Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Feedback Stage Diergeneeskunde
DOWA Genially2
Created on December 5, 2022
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Klik op het gele pijltje om verder te gaan!
(Bijna) alles wat een stagementor moet weten
Feedback tijdens stage: rol van de stagementor
Het doorlopen van dit leerpad duurt ongeveer 30 minuten.
Hier vind je nog extra navigatie-mogelijkheden
Feedback tijdens stage: rol van de stagementor
Na het doorlopen van dit leerpad:
Welkom in dit interactieve leerpad voor stagementoren van de Faculteit Diergeneeskunde!
Ben je op de hoogte van het stagetraject van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent;Ken je de UGent-visie op feedback en weet je wat feedback is; Ken je de kenmerken van feed-up, feedback, en feedforward; Weet je waarom feedback nuttig is; Ken je de kenmerken van effectieve feedback; Weet je hoe je stagiairs kan activeren in het feedbackproces; Ken je enkele technieken om mee aan de slag te gaan in een feedbackgesprek.
Doelstellingen
6. Naslagwerk
5. Hoe voer je een feedbackgesprek?
4. Wanneer is feedback effectief?
3. Wat is het nut van feedback?
1. Stageproces in beeld
2. Wat is feedback?
Dit leerpad bestaat uit zes hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk geeft je een globaal beeld van het stageproces, waarin jouw rol als stagementor wordt uitgelegd. Hoofdstukken twee tot en met vijf duiken in de wondere wereld van feedback. In het laatste hoofdstuk vind je links naar extra informatie en tips. We raden je aan om de hoofdstukken in numerieke volgorde te doorlopen, maar het staat je ook vrij om zelf een onderwerp te kiezen.
Inhoud
Na het volgen van dit hoofdstuk ben je op de hoogte van het stagetraject van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent (leerdoel 1/7).
Hoofdstuk 1
Stageproces in beeld
Doelen en evaluatie vastleggen
Finale evaluatie/feedback
Summatieve evaluatie/feedback
Stageplaats evalueren
Tussentijds reflecteren
Tussentijdse evaluatie/feedback
Stageopdracht uitvoeren
Startgesprek voeren
Stageregistreren
Stageplaats kiezen/toekennen
Stage afronden
Stakeholders informeren
Stageproces vastleggen
Na de stage
Voor de stage
Tijdens de stage
Ontvangende instelling
Zendende instelling
Stagementor
Stagiair
Stagecoördinator
Stagetitularis
Legende
Deze interactieve graphic geeft de verschillende stappen tijdens het stageproces weer en bevat het hele stagetraject, van begin tot einde. Feedback vind voornamelijk plaats tijdens de stage, ofwel doorlopend, ofwel via een meer formeel gesprek (hierover later meer). Klik op de icoontjes voor meer informatie!
1. Stageproces in beeld
Na het volgen van dit hoofdstuk ken je de UGent-visie op feedback en weet je wat feedback is (leerdoel 2/7), en ken je de kenmerken van feed-up, feedback, en feedforward (leerdoel 3/7).
Hoofdstuk 2
Wat is feedback?
- UGent
" Feedback geeft studenten input over hun vordering in een bepaalde taak, in een specifiek proces of in vertoond (leer)gedrag."
Die input, waar we het zojuist over hadden, kunnen ze krijgen van zichzelf of van andere, namelijk een lesgever, een mentor, een peer (gelijke), een boek, enz. Feedback verkleint de kloof tussen waar de stagiairs op een bepaald moment in het leerproces staan en waar ze naartoe moeten (= de doelstellingen). Daardoor leren ze beter te reflecteren en krijgen ze inzicht in de knelpunten en groeimogelijkheden, wat diepgaand leren bevordert en de motivatie voor de taak doet stijgen. Feedback komt veel voor tijdens stages. Denk bijvoorbeeld aan het feedback geven op een bepaalde klinische handeling, omgangsvormen met patiënt en klant, of werkhouding. Het komt zelfs zo vaak voor dat zowel jij, als de stagiair, niet altijd door hebben dat er feedback wordt gegeven. De eerste stap in het geven van effectieve feedback is dan ook bewustwording (later meer hierover).
2. Wat is feedback?
Persoonlijke feedback Feedback op persoonlijke vlak, wat vaak los staat van de uitvoering van de opdracht.
Procesgerichte feedback Hierbij wordt naar het volledige proces bekeken om te zien hoe een resultaat behaald kan worden.
Zelf-regulatie-feedback Beschrijft de wijze waarop de stagiair eigen acties kan reguleren en/of beheersen.
Taakgerichte feedback Dit niveau van feedback focust zich vooral op de taak en het te behalen resultaat.
