Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Bones Pràctiques Municipis Petits

Agenda 2030 i ODS

Metodologia

Contingut elaborat per

Entitats supramunicipals amb experiències vinculades als ODS

(<5000 hab.)

"La il·lusió de viure" – mural col·laboratiu

El disseny del mural i la seva execució ha sigut un projecte de treball intergeneracional que ha assentat les bases per a nous treballs en el futur, visibilitzant inquietuds compartides per totes les persones participants, independentment de la seva edat. El mural ha sorgit a partir d’un diàleg entre ambdós col·lectius, on s’han compartit idees i s’han trobat punts en comú que han guiat el disseny del mural.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 10 - Reducció de les desigualtats i a la seva fita 10.2 Per a 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de l’edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o altra condició.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

Projecte Viles Florides

El projecte Viles Florides, una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, mostra i posa en valor la riquesa natural i paisatgística del municipi mitjançant projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 11 - Ciutats i Comunitats Sostenibles i a la seva fita 11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

Tagamanent

344 hab.

43,48 km2

Més informació

Horts Urbans Municipals

L’Ajuntament ha aprovat el reglament regulador d’horts urbans del municipi, el pas previ a l’adjudicació pública de les parcel·les destinades a Horts Urbans. L’any 2021 es va signar un conveni amb el propietari d’un terreny de la vila per destinar-lo a horts urbans durant un període de 4 anys en els quals serà l’ajuntament el que assumeixi el cost de l’IBI.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 2 - Fam Zero.

Vilalba Sasserra

753 hab.

5,87 km2

Més informació

“Hàbits alimentaris i cuina de les emocions” conferència a càrrec d’Ada Parellada

La conferència d’Ada Parellada sobre alimentació saludable es va centrar en evitar el malbaratament dels aliments sobretot des de la posada en valor del fet emocional del procés culinari. La cuinera i divulgadora va exemplificar els diversos conceptes amb casos i experiències personals.Aquesta iniciativa forma part de l’Aula d’Universitat a l’Abast d’Aiguafreda.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 2 - Fam Zero i amb la seva fita 2.2 Per a 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, incloent-hi aconseguir, a tot tardar el 2025, les fites convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i l’emaciació dels menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents, dones embarassades i lactants, així com de les persones grans.

Aiguafreda

2.572 hab.

7,9 km2

Més informació

Assignatura Escola Verda a l’institut municipal

L’Institut municipal Can Record ha començat a impartir, en aquest curs 2023-2024, l’assignatura Escola Verda que busca dotar als alumnes de coneixements vinculats a la sostenibilitat ambiental i la importància dels processos de reciclatge i reutilització. En el marc d’aquesta assignatura s’ha realitat una sortida al centre de residus de Mataró on han pogut veure in situ la importància de reciclar.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 13 - Acció Climàtica i amb la seva fita 13.3 Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Selecció de les bones pràctiques

Metodologia

La selecció de bones pràctiques s'ha dut a terme a partir de la informació pública disponible a les pàgines web i butlletins oficials dels municipis menors de 5.000 habitants de la comarca. Les accions que es visibilitzen s'han escollit partint de diversos criteris:

  • Diversitat i innovació de les accions.
  • Un mínim de 3 accions per cada municipi.
  • Un mínim de 3 accions per cada ODS.
  • Accions desenvolupades entre els anys 2020 i 2023.

Col·laboració amb "Som Estella Montseny", l’aposta per una gestió forestal sostenible

Tagamanent col·labora amb l’associació Som Estella Montseny per a la realització d’una gestió sostenible dels seus boscosos. Estella Montseny oriental la gestió forestal sostenible a la prevenció d’incendis, la mitigació del canvi climàtic i l’enfortiment del territori a través d’un model de gestió publico-privat pioner en el que hi participen tots els actors implicats i que reverteix en un benefici directe pels ciutadans.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 15 - Vida Terrestre i a la seva fita 15.2 Per a 2020, promoure la gestió sostenible de tots els tipus de boscos, posar fi a la desforestació, recuperar els boscos degradats i incrementar substancialment la repoblació forestal i la reforestació a escala mundial.

Tagamanent

344 hab.

43,48 km2

Més informació

Programa "El Rusc"

El Rusc és un programa preventiu de conductes de risc relacionades amb el consum de drogues, sexualitat i afectivitat, abús i ús de pantalles i tecnologies de la comunicació, violències masclistes, gènere i diversitat sexual.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 5 - Igualtat de génere i amb la seva fita 5.2 Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.

Mancomunitat La Plana

Més informació

En formen part municipis pertanyents a les comarques del Vallès Oriental i Osona, tals com Aiguafreda Balenyà o Viladrau.

Conveni amb la Creu Roja

L’Ajuntament atorga a Creu Roja una subvenció per al desenvolupament de les seves activitats durant l’exercici 2023.

