Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
RO - Unit 15.3, Sustenabilitate
ABLE PROJECT
Created on February 16, 2023
În completarea acestui Modul de Compost și gunoi organic învățați cum funcționează și cum se aplică.
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
MODUL 15 - Sustenabilitate și economie verde
Sustenabilitate
START
Compostarea necesită cinci ingrediente: materie organică, azot, microorganisme, apă și oxigen. Compostarea schimbă nutrienții din materiile prime organice într-o formă care poate fi absorbită de rădăcinile plantelor în creștere. Într-un mediu umed și bogat în oxigen, microorganisme precum bacteriile și ciupercile din sol (adeseori ajutate de mici insecte, cum ar fi insectele, acarienii și râmele) îndeplinesc această sarcină secretând enzime care descompun (descompun) materialele organice. Activitatea acestor microorganisme poate genera temperaturi în interiorul grămezii de compost de peste 130 ° F - suficient de ridicată pentru a ucide majoritatea semințelor de buruieni și a organismelor boli. Pentru compostare pot fi folosite multe tipuri de materiale organice: cojile de fructe, miezurile și cojile de fructe, legumele, frunzele și cojile de legume, frunze de ceai, zaț de cafea, pâine veche, coji de ouă, tuns de iarbă, buruieni, frunze căzute și cenușă de lemn... Utilizarea oaselor sau a produselor lactate nu este recomandată pentru compostare, deoarece acestea
1. Cum se formează compostul?
Următorul
Deșeurile verzi și deșeurile menajere organice pot fi transformate în îngrășăminte valoroase prin compostare. Știi că? Când colectați deșeuri organice, faceți posibilă transformarea acestora, evitând incinerarea și permițând ca acestea să fie transformate într-un nou material durabil, care se numește compost. Compostul este un produs nou, asemanator nisipului dar cu proprietati fantastice, deoarece este bogat in minerale. Aceste minerale sunt un îngrășământ perfect pentru terenuri și livezi și sunt o alternativă la îngrășămintele chimice pentru fermieri.
Submodul 15.3: Definiția deșeurilor organice
O mulțime de orașe și sate colectează deșeuri organice în containere (vezi Submodul 16.1) și pregătesc compost pe scară largă. Uneori, cetățenii pot merge la fabricile de compost pentru a colecta compost și uneori acest compost este vândut fermierilor.
2. Cine poate crea compost?
Dacă doriți, vă puteți crea propriul compost acasă, folosind deșeurile organice. Este un proces ușor, dar trebuie să fii conștient de diferitele acțiuni pe care trebuie să le faci. Uneori veți avea nevoie de un spațiu special cu condiții speciale, de aceea nu toată lumea este pregătită pentru asta.
Următorul
3. Importanța compostului în întreaga lume
Următorul
Deșeurile biologice – în principal deșeurile alimentare și de grădină – sunt cea mai mare componentă a deșeurilor municipale și sunt generate și în agricultură și industrie. Politici divergente pentru această fracțiune importantă de deșeuri se găsesc în țările europene, iar gestionarea acesteia variază în funcție de condițiile și capacitățile locale. Multe țări europene au implementat deja o colectare separată a deșeurilor biologice, dar unele încă caută cele mai bune practici și mijloace de implementare. Mai mult, materia organică este o componentă cheie a solului, controlând multe funcții vitale. S-a estimat că 45 % din solurile europene au un conținut foarte scăzut de materie organică. Acesta este cazul în special în solurile multor țări din sudul Europei, dar și în părți din Belgia, Franța, Germania, Norvegia și Regatul Unit (JRC, 2012). Aplicațiile repetate de compost de bună calitate pot îmbunătăți capacitatea solului de a reține apa și nutrienții și de a stoca carbon, precum și de a crește fertilitatea acestuia. În unele regiuni, compostul concurează cu alte îngrășăminte organice, cum ar fi gunoiul de grajd sau digestatul (de exemplu, în Belgia și Țările de Jos), ceea ce duce la o aprovizionare excesivă de îngrășăminte organice. Utilizarea compostului de bună calitate pentru a înlocui îngrășământul anorganic N PK, precum și turba în mediul de cultură, are beneficii pentru mediu, deoarece producția de îngrășăminte minerale și recoltarea turbei sunt evitate. În cele din urmă, compostul este de valoare pentru mediul de cultură datorită diversității sale microbiene. Cadrul legal actual încearcă să impună compostarea ca una dintre principalele practici pentru reducerea risipei alimentare. Aceasta include o obligație pentru toate statele membre ale UE de a colecta separat deșeurile biologice sau de a asigura reciclarea la sursă de la sfârșitul anului 2023
MODUL 15 - Sustenabilitate și economie verde
Ați finalizat cu succes Submodulul 15.3