Want to create interactive content? It’s easy in Genially!

Get started free

RO - Unit 15.1, Sustenabilitate

ABLE PROJECT

Created on February 16, 2023

În completarea acestui Modul de Compost și gunoi organic învățați cum funcționează și cum se aplică.

Start designing with a free template

Discover more than 1500 professional designs like these:

Transcript

MODUL 15 - Sustenabilitate și economie verde

Sustenabilitate

START

Când vorbim despre reducerea ceea ce spunem este că trebuie să încercăm să reducem sau să simplificăm consumul de produse directe, adică tot ceea ce se cumpără și se consumă, deoarece aceasta are o relație directă cu deșeurile, în același timp că de asemenea o are cu buzunarul nostru. Iată câteva exemple:

1. Regula celor 3 „R”: redu

exemplUL 3 +

exemplUL 2 +

exemplUL 1 +

Următorul

Dacă doriți să începeți să desfășurați practici sustenabile, vă recomandăm să începeți cu una foarte simplă. Este ușor de învățat și de realizat. Pe scurt, cei 3 „R” vă ajută să aruncați mai puțin gunoi, să economisiți bani și să fiți un consumator mai responsabil, reducând astfel amprenta de carbon. Și cel mai bine, este foarte ușor de urmat, deoarece are doar trei pași: reducere, reutilizare și reciclare.

Submodul 15.1: Regula celor 3 „R”

EXEMPLUL 2: Produse de igienă personală și intimă. Astăzi există multe opțiuni care permit reutilizarea acestui tip de produs. De exemplu, lame de ras, tampoane igienice, scutece sau șervețele.

EXEMPLUL 1: Utilizarea apei. Unele ape pe care le folosiți acasă pot fi folosite în mai multe scopuri. De exemplu, puteți folosi apa de gătit din anumite alimente pentru a găti alte feluri de mâncare. Dacă depozitați apa de ploaie, o puteți reutiliza ulterior pentru a vă uda plantele sau livezile.

Spunând reutilizare, ne referim la a putea reutiliza lucrurile și a le oferi cea mai mare utilizare posibilă înainte de a veni momentul să scăpăm de ele, deoarece prin reducerea volumului gunoiului. Această sarcină este de obicei cea care primește cea mai mică atenție și este una dintre cele mai importante, ceea ce ajută foarte mult la economia casnică. Iată câteva exemple:

2. Regula celor 3 „R”: refolosește

Următorul

3. Regula celor 3 „R”: reciclează

Ultima sarcină este reciclarea, care constă în procesul de supunere a materialelor unui proces în care acestea pot fi reutilizate, reducând cu adevărat semnificativ utilizarea de materiale noi și, odată cu aceasta, mai mult gunoi în viitor. Societățile lumii au produs întotdeauna deșeuri, dar acum, în societatea de consum, volumul de gunoi a crescut exorbitant. În plus, toxicitatea sa a crescut până la punctul de a deveni o problemă foarte serioasă. Suntem cufundați în cultura de aruncat și aruncat, iar în coșul de gunoi în fiecare zi există resursele pe care le vom rata în curând. De exemplu, în Mexic, fiecare cetățean generează în medie 1 kg de gunoi pe zi, ceea ce dă 365 kg de persoană pe an și la rândul său 40.150.000.000 kg. Acest gunoi deșeuri menajere ajunge în gropi de gunoi, râpe, în stradă și uneori în incineratoare. O bună parte din acel gunoi, 60% din volum, este alcătuit din containere și ambalaje, majoritatea de unică folosință, fabricate în mod normal din materii prime neregenerabile, sau care, deși sunt regenerabile, sunt exploatate într-un ritm mai mare. decât regenerarea lor (p. Ex. Lemnul pentru fabricarea celulozei), și greu reciclabile odată ce au fost folosite. La cele de mai sus trebuie sa adaugam ca acasa exista si deseuri derivate din vopsele, solventi, insecticide, produse de curatat. Tot acest gunoi poate fi dus la gropile de gunoi, dar ocupă mult teren și contaminează solul și apele. Nici incinerarea nu este soluția deoarece emit contaminanți atmosferici și se produce cenușă și zgură foarte toxice. Diferitele țări și administrații locale pun la dispoziție cetățeanului diferite mecanisme de reciclare a diferitelor tipuri de deșeuri. Cel mai folosit mecanism este folosirea diferitelor containere în stradă pentru ca cetățeanul să fie cel care efectuează prima separare a deșeurilor.

Următorul

În alte țări și în unele părți ale Spaniei, în loc de containere există sistemul ușă în ușă, care constă în lăsarea deșeurilor pentru colectorii municipali în fața ușii tale, în anumite zile și la ore date pentru fiecare fracție. Avantajele și dezavantajele dintre sistemul său și containere sunt:

AVANTAJE: +

DEZAVANTAJE: +

Următorul

Acestea sunt principalele containere disponibile, de exemplu, în Spania. Culoarea limbii este mai mult sau mai puțin aceeași în toate țările, dar vă recomandăm să o verificați înainte de a începe reciclarea. - Ambalare ușoară: pentru sticle PET, cutii de aluminiu și alte ambalaje. - Hârtie – carton: pentru ziare, cutii de carton… - Sticla: pentru ambalaje din sticlă - Deșeuri organice: pentru alimente neconsumate și deșeuri organice mici de grădină (frunze, ramuri mici, iarbă...) - Fracție nesegregată: pentru toate lucrurile care nu pot fi aruncate în containerele menționate. Cu excepția materialelor periculoase, care trebuie duse la un punct special pentru reciclare.

WATCH VIDEO

4. Regula celor 3 „R”: pașii următori

Astăzi, este posibil să mergi mai departe și să lucrezi și la alți 4 „R”: regândește, repara, recondiționează și recuperează.

  • Regândește: regândește sau reproiectează înseamnă a nu lua nimic de la sine înțeles. Preocupările legate de ecologie și de mediu ar trebui să facă parte din procesul de proiectare pentru fabricarea de produse care sunt mai durabile. Nu este vorba doar de funcționalități, ci și de materia primă, ambalaj etc.
  • Reparație: În timp ce reciclarea înseamnă o utilizare diferită, reparația înseamnă pur și simplu a lua ceea ce este stricat și a-l pune din nou în funcțiune datorită repunerea lui în bune condiții.
  • Renovare: totul nu trebuie să fie nou-nouț, iar vintage este de fapt la modă. Deci, de ce să nu te alăture mișcării? Renovarea se aplică în mare parte clădirilor, luând unele spații vechi pentru a le renova. Dar poate fi aplicat și altor lucruri, precum piese de mobilier vechi și orice bun vechi care va fi transformat pentru a deveni un articol modern.
  • Recuperare: Recuperarea oferă o abordare similară, concentrându-se în special pe resurse. În recuperare, oamenii folosesc deșeurile ca material de intrare pentru a crea produse valoroase ca noi rezultate. Scopul este reducerea cantității de deșeuri generate, reducând astfel nevoia de spațiu de depozitare și, de asemenea, extragerea valorii maxime din deșeuri.

Următorul

MODUL 15 - Sustenabilitate și economie verde

Ați finalizat cu succes Submodulul 15.1