  • Intervenció amb persones en situació d’Extrema Vulnerabilitat.
  • Envelliment Actiu.
  • La Joguina Educativa.
  • Promoció del Voluntariat.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 1 - Fi de la pobresa i amb la seva fita 1.3 Posar en pràctica en l’àmbit nacional mesures i sistemes apropiats de protecció social per a totes les persones, nivells mínims inclosos, i, per a 2030, aconseguir una àmplia cobertura per a les persones pobres i vulnerables.

Vilalba Sasserra

753 hab.

5,87 km2

Més informació

Instal·lació de fanals solars en nous punts de llum

Amb la intenció de reduir al màxim la despesa energètica, i seguint les conclusions de l’Estudi de la il·luminació viària des d’una perspectiva de gènere, s’han instal·lat diversos fanals solars a aquells punts foscos del municipi que generaven més sensació d’inseguretat.

Aquesta iniciativa esta vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i amb la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Figaró-Montmany

1157 hab.

14,99 km2

Més informació

En ser una iniciativa que sorgeix d'un estudi amb Perspectiva de Gènere, aquesta també contribueix a l'ODS 5 - Igualtat de Gènere i la seva fita 5.2 Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.

A Vallgorguina, l’aigua per mi

A Vallgorguina, l’aigua per mi és una infografia interactiva posada a disposició de la ciutadania amb l’objectiu de sensibilitzar-la i d’oferir recursos i consells sobre com estalviar en el consum d’aigua domèstica, evitar-ne la seva contaminació i millorar-ne la seva gestió.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i sanejament en la seva voluntat de sensibilitzar i oferir recursos a la ciutadania per etalviar aigua.

Vallgorguina

3208 hab.

22,13 km2

Més informació

Increment de la despesa social

L’ajuntament de Santa Maria de Martorelles ha multiplicat els esforços per ajudar les persones més vulnerables a nivell assistencial i econòmic augmentant la despesa pública en despesa social, incloent ocupació i gent gran.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 1 - Fi de la pobresa i a la seva fita 1.3 Posar en pràctica en l’àmbit nacional mesures i sistemes apropiats de protecció social per a totes les persones, nivells mínims inclosos, i, per a 2030, aconseguir una àmplia cobertura per a les persones pobres i vulnerables.

Santa Maria de Martorelles

882 hab.

4,49 km2

Més informació

"Benvinguts a Vilamajor" – pàgina web del servei de turisme

L’ajuntament ha habilitat una pàgina web específica destinada als visitants del municipi. Aquest espai web exposa de manera clara i senzilla quins espais visitar al poble i tots els serveis dels que es disposa. A un clic hi ha tota la informació disponible sobre el municipi, com arribar-hi, on menjar, on dormir, quines rutes de senderisme existeixen, etc.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 8 - Treball digne i Creixement Econòmic i a la seva fita 8.9 Per a 2030, elaborar i posar en pràctica polítiques de promoció d’un turisme sostenible que creï ocupació i promogui la cultura i els productes locals..

Sant Pere de Vilamajor

4856 hab.

35 km2

Més informació

Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima

L'Ajuntament va aprovar per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) elaborat per l'Ajuntament de Figaró-Montmany. Es tracta d'una eina per guiar al municipi per arribar l'any 2030 amb un 40% menys de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) respecte al 2005, i que li permetrà estar més ben preparat davant els efectes del canvi climàtic.

Aquesta iniciativa esta vinculada a l'ODS 13 - Acció climàtica i amb la seva fita 13.2 Incorporar mesures relatives al canvi climàtic en les polítiques, les estratègies i els plans nacionals.

Figaró-Montmany

1157 hab.

14,99 km2

Més informació

Hort solar fotovoltaic al pavelló municipal

L’ajuntament ha instal·lat un hort solar fotovoltaic de la teulada del pavelló municipal que entrarà en funcionament abans de final d’any. La instal·lació, amb la generació de 150.597,41 kWh anuals, ajudarà a cobrir les necessitats energètiques del pavelló, l’ajuntament, el local de vigilants i l’escola La Muntanya. La capacitat productiva d’aquesta instal·lació ajudarà a reduir les emissions en unes 14,72 tones de CO2 Anuals.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i amb la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Aiguafreda

2.572 hab.

7,9 km2

Més informació

Procés participatiu de La Rectoria

Durant l’any 2021 s’ha dut a terme un procés participatiu amb la ciutadania, les entitats i altres actors del territori per tal de definir els usos que ha de tenir La Rectoria i afrontar la seva rehabilitació. S'ha procurat informar a la ciutadania en totes les fases d'execució del projecte, des de la diagnosi prèvia fins a l'adjudicació del contracte d'obres, oferint sessions informatives sobre l'estat del projecte obertes a tota la ciutadania.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 16 - Pau, Justícia i Institucions Sòlides i a la seva fita 16.7 Garantir l’adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats a tots els nivells.

