Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

7 CONTINENTS

Horizontal infographics

A2 - ABENTEUER AUTOBAHN

Horizontal infographics

STEVE JOBS

Horizontal infographics

OSCAR WILDE

Horizontal infographics

TEN WAYS TO SAVE WATER

Horizontal infographics

NORMANDY 1944

Horizontal infographics

BEYONCÉ

Horizontal infographics

Transcript

Latinitate și dacism: studiu de caz

DIN PERSPECTIVA:-LIMBII-ISTORIEI-LITERATURII-INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

2015

LIMBA ROMÂNĂ

LITERATURA ROMÂNĂ

ISTORIE

INTRODUCERE

Introducere: ce înseamnă aceste concepte?

INTELIGENȚA ARTICIALĂ

De ce auapărut?

Latinitate și dacism când vorbim despre... Limba română

INTELIGENȚA ARTICIALĂ

Limba română face parte, prin stratul fundamental de origine latină (circa 60% din fondul lexical de bază), din familia limbilor neolatine, alături de portugheză, franceză, spaniolă, italiană. Formarea limbii romane Limba română face parte din familia limbilor neolatine sau romanice, alături de italiană, franceză, spaniolă și portugheză. Limba română este alcătuită din trei straturi: • substratul daco-moesic: 10% din lexic (mazăre, moș, barză, băiat, urdă etc.) • stratul latin (sau romanic): 60% din lexic • adstratul slav: 20% din lexic (boier, voievod, ciocan, nevastă, ceas, plug, a iubi, dragoste etc.) • 10% din lexic reprezintă împrumuturi din alte limbi și neologisme

Limba română s-a format printr-un proces complex de evoluție din limba latină vulgară, care era vorbită în provinciile romane ale Daciei (teritoriul României de astăzi) în perioada romană. Acest proces de transformare a durat secole și a implicat influențe din mai multe limbi și dialecte, precum slava veche, ungara, turca și alte limbi ale popoarelor cu care românii au avut contact în timpul istoriei lor.

Alte împrumuturi: poliție (rusă), dans (franceză), stradă (italiană), a păstra (bulgară)

Exemple de cuvinte din limba dacă: copac, moș, vatră, barză etc.

Exemple de cuvinte din limba slavă: a iubi, a citi, a trăi etc.

Exemple de cuvinte din limba latină: taină, a plăcea, a merge, aripă, apă etc.

Latinitate și dacism:Context istoric

info

info

Procesul romanizării Romanizarea a fost, în primul rând, un proces de culturaţie/aculturaţie prin care s-au adoptat forme superioare de cultură materială şi de civilizaţie, inclusiv la nivelul a ceea ce noi numim drept spiritualitate

info

Elementulmilitar

1

Urbanizarea

2

3

Coloniștii

Mitul etnogenezei poporului român”Traian și Dochia”, de Gheorghe AsachiDACISM

Lirismul este unul pronunțat, iar estetica poeziei este un adaos, un plus pentru poezia românească

Poezia ne introduce în spațiul mitic al legendarilor daci, vedem o altă parte a lor și observăm mai repede diferențele dintre ei și poporul roman

Autorul își expune părerea asupra dacismului, perspectiva literară românească este îmbogățită

Se relatează sub formă de mit fapte istorice care conduc la o mai clară viziune asupra evenimentelor trecute

Latura mitică, fantastică, de basm aproape

Latura istorică

”Traian șidochia”

”Traian vine-n astă ţară, Şi de-a birui deprinsSpre Dochia cea fugară Acum mâna a întins. Atunci ea, cu grai fierbinte, "Zamolxis, o, zeu, striga, Te giur pe al meu părinte, Astăzi rog nu mă lăsa!' Când întinde a sa mână Ca s-o strângă-n braţ, Traian, De-al ei zeu scutita zână Se preface-n bolovan.”

Lupta poporului dac

Succesul era, pentru poporul roman, o obișnuință, un stil de a trăi

Pasiunea specifică poporului geto-dac, înflăcărarea de care dau dovadă

Credința aprinsă a dacilor în zeii lor

Frumusețea mitică a Daciei, una de legendă, aproape ireală

Împotrivirea tracilor, spiritul de luptă

radarul Latinității și dacismului

De ce să nu folosim inteligența artificială pentru a reconstitui pasaje din istoria României și a participa la o incursiune în problematica latinității și a dacismului?

