Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Acest modul are ca scop definirea unora dintre subiectele referitoare la Situațiile naționale de subreprezentare a femeilor pe piața muncii și acțiunile naționale, din punct de vedere legislativ, pentru combaterea acestui fenomen.

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

MODUL 5 - Echilibrul între viața profesională și viața personală

Echilibrul între muncă și viață

START

Submodul 5.2: Situația trecută și actuală a forței de muncă feminine din Spania

Următorul

Pentru a înțelege cauzele subreprezentării femeilor pe piața muncii din Spania, trebuie mai întâi să aruncăm o privire asupra contextului istoric și socioeconomic care a condus la această situație.Influența religiei și a revoluției asupra SpanieiSpania fiind o țară catolică, are o istorie puternică de a se uita la biserică pentru a-și ghida tratamentul față de femei, ceea ce a determinat ca acestea (femeile) să fie încadrate în stereotipul mamelor și îngrijitorilor. Pe scurt, în primele decenii ale secolului al XX-lea, acest stereotip a început să-și piardă influența asupra populației. Până în 1931, Spania a elaborat o constituție în care sexele au fost declarate egale în fața legii: au primit dreptul de vot, au putut candida în cele din urmă pentru funcții politice, au obținut dreptul la divorț. Femeile ar putea lucra, teoretic, la fel ca și bărbații. În practică, a existat o prăpastie între legea scrisă și politicile care au reușit să ajungă la femei în casele lor, unde încă domina o cultură a machismului.

Următorul

Mai catastrofal, schimbarea care s-a întâmplat nu ar avea timp să prindă rădăcini; în 1936 a început războiul civil spaniol, iar la sfârșitul acestuia Franco și partidul său ultra conservator au preluat controlul. Una dintre primele ordine ale lui Franco a fost să țină femeile departe de locul de muncă și acasă ca îngrijitoare, făcând femeile din nou dependente de bărbați din viața lor. Regimul lui Franco i-a forțat pe oameni să aștepte atât de mult pentru un progres real, încât, după moartea lui, oamenii au fost dispuși să facă o schimbare reală, radicală, într-un fel de reacție bruscă. Mai mult, Spania a reușit să reintre pe scena mondială a politicii. Acest lucru a ajutat Spania să revină pe drumul cel bun pe tema egalității de gen; multe dintre aceste progrese au fost influențate și de Uniunea Europeană: una dintre ele este politicile îmbunătățite pe tema accesului femeilor pe piața muncii.

Următorul

Contextul socio-economic din modernul până în prezentDouă instituții care au avut un rol important în deschiderea drumului către îmbunătățirea egalității de gen în Spania au fost EPCA (Programele europene de acțiune comunitară) care a abordat problemele legate de politicile de egalitate de gen și Institutul pentru femei (fondat în 1983), care se ocupă de problemele femeilor (în special cele care au de-a face cu integrarea socială a femeilor) și sugerând modalități de adaptare a acestora la societatea spaniolă. Scopul principal al EPCA a fost de a facilita calea pentru intrarea femeilor în forța de muncă și de a elimina discriminarea; s-au făcut multe progrese într-un timp relativ scurt, dar, ca în orice altă țară europeană, egalitatea de gen deplină nu a fost încă atinsă. Potrivit indicelui egalității de gen, Spania a înregistrat progrese puține, din 2010, în domeniul muncii (+1,9 puncte).

Următorul

Pe lângă aceasta, există un decalaj mare în rata de ocupare între bărbați (52%) și femei (39%). Și dacă ne uităm la Domeniul Timpului, putem observa că femeile, în medie, încă mai suportă o mare parte a poverii atunci când vine vorba de îngrijirea copiilor, vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilități (40% față de 28% pentru bărbați) și când este vorba de treburile casnice și de gătit: 84% pentru femei și exact jumătate pentru bărbați (42%). Femeile cu copii cu vârsta de 15 ani și mai mici au de aproximativ 7,5 ori mai multe șanse decât bărbații cu copii de aceeași vârstă să lucreze cu fracțiune de normă, de două ori mai multe șanse de a fi șomeri. După cum ne putem imagina, acesta este un mare obstacol în calea de a ajunge la un echilibru bun între muncă și viață privată; Din fericire, Spania a implementat recent un concediu de paternitate care s-a dovedit că crește numărul de locuri de muncă, orele de lucru și câștigurile femeilor. Privind domeniul puterii, care măsoară egalitatea de gen în pozițiile de luare a deciziilor în sferele politice, economice și sociale, putem vedea că decalajul se reduce; din 2010, scorul Spaniei în acest domeniu s-a îmbunătățit cu 24,3 puncte, iar Spania este în prezent pe locul 3 în Europa cu 76,9 puncte.

Citeşte mai mult

Următorul

MODUL 5 - Echilibrul între viața profesională și viața personală

Ați finalizat cu succesSubmodulul 5.2