De taakgerichte en procesgerichte feedback zijn vaak de krachtigste omdat deze concreet, gericht, en vaak objectief gebracht kan worden. Het geven van zelf-regulatie-feedback, of persoonlijke feedback, is lastiger omdat hier vaak meer emoties bij optreden, en de stagiair zich sneller defensief kan opstellen.
Feedback kan worden aangepakt op vier niveaus:
2. Wat is feedback?
Waar sta ik nu? Hoe heb ik het gedaan?
het verleden
gemaakte fouten
nadruk op
nadruk op
Waar ga ik heen? wat zijn mijn doelen?
mogelijke uitkomsten
wat een goede prestatie is
de verwachtingen
de doelstellingen
de toekomst
nadruk op
FEED-UP
wat (minder) goed ging
de prestatie van de stagiair
FEEDBACK
Klik op de pijltjes voor meer info!
hoe te verbeteren
mogelijke volgende stappen
Wat is de volgende stap?
de toekomst
nadruk op
FEEDFORWARD
Feedback is onlosmakelijk verbonden met feed-up en feedforward. Feed-up betekent dat je de doelen expliciteert zodat de stagiairs weten wat het doel is en zich daarnaar kunnen richten. Stagiairs nemen idealiter de feedback mee naar een volgende (gelijkaardige) taak of naar gewenst gedrag. Dat heet feedforward. Kortom, feed-up, feedback en feedforward hebben allen als doel de leerprestatie van stagiairs te verbeteren.
2. Wat is feedback?
2. Wat is feedback?
De video hieronder, genaamd Austin's Butterfly, illustreert perfect waarom processgerichte feedback zo kracht is. Daarnaast laat het heel duidelijk het onderscheid zien tussen feed-up, feedback, en feedforward. Bekijk dit filmpje (duur: 6:29)
(Slechts één van de drie antwoorden is juist)
Goed! In de video werd duidelijk gesteld dat er goede stappen zijn gezet (feedback), maar dat het nog geen 'wetenschappelijke accurate tekening is' (feed-up), en dat er dus aspecten verbeterd konden worden (feedforward).
Fout! Als je benadrukt wat er al verbeterd is, geef je feedback. Doe dit op een positieve manier en je stagiair zal gemotiveerd zijn om een volgende stap te zetten.
Fout! Concrete tips geven over een volgende stap is feedforward. Je gebruikt feedforward om iemand stapsgewijs naar een einddoel te brengen. Dit werkt motiverend en is overzichtelijk.
Herhalen dat Austin toewerkt naar het accuraat tekenen van een vlinder.
Benadrukken wat er al verbeterd is en hoe het resultaat nu is.
Het geven van concrete tips over wat de volgende stap zou kunnen zijn.
2. Wat is feedback?
Je hebt net de video over Austin's Buttefly gezien. Kun je aangeven wat de feed-up was?
Na het volgen van dit hoofdstuk weet je waarom feedback nuttig is (leerdoel 4/7).
Hoofdstuk 3
Wat is het nut van feedback?
In zijn boek Visible Learning, beschrijft professor John Hattie hoe verschillende aspecten van onderwijs invloed hebben op het effect van leren. Een van zijn conclusies is dat actief onderwijs een sterkere impact heeft op het leerresultaat dan passief onderwijs en dat feedback een van de meeste krachtige methodes is. We beschouwen feedback als de motor voor het leerproces. Als stagementor is het dus belangrijk om actief jouw stagiaires te begeleiden, en hen van voldoende feedback en leermomenten te voorzien. Alhoewel stagiaires zelf ook medeverantwoordelijk zijn voor hun leerproces (later meer hierover) heb je als begeleider een belangrijke rol te spelen.
Bron: Hattie (2008)
Met feedback geef je je stagiairs informatie over het gestelde gedrag of de geleverde prestatie, met als doel om het gedrag of de prestatie te verbeteren en om te handhaven wat er goed gaat. Jouw intentie is constructief: je wil de stagiair doen groeien!
3. Wat is het nut van feedback?
het Johari-venster
Klik op de ruimtes voor meer informatie.
ONBEKEND VOOR ANDEREN
BEKEND VOOR ANDEREN
ONBEKEND VOOR JEZELF
ONGEKEND GEBIED
VERBORGEN GEBIED
BLINDE VLEK
BEKENDE RUIMTE
BEKEND VOOR JEZELF
We noemden het al even in hoofdstuk 2: effectieve feedback geven start bij bewustwording - voor jou en voor de stagiair. Feedback kan een zogenoemde blinde vlek blootstellen. De blinde vlek is een van de vier ruimtes van het Johari-venster. Dankzij feedback wordt bepaalde informatie in de bekende ruimte gebracht en wordt je stagiair zich bewust van zijn of haar gedrag/competenties/kennis/attitudes. Met deze kennis op zak, kan je stagiair zich toewerken naar het verwachte resultaat. Beide partijen hebben hierin hun rol op te nemen. Als stagementor ben je verantwoordelijk voor het geven van feedback, maar je stagiair dient zelf ook actief om feedback te vragen. Schroom niet om dit ook aan te geven!
