actualment, hi ha prop d’un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l’objectiu d’aixecar castells de diferents complexitats. D’entre elles, trobem els Xics de Granollers, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada l’any 1991 en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. L’esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, ha portat a una progressió important d'Els Xics. En l'actualitat, s'han convertit en una entitat molt viva i present a la vida cultural i comunitària de la ciutat de Granollers i de tota la comarca del Vallès Oriental.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per dissenyar una figura castellera amb tubs de paper de vàter reciclats, duent a terme una tasca de reaprofitament de materials. El grup, amb l'ajuda de la làmina, haurà de repartir els rols dins d'una colla castellera i cada alumne/a personalitzarà un dels tubs. Una vegada s'acabi, es muntarà una estructura comuna.

ACTIVITATS

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

L'art de reaprofitar

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per dissenyar una figura castellera amb tubs de paper de vàter reciclats, duent a terme una tasca de reaprofitament de materials. El grup, amb l'ajuda de la làmina, haurà de repartir els rols dins d'una colla castellera i cada alumne/a personalitzarà un dels tubs. Una vegada s'acabi, es muntarà una estructura comuna.

L'art de reaprofitar

ACTIVITATS

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Potenciar la creativitat i imaginació a través de l’expressió artística.
 • Treballar amb la làmina d'Els Castells de la Ciutat.
 • Identificar els rols dels castellers dins dels castells.
 • Comunicar-se amb el grup-classe i treballar en equip.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per dissenyar una figura castellera amb tubs de paper de vàter reciclats, duent a terme una tasca de reaprofitament de materials. El grup, amb l'ajuda de la làmina, haurà de repartir els rols dins d'una colla castellera i cada alumne/a personalitzarà un dels tubs. Una vegada s'acabi, es montarà una estructura comuna.

L'art de reaprofitar

ACTIVITATS

Experimentació / Visual i Plàstica

Material del kit didàctic:

 • Làmina d'Els Castells de la Ciutat
Material addicional:
 • Tubs de cartó (1 x persona)
 • Estris i materials artístics/plàstics per treballar amb el cartó (pintura, retoladors, ceres, plastidecors, etc.).

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per conèixer els diferents monuments que s'han fet entorn de la temàtica dels castellers. Conèixer les estructures, conèixer els materials utilitzats i treballar en grup per fer una representació artística de cada peça amb diferents expressions plàstiques.

Els castells s’han convertit en un símbol d’identitat de Catalunya. Des de la seva creació a finals del segle XVIII a la zona del camp de Tarragona, s’han anat estenent arreu del territori català. En les últimes dècades, els castellers s’han donat a conèixer en l'àmbit internacional i s’han declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Actualment, hi ha prop d’un centenar de colles i agrupacions de persones de totes les edats i gèneres que es reuneixen amb l’objectiu d’aixecar castells de diferents complexitats. D’entre elles, trobem els Xics de Granollers, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada l’any 1991 en el marc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. L’esforç per part de la colla en donar-se a conèixer i apropar els castells a la ciutat, ha portat a una progressió important d'Els Xics. En l'actualitat, s'han convertit en una entitat molt viva i present a la vida cultural i comunitària de la ciutat de Granollers i de tota la comarca del Vallès Oriental.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Monuments castellers

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per conèixer els diferents monuments que s'han fet entorn de la temàtica dels castellers. Conèixer les estructures, conèixer els materials utilitzats i treballar en grup per fer una representació artística de cada peça amb diferents expressions plàstiques.

Monuments castellers

ACTIVITATS

Experimentació / Visual i Plàstica

 • Conèixer monuments on es representen els castellers.
 • Fomentar diferents expressions plàstiques.
 • Treballar en grup.
 • Aprendre la importància que tenen els castells com a element de la cultura popular catalana.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

ELS XICS

Material addicional:

 • Material divers per poder realitzar diferents expressions plàstiques (retoladors, ceres, plastidecors, plastilina, fang, pintura, etc.).
 • 1 cartolina DINA3 per cada grup.

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Dinàmica per conèixer els diferents monuments que s'han fet entorn de la temàtica dels castellers. Conèixer les estructures, conèixer els materials utilitzats i treballar en grup per fer una representació artística de cada peça amb diferents expressions plàstiques.

Monuments castellers

ACTIVITATS

Monument 1

Monument 4

Monument 5

Experimentació / Visual i Plàstica

Història i context

Monument 3

Monument 2

Descàrrega

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Imatges:
 • Fitxa amb la descripció dels monuments:

ELS XICS

Dinàmica per conèixer i endinsar-se en el Toc de Castells, peça musical que acompanya la construcció d'un castell. També permet treballar la creativitat col·lectiva i explorar elements de cultura popular.

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Experimentació / Música i dansa

Els castells no s'entenen sense la música de les gralles i els timbals que els acompanyen. Aquests dos instruments, seguint la melodia i estructura del Toc de Castells, són els encarregats de dir-nos en quin moment es troba el castell. Aquesta peça característica, marca els tempos i serveix de guia per la construcció dels castells. S'ha de tenir en compte que, tant la pinya com els membres de la part inferior del tronc del castell, no veuen com es va desenvolupament la construcció i, per tant, l'objectiu d'aquesta melodia és informar a la colla sobre com es va desenvolupant el castell. Sense castells, no hi ha gralles, però sense gralles no hi ha castells. Les dues parts es complementen mútuament i són vitals l'una per l'altre.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Sons castellers

Dinàmica per conèixer i endinsar-se en el Toc de Castells, peça musical que acompanya la construcció d'un castell. També permet treballar la creativitat col·lectiva i explorar elements de cultura popular.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Sons castellers

ACTIVITATS

Experimentació / Música i dansa

 • Saber identificar el ritme i l'estructura del toc de castells.
 • Familiaritzar-se amb els sons dels instruments tradicionals catalans.
 • Treballar les veus (soprano, contralt, tenor i baix) i els instruments (gralla i timbal).
 • Treballar la làmina d'Els Castells a la Ciutat.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

 • Imatge:

Dinàmica per conèixer i endinsar-se en el Toc de Castells, peça musical que acompanya la construcció d'un castell. També permet treballar la creativitat col·lectiva i explorar elements de cultura popular.

ELS XICS

Toc de Castells

Quartet Mèlt

Material addicional:

 • Fulls en blanc
 • Material per escriure
 • Si és possible, gralla i timbal

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Sons castellers

ACTIVITATS

Mapa d'instruments

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Música:

Els castells són fruits d'un estudi detallat de les estructures, els seus components i les funcions i ubicacions de cadascun d'ells, així com d'assajos intensos durant mesos. És una feina d'equip i no hi ha ningú que sigui més important que l'altre. Cal força, equilibri i col·laboració de tothom. De castells, n'hi ha de moltes menes. Això sí, per fer qualsevol castell es necessiten moltes persones participant. Els castells poden tenir diferent nombre de pisos. Poden ser de sis, set, vuit, nou i, fins i tot, deu pisos. Generalment, els castells es formen amb dues, tres, quatre o cinc persones per pis, tot i que també n'hi pot haver set, nou o fins i tot, dotze. D'aquí surten els noms dels castells: de la combinació de persones per pis i dels pisos.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

ACTIVITATS

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per simular la construcció d'un castell vertical a través d'una representació en horitzontal. L'objectiu és entendre i aprendre quins són els diferents passos que s'han de seguir a l'hora de fer un castell i percebre la tècnica i precisió que requereixen.

Castells en horitzontal

Dinàmica per simular la construcció d'un castell vertical a través d'una representació en horitzontal. L'objectiu és entendre i aprendre quins són els diferents passos que s'han de seguir a l'hora de fer un castell i percebre la tècnica i precisió que requereixen.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Castells en horitzontal

ACTIVITATS

Experimentació / Música i dansa

 • Estimular l’expressió corporal i l’autoconfiança.
 • Aprendre a treballar en equip.
 • Experimentar i empatitzar amb l'experiència castellera.
 • Entendre i aprendre els diferents passos a seguir, de manera segura, a l'hora de desenvolupar un castell.
 • Aprendre l'estructura musical del Toc de Castells.

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Dinàmica per simular la construcció d'un castell vertical a través d'una representació en horitzontal. L'objectiu és entendre i aprendre quins són els diferents passos que s'han de seguir a l'hora de fer un castell i percebre la tècnica i precisió que requereixen.

ELS XICS

ELS CASTELLS DE LA CIUTAT

Castells en horitzontal

ACTIVITATS

Toc de Castells

Experimentació / Música i dansa

Història i context

Dinamització

SOBRE EL KIT DIDÀCTIC

Materials

Objectius pedagògics

Material del kit didàctic:

 • Àudio del Toc de Castells