Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
PMT a IES Puig de Sa Font 2022-2023
ahuertasf
Created on June 20, 2023
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Quadern Bitàcola
Recursos i dinàmiques
Quin és el proposit de PMT?
Com ho duim a terme?
Equip impulsor
Marc educatiu i 7 principis de l'aprenentatge
On estam?
Visió de centre
D'on venim?
Compromísos del centre 2024-25
*Els ítems que parpellegen contenen informació addicional
Pàgina principal
Recursos i dinàmiques
Pàgina principal
7. Aprendre és construir connexions entre àrees de coneixement.
6. L’avaluació continuada afavoreix l’aprenentatge
5. L’esforç amb sentit és clau per a l’aprenentatge.
4. L’aprenentatge ha de tenir en compte les diferències individuals.
3. Les emocions són part integral de l’aprenentatge.
2. L’aprenentatge és un procés de naturalesa social.
1. L’alumnat ha de ser el centre de l’aprenentatge.
Projecte centre
7 principis de l'aprenentatge
Marc educatiu de referència
Pàgina principal
PMT
- Durant el període 2001- 2002 uns quants centres educatius formaren part del PMC (Programa de Millora Contínua), centrat especialment en la millora, la gestió i l'organització.- Entre els anys 2016-2020 alguns dels centres del PMC i altres IES i CEIPs conformaren la xarxa PIP (Programes d'Intervenció Pedagògica, més orientat cap a la innovació pedagògica). - Del nostre centre han assistit a les trobades de PMC la coordinadora PMC (M. Antònia Febrer) i cap estudis (Victòria Miquel), i les trobades de PIP el coordinador PIP (Toni Huertas) i la directora (Belén Merino). - Des del curs 2021-22 aquests programes s'han fusionat i han devingut PMT (Programa de MIllora i transformació).
D'on venim?
Pàgina principal
Funcions
Membres
Aprenentatges imprescindibles i desitjables
Co nstrucció visíó del centre
Pàgina principal
Avaluació
Organització
Pràctiques
Propòsit
Visió del centre
Pàgina principal
- comptar amb un equip impulsor al centre, format per una mostra representativa del claustre, amb una estratègia principal que consisteix a transformar la cultura del conjunt del centre.
- establir espais de reflexió pedagògica per treballar els recursos i les dinàmiques proposades a les reunions de xarxa (transferència al Claustre),
- utilitzar eines de gestió que permetin la millora contínua (Sistemàtica, PGA-Memòria i autoavaluació.
PMT
Ser un centre d’Orientació cap al canvi implica intentar una major sensibilització cap a la necessitat de canvi i crear una visió de centre més compartida mitjançant tres passes:
Com ho duim a terme?
Pàgina principal
PMT
Els centres del PMT es distribueixen en una sèrie de xarxes de treball. L’IES Puig de Sa font treballa amb els centres de creació II:
Pàgina principal
7. Aprendre és construir connexions entre àrees de coneixement.
6. L’avaluació continuada afavoreix l’aprenentatge
5. L’esforç amb sentit és clau per a l’aprenentatge.
4. L’aprenentatge ha de tenir en compte les diferències individuals.
3. Les emocions són part integral de l’aprenentatge.
2. L’aprenentatge és un procés de naturalesa social.
1. L’alumnat ha de ser el centre de l’aprenentatge.
7 principis aprenentatge
Pàgina principal
Mentalitat de creixement
Acceptar reptes com a mitjà per créixer. Veure el fracàs com a part de l’aprenentatge i no tenir por a ser considerats uns perdedors. Tenir més desig d’aprendre que d’aparentar. Apreciar l’èxit dels altres com una font d’inspiració i de model a seguir. Acceptar la crítica com una forma de millorar.
Evitar qualsevol repte que posi a prova les seves capacitats. No acceptar el fracàs, per por a ser considerats uns impostors. Tenir més desig d’aparentar que d’aprendre. Apreciar l’èxit dels altres com una amenaça. No acceptar la crítica, encara que sigui constructiva.
Mentalitat fixa
Mentalitat fixa o de creixement
Pàgina principal
Passem a l'acció
desenvolupem una intuició
Analitzem
Enfoquem
comprovem
Aprenem-ne
Espiral d'indagació
Pàgina principal
per a un centre
Tot centre educatiu hauria d’aconseguir un equilibri entre quatre grans eixos. Aquí teniu una sèrie de descriptors que els defineixen: propòsit, organització, avaluació, pràctiques. Podries destriar-los? (una pista: el color del requadre)
4 eixos
Pàgina principal
Font de la informació
Parlar d’indefensió apresa –learned helpnessness– és parlar de Martín Seligman. De fet, va ser el propi Seligman el que va encunyar aquest terme per a explicar un comportament passiu, tant d’éssers humans com d’animals, que es veuen en la tessitura de no poder fer res o de no poder canviar una determinada situació. MIrau el video de la dreta i intentau fer una reflexió sobre aquest concepte.Què s’entén per indefensió apresa en l’àmbit educatiu? En paraules de Martin Seligman, la indefensió apresa és un estat psicològic que es dóna quan un subjecte percep que els successos que li envolten són incontrolables, és a dir, no té la més mínima possibilitat de canviar-los. Si ho traslladem a l’àmbit educatiu, dóna com a resultat un profund estat de desmotivació o, cosa que és el mateix, una predisposició negativa dels processos d’ensenyament-aprenentatge. L’alumnat es nega a aprendre, encara que tenen totes les capacitats per a poder fer-ho. Això pot deure’s a una sèrie de resultats negatius previs que predisposen als alumnes a creure’s que no estan capacitats per a aprendre.