3. Wat is het nut van feedback?
Feedback is ook belangrijk voor de stagementor: jouw feedback heeft een grote impact! Enerzijds krijg je zicht op het leerproces van je stagiaires en kun je eventueel (leer)activiteiten bijsturen. Anderzijds leer je ook over jezelf, hoe jij op situaties reageert, en hoe jij jezelf kunt ontwikkelen. Wees niet bang om feedback van de stagiaires te vragen: feedback als motor van het leerproces werkt in beide richtingen!
Feedback geeft stagiaires informatie over waar ze staan in hun leerproces, en waar ze naar toe werken. Als feedback op een goede manier wordt gebracht, en wordt opgevat, vormt deze methode een van de meest krachtige leerervaringen. Door fouten te mogen maken en die - onder begeleiding - te verbeteren voelt de stagiair zich gesterkt en gemotiveerd.
STAGEMENTOR
STAGIAIRES
Hier volgt nog eens kort samengevat waarom feedback geven zo nuttig is.
3. Wat is het nut van feedback?
Na het volgen van dit hoofdstuk ken je de kenmerken van effectieve feedback (leerdoel 5/7) en weet je hoe je stagiairs kan activeren in het feedbackproces (leerdoel 6/7).
Hoofdstuk 4
Wanneer is feedback effectief?
Betrek stagiaries in het gehele feedbackproces
ACTIVEERT STAGIAIRES
Focus op wat de stagiaire kan meenemen naar de toekomst om te verbeteren
IS OPLOSSINGSGERICHT
EFFECTIEVE FEEDBACK
Geef duidelijke tips over hoe de stagiaires hun vaardigheden kunnen bijsturen
IS CONCREET
Benoem gewenst gedrag zodat dit zich blijft stellen
BENADRUKT STERKTES EN ZWAKTES
Speel in op de kloof tussen het gestelde en gewenste niveau
IS GERELATEERD AAN LEERDOELEN
Geef de kans om het leren bij te sturen en te verbeteren
IS TUSSENTIJDS
Effectieve feedback geven is namelijk niet altijd vanzelfsprekend! Het vergt inzicht en oefening. Hieronder volgt een overzicht van de zes belangrijkste voorwaarden om effectieve feedback te geven. Klik op de icoontjes voor meer informatie.
4. Wanneer is feedback effectief?
Geef voldoende feedback Dit zal de blinde vlek van de stagiair kleiner maken. Stagiaires worden zo ook aangemoedigd om meer over zichzelf te reflecteren. Dit kan ook gaan om positieve dingen: je kan je stagiair ook bewuster maken van zijn talenten!
Wees een rolmodelDoor af en toe zelf iets van jouw verborgen gebied bloot te geven (bv. dat jij soms ook nog dingen moet opzoeken of onzeker bent), toon je als rolmodel dat je zelf ook informatie in de open ruimte durft te brengen. Deze kwetsbaarheid maakt jou menselijk en vergroot de kans dat je stagiair ook daadwerkelijk iets met je feedback doet.
Installeer een feedbackcultuur Moedig je stagiair aan om relevante zaken uit zijn verborgen gebied aan jou bekend te maken. Je kan dit doen door aan te geven dat jij feedback geeft met de intentie om de stagiair te doen groeien. Uiteraard geef je tussentijds en finaal ook input om te beoordelen, maar maak duidelijk een onderscheid in feedback- en evaluatiegesprekken.
Naast de hiervoor genoemde voorwaarden, volgen hier nog drie tips voor het geven van effectieve feedback. Deze drie tips hebben iets gemeenschappelijks: effectieve feedback geven gebeurt in twee richtingen en is sterker als zowel jij, als jouw stagiaire, hiervoor open staan.
4. Wanneer is feedback effectief?
Er is ook een lage resolutie-versie beschikbaar via deze link (PDF, 3MB)
Klik op de pijl om de feedbackwijzer te downloaden (PDF, 12MB)!
Zoals je hebt gelezen, is een van de zes voorwaarden voor het geven van effectieve feedback het activeren van je stagiaires. In theorie weten we nu waarom we feedback moeten geven, maar in de realiteit merken we echter dat stagiaires soms weinig met feedback doen. Dit heeft twee oorzaken: Feedbackcultuur: stagiaires krijgen vaak (veel) te laat feedback waardoor ze vaak niet veel meer kunnen veranderen. Tussentijdse feedback is dus cruciaal. Een formeel tussentijds evaluatiemoment kan helpen om de focus voor beide partijen scherp te krijgenBij feedback is het belangrijk dat het “zweet op de juiste rug staat”. In één van de UGent bevragingen onder docenten en studenten, gaf 70% van de docenten aan vaak gedetailleerