דף עבודה באקולוגיה
keren_gs
Created on December 24, 2022
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
Transcript
בחר נושא וולחץ על הזכוכית מגדלת שעליה. לחיצה זו תוביל אותך לדף עם מידע ומשימות פעל לפי ההראות בכל דף.
הדברה
התאמות
יחסי גומלין
טיפול הורי
שרשרת מזון
יחסי גומלין
השפעות האדם
פעילות באקולוגיה
כל התמונות נקחו מתחרות צילומים לתלמידי ומורי הביולוגיה
יצורים פויקלוטרמים
נכתב על ידי קרן שמילוביץ גביש
Write atitle here
+ INFO
Lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam a ultrices tellus. Sed eu lorem ac ipsum feugiat vestibulum vel sit amet erat. Integer sed velit pretium, eleifend felis sed, scelerisque mi. Nunc a imperdiet mauris. Ut gravida pulvinar ipsum, mollis egestas felis scelerisque et. Phasellus faucibus augue nec tincidunt feugiat. Donec feugiat purus sed massa iaculis, quis convallis dolor dapibus.
Lorem ipsum dolor sit amet Consectetur adipiscing elit. Cras nec mollis nisi. Vestibulum sit amet lorem id ante tincidunt ullamcorper. Pellentesque risus magna, lobortis sed justo id, lacinia vestibulum tortor. Sed eros turpis, aliquam in nisl ac, pulvinar aliquet dolor. Nam nulla est, imperdiet a mauris id, tempus aliquam nunc. Phasellus finibus luctus urna, ac maximus magna tincidunt ut. Cras mattis risus orci. Integer eu malesuada mauris. Curabitur metus augue, malesuada eget purus ac, elementum mattis tellus. Sed gravida erat eu dictum maximus.
סלינו על רגלינו
צילם: נדב זוהר התיכון לחינוך סביבתי, מדרשת בן- גוריון
הדבורה מגיעה אל החמציץ כדי ללגום ממנו צוף. על רגליה דבוקים גרגירי אבקה שאותם אספה מפרחים מאותו המין. גרגירי האבקה דבוקים למבנה מיוחד ברגל. במעבר מפרח לפרק חלק מהם נצמד לצלקת הפרח וכך הדבורה מאביקה אותו. אלו יחסי גומלין מסוג הדדיות בין הצמח ובין הדבורה – הדבורה מקבלת מהצמח מזון, והיא מאביקה את הצמח.
מידע על דבורת הדבש
לדבורה חשיבות רבה בהאבקה ויצור המזון לאדם. בשנים האחרונות נמפה ירידה במספר הדבורים. מה הסיבה לירידה במספר הדבורים? ואיזה פתרון מוצע?
השפעות האדם- עמק החולה
נתה בר אור פרי
עגורים נודדים מאירופה לכוון אפריקה. בעמק החולה התקיים פרויקט האכלה שנוי במחלוקת שמטרתו מניעת נזק לשדות חקלאיים ע"י העגורים. השעות ההאכלה מתרכזים אלפי עגורים באגמון החולה כפי שניתן לראות בתמונה. כשבועיים לאחר צילום התמונה פרצה מגפת שפעת עופות, שהתפשטה במהרה בקרב העגורים בשל הצפיפות הרבה באגמון החולה, ומאות עגורים וכן עופות משק מצאו את מותם.
קרא את הכתבה שלפניך
האכלת העגורים היא דילמה גדולה מאד. בשנים אחרונת יש קולות הקוראים להפסיק את הפרוייקט האכלת העגורים בעמק החולה. 1. רשום טעון אחד בעד המשך הפרוייקט האכלה העגורים בעמק החולה וטעון אחד נגד המשך האכלת העגורים בעמק. 2. מה דעתך האישית? נמק תשובתך
כנסו לקישור שלפניכם וצפו בכתבה של יגאל מוסקו https://www.mako.co.il/news-science/2022_q1/Article-577fff3fe6c2e71027.htm
כנס לקישור שלפניך וטייל בין המצלמות השונות הפרוסות באזור אגמון החולה. בכול מצלמה רשום: 1. האם זיהתה עגורים? 2. אם כן, מה צפיפותם? https://www.kkl.org.il/parks_and_forests/hula_lake/live_broadcast/
טיפול הורי
ורדית מקובר
קן הצופית צולם במדרשת שדה בוקר. את הקן ריפדו בני הזוג בעלים ובנוצות. בקן הטילה הצופית שלוש ביצים שלאחר שנים עשר יום, החלו לבקוע מהן הגוזלים בזה אחר זה, לאורך שלושה ימים. כאשר הם קרחים ועיוורים בהיוולדם. האב והאם האכילו את הגוזלים לסירוגין, כל מספר דקות, לאורך תקופת שהותם בקן אך מידת ההשקעה של האם בהאכלה הייתה גדולה יותר. ההורים האכילו את גוזליהם בצוף עשיר בסוכרים ובחרקים עתירי חלבונים החיוניים להתפתחותם. את המזון הזינו ההורים באמצעות מקורם המעוקל ישירות לגרונם של הגוזלים. בצילום נראית הצופית האם מזינה את אחד הגוזלים בזחל עסיסי. לאחר שלושה עשר יום מבקיעתם מהביצה, החלו הגוזלים לפרוח מהקן, כל יום גוזל אחר, אך במשך מספר לילות נוספים, חזרו לישון בו יחד עם האם. הקן הנראה בתמונה שימש את הצופית למחזור הטלה נוסף שבועות מספר לאחר פריחת הגוזלים מהקן.