Indefensió apresa
Pàgina principal
Font de la informació
La peixera
La peixera és un format per a facilitar la discussió grupal que estimula l'interès i fomenta la participació, enfocant-se en petits grups de persones alhora, i permetent que la composició d'aquest grup sigui fluïda. Aquesta tècnica és molt interessant per a organitzar debats i discussions entre moltes persones, brindant ordre i sentit a la xerrada. Objectiu de la dinàmica La Peixera: - Possibilitar a aquelles persones que no solen liderar els grups a presentar idees i opinions. - Exercitar l'argumentació. - Abordar temes des de diferents perspectives. Podem trobar moltes avantatges com: - Situa el protagonisme en el propi grup. - Afavoreix una major implicació dels integrants mitjançant l'obertura del diàleg. - Permet desenvolupar des diferent òptiques un tema. - Permet recollir les aportacions dels diferents grups i així enriquir les pròpies. -Incrementa els nivells de comprensió en temes complexos.
Pàgina principal
Font de la informació
Com es desenvolupa? En aquesta activitat de debat es creen dos cercles concèntrics, un grup d'unes 6 o 8 persones s'asseuen en cercle per a parlar d'un tema que prèviament s'ha proposat i un segon cercle que s'asseu darrera de manera que cada participant en el debat té una persona darrera per a observar les seves intervencions. Aquest segon grup té una pauta d'observació, prèviament elaborada segons els objectius establerts inicialment, i que pot incloure preguntes sobre el tema tractat, però també preguntes sobre el procés del debat com per exemple com ha estat l'escolta? o Quins comportaments l'han dificultada o facilitada? En acabar el debat, els i les observadores faran el retorn individual de l'observació als participants del debat, cadascú amb la seva parella. Finalment, Si es disposa de temps, es repeteix l'activitat invertint els rols i es fa una valoració conjunta amb tot el grup i es treuen les conclusions.
Debat socràtic
Aquesta dinàmica es pot treballar també dins les aules amb el vostre alumnat, atès que va adreçada a desenvolupar algunes competències, com per exemple: La competència comunicativa, la capacitat d'argumentar i raonar., l'expressió oral, la comunicació no verbal, la capacitat de poder entendre i debatre raonaments allunyats a la realitat de cada individu, la cultura de l'avaluació entre iguals i l'autoavaluació.
Pàgina principal
Diana
Aquesta activitat serveix per fer un anàlisi dels reptes que tenen els membres del grup a diferents nivells. Els passos a seguir són els següents: 1. Cada component exposa aspectes d’ell mateix al cercle interior de la diana. 2. Es comparteix la informació i es defineix en grups els reptes que l'equip impulsor té, per tant, cada vegada hi ha objectius grupals més grans. També, s'han d'analitzar els reptes del centre en general. 3. Fer una reflexió sobre els aspectes que cada individu a considerat i arribar a objectius comuns. 4.. Finalment, relacionar aquesta diana amb la PGA i materialitzar-ho en aquest document
Pàgina principal
Vídeo documental complet sobre un institut que utilitza metodologies innovadores.
Most likely to succeed
La visió és l’element que reflecteix el consens de la comunitat educativa sobre com ha de ser el centre educatiu. És necessari tenir clar què volem ser i quina és la nostra raó de ser per poder establir plans de transformació i canvi en el nostre centre educatiu. La visió del centre s’ha de construir amb la participació activa de tota la comunitat educativa. L’equip impulsor gestiona i guia la construcció d’aquesta visió. El curs 2023-24 hem planificant com realitzar la visió al cursos vinent
La visió determina el full de ruta i implica a tota la comunitat educativa en una direcció clara i compartida.
Construcció visió centre
Pàgina principal
Pàgina principal
Equip Directiu
Coordinadora tutors
Coordinadora xarxes socials
Tutor i membre de la coordinació de convivència
Membre del departament d'orientació
m. Antònia febrer llull
Coordinació TIC
Teresa artigues soler
Membre de l'EOSA
Ana Belén merino hernández
Coordinador PMT i PROA+
pere grimalt riera
llucía serra ferre
francisca fuster servera
antoni huertas fullana
catalina victòria miquel pascual
El propòsit del Programa de Millora i Transformació és acompanyar els centres educatius en el camí del canvi, facilitant unes eines i mètode de treball que els permeti autogestinar-se en la millora i transformació de manera progressiva i sostenible en el temps.
Propòsit
PMT
El propòsit del Programa de Millora i Transformació és acompanyar els centres educatius en el camí del canvi, facilitant unes eines i mètode de treball que els permeti autogestinar-se en la millora i transformació de manera progressiva i sostenible en el temps.