Cànoves i Samalús

3320 hab.

29,19 km2

Més informació

El Tritó del Baix Montseny

Conveni mancomunat de diversos municipis de la comarca per tirar endavant un projecte per a lluitar contra les addiccions des de totes les seves besants. El projecte té diverses línies d’actuació que es concreten en serveis i accions vinculades a activitats preventives, facilitar l’accés al tractament de les addiccions i activar recursos d’inserció.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 3 - Salut i Benestar i amb la seva fita 3.5 Enfortir la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives, inclosos l’ús indegut d’estupefaents i el consum nociu d’alcohol.

El Tritó del Montseny

Més informació

En formen part els municipis Breda, Cànoves i Samalús, Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Hostalric, Llinars del Vallès, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Iniciativa per combatre la bretxa digital i fomentar els tràmits electrònics

Destinen les pàgines finals del butlletí municipal a informar sobre com realitzar tràmits de manera electrònica amb l’administració, posant especial èmfasi en els tràmits a realitzar amb l’Ajuntament, però també amb l’organisme de gestió i recaptació tributària.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 9 - Indústria, Innovació i Infraestructures i amb la seva fita 9.8 Augmentar de forma significativa l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació i esforçar-se a proporcionar accés universal i assequible a Internet als països menys avançats a tot tardar el 2020.

Fogars de Montclús

481 hab.

39,72 km2

Més informació

Promoció del talent local

La revista municipal La Mostela dedica l’espai “Els nostres artistes” a promoure el talent local i fomentar la cultura a través d’una entrevista a una artista del poble. La Mostela té un total de 75 números, i és de publicació trimestral.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 11 - Ciutats i comunitats sostenibles i amb la seva fita 11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

Campins

592 hab.

7,3 km2

Més informació

Gestió Municipal de l’Aigua

Des del gener del 2013 l’ajuntament de Vilalba Sasserra gestiona directament el servei d’aigua del municipi amb personal propi. Aquesta pràctica ha permès poder fer accions per reduir les pèrdues d’aigua a la xarxa en la seva totalitat, impermeabilitzar el dipòsit d’aigua per evitar fuites i garantir una millor qualitat, gestionar la xarxa per mitjans de telecontrol i oferir una resposta més directe als usuaris tot reduint i millorant la qualitat d’aigua.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i sanejament i amb la seva fita 6.4 Per a 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i asse­gurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d’escassetat d’aigua.

Vilalba Sasserra

753 hab.

5,87 km2

Més informació

Reforma de la Xarxa d’Aigua Municipal

Montseny ha realitzat una important reforma de la xarxa municipal d’aigua existent entre el dipòsit del Forn de Dalt i el dipòsit del Pujol. S’han millorat els equips de regulació de la pressió i també l’estat del dipòsit del Pujol, el que ha significat la recuperació dels 5.070 m3 d’aigua que es perdien anualment.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i sanejament i a la seva fita 6.4 Per a 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i asse­gurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d’escassetat d’aigua.

Montseny

379 hab.

27,02 km2

Més informació

Nou servei de recollida de cartutxos d’impressora

Sant Esteve de Palautordera, en col·laboració amb el projecte Kucho, ha habilitat contenidors específics per a dipositar els cartutxos de tinta o tòner esgotats. El projecte Kucho recicla els cartutxos de tinta usats i sensibilitza sobre la problemàtica de la contaminació de plàstic als oceans i l’amenaça que això suposa per a tots els éssers vius marins.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 14 - Vida Submarina i amb la seva fita 14.1 Per al 2025, prevenir i reduir de manera significativa la contaminació marina de tota mena, en particular la contaminació produïda per activitats realitzades en terra ferma, inclosos els detritus marins i la contaminació per nutrients.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Plaques fotovoltaiques als edificis públics

L’ajuntament està impulsant un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis municipals. Des de principis de desembre de 2022 les plaques ja subministren l’energia de l’Ajuntament, i durant 2023 s’expandirà el projecte amb la instal·lació de plaques al Casal.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i amb la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Campins

592 hab.

7,3 km2

Més informació

Programa "Dona Rural i Urbana"

La Mancomunitat de La Plana inicia el programa Dona Rural i Urbana amb l’objectiu d’oferir assessorament i empoderament individualitzat en l’entorn laboral a dones majors de 16 anys que estiguin a l’atur, i empadronades en algun poble de la Mancomunitat.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 5 - Igualtat de génere i amb la seva fita 5.5 Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.

Mancomunitat La Plana

Més informació

En formen part municipis pertanyents a les comarques del Vallès Oriental i Osona, tals com Aiguafreda Balenyà o Viladrau.

Redacció del Catàleg de Masies

L’Ajuntament de Fogars de Montclús ha iniciat la redacció del Pla Especial de Catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en el sòl no urbanitzable del municipi de Fogars de Montclús (PEM). La funció principal del PEM és recuperar les masies, cases rurals i altres edificacions en el sòl no urbanitzable amb la Llei d’urbanisme.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 11 - Ciutats i comunitats sostenibles i amb la seva fita 11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

Fogars de Montclús

481 hab.

39,72 km2

Més informació

“Àngels i Dracs” Gimcana digital per donar a conèixer els secrets del municipi

"Àngels i Dracs" és un joc de pistes digitals apte per a tots els públics basat en una història d'aventures amb els prinicpals elements arquitectonics i culturals del municipi com a escenari.El joc ha sigut creat per augmentar l'interès cultural i la curiositat pel patrimoni municipal, incentivant el turisme cultural de qualitat, descentralitzat i atemporal.

Aquesta iniciativa esta vinculada a l'ODS 11 - Ciutats i Comunitats Sostenibles i amb la seva fita 11.4 Redoblar els esforços per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

Figaró-Montmany

1157 hab.

14,99 km2

Més informació

Servei de Mediació Ciutadana

El nou Servei de Mediació Ciutadana és un servei públic i gratuït que l’Ajuntament ha posat al servei de la ciutadania durant 2023. El seu objectiu és millorar les relacions ciutadanes a través de la mediació. La mediació és un instrument per abordar el conflicte a través del diàleg, l’escolta i el respecte mutu, amb el suport de professionals de la mediació.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 16 - Pau, Justícia i Institucions Sòlides en el seu objectiu global de fomentar la pau i la justícia, apostant per maneres alternatives en la resolució de conflictes.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Habitatges per a ús social al municipi

Aprovat el Reglament regulador de els normes d’ús i adjudicació d’habitatges del programa d’habitatges d’emergència social de Sant Esteve de Palautordera. Aquest nou reglament ha sigut elaborat amb la participació de la ciutadania, i permetrà dotar de seguretat jurídica a tot el parc d’habitatges d’emergència social del municipi, destinat a garantir el dret a l’habitatge d’aquelles persones en situació de vulnerabilitat.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 1 - Fi de la pobresa i a la seva fita 1.4 Per a 2030, garantir que tots els homes i dones, en particular les persones pobres i vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com accés als serveis bàsics, propietat i control de les terres i altres béns, herència, recursos naturals, noves tecnologies apropiades i serveis financers, incloses les microfinances.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Consell Jove del poble

El consell jove del poble és un òrgan que articula la col·laboració, la participació i la promoció d'activitats adreçades a la gent jove, de 12 a 30 anys, de Martorelles. El consell jove busca empoderar al jovent del municipi per ser motor de canvi social a través del treball en xarxa sobre les problemàtiques del poble.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 16 - Pau, Justícia i Insitucions Sòlides i amb la seva fita 16.7 Garantir l’adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats a tots els nivells.

Martorelles

4895 hab.

3,6 km2

Més informació

Reformes al consistori per fer-lo accessible i sostenible

Montseny ha iniciat reformes a l’edifici del consistori per fer-lo més accessible a les persones amb diversitat funcional i també més sostenible i eficient energèticament. S’han modificat els accessos, amb la creació d’un itinerari accessible alternatiu, i també s’han substituït les planxes de polipropilè del sostre per fer-lo més eficient energèticament.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i producció responsables i a la seva fita 10.2 Per a 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de l’edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o altra condició.

Montseny

379 hab.

27,02 km2

Més informació

Aquesta iniciativa també està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i amb la seva fita 7.3 Per a 2030, duplicar la taxa mundial de millora de l’eficiència energètica.

Dones pel futur

L’Associació Dones pel Futur ha presentat el seu nou programa de suport a les dones del món rural a Vallromanes. Dones pel Futur ofereix assessorament i formació a les dones de l’àmbit rural per trobar feina i engegar negocis propis, amb l’objectiu de garantir-ne la seva independència econòmica.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 5 - Igualtat de gènere i a la seva fita 5.5 Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

Xerrada “Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap al 2030 a Catalunya.”