טיפול הורי
מבנים חברתיים יונקים
מונוגמיה בעופות
מונוגמיה
צפה בסרטון וענה על השאלות הבאות:
1. מהי מונוגומיה?2. למה דווקא בעופות המונוגמיה היא המבנה החברתי הנפוץ ביותר?3. מהי מונוגמיה חברתית?4. מי מטפל בגוזלי הקוקייה? איזה סוג התנהגות זו?5. רשום 3 עובדות מעניינות על תנשומות
מבנים חברתיים ביוניקים
צפה בסרטון וענה על השאלות הבאות:
1. איזה מבנים חברתיים קיימים ביונקים?2. מהו הרמון?3. מה תפקיד קרבות הקרניים באימפלות?4. רשום 3 עובדות מעניינות נוספות שראית בסרטון.
טיפול הורי
צפה בסרטון וענה על השאלות הבאות:
1. מהו טיפול הורי?2. כיצד דואגת חיפושית הזבל לצאצאיה?3. רשום 3 דרכים שבהם היצורים ימיים מגנים על הביצים המופרות?4. מה ההבדל בין אפרוח לגוזל?5. מהם 3 הקבוצות ביונקים6. מה ההבדל בין הריון של טורף ובין הריון של אוכל עשב?
יצורים פויקלוטרמים
ראובן יוסף, תיכון ע"ש רבין, אילת
חרדון צב מצוי, צמחוני ופויקילותרמי, בעמדת "התחרדנות" חשיפה לשמש וקליטת חום אך גם בתצפית מפני טורפים מן היבשה (זאבים, צבועים) ומן האוויר (עיטים, עורבים). החרדון מצויד בטופרים חזקים המאפשרים חפירת מחילות בקרקע של מניפות סחף במדבריות; וזנב שרירי ומגובשש כהגנה. אוכלוסיות החרדונים נפגעו בעקבות "פיתוח קרקעות" להתיישבות וחקלאות במדבר.
שאלות
1. לפי הסרטון באיזה טמפ' גוף החרדון יהפוך לפעיל? ובעזרת איזה מנגנונים הוא משיג זאת. 2. לפניך מס' גרפים: איזה גרף מסמן באופן נכון ביותר את טמפ' גופו של החרדון כתלות בטמפ' הסביבה? הסבר תשובתך.
שרשת מזון
הצלם- עילי קידר, הכפר הירוק
שרשרת המזון, טורף נטרף. בז מצוי, עוף דורס קטן, בולע זוחל שתפס. המקור שלו מותאם לתפיסה של הטרף. חשיבות התהליך היא בויסות אוכלוסיות הנטרפים והטורפים.
סימולציה
1. בקטע המצורף לתמונה מופיעים מספר מושגים שלמדנו באקלוגיה רשום לפחות 3. בחר אחד מהם והסבר איך הוא מתקשר לתמונה לפניך? 2. לאן משתייך הבז בשרשרת המזון?הסבר 3. האם הבז הוא יצור אוטוטרופ או הטרוטרופ? הסבר.
כנס לסימוצליה שלפניך: https://lo.cet.ac.il/player/?document=7D4461BC-EDA8-4069-BCEF-0150ED0F6B1F&sitekey=nairobi 1. הפעל את הסימולציה ותאר מה קורא לכל אחד מהיצורים בבית הגידול 2. עצור את הסימולציה, לחץ על החץ העגול בצד השמאלי של המסך (פעולה זו מחזירה את הסימוציה להתחלה). בטל את כל היצרנים, הפעל את הסמולציה ותאר מה קורא לעורך זמן. 3. התחל את הימולציה מהתחלה ובחר באחד מחוליות השרשרת ושנה אותה, תאר את השינויים
ירבוע
הצלמת: דיאנה צ'יצ'או, מקיף גליל מערבי, גרנות הגליל
ההתאמות המורפולוגיות של הירבוע המצוי לבית גידול מדברי, מעלות את כשירותו- יכולתו לשרוד ולהעמיד צאצאים פוריים שיגיעו לבגרות. עיניו גדולות ובולטות מאפשרות לו ראיית לילה טובה, אוזניו הגדולות מאפשרות לו לשמוע היטב כך שיוכל להימלט מטורפים. צבע פרוותו הבהירה מסווה אותו על רקע החול המדברי. רגליו הארוכות והשעירות ביחס לגודל גופו מסייעות לו לקפץ ולנוע ביעילות בלי לשקוע בחול. שערות אפו הארוכות מסייעות לו להתמצא במרחב ובחיפושיו אחר מזון.
משחק
קרא את הקטע המצורף לתמונה והתבונן בירבוע. 1. חפש מידע על הירבוע- מהו בית הגידול בו חי הירבוע? מה תנאים בבית גידול זה? 2. כיצד הירבוע מותאם לסביבתו- רשום לכל אחד את סוג ההתאמה וכיצד היא מסייעת לירובע לשרוד בבית הגידול?
יחסי גומלין
הצלמת: אריין אלסייד, בית ספר רב תחומי עמל אלסייד, אלסייד
יחסי הגומלין בין האורגניזמים בתמונה: סימביוזה מסוג הדדיות. זוהי מערכת יחסים שבה כל צד עוזר לשני, ושניהם מרוויחים (++). הפרפר עמד על הפרח, ניזון מהצוף שלו, ובמקביל הוא נותן לצמח תועלת, כלומר הוא מעביר גרגירי אבקה ומפיץ אותם מפרח אחד למשנהו.
שאלות
1. איזה סוגי יחסי גומלין למדנו? 2. איזה סוד מופיע בתמונה? 3. מהם ההתאמות של הפרפר לאכילת צוף מהפרח? 4. צפה בסרטונים המצורפים בכפתורים מימין לאיזה סוג יחסי גומלין אפשר להשוות כל סרטון? הסבר.