Avem acum informații strict obiective, să le ascultăm!

20%

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

+

Informațiile sunt oferite de Chat GPT

Reconstituiri ale izvoarelor istorice

Inteligența artificială încurajează sincretismul, când i se dă un domeniu de studiu, ea se raportează și la alte arii, inclusiv la arte.

Exemple concrete pe care le poți aduna numai după ce verifice multiple surse

O părere în privința raportului latinitate- dacism

O sinteză a părerii sale despre latinitate și dacism, după o raportare la literatură și istorie

Dovezi ale coexistenței celor două rădăcini ale poporului român

România este influențată atât de latinitate, cât și de dacism, și ambele elemente au contribuit semnificativ la cultura și limba țării. 1. Latinitatea: România este considerată una dintre țările cu cea mai puternică influență latină din Europa de Est. Limba română este o limbă romanică, derivată din latină, și păstrează multe elemente ale limbii latine în vocabular și gramatică. De asemenea, cultura română are legături strânse cu lumea latină, în special în ceea ce privește folclorul, muzica și arta. 2. Dacismul: Dacii au fost un popor autohton în zona României de astăzi, iar influențele dacice pot fi găsite în istoria și cultura țării. Deși dacii au dispărut ca entitate distinctă înainte de cucerirea romană, unele tradiții și mituri dacice au supraviețuit și au avut un impact asupra culturii românești. De asemenea, unele locuri și nume în România au rădăcini dacice. În concluzie, influența latinității este mai pronunțată în limba română, dar cultura și identitatea românească sunt influențate de ambele elemente, latinitatea și dacismul, care se îmbină pentru a forma mozaicul cultural al țării.

O reconstituire artistică a celor două laturi ale poporului român

TRAIAN, ÎMPĂRATUL ROMAN

DECEBAL, REGELE DACILOR

În această imagine, Decebal este reprezentat sub forma statuii sale din munți, o sculptură esenșială pe care o putem găsi la Cazanele Dunării. Fumul și ceața galbenă din fundal pot sugera mister și enigmă, adăugând profunzime reprezentării lui Decebal. Statuia din munți poate simboliza legătura sa puternică cu istoria și natura, arătându-l ca pe un lider al locurilor acestea.

În această imagine, prezența Împăratului Traian într-o armură aurie, cu fața sa estompată și triplă, sugerează o senzatie de măreție și autoritate. Estomparea poate simboliza trecerea timpului, subliniind semnificația istorică a acestei figuri. Alegerea auriului pentru armură semnifică bogăție și putere. Prezența fumului sugerează conflict, tulburare, campaniile militare ale lui Traian în timpul domniei sale ca împărat.

1920

1930

1950

1960

1967

Străjerii

FILMUL ”DACII”

Moartea

Scrisoare

Onoare

Info

Anul

SERGIU NICOLAESCU

Dacii este primul film realizat de regizorul Sergiu Nicolaescu, fiind pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

”Revolta fondului nostru nelatin”LuCIAN Blaga

"– Se poate spune, că în spiritul romînesc e dominantă latinitatea, liniştită şi prin excelenţă culturală. Avem însă şi un bogat fond slavo-trac, exuberant şi vital, care oricît ne-am împotrivi, se desprinde uneori din corola necunoscutului răsărind puternic în conştiinţe. Simetria şi armonia latină ne e adeseori sfîrticată de furtuna care fulgeră molcom în adîncimile oarecum metafizice ale sufletului romînesc. E o revoltă a fondului nostru nelatin. Nu e lucru nou: suntem morminte vii ale strămoşilor. Între ei sunt de aceia pe care îi ocrotim şi-i îmbrăţişăm cu toată căldura, din motive istorice şi politice; dar avem şi strămoşi pe cari îi tratăm ca pe nişte copii vitregi ai noştri. Atitudine lipsită de înţelepciune, deoarece cu cît îi ţinem mai multe în frîul întunericului, cu atît răscoala lor va fi mai aspră, mai tumultoasă”

Opera luiLucian Blaga

Elementul latin, care este dominant, cunoscut de toți și cel care ne insuflă ostabilitate, certitudine, mulțumire din perspectiva istoriei

Latinitate

Fondul nelatin, cel care ocupă o bună parte din ființa noastră, dar pe care nu o apreciem suficient și nu o analizăm în profunzimea ei

Dacism

Preocuparea romanilor pentru cultură: filosofie, oratorie, spiritualitate...

Românii tind să vorbească numai despre rădăcinile lor latinești, uitând de elementul autohton.

Exuberanța, puterea, dinamismul dacic

Lucian Blaga vorbește despre fondul geto-slavic care este unul latent, dar care iese la suprafață datorită impactului pe care l-a avut asupra adâncimilor ființei române și datorită trăsăturilor unice imprimate, a spiritului puternic.

Tendința de respingere a ceea ce avem în ființa noastră, dar nu apreciem suficient

La un moment dat, trăsăturile noastre dacice sau slavone vor ieși la suprafață sau, dintr-o altă perspectivă, dovezile rădăcinilor noastre vor fi în curând mai pronunțate.

  • Scris în anul 1872
  • Două mari teme: istoria și filosofia

Părerea luiEminescu

Poem amplu

Ideea de etnogeneză

Dacism-Latinitate

+ Info

”Memento mori” Mihai Eminescu

  • Apare o confirmare a coexistenței celor două. Țara e numită ”Dacia Traiană”

Pentru Mihai Eminescu, etnogeneza se situează în seria fenomenelor primordiale ilustrate de universul său poetic: cosmogonia şi sociogeneza, creaţia lumii şi creaţia omului, a societăţii umane.

„Da, de la Roma venim, scumpi şi iubiţi compatrioţi – din Dacia Traiană! Se cam ştersese diploma noastră de nobleţă: limba însă am transcris-o din buchiile voastre gheboşite de bătrâneţe în literile de aur ale limbelor surori. Cam degenerase arborele nostru genealogic cu câte o codiţă străină, dar îl vom curăţi de toate uscăturile.”

Și deși-n inima noastră sunt semințe de mărire, Noi nu vrem a le cunoaște; căci ci străina-ne gândire Au zdrobit a vieții veche uriaș, puternic lanț; Secoli lungi ce-au rămas văduvi de a Romei spirit mare L-au creat… în noi el este; noi îl stingem. Dacă moare, Noi murim… ramul din urmă din trupina de giganți.

Dacia este, în poezia lui Eminescu, imaginea ideală a statului arhaic, generator de sacralitate.

CEI TREI MARI CRONICARI moldoveni

Căutăm ”Letopisețele” atunci când ne dorim creionarea unui portret cât mai verosimil al rădăcinilor noastre istorice și lingvistice, iar cei trei mari cronicari moldoveni scot la lumină ideea latinității, ilustrând cu acuritețe evenimentele istorice.

Primul în afirmarea ideii de latinitate”Letopisețul Țării Moldovei”

Grigore Ureche

”Letopisețul Țării Moldovei de la Aron Vodă, încoace”

Miron Costin

Ion Neculce

1

2

3

”Letopisețul Țării Moldovei de la Dabija-Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat”

Istorie

Latinitate

Școala Ardeleană

”VIRTUS ROMANA REDIVIVA”(VIRTUTEA ROMANĂ REÎNVIATĂ)

Trăsăturile mișcării

Etapele Școlii Ardelene

Petru Maior

(1756-1821)

Gheorghe Șincai

(1754-1816)

Samuil Micu

(1745-1806)

Generalități

Caracter politic

Caracter iluminist

Caractererudit

Pregătitoare

De elaborare, afirmare

Pronunțat iluministă

Latinitate

Originile mișcării

Elaborarea memoriului intitulat Supplex Libellus Valachorum prin care romanii cer drepturi egale cu cele ale celor trei natiuni

Se infiintează numeroase scoli cu predare in limba romana (Gheorghe Sincai infiintează 300 de scoli), se tiparesc calendare, manuale, carti de popularizare a stiintei.

Învatatii iluministi au depus eforturi pentru trezirea constiintei nationale.

Latinitate și dacism: Vă mulțumim!