L’enginyer industrial Joan Vila, president de la Comissió d’Energia de PIMEC, va dur a terme una xerrada sobre els canvis econòmics que el canvi climàtic comportarà. La xerrada va ser organitzada per ISVAT, una associació de veïns i veïnes de la Vall Alta de la Tordera preocupats per la millora humana, social i ambiental de la vall, partint de la convicció de la necessitat de la corresponsabilitat ciutadana.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 8 - Treball digne i Creixement Econòmic i a la seva fita 8.4 Millorar progressivament, per a 2030, la producció i el consum eficients dels recursos mundials i procurar desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient, de conformitat amb el Marc decennal de programes sobre modalitats sostenibles de consum i producció, començant pels països desenvolupats.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Ruta Exploratòria per reivindicar el 8M

S’ha realitzat una ruta exploratòria per a detectar punts del municipi que puguin crear inseguretat a les seves habitants convidant a les participants a omplir un breu qüestionari sobre cada un dels punts detectats identificant-ne el grau d’inseguretat i els motius d’aquesta. La iniciativa neix de les regidories d'Igualtat i d'Espais Públics.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 5 - Igualtat de génere i amb la seva fita 5.2 Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.

Martorelles

4895 hab.

3,6 km2

Més informació

"Vilamajor Activa" – Servei d’ocupació i empresa local

Vilamajor Activa és el Servei Local d’Ocupació de Sant Pere gestionat per la Mongia de Cardedeu, en conveni amb l’Ajuntament de Cardedeu i amb suport de la Diputació de Barcelona. Aquest servei ofereix orientació i assessorament en la recerca de feina, i suport en els tràmits amb el SEPE.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 8 - Treball digne i Creixement Econòmic i a la seva fita 8.5 Per a 2030, aconseguir l’ocupació plena i productiva i garantir un treball digne per a tots els homes i dones, inclosos el jovent i les persones amb discapacitat, així com la igualtat de remuneració per treball d’igual valor.

Sant Pere de Vilamajor

4856 hab.

35 km2

Més informació

Comissió Contra el Canvi Climàtic

El Consell del Poble va crear, l’any 2021, una Comissió de Canvi Climàtic en la que es decideix sobre temes vinculats a l’ecologia, la sostenibilitat o l’impacte del canvi climàtic. Les seves principals funcions són les de concretar accions de lluita contra el canvi climàtic al municipi i fomentar l’educació ambiental de la ciutadania. La comissió és oberta a tot el veïnat del poble.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 13 - Acció climàtica i amb la seva fita 13.3 Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.

Campins

592 hab.

7,3 km2

Més informació

Millora dels contenidors de recollida selectiva

Santa Maria de Martorelles té un dels índex de reciclatge de residus més alts de la comarca, amb el 85,94%. Per seguir millorant aquestes xifres i seguir facilitant la recollida selectiva, s'han instal·lat dos contenidors per a roba usada, dos per a càpsules de cafè i des per dipositar l'oli usat. Es bonifica també en un 10% la taxa d'escombraries a totes aquelles persones que facin ús de la deixalleria.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i Producció Responsables i a la seva fita 12.5 Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Santa Maria de Martorelles

882 hab.

4,49 km2

Més informació

Pla d’estalvi energètic creat per l’alumnat dels centres educatius de Vallromanes

Els centres educatius de Vallromanes han realitzat el disseny d’un pla d’estalvi energètic basat en accions quotidianes i senzilles que poden fer l’alumnat, mestres, conserges i personal de neteja. El disseny d'aquest pla d'estalvi energètic ha sigut possible gràcies als mesuraments duts a terme pels i les alumnes a través d'un batímetre d'endoll, un luxímetre i un termòmetre.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 4 - Educació de qualitat i a amb la seva fita 4.7 Per a 2030, garantir que tot l’alumnat adquireixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a pro­moure el desenvolupament sostenible, a través, entre d’altres, de l’educació per al desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no-violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

La Casa de l’Aire – programa d’educació en el lleure

El programa La Casa de l’Aire dona atenció a pares, mares i els seus fills i filles a través d’una metodologia basada en l’educació en el lleure i la pedagogia activa en el medi ambient. El programa treballa els valors del respecte, el compromís, la corresponsabilitat i la igualtat a través de 4 projectes principals: escoles, educatiu, colònies i famílies.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 4 - Educació de qualitat i a amb la seva fita 4.7 Per a 2030, garantir que tot l’alumnat adquireixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a pro­moure el desenvolupament sostenible, a través, entre d’altres, de l’educació per al desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no-violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Sant Pere de Vilamajor

4856 hab.

35 km2

Més informació

Posada en funcionament de l’anellat de l’aigua

S’ha posat en marxa l’anellat de l’aigua que connecta el camí de Can Girona amb la xarxa del cementiri. Aquest nou anellat de l’aigua garantirà la qualitat de l’aigua subministrada al CEIP Les Mimoses i als veïns de Can Girona i permetrà estalviar 3.100.000 litres d’aigua potable al municipi.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i Sanejament i a la seva fita 6.4 Per a 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i asse­gurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d’escassetat d’aigua.

Santa Maria de Martorelles

882 hab.

4,49 km2

Més informació

Estudi exhaustiu del servei d’escombraries

S’ha encarregat a la Diputació de Barcelona un estudi exhaustiu sobre les característiques del municipi que permeti els resultats de recollida selectiva superior al 75%. Amb aquest estudi es busca també fomentar la corresponsabilitat de la ciutadania en la gestió responsable dels residus domèstics.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i producció responsables i a la seva fita 12.5 Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Montseny

379 hab.

27,02 km2

Més informació

Caldera de biomassa amb xarxa de calor per als equipaments municipals

Aiguafreda disposa, des de l’any 2013, d’una caldera de biomassa que proporciona calefacció i aigua calenta als equipaments municipals. La caldera de biomassa s’alimenta d’estella de fusta provinent de la Planta d’estella Montseny-Ponent, impulsada per l’associació de Gestió Forestal Montseny-Ponent en la que hi participa Aiguafreda, apostant així per una gestió sostenible dels boscos i per els matèries primeres de km0.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i amb la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Aiguafreda

2.572 hab.

7,9 km2

Més informació

Senyalització dels camins del municipi

S’han senyalitzat les principals cruïlles de pistes i camins d’Aiguafreda amb un total de 24 indicadors repartits per tot el terme municipal. Cada pal senyalitzador indica el lloc on es troba i l’altitud, i incorpora banderoles de direcció amb destinació, distància i temps a peu. La situació dels pals s’ha fet sobre camins d’ús públic i pretenen ser una ajuda per a l’orientació, l’excursionisme i per a la descoberta de l’entorn, i promoure una vida activa i la sostenibilitat en els desplaçaments.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 3 - Salut i benestar i amb la seva fita 3.4 Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

Aiguafreda

2.572 hab.

7,9 km2

Més informació

Celebració pel dia internacional de l’alliberament LGBTIQ+

L’ajuntament celebra cada any el 28 de juny, dia del col·lectiu LGBTIQ+, dedicat a la visibilització i al reconeixement de drets jurídics i socials del col·lectiu i a la lluita contra la discriminació i la violència. L’any 2022, per celebrar el dia, un grup de joves del poble van pintar bancs municipals amb els colors de l’arc de Sant Martí sota el lema “Pintem per l’alliberament”.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 10 - Reducció de les desigualtats i amb la seva fita 10.2 Per a 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de l’edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o altra condició.

Campins

592 hab.

7,3 km2

Més informació

Campanya "Amb el menjar no s'hi juga"

Projecte de lluita contra el malbaratament alimentari amb els objectius de:

  • fomentar la conscienciació sobre els perjudicis del malbaratament alimentari a la nostra societat
  • divulgar consells i bones pràctiques a l’hora de fer una compra planificada i responsable
  • reduir el malbaratament alimentari en el sector de la restauració

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i producció responsables i amb la seva fita 12.3 Per a 2030, reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i el consum, així com les pèrdues d’aliments a les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues post collita.

Mancomunitat La Plana

Més informació

En formen part municipis pertanyents a les comarques del Vallès Oriental i Osona, tals com Aiguafreda Balenyà o Viladrau.

Tallers d’alimentació sana i plena de vitalitat

Durant la primavera de 2023 l’ajuntament de Cànoves i Samalús ha ofert un taller d’alimentació sana a aquells adolescents cursant 6è i ESO. Els tallers ofereixen formació en grups d’aliments i nutrients, composició dels àpats diaris, àpats equilibrats i ultra processats i efectes sobre la salut a partir de cuinar àpats concrets.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 2 - Fam Zero i a la seva fita 2.2 Per a 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, incloent-hi aconseguir, a tot tardar el 2025, les fites convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i l’emaciació dels menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents, dones embarassades i lactants, així com de les persones grans.

Cànoves i Samalús

3320 hab.

29,19 km2

Més informació

Camins escolars segurs

L’ajuntament de Vallromanes ha començat a estudiar la implementació del projecte Camins Escolars, per garantir que els i les alumnes de l’escola Els Tres Pins puguin arribar-hi a peu amb totes les garanties de seguretat. Aquest projecte forma part d’una estratègia educativa que pretén facilitar l’autonomia de l’alumnat de Vallromanes i fomentar una mobilitat saludable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, alhora que promou valors com la responsabilitat i el respecte.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 11 - Ciutats i Comunitats Sostenibles i a la seva fita 11.2 Per a 2030, proporcionar accés a sistemes de transport segurs, assequibles, accessi­bles i sostenibles per a totes les persones, i millorar la seguretat viària, en particular mitjan­çant l’ampliació del transport públic, amb especial atenció a les necessitats de les persones en situació vulnerable, dones, nenes, nens, persones amb discapacitat i persones grans.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

Edificis públics energèticament sostenibles

L’edifici de l’ajuntament i l’escola Les Mimoses ja disposen de plaques solars a la teulada, generant la seva pròpia electricitat renovable. S’ha habilitat una eina que permet veure en temps real l’energia generada a l’Ajuntament.L’edifici de l’ajuntament s’ha reformat per millorar-ne la seva eficiència energètica amb el canvi a bombetes LED, el canvi dels climatitzadors i a millora de l’aïllament dels tancaments.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i a la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Santa Maria de Martorelles

882 hab.

