Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Φιλαναγνωσία με τη Λίλα Πατρόκλου της Χρυσούλα και το Ζιζάνιο
Ευφροσύνη Μπούρα
Created on June 6, 2023
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Ξεκίνησε ΕΔΩ
Φιλαναγνωσία με τη Λίλα Πατρόκλου
τη Χρυσούλα της και το Ζιζάνιο
Η Χρυσούλα
Δραστηριότητες στο1ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης
Μαίος 2023
Τέσσερις φάσεις 1. Γρίφοι 2. Εξερεύνηση στην τάξη 3. Παζλ 4. Αναζήτηση του βιβλίου.
Ξεκινήσαμε με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού
Η κάθε ομάδα προσπαθούσε, έτρεχε, έψαχνε, έβρισκε, ενθουσιαζόταν και έφερνε το κάθε κομμάτι και το τοποθετούσε στην παρεούλα. Η τελευταία ομάδα ,έφτιαξε και το παζλ. Έτσι καταλήξαμε στην τελική εικόνα στην οποία απεικονιζόταν φαρδιά πλατιά η Χρυσούλα. Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν τον προβληματισμό "που να βρίσκεται ένα βιβλίο μέσα στην τάξη μας;" και οι βοηθοί της συγκεκριμένης ημέρας, ξεχύθηκαν στις βιβλιοθήκες της τάξης να βρουν ένα βιβλίο, που ως εξώφυλλο θα είχε την εικόνα που σχημάτισαν πρωτύτερα στο παζλ.
Ο κρυμμένος θησαυρός μας ήταν το εξαιρετικό βιβλίο της κ. Λίλας, η Χρυσούλα. Τα παιδιά είδαν, μόλις καθίσαμε στην παρεούλα, 5 καρτέλες, όσες και οι ομάδες τους, τοποθετημένες ανάποδα στο πάτωμα της παρεούλας. Η κάθε καρτέλα είχε πίσω της γραμμένο, έναν αριθμό από το 1-5. Τα παιδιά διάλεξαν καρτέλες και οι εκπαιδευτικοί τους διάβασαν το γρίφο, το αίνιγμα κάθε καρτέλας. Οι ομάδες συνεδρίαζαν και όταν έβρισκαν τη λύση κατέληγαν σε μια γωνιά της τάξης, ψάχνοντας για ένα κομμάτι παζλ.
1η φάσηΠαιχνίδι κρυμμένου θησαυρού
Οι καρτέλες που χρησιμοποιήθηκαν για το παιχνίδι των γρίφων προέρχονται από την ιστοσελίδα Περί Νηπιαγωγών.
Φωτογραφικό υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
2η φάση
Τεχνικά Χαρακτηριστικά του βιβλίου
Οπισθόφυλλο Στο οπισθόφυλλο τα παιδιά βρήκαν λέξεις και προσπάθησαν να τις διαβάσουν. Και άρχισαν να διαβάζουν: "Μια φορά και έναν καιρό ήταν μία καμήλα που την έλεγαν Χρυσούλα, ζούσε στην έρημο και ονειρευόταν το χιόνι" Το μάθαμε όλοι σαν ποιηματάκι και παριστάναμε πως διαβάζαμε τις λέξεις στο διαδραστικό. Στη συνέχεια μας είπαν ότι μάλλον είναι η ιστορία του βιβλίου αυτή βρίσκεται στο οπισθόφυλλο, αλλά με λίγα λόγια. Οι εκπαιδευτικοί το ονόμασαν "περίληψη" του βιβλίου και συνεχίσαμε έτσι στην επόμενη φάση.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα παιδιά στο διαδραστικό πίνακα της τάξης, επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία ως εξής: Εξώφυλλο Καταρχάς τα παιδιά επεξεργάστηκαν τις εικόνες του εξώφυλλου και προσπάθησαν να μαντέψουν τι ζώο απεικονιζόταν. Οι απαντήσεις τους ήταν, καμηλοπάρδαλη, κατσίκα. Τη Χρυσούλα την καμήλα δεν την "πέτυχαν" Το διαπιστώσαμε όλοι μαζί όταν διαβάσαμε το οπισθόφυλλο. Τα παιδιά έδειξαν και προσπάθησαν να διαβάσουν τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του βιβλίου. Έδειξαν και προσπάθησαν να διαβάσουν το συγγραφέα, τον παραμυθά της ιστορίας Τα παιδιά έδειξαν και προσπάθησαν να διαβάσουν τον εικονογράφο, αυτόν που ζωγραφίζει και εικόνες για να συνοδεύουν τα γράμματα. Τελος, οι εκπαιδευτικοί έδειξαν και διάβασαν τον Εκδότη.
