Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Acest modul are ca scop definirea unora dintre subiectele referitoare la Situațiile naționale de subreprezentare a femeilor pe piața muncii și acțiunile naționale, din punct de vedere legislativ, pentru combaterea acestui fenomen.

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

MODUL 5 - Echilibrul între viața profesională și viața personală

Echilibrul între muncă și viață

START

Următorul

Submodul 5.3: Situația trecută și actuală a forței de muncă feminine din Portugalia

Pentru a înțelege cauzele subreprezentării femeilor pe piața muncii din Portugalia, trebuie mai întâi să aruncăm o privire asupra contextului istoric și socioeconomic care a condus la această situație.Context istoricPrima mișcare a femeilor portugheze, Conselho Nacional das Mulheres Portuguesas (1914), a fost înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea și, la scurt timp după proclamarea Primei Republici în 1910, a fost stabilită egalitatea legală în căsătorie: femeilor li s-au acordat drepturi de divorț. Încă nu aveau voie să gestioneze proprietatea sau să voteze. În timpul Estado Novo, un regim politic autoritar care a fost în vigoare în Portugalia între 1933 și 1974, drepturile femeilor erau încă restricționate. La referendumul constituțional portughez din 1933, femeilor li s-a permis să voteze pentru prima dată în Portugalia, dar numai dacă au primit studii medii. În 1968, femeilor le-a fost în sfârșit permis să voteze, dar regula generală de a putea citi a dus la limitări sistemice care au durat până în 1976.

Următorul

Constituția din 1976 a adus femeilor portugheze egalitate juridică deplină și în 1977 a fost înființată Comisia pentru Statutul Femeii: sarcina acesteia era să îmbunătățească poziția femeilor în Portugalia și să le protejeze drepturile. Ca urmare, poziția femeilor s-a îmbunătățit efectiv și, în anii 1990, femeile erau proeminente în multe profesii, puțin mai mult de jumătate dintre cei înscriși în învățământul superior erau femei. Cu toate acestea, în ciuda acestor câștiguri semnificative, femeile portugheze încă nu atinseseră egalitatea socială și economică deplină. Ele au rămas subreprezentate în majoritatea posturilor de nivel superior, fie ele publice sau private, dețineau de obicei mai puțin de 10 la sută din locurile în parlamentul țării. Femeile au fost, de asemenea, rareori membre de cabinet sau judecători. În principalele sindicate, ocuparea posturilor de conducere de către femei a fost proporțional de doar jumătate din numărul total de membri ai sindicatului și, în general, femeile din clasa muncitoare câștigau mai puțin decât omologii lor de sex masculin.

Citeşte mai mult

Următorul

MODUL 5 - Echilibrul între viața profesională și viața personală

Ați finalizat cu succesSubmodulul 5.3