4,49 km2

Més informació

Projecte "Vila Verda"

Vilalba Sasserra ha articulat el nou projecte Vila Verda, inspirat en el projecte Viles Florides, a partir del qual es busca mantenir les zones enjardinades en bon estat procurant seleccionar plantes autòctones i que no consumeixin molta aigua per tal de poder-les mantenir en temps de sequera.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 13 - Acció Climàtica i amb la seva fita 13.1 Enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals a tots els països.

Vilalba Sasserra

753 hab.

5,87 km2

Més informació

Instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Casa de la Cultura

Vallromanes, com a participant en el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, ha adquirit el compromís de reduir en més d’un 40% les seves emissions de CO2 l’any 2030. En el marc d’aquest compromís, s’han instal·lat plaques fotovoltaiques al terrat de la Casa de la Cultura per a l’autoconsum.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 7 - Energia neta i assequible i a la seva fita 7.2 Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

VIII Concurs de fotografia jove “l’Aigua en totes les seves vessants i interpretacions”

El Servei de Joventut de Cànoves i Samalús convoca la vuitena edició del concurs de fotografia jove amb l’objectiu d’estimular la fotografia entre la població jove de Cànoves i Samalús com a eina d’expressió i creació visual. Aquesta edició esta centrada en la temàtica de l’Aigua en totes les seves vessants i interpretacions.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i sanejament i a la sensibilització de la ciutadania sobre la importància de l'aigua i el fet de realitzar-ne una correcta gestió.

Cànoves i Samalús

3320 hab.

29,19 km2

Més informació

Aula de suport per a infants i adolescents

L'Aula de Suport és un recurs municipal obert a tot l’alumnat de 6 a 16 anys i que té com a finalitat donar suport educatiu, emocional, d'habilitats socials i d'aprenentatge per millorar el desenvolupament emocional, el benestar i el rendiment escolar del menor.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 4 - Educació de qualitat i a la seva fita 4.1 Per a 2030, vetllar perquè totes les nenes i nens acabin els cicles de l’ensenyament primari i secundari, que ha de ser gratuït, equitatiu i de qualitat i ha de produir resultats escolars pertinents i eficaços.

Vallromanes

2709 hab.

10,65 km2

Més informació

Ajuts Casals d’Estiu per a famílies en situació de vulnerabilitat

L’ajuntament ofereix ajuts a infants i adolescents empadronats al municipi que es trobin en una especial situació familiar amb necessitats socials i/o econòmiques per garantir-los-hi l’accés al casal d’estiu. Els ajuts s’apliquen a totes les activitats de Casal d’Estiu organitzades per les AMFAs, els Clubs Esportius i els Casals Privats per tal de garantir el dret dels infants i adolescents a l’educació en el lleure.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 10 - Reducció de les desigualtats i amb la seva fita 10.3 Garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eli­minant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte.

Gualba

1662 hab.

23,24 km2

Més informació

REDUIR – gestió sostenible dels residus

La pàgina web de l’Ajuntament disposa d’un espai específic destinat a proporcionar informació i recursos per ajudar a la ciutadania a reduir els residus i minimitzar l’impacte mediambiental. Entre els recursos destaca el passa-paraula on la ciutadania es pot posar a prova sobre el seu coneixement.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i Producció Responsables i a la seva fita 12.5 Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Sant Pere de Vilamajor

4856 hab.

35 km2

Més informació

Decidim Gualba - Plataforma Participativa

Gualba ha implementat una pàgina web específica a través de la qual promoure processos participatius amb la ciutadania. El primer procés que s’ha tirat endavant a través d’aquesta plataforma han sigut els pressupostos participatius de 2023.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 16 - Pau, Justícia i Institucions Sòlides i amb la seva fita 16.7 Garantir l’adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats a tots els nivells.

Gualba

1662 hab.

23,24 km2

Més informació

Celebració de la Setmana Esportiva

Martorelles ha celebrat una nova edició de la Setmana Esportiva amb l’objectiu de promocionar la pràctica de l’esport entre tota la ciutadania. S’han organitzat tot tipus d’activitats, buscant afavorir la participació de públic diversos. Entre elles destaquen les caminades per a majors de 60 anys i la jornada matinal dirigida a les escoles on els i les alumnes han pogut provar provat diversos esports com el tir amb arc o el hoquei herba, entre d'altres.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 3 - Salut i benestar i amb la seva fita 3.4 Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

Martorelles

4895 hab.

