Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

a XII-a F

Campia Est Europeana

Ionica Ivona

10

Legende si traditii

Obiective turistice

Influente antropice

Vegetatie, Fauna, Sol

Hidrografie

Clima

Descriere relief

Alcatuire petrografica

Geneza

Pozitionare

Cuprins

Câmpia Europeană de Est sau Câmpia Rusă este o câmpie care cuprinde o serie de bazine hidrografice din Europa de Est. Împreună cu Câmpia de Nord Europeană, aceasta formează Câmpia Europeană.

Asezare

+ INFO

Limite:

Vest: Muntii CarpatiEst: Muntii UralSud: Marea Carspica si Marea NeagraNord: Oceanul Arctic

POzitionare

Râurile Volga, Ural și alte câteva bazine se varsă în Marea Caspică, care și-a pierdut legătura cu Oceanul Mondial.

Cele vestice și sudice aparțin bazinului Oceanului Atlantic. Acestea din urmă includ râurile care se varsă în Marea Baltică (Neva, Dvina de Vest, Neman, Vistula, râurile din Suedia și Finlanda), Mările Negre (Dnepr, Bug de Sud, Nistru) și Azov (Don).

Râurile nordice (Mezen, Onega, Severnaya, Dvina, Pechora) aparțin bazinului arctic

Hidrografic, teritoriul Câmpiei Est-Europene este împărțit în două părți. Cele mai multe dintre ele au o scurgere în ocean.

hidrografie

+ INFO

Granitele se formează din magma acidă bogată în silicați, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mișcările tectonice) și care în apropierea suprafeței pământului (adâncime de sub 2 km) se solidifică prin răcire lentă în crăpăturile scoarței având uneori un diametru de câteva sute de kilometri; granitele cu o granulație mai mare se numesc pegmatite.

Șisturile cristaline sunt roci metamorfice dure, caracterizate printr-o șistuozitate pronunțată. La șisturile cristaline, minerale din rocă sunt complet cristalizate și vizibile cu ochiul liber, fiind așezate în straturi subțiri, orizontale, paralele, lamelare.

Petrografia

În sud, câmpia a fost modelată de mările de demult, iar în nord-de ghețari. Partea centrală este puternic modelată de eroziunea fluvială. Câmpia Europei de Est este bogată în minereuri de fier, cărbune, petrol, gaze naturale, materiale de construcții, săruri etc.

  • s-a format pe un vechi fundament Precambrian (din şisturi cristaline şi granite);
  • aparţine platformei Est-Europene;
  • acoperită de depozite sedimentare modelate de calota glaciară;
origini din precambrian

geneza

Înălțimea medie: c. 170 m. Aspectul monoton al reliefului este întrerupt de numeroase regiuni mai înalte și puternic fragmentate

Câmpia Europei de Est (Câmpia Rusă) – este cea mai întinsă câmpie din Europa, are o suprafaţă de 4 mil. km2 şi este a doua câmpie din lume ca suprafaţă după Câmpia Amazonului. Ocupă aproape întreaga jumătate estică a Europei

Relieful de câmpie este doar apartenent, deoarece, analizându-se structura lui geologică se observă că în realitate este un podiș străvechi, erodat. Placa pe care este așezată această parte a continentului are o grosime mare, este foarte rigidă și aproape imobilă aflându-se pe cel mai vechi nucleu continental.

Caracteristici

  • altitudini reduse
  • relativ orizonta
  • estompat
  • campie intinsa si neteda

Relieful

+ INFO

În climatul temperat continental, umiditatea se schimbă de la excesivă în nord și nord-vest la insuficientă în est și sud-est. Acest lucru se reflectă în schimbarea zonelor naturale de la taiga la stepă.

Precipitațiile cad pe tot parcursul anului de la 800 mm în vest la 400 mm în sud-est.

emperatură medie în iulie de +12 grade C (în largul coastei Mării Barents) până la +24 grade C în sud-est (pe câmpia Caspică). Temperaturile medii din ianuarie variază de la -8 grade C în vestul teritoriului (de-a lungul graniței cu teritoriul Belarus) până la -16 grade C în Cis-Urals.

Caracteristici generale

Clima continentală moderată. Se caracterizează prin ierni moderat reci și veri calde

Clima

Umiditate

Precipitatii

Temperatura

În centrul Rusiei, pe teritoriul Nijni Novgorod, se află Lacul Svetloyar - perla naturii rusești. Acest lac este uneori numit o mică Atlantida rusească: istoria sa este acoperită de legende. Legenda principală din Svetnoyarsk este despre orașul invizibil Kitezh. Legenda spune: există un lac în pădurile Vetluzh. Este situat în desișul pădurii. Apele albastre ale lacului stau liniştite zi şi noapte. Doar ocazional o umflare usoara trece prin ele. Sunt zile în care cântatul îndelungat ajunge pe țărmurile liniștite și se aud clopoței îndepărtați.

legende

Este reprezentat de catre cernoziom. Ele sunt cele mai fertile soluri,bogate in humus. Ele au o mare productivitate pentru culturile cerealiere:grau, porumb, orz, secara.

Sol

Fauna specifică acestor regiuni este reprezentată de animale cum ar fi: hârciogul, popândăul, viezurele, iepurele, dropia și potârnichea.

Specifică acestor regiuni este stepa. Aici se găsesc ierburi mărunte și mulți arbuști. În zonele de stepă cresc ierburi scunde, care se dezvoltă în climatul temperat-continental în continuarea pădurilor de foioase.

Fauna

Vegetatie

+ INFO

Mediu

Campia de est europeana contine tari precum: Ucraina, Letonia, Estonia, Lituania, Belarus si o buna parte din Rusia.

obiective turistice

Scarile Potemkin din Odessa au devenit un simbol al orasului Odessa si si-au primit numele dupa crucisatorul Potemkin, un vas de razboi botezat astfel dupa Grigory Aleksandrovich Potemkin-Tavricheski, un militar si om de stat foarte apropiat Ecaterinei cea Mare. Revolta marinarilor de pe Potemkin se spune ca a fost scanteia care a anuntat Revolutia rusa de la 1905, primul pas catre cea din 1917.

Riga este cea mai mare si mai interesanta metropola a tarilor baltice care captiveaza prin contrastele sale: de la arhitectura sa gotica la stilul Art Nouveau, de la mesele delicioase servite in restaurante si baruri obisnuite la bucataria de lux.

Parcul National Gauja este cel mai mare si mai vechi dintre parcurile nationale din Letonia, caracterizat printr-o mare diversitate biologica, o varietate a formelor de relief, cu izvoare minerale, peisaje pitoresti, monumente naturale si istorice unice.

Campia Europei de Est are altitudinea cuprinsa intre 27 si 463 de metrii

Palatul Rundale este unul dintre cele mai importante si deosebite monumente arhitectonice si obiective turistice ale Letoniei. Cand veti pasi aici va veti putea bucura de opulenta si grandoarea stilului baroc si a stilului rococo datand din secolul al XVIII-lea la care se adauga gradinile sale imense in stil francez ce reunesc cele mai importante specii de trandafiri din Letonia; veti descoperi astfel putin din viata cotidiana a vechiului ducat de Curlandia.

Catedrala Schimbarea la Fata din Odessa dateaza inca din anul 1794, fiindu-i inchinata Sf. Apostol Nicolae. Construita pe locul unei vechi biserici de lemn, Catedrala din Odessa a fost construita cu scopul de a putea gazdui un numar mai mare de credinciosi. In anul 1825, constructia a fost terminata, moment in care i-a fost adaugat turnul clopotnitei.

Palatul Vorontsov este o adevarata bijuterie arhitecturala a orasului Odessa si este cu atat mai admirat cu cat stim ca a fost construit in anul 1827 pe locul unei vechi cetati turce de arhitectul italian Francesco Boffo pentru printul Mikhail Semyonovich Vorontsov, de aici si denumirea palatului. Arhitectul a combinat mai multe stiluri arhitectonice dar in ciuda acestui fapt, da dovada de foarte multa eleganta.