Συγγραφέας , εικονογράφος, εκδότης, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο
"Επιχείρηση" ανάγνωση βιβλίου" και ερωταποκρίσεις
3η & 4 φάση
Στο χάρτη της Ευρώπης καρφιτσώνουμε τις καρτέλες με τα ονόματα των χωρών από τα οποία πέρασε η Χρυσούλα. Τα παιδιά εκτός του ότι εντυπωσιάζονται από το χάρτη και τις λέξεις των χωρών διακρίνουν ότι η Χρυσούλα έκανε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι από τη χώρα της (Ιορδανία) μέχρι τη χώρα του ονείρου της (Σουηδία).
Καθώς αρχίζει η ανάγνωση, οι εκπαιδευτικοί για κάθε σελίδα του βιβλίου, έχουν εκτυπώσει λέξεις-κλειδιά σε διαφορετικές γραμματοσειρές και σε διαφορετικά χρώματα με μεγάλα γράμματα. Κάθε φορά που ακούγεται η αντίστοιχη λέξη οι εκπαιδευτικοί πετούν τη λέξη στο πάτωμα, τη δείχνουν και τα παιδιά επαναλαμβάνουν. Στο τέλος της σελίδας χρησιμοποιούμε τις λέξεις-κλειδιά για να αφηγηθούν τα παιδιά την ιστορία της κάθε σελίδας.
3η φάση - Επιχείρηση "Ανάγνωση"
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Τι σου άρεσε;
Τι έκανε για να το πραγματοποιήσει;
Τι έγινε στο τέλος;
Ποιος τη βοήθησε;
Ποιο ήταν το όνειρο της;
Με ποιους ζούσε η Χρυσούλα;
Τι δεν μπορούσε καθόλου να αντέξει;
Τι έκανε για να το πραγματοποιήσει;
Τι δε σου άρεσε;
Ποιος της έδωσε το παγωτό βανίλια;
Ποιο γεγονός σου έκανε εντύπωση;
Τι σου άρεσε;
Τι σου άρεσε;
essys, wor and other proposed activities.
Τι σου άρεσε;
Και αφού απολαύσαμε στην κυριολεξία τη Χρυσούλα με τη χρυσή καρδιά που ζούσε στην έρημο αλλά ονειρευόταν το χιόνι, και έκανε ένα πολύ μακρινό ταξίδι για να τρώει συνέχεια το αγαπημένο της παγωτό βανίλια και να παίζει για πάντα με την πολική αρκούδα, τους πιγκουίνους και τους ταράνδους, άρχισαν οι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και οι ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ.
4η φάση - Ερωταποκρίσεις
Τι ξέρω για τις καμήλες & Ζωγραφίζω
το αγαπημένο μου στιγμιότυπο από τη Χρυσούλα
5η & 6η φάση
Εννοιολογικός χάρτης – Τι γνωρίζω για τις καμήλες;Έγινε ανίχνευση πρότερων γνώσεων με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων κι οι απόψεις των παιδιών καταγράφηκαν σε έναν χάρτη. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν στις ομάδες τους και έψαξαν τη λέξη «καμήλα» στις εγκυκλοπαίδειες με τις οποίες εμπλουτίστηκε η δανειστική μας βιβλιοθήκη εξαιτίας της επεξεργασίας του βιβλίου. Η λέξη ήταν τυπωμένη σε μεγάλη καρτέλα και καρφιτσωμένη στο ταμπλό της τάξης. Τα παιδιά έψαξαν για εικόνες της καμήλας, για τη λέξη καμήλα για πληροφορίες σχετικά με την καμήλα και τις παρουσίασαν στην ολομέλεια. Οι εκπαιδευτικοί διάβασαν τις περισσότερες από τις πληροφορίες. Τα παιδιά μαζί με τις εκπαιδευτικούς σύγκριναν μία-μία τις πληροφορίες που είχαν καταγραφεί στο αρχικό πίνακα με τις πληροφορίες που αναγνώστηκαν από τις εγκυκλοπαίδειες..