Traian și Dochia

2015

Școala Ardeleană

Memento mori

Cronicarii moldoveni

Revolta fondului nostru nelatin

Badea MarioCornea AdinaCrasan RoxanaNiculae Alexandra

Prof. coord:dna. prof. Zuluf Mironeladna. prof. Popa Eliza

Avem caracteristici în comun cu strămoșii noștri

Istoria și procesul romanizării sunt esențiale pentru a dezvolta problematica latinității și dacismului

Dacismul, latinitatea coexistă

Cultura noastră se apropie de cea dacică

Limba română, limbă romanică

Literatura veche conturează în mod verosimil întreg contextul istoric și ambele concepte

A treia icoana ce a continuat depanarea firului istoric, "de la Davija-Voda pana la cea de-a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat" este Ion Neculce, fiul lui Ienache Neculce si al Catrinei Cantacuzino. El isi scrie "Letopisetul", avand ca figura centrala pe Dimitrie Cantemir, "Inorogul alb" al romanilor. Ion Neculce asaza in fruntea lucrarii sale, un buchet de patruzeci si doua de legende, sub titlul "O sama de cuvinte", ce sunt auzite din om in om si in "Letopiset" nu sunt scrise. Autorul le separa de lucrarea fundamentala deoarece legendele dezvaluie intamplari verosimile, dar care nu sunt atestate documentar, si, deci, "cine le va citi si le va crede, bine va fi, iar cine le va citi si nu le va crede, iar va fi bine." Multi poeti si prozatori romani au preluat aceste povestiri: D. Bolintineanu, G. Cosbuc, V. Alecsandri, M. Sadoveanu, Al. Odobescu s.al.

Argumentul limbii

Limba română este una romanică, derivând din latina vulgară. Spre exemplu cuvinte uzuale precum ”om” (homo) sau viață (vita) provin din limba latină. La fel și o bună parte din sistemul românesc fonetic, lexical, morfologic. De asemenea, în limbă există aproximativ 200 de cuvinte din limba dacă pe care le folosim des.În cazuri rare, însă, cuvinte cu origini latine se întrepătrund cu o posibilă rădăcină dacică. Cuvântul ”munte” ar putea proveni din ”mont” dacic sau din ”monte” latin.

Filmul începe cu o secvență parabolă. O armată romană sosește la porțile unei cetăți dacice, iar trimisul roman le cere celor din cetate să deschidă porțile, promițându-le în schimb viața și libertatea. Străjerul de pe cetate îl întreabă cine sunt cei care se află de la porțile cetății, iar solul îi răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”. La auzul acestor cuvinte, străjerul îi răspunde astfel: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.

Etapa pregatitoare : lupta dusa de Inocenţiu Micu-Klein, episcopul romanilor unii, care cere drepturi si libertati pentru romanii din Transilvania, in schimbul unirii cu Biserica Romana

“Revolta fondului nostru nelatin” este prima lucrare în care Blaga se apleacă asupra culturii noastre pentru a împiedica exclusivismul latin în formarea componenței spirituale a poporului român. Articolul a apărut în revista ”Gândirea” în 1921 și se încadrează în viziunea tradiționalistă a acestei reviste.

COLUMNA LUI TRAIAN

Columna lui Traian este o coloană monumentală situată în Roma, Italia, și a fost construită între anii 107 și 113 d.Hr. pentru a comemora victoriile împăratului roman Traian în Războaiele Dacice. Iată câteva informații cheie: 1. Scopul: Columna lui Traian a fost ridicată pentru a celebra și a comemora victoriile lui Traian asupra regelui dac Decebal în cele două războaie dacice (101-102 și 105-106 d.Hr.). 2. Design arhitectural: Columna este înaltă de aproximativ 30 de metri și are o sculptură continuă în relief care înfățișează scene de luptă, campanii militare și evenimente legate de războaiele dacice. Relieful se desfășoară în spirală pe coloană.

Când cele două armate stau faţă în faţă, gata de luptă, Severus (Pierre Brice), comandantul legiunilor romane şi fiul senatorului Attius/dacul Zoltes trebuie să ia o decizie dramatică: să fie roman şi să lupte împotriva neamului său, sau să fie dac şi să-şi trădeze onoarea şi legiunile?

Etapa de elaborare si afirmare a ideologiei nationale : formularea teoriei purismului latin atat pe plan filologic cat si istoric, dezvoltarea invatamantului romanesc

DACISMUL

Dacismul îşi face simţită prezenţa odată cu interesul romanticilor pentru etnogeneza şi pentru mitologia din spaţiul traco-dac. Se conturează ca un curent de idei, mai mult sau mai puţin unitar, mai ales în perioada interbelică, de multe ori fiind asimilat cu orientarea tradiţionalistă. Cunoaşte câteva puncte de maxim interes, între care apariţia, în 1926, a monumentalei opere a lui Vasile Pârvan, Getica, de referinţă în istoriografie.