3,6 km2

Més informació

Implementació del Porta a Porta

Sant Esteve de Palautordera fa recollida selectiva Porta a Porta, recollint cada fracció de residus en un dia i unes hores determinades, eliminant els contenidors del carrer i fomentant la recollida selectiva des de l’origen. El sistema Porta a Porta permet obtenir uns grans índexs de reciclatge dels residus i millorar la imatge del poble amb la retirada dels contenidors.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 12 - Consum i Producció responsables i a la seva fita 12.5 Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Sant Esteve de Palautordera

3037 hab.

10,66 km2

Més informació

Exposició “La Mar de Plàstics”

L’exposició La mar de plàstics” descriu el problema de la contaminació marina per plàstics i les claus per a formar part de la seva solució. La contaminació per plàstics ha esdevingut, en els últims anys, un dels principals problemes que amenacen el medi marí, arribant a causar greus problemes en els ecosistemes i fins i tot en la salut de les persones.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 14 - Vida Submarina i amb la seva fita 14.1 Per al 2025, prevenir i reduir de manera significativa la contaminació marina de tota mena, en particular la contaminació produïda per activitats realitzades en terra ferma, inclosos els detritus marins i la contaminació per nutrients.

Gualba

1662 hab.

23,24 km2

Més informació

Distintiu per la Igualtat de Gènere SG City 50-50

L’ajuntament de Vallgorguina va rebre l’any 2020 la certificació SG City 50-50 que concedeix l’Associació ForGender Seal que premia la gestió i el compromís del consistori amb la Igualtat efectiva de gènere i en la promoció dels drets humans de les dones.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 5 - Igualtat de génere i amb la seva fita 5.1 Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i nenes a tot el món.

Vallgorguina

3208 hab.

22,13 km2

Més informació

Noves línies d’autobús per accedir al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

S’han posat en servei noves línies de Bus Parc per accedir els caps de setmana i festius al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny per anar a Collformic, Viladrau i al poble de Montseny. L’objectiu de la iniciativa és reduir els accessos al Parc Natural en vehicle privat, fomentant la mobilitat sostenible, eficient i respectuosa amb el medi ambient.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 15 - Vida Terrestre i a la seva fita 15.4 Per a 2030, vetllar per la conservació dels ecosistemes muntanyosos, incloent-hi la biodiversitat, a fi de millorar-ne la capacitat de proporcionar beneficis essencials per al desenvolupament sostenible.

Montseny

379 hab.

27,02 km2

Més informació

Banda ampla al municipi

Gràcies a un recurs de la Diputació de Barcelona s’ha estudiat el desplegament de la xarxa de fibra òptica al municipi, el que permetrà millorar la connectivitat i la velocitat de navegació per a les persones usuàries. L’ajuntament estudia la possibilitat d’assumir part del cost de la infraestructura.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 9 - Indústria, Innovació i Infrastructures i a la seva fita 9.8 Augmentar de forma significativa l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació i esforçar-se a proporcionar accés universal i assequible a Internet als països menys avançats a tot tardar el 2020.

Montseny

379 hab.

27,02 km2

Més informació

Treballs de recuperació del pou de la Cemsa

L’Ajuntament, a través de la brigada municipal, ha refet i impermeabilitzat l’antiga bassa enrunada del pati interior de la fàbrica Cemsa. El pou té una capacitat d’uns 2.000 l/dia i a través d’una estació de bombeig s’utilitzarà com a reservori d’aigua per a emergències, sobretot aquelles vinculades amb la sequera i l’estat d’excepcionalitat.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 6 - Aigua neta i sanejament i amb la seva fita 6.4 Per a 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i asse­gurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d’escassetat d’aigua.

Aiguafreda

2.572 hab.

7,9 km2

Més informació

Conveni de col·laboració amb ONCOVALLÈS

L’Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’impulsar la promoció del voluntariat social al municipi, així com la participació de l'ajuntament de Vilalba Sasserra en els Programes d'Atenció Psico-Social als malats oncològics i a les seves famílies de la població de Vilalba Sasserra.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 3 - Salut i Benestar i amb la seva fita 3.4 Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

Vilalba Sasserra

753 hab.

5,87 km2

Més informació

XIV Setmana sense fum 2023: ‘Millor el moviment que no el fum o el vapeig’

La Setmana Sense Fum té per objectiu promoure conductes saludables per infants, adolescents i persones adultes sensibilitzant sobre la importància de poder gaudir d’un ambient lliure de fum i residus del tabac. Es tracta d’una iniciativa coordinada pel Programa d’Atenció Primària sense fum a Catalunya.

Aquesta iniciativa està vinculada a l'ODS 3 - Salut i benestar i amb la seva fita 3.5 Enfortir la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives, inclosos l’ús indegut d’estupefaents i el consum nociu d’alcohol.

Fogars de Montclús

481 hab.

39,72 km2

Més informació