Τι γνωρίζω για τις καμήλες
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Οι δημιουργίες μας
Η κ. Λίλα στο σχολείο μας
Η μεγάλη μέρα
23-5-2023
Είχαμε την τιμή εμείς οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουμε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο. Έναν μαχητή που αν μη τι άλλο αποπνέει δυναμισμό. Αλλά παράλληλα μία απέραντη γλυκύτητα και ηρεμία. Και τα παιδιά μας είχαν την τύχη να συναντήσουν μια τόσο διασκεδαστική συγγραφέα που σκαρφιζόταν όλα και περισσότερα παιχνίδια του λόγου και των γνώσεων για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον τους και να τους γνωρίσει το Ζιζάνιο της, το Γιάννη. Και μαζί με το Γιάννη, ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Έχω το δικαίωμα να μη με αδικούν». Πρώτα μας συστήθηκε και στη συνέχεια μας είπε το ρόλο της. «Είμαι συγγραφέας; Τι είναι ο συγγραφέας;» Τα παιδιά απάντησαν είναι αυτός που γράφει βιβλία. Και συνέχισε: « Είμαι άτομο με αναπηρία και έχω Π. Τη λένε Ντούφα και είναι αυτή εδώ» Τα παιδιά κοίταξαν ότι τους έδειχνε η κ. Λίλα και συνέχισαν να την παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον. «Να ρωτήσω τι είναι βιβλίο;» Και ο Μάριος Μ. απάντησε:«Ένα με πολλά χαρτιά που γράφει ιστορίες και μας διαβάζουν οι κυρίες». Και ο Λεωνίδας συμπλήρωσε: «Έχει και εικόνες». Και η κ. Λίλα συνέχισε: «Τίτλος του σημερινού βιβλίου: Το Ζιζάνιο. Ξέρει κανείς τι είναι ζιζάνιο»; Και τα παιδιά απάντησαν στις ερωτήσεις της. Μας διάβασε μία φορά όλο το βιβλίο. Όταν το τελείωσε άρχισε από να μας διαβάζει σελίδα-σελίδα, να μας δείχνει τις εικόνες και να αρχίζει με παιγνιώδη τρόπο να εμπλουτίζει την ανάγνωση. «Ξέρετε πως κάνουν οι μέλισσες; Ζ ζ ζ ζ ζ ζ . για να κάνουμε όλοι μαζί. Που ζούνε οι μέλισσες; Να σας πω ένα φοβερό μυστικό», μας είπε και το μοιράστηκε μαζί μας: «Όσοι άνθρωποι ζούμε στις πόλεις πρέπει να φυτεύουμε λουλούδια στα μπαλκόνια μας και στις βεράντες για να έρχονται οι μέλισσες και να τρώνε νέκταρ» Πετάχτηκε και η Δέσποινα και μας είπε: «Ναι ξέρω, σαν τη Μάγια τη Μέλισσα» «Και ξέρετε κανένα άλλο ζώο που να τρελαίνεται για το μέλι;» Και απάντησαν τα παιδιά την αρκούδα. «Και που ζουν οι μέλισσες:» Ο Μάριος Τ. μας απάντησε ότι ζούνε σε σπιτάκια που τα λένε κυψέλες. «Ναι ακριβώς», μας είπε «και τι λέτε , όταν βγαίνουν από τις κυψέλες οι μέλισσες φεύγουν για πάντα, ή ξαναγυρνούν; Για σηκώστε χέρια, πόσοι λέτε ότι φεύγουν για πάντα; Πόσοι λέτε ότι ξαναγυρνούν;» Ναι, ναι ξαναγυρνούν. «Πίσω στο Γιάννη λοιπόν.Ο Γιάννης λέει ότι δεν είναι παχουλή μέλισσα. Δεν είναι κουνούπι που μπαίνει στο αυτί ενός σκύλου. Ποιοι έχετε σκυλάκια στο σπίτι, σηκώστε χέρια. Ποιοι έχετε ψιψίνες; Πολύ ωραία, έφυγα έφυγα, πάμε παρακάτω». «Ελάτε να μιλήσουμε για τα κουνούπια. Τι είναι τα κουνούπια;» Ο Κωνσταντίνος Ψ. μας είπε είναι ένα έντομο μαύρο που μας τσιμπάει. Και η Ηλιάνα είπε ότι μας τσιμπάει και ξυνόμαστε. «Με τι σκοτώνουμε τα κουνούπια», μας ρώτησε. Και Ο Μάριος Μ. μας απάντησε ότι τα σκοτώνουμε με μυγοσκοτώστρες. «Έφυγα, έφυγα, πάμε αλλού». «Δεν είμαι μύγα, μας λέει ο Γιάννης» «Και τι είναι οι μύγες; Είναι ενοχλητικές; Σε τι μας ενοχλούν;» Και η Στεφανία μας απάντησε ότι οι μύγες κάθονται πάνω στο φαί μας και η Χριστιάνα μας απάντησε ότι μας ενοχλούν στο φαγητό μας.
«Δεν είμαι μύγα να μπαίνει στην προβοσκίδα ενός ελέφαντα, μας λέει ο Γιάννης. Έχετε δει ελέφαντα; Τι είναι η προβοσκίδα;» Και η Αριάδνη μας απάντησε είναι ζώο που έχει προβοσκίδα που ρουφάει και πιάνει και είναι τόσο μεγάλο που όταν περπατάει κάνει ΝΤΟΥΠ ΝΤΟΥΠ ΝΤΟΥΠ. «Και ποιο είναι το χαρακτηριστικό του ελέφαντα εκτός από την προβοσκίδα του;», συνέχισε η κ.. Λίλα. Και ο Γρηγόρης μας είπε ότι είναι τα αυτιά του. «Σκεφτείτε τώρα, να έχετε τόσο μεγάλα αυτιά και να έχει μπει μέσα μια μύγα και να ζουζουνίζει» Έφυγα, έφυγα, πάμε αλλού», μας λέει πάλι τη χαρακτηριστική της φράση. Συνεχίζει το διάβασμα ανά σελίδα και φτάνει στο αγαπημένη λέξη ,το θρόισμα του αέρα ανάμεσα στα κλαδιά. «Ελάτε τώρα να γίνουμε όλοι δέντρα. Σηκώστε όλοι τα χέρια σας ψηλά. Αφήστε το αεράκι να περνάει μέσα από τα κλαδιά σας. Τι θόρυβο κάνουν τα φύλλα; Ναι, ναι Θθθθθθ. Αυτό λέγεται θρόισμα, ο ήχος του αέρα που περνάει μέσα από τα κλαδιά σας.» «Και τώρα πείτε μου ο καθένας τι δέντρο έγινε;» Και τα παιδιά ένα-ένα λένε ποιο δέντρο ήταν: Λεμονιά, πορτοκαλιά, ελιά, πεύκο, πλάτανος, μανταρινιά κ.α. πολλά. «Πώς νιώθει λέτε ο Γιάννης όταν του λένε ότι κάνει όλα αυτά;» «Νιώθει ότι τον κατηγορούν άδικα» «Πώς νιώθετε εσείς όταν σας κατηγορούν άδικα», ρωτάει τα παιδιά και εκείνα έχουν τόσα να μας πουν: «Στεναχωριέμαι και κλαίω». «Θυμώνω και γυρίζω την πλάτη». «Κυρία, δεν το έκανα εγώ μην με κατηγορείτε άδικα». «Λέω, δεν το έκανα εγώ και γυρνάω την πλάτη και θυμώνω». «Εγώ γυρίζω την πλάτη μου και δεν ακούω». «Λέω την αλήθεια». «Εγώ θυμώνω και πηγαίνω στο δωμάτιο μου και κλείνω την πόρτα». «Εγώ θα πω την αλήθεια, ότι δεν το έκανα». «ΤΙ ΛΕΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ;» Βγήκαμε όλα τα παιδιά έξω, οι εκπαιδευτικοί και η κ. Λίλα για να ζωγραφίσουμε στην αυλή το Γιάννη, το Ζιζάνιο. Και κάπως έτσι σας δώσαμε μια μυρωδιά από την κ. Λίλα, πόσο «ζωντανή» μπορεί να κάνει μια ανάγνωση και πόσα θέματα (αστείρευτα) μπορεί να βγάλει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της.
Φωτογραφικό Υλικό
Φωτογραφικό Υλικό
Οι δημιουργίες μας
Μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση και στο σύνδεσμο
Ευχαριστούμε