LATINITATEA

Latinitatea este un curent de idei referitor la originea latină a unui neam.Ideea latinităţii, concept imperativ de afirmare a identităţii etnice îndeosebi în Transilvania, dar receptat şi ca o firească necesitate de cunoaştere a originilor, de legitimare a unui popor în faţa istoriei, a avut un timp îndelungat de cristalizare şi de consolidare, începând cu marii cronicari şi cărturari din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce), apoi de stolnicul Constantin Cantacuzino şi de Dimitrie Cantemir şi atingând un punct de apogeu în epoca Şcolii Ardelene (Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior).

Scoala Ardeleană=miscare culturala care avea ca intentie fundamentala revendicarea drepturilor sociale si nationale ale romanilor din Tranilvania. Fruntasii Scolii Ardelene au emis teoria purismului latin: au incercat sa impuna ideea originii pur latine a poporului roman, vehiculand teoria exterminarii dacilor in timpul celor două razboaie daco-romane (101-102; 105-106).

  • Generate experiences with your content.
  • It’s got the Wow effect. Very Wow.
  • Make sure your audience remembers the message.

With Genially templates, you can include visual resources to wow your audience. You can also highlight a particular sentence or piece of information so that it sticks in your audience’s minds, or even embed external content to surprise them: Whatever you like!Do you need more reasons to create dynamic content? No problem! 90% of the information we assimilate is received through sight and, what’s more, we retain 42% more information when the content moves.

Let the communication flow!

Got an idea?

Here you can include a relevant fact to highlight

Un al doilea element de bază au fost coloniştii. Ştim, cu siguranţă, că elementele colonizatoare au venit în Dacia odată printr-un program (politică) oficial, fiind încurajată de stat, dar n-au fost opriţi nici cei care au sosit „ pe cont propriu”.

Rolul pe care l-au avut daco-geții în cultura românească este unul foarte însemnat. Pe lânga faptul că folclorul românesc, arta plastică, muzica, dansurile, ritmurile, obiceiurile, ceramica românești conțin urme ale civilizației acestui popor al tracilor, lexicul românesc conține 100-200 cuvinte de origine dacică, ce denumesc părți ale corpului omenesc, funcții fiziologice, boli, stări afective, relații familiale, încălțăminte, îmbrăcăminte, locuință, gospodărie, floră și faună (cele mai multe) etc. Pe lângă celelalte moșteniri daco-getice, cuvintele de origine dacică, intrate definitiv în fondul principal lexical al limbii române, arată încă o dată că poporul român este continuatorul civilizației și culturii daco-geților.

”Fost-au gîndul mieu, iubite cititoriule, să fac létopiseţul ţărîi noastre Moldovei din descălecatul ei cel dintăi, carele au fostŭ de Traian-împăratul şi urdzisăm şi începătura létopiseţului. Ce sosiră asupra noastră cumplite acestea vrémi de acmu, de nu stăm de scrisori, ce de griji şi suspinuri. Şi la acestŭ fel de scrisoare gîndŭ slobod şi fără valuri trebuieşte. Iară noi prăvim cumplite vrémi şi cumpănă mare pămîntului nostru şi noaă. Deci priiméşte, în ceasta dată, atîta din truda noastră, cît să nu să uite lucrurile şi cursul ţărîi, de unde au părăsit a scrie răpăosatul Uréche vornicul.”

Cel de-al doilea mare cronicar moldovean, Miron Costin, este "cel mai cult autor", aceasta datorându-se școlilor de elită din Polonia acelor timpuri. El cunoștea limbile clasice ca latina, greaca veche și slavona, precum și limbile moderne, franceza, germana etc. M. Costin continuă, prin lucrarea sa "moștenirea" răposatului Ureche, iar în Predoslovie la "De neamul moldovenilor", reușește prin caracterul polemic, să susțină originea poporului român, făcând aluzie la ceea ce scriseseră doi călugări, în opera lui Ureche. Letopisețul său este publicat în română și polonă și prezintă o istorie de șaizeci și șase de ani. Precum înaintașul său, susține rolul educativ al istoriei, vrând ca ea să fie transmisă mai departe.

