Want to make creations as awesome as this one?

Prin completarea acestui modul de Narațiune Personală, vei fi capabil să înțelegi instrumentul SCARF și cum se poate reflecta în deciziile noastre personale și profesionale

Transcript

START

MODUL 13: Descoperă-ți povestea personală (Narațiune Personală)

Narațiune Personală

(statut-certitudine-autonomie-raportare-corectitudine)

Următorul

Care este modelul SCARF? Modelul de SCARF a fost prezentat în 2008 de David Rock (cercetător de neuroștiință) în lucrarea sa - ‘SCARF: A Brain-Based Model for Collaborating with and Influencing Others’ („Scarf: un model bazat pe creier pentru colaborarea cu și influențarea celorlalți”.SCARF prezintă cele cinci „butoane” cheie care influențează comportamentul nostru în orice situație socială sau profesională.

Submodul 13.2: Instrumentul SCARF

Corectitudine

Raportare

Autonomie

Certitudine

Statut

(statut-certitudine-autonomie-raportare-corectitudine)

Următorul

Aceste cinci „butoane” sunt:

SCARF

Modelul implică faptul că aceste cinci butoane activează aceleași răspunsuri de amenințare și recompensă („primitive”) în creierul nostru pe care ne bazăm pentru supraviețuirea fizică. Această reacție „primitivă” ajută la explicarea reacțiilor emoționale foarte puternice pe care le avem în orice situație (emoții și reacții greu de controlat). Este vorba despre instinct și, din păcate, nu îl putem controla.

Următorul

Acordă-ți timp pentru a îți dezvolta abilitățile și cunoștințele (introdu programe de învățare permanente care îți pot dezvolta cunoștințele și rețeaua). Lăudă-te din când în când. Învață să te apreciezi.

Maximizează recompensa

Elimină amenințările: gestionarea necorespunzătoare a feedback-ului de la cineva îți poate amenința starea și te poate face să devii furios și/sau defensiv. Este recomandabil să îți evaluezi propria performanță și să vezi feedback-ul printr-o prismă de dezvoltare optimistă. Există întotdeauna loc de îmbunătățire în activitățile tale. Învață să apreciezi aspectele pozitive, calitățile.

Elimină amenințările

Următorul

STATUT

Maximizează recompensa

Creierul uman preferă predictibilitatea. Când știm la ce să ne așteptăm, ne simțim în siguranță. Această securitate este o recompensă în sine și o poți maximiza dacă ai clar ce ți-ai propus să realizezi. Acest lucru își va oferi o direcție bună, te vei simți în siguranță să mergi pe calea aleasă, oricât de nesigur este mediul mai larg.

Când nu ești sigur, cortexul frontal orbital al creierului începe să funcționeze în timp, încercând să dea sens necunoscutului. Acest lucru te poate face să te simți amenințat și să îți pierzi concentrarea. Transformă un proces mare (pe care îl găsești de neatins la prima vedere - „uriaș”) în pași mici consecutivi pe care îi poți realiza cu ușurință. Pentru a face față incertitudinii, dezvoltați flexibilitatea de a reacționa la un eveniment și rezistența de a merge mai departe în parcurgerea tuturor pașilor consecutivi.

Minimizează amenințările

Următorul

CERTITUDINE

Minimizează amenințările

Maximizează recompensa

Asumă-ți responsabilitățile necesare pentru a câștiga și a menține încrederea celorlalți în ceea ce faci și permite-ți mai multă inițiativă. Oferă-ți libertatea de a încerca mereu ceva nou.

Controlul excesiv este cea mai mare amenințare la adresa autonomiei. Nu permite nimănui să își controleze munca de zi cu zi. Oamenii cu care lucrezi trebuie să aibă încredere în ceea ce faci și tu trebuie să ai un cuvânt de spus în luarea deciziilor dacă sunt despre tine.

Următorul

AUTONOMIE

Minimizează amenințările

Maximizează recompensa

Când ne conectăm cu ceilalți, creierul nostru eliberează hormonul oxitocină (cunoscut și ca „hormonul iubirii”). Cu cât se eliberează mai multă oxitocină, cu atât ne simțim mai conectați. Așadar, lucrează pentru a construi conexiuni puternice cu oamenii care îți plac, care te inspiră. Fă-ți timp pentru a te întâlni unu-la-unu, organizează un prânz pentru a-ți invita rețeaua, mergi la diferite evenimente în care vei întâlni oameni cu aceleași interese.

Lipsa unei relații ne poate lăsa să ne simțim izolați și singuri. Acest lucru poate reduce creativitatea, angajamentul și colaborarea. Combate acest lucru prin integrarea în grupuri care au interese comune (sport, cultură, pasiuni comune etc.). În aceste vremuri, relațiile virtuale sunt foarte ușor de accesat. Fă-ți timp pentru relații din viața reală.

Următorul

RAPORTARE

Minimizează amenințările

Maximizează recompensa

Nedreptatea va apărea cel mai probabil acolo unde există o lipsă de reguli, așteptări sau obiective. Stabilirea unor reguli care clarifică obiectivele și rolurile individuale poate elimina sentimentul de nedreptate.

Dacă crezi că ceva nu este în regulă, cortexul tău insular va fi activat - regiunea creierului care este legată de dezgust. Acest lucru are ca rezultat un răspuns puternic la amenințare. Minimizează impactul acestui lucru, fiind deschis și sincer cu persoana care a creat o nedreptate. Asigură-te că înțelegi toate punctele de vedere și tratează pe toată lumea corect. Încurajează acceptarea reciprocă și nu arată niciodată favoritism sau excludere deliberată a oamenilor.

Următorul

CORECTITUDINE

Următorul

Te rog, fă-ți timp și vezi acest scurt video care va explica instrumentul SCARF:

Te rog, fă-ți timp și vezi acest scurt video care va explica instrumentul SCARF:

Următorul

MODUL 13: Descoperă-ți povestea personală (Narațiune Personală)

Ai finalizat cu succes Submodulul 13.2!