„De la rîmleni, ce le zicem latini, pâine, ei zic panis; carne, ei zic caro; găina, ei zic galina; muiarea, mulier; fameia, femina; părinte, pater; al nostru, noster si altele multe den limba latinească, că de ne-am socoti pre ămaruntul, toate cuvintele le-am inţelege” (”Letopiseţul Ţării Moldovei”)

Când senatorul roman Attius (Geo Barton), care traversase Dunărea împreună cu câţiva soldaţi pentru a negocia cu dacii, este ucis de de o săgeată trasă de un străjer dac, regele dac Decebal (Amza Pellea) este profund afectat de moartea acestuia. Numai Decebal ştia ca senatorul roman Attius era de fapt dacul Zoltes, un şef de trib care fusese trimis la Roma în urmă cu 40 de ani, luând numele unui patrician roman.

Motivaţiile apariţiei şi persistenţei celor două curente de idei sunt dintre cele mai diverse (politice, psihologice, culturale, economice). Tocmai de aceea ele au, în vreme, un caracter relativ unitar, cu interferenţe, cu reveniri şi deplasări de accent pe una sau pe alta dintre poziţii. În perioada interbelică mai ales, cele două curente de idei sunt percepute de pe poziţii adesea opuse, aflându-se în confruntare directă; sunt folosite, direct sau indirect, ca suport argumentativ pentru diferite antinomii: tradiţie-modernitate, spirit naţional-cosmopolitism, Orient-Occident.

Informații culese de noi despre Traian

Traian Traian a fost fiul lui Marcus Ulpius Traianus, un proeminent senator și general dintr-o familie romană faimoasă (Ulpii). Familia s-a stabilit în provincia Baetica, în Spania de azi, cândva spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Punic, iar Traian a fost doar unul din membrii familiei Ulpii, familie care a continuat și după moartea sa. S-a născut pe 18 septembrie 53, în orașul Italica, din provincia romană Hispania. Tânăr fiind, a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, în zona Rinului. A luat parte la războaiele lui Domițian împotriva germanilor și era unul dintre cei mai mari comandanți militari ai imperiului când Domițian a fost ucis în 96.

Petru Maior -a redactat lucrarea „Istoria pentru inceputul romanilor in Dacia”, in care a sustinut teoria conform careia romanii sunt descendenti directi ai romanilor. Felul in care si-a demonstrat teoria este urmatorul: -auzind ca romanii ii ataca, dacii, speriati de cruzimea si puterea acestora, au fugit din Dacia

Monumentul Triumfal din București este un exemplu de sincretism arhitectural care combină elemente romanice și dacice, deopotrivă. Alte clădiri prezintă, la fel, ambele influențe în același timp: spre exemplu, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.În bucătăria românească, găsim influențe din diferite culturi, inclusiv cea latină și cea balcanică, în preparatele tradiționale.

Sincretismul cultural

Tropaeum Traiani, un monument dedicat lui Marte, Zeul Războiului

Monumentul triumfal de la București

Influențe în artă și muzică

În artă, pictorul Nicolae Grigorescu a folosit motive inspirate din natura românească și din tradițiile dacice în lucrările sale.Muzica populară românească include instrumente tradiționale precum fluierul și cavalul, care pot fi legate de tradițiile dacice. De asemenea, folclorul românesc, arta plastică, ceramica, unele dansuri, ritmuri și obiceiuri conțin urme ale civilizației acestui popor al tracilor.

Gheorghe Șincai -a contribuit la intemeierea unui numar impresionant de scoli confesionale greco-catolice (aprox.300); a publicat lucrarea istorica "Hronica românilor si a mai multor neamuri".

Dacii foloseau alfabetul grec sau latin. Pe niște blocuri de piatră de la Sarmizegetusa s-au descoperit rudimente de scriere cu litere grecești. La curtea lui Decebal se folosea ca limbă diplomatică latina. Singurul text presupus dacic a fost descoperit la Sarmizegetusa: „Decebalus per Scorilo”. Brățările dacice descoperite în diversele zone ale țării (Grădiștea Muncelului) atestă cultura si simțul estetic al locuitorilor teritoriului dacic. [ ] Perioada daco-romană: Mii de inscripții latinești pun în evidență dezvoltarea limbii române prin transformările suferite de limba latină.

Originile miscării: - in timpul dominatiei habsburgice, ungurii, saşii şi secuii semnează pactul Unio trium nationum, prin care romanii, exclusi de la drepturile sociale, politice si religioase, deveneau o natiune tolerata in Transilvania. - in 1784, are loc rascoala lui Horia, Closca si Crisan prin care romanii isi cer drepturile -Scoala Ardeleană a fost o mişcare culturală complexa si neomogena, reflectand o perioadă istorica: procesul de formare a burgheziei si a natiunii romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Etapa pronuntat iluminista (avand ca moment de varf „Țiganiada”, in care invatatii se opun actiunii de defaimare a romanilor intreprinsa de clasele feudale privilegiate)

”O samă de cuvinte ce suntu audzite din om în om, de oameni vechi și bătrâni, și în letopisețǔ nu sunt scrise, ce s-au scris aice, după domnia lui Ștefăniță-vodă, înaintea domniii Dabijii-vodă. Deci cine va ceti și le va crede, bine va fi, iară cine nu le va crede, iară va fi bine; cine precum îi va fi voia, așa va face. I. Ștefan-vodă cel Bun, luund domnia Moldovii și viind turcii în dzilele lui să treacă în Moldova la Galați, i-au bătut foarte rău pre turci și au luat și Cetatea Albă și Chilia de la turci. Apoi mai pe urmă iar le-au luat turcii aceste doao cetăți. Și în câteva rânduri s-au bătut Ștefan-vodă cu turcii. Iar când s-au bătut la Războieni, atunce s-au aședzat turcii cu Ștefan-vodă. Și le-au dat hotar și olat Bugeacul și au făcut pace. Și turcii apoi au adus tătarî din Crâm și i-au aședzat în Bugeac, carii stau și pănă astădzi, precum au aședzat și la Hotin lipcani.”

Arheologie

În arheologie, s-au descoperit situri și artefacte care atestă coexistența celor două culturi. De exemplu, Columna lui Traian de la Adamclisi din Dobrogea marchează victoria romană asupra dacilor și combină elementele artistice romane cu inscripții și imagini legate de dacii cuceriți.

Un alt element, insuficient cunoscut astăzi, a fost urbanizarea. Adică a unei lumi total necunoscute în Dacia înainte de cucerire. Apariţia şi mai apoi creşterea oraşelor a atras un număr de locuitori printre care s-ar putea să fi existat şi autohtoni. Nu ştim exact care a fost prezenţa dacică în mediul urban.

Primul dintre factorii pe care-i amintim a fost elementul militar. Atât partea sa pasivă (fortificaţiile) cât mai ales partea sa activă, trupele. Se ştie, de multă vreme, că în Dacia au staţionat pe parcursul existenţei provinciilor peste 70.000 de soldaţi. Lista unităţilor staţionate este extrem de lungă. În marea lor majoritate erau unităţi auxiliare celor două legiuni – XIII Gemina şi V Macedonica.

Cel care deschide calea spre cunoaștere a istoriei si a originii poporului român este Grigore Ureche (1590-1647), boier de viță nobilă și având funcții înalte in stat. Ureche are o vastă cultură, dobândită la școlile din Polonia, astfel, el, împreună cu "urmașii" săi, reușind să pună bazele istoriografiei românești. Opera sa "Letopisețul Țării Moldovei" cuprinde perioada de la Întemeierea Țării Moldovei, în 1359, până în 1594, cronicarul dorind ca urmașii să cunoască istoria predecesorilor. Ureche a întărit ideea de origine, de neam si de limba a românilor, prin remarcabila afirmație: "Rumânii, câti se află laciuitori la Țara Ungurească și la Ardeal și la Maramoreșu, de la un loc sântu cu moldovenii și toți de la Rîm se trag.". Pe langa rolul de narator, Ureche a fost si un bun portretist, reușind sa creioneze aspectul fizic si moral al numeroaselor personalitati istorice. Domnitorul ideal al cronicarului este Stefan cel Mare, cel ce a tronat asupra Moldovei aproape o jumatate de secol, presărând istoria cu glorii si pace.

Citind scrisoarea pe care o avea Attius la el, Decebal află că legiunile romane conduse de generalul Fuscus (Georges Marchal), se pregătesc să invadeze Dacia la ordinul împăratului Domiţian (György Kovács). Astfel, Decebal, pentru a păstra integritatea poporului său, va trebui să îndeplinească cel mai dureros sacrificiu al unui părinte, cel al propriul său fiu, Cotyso (Alexandru Herescu).

Samuil Micu -a redactat o serie de lucrari prin care sustinea originea romana a poporului si a limbii române si continuitatea romanilor pe teritoriul fostei Dacii ("Scurta cunostinta a istoriei românilor" , "Istoria si lucrurile si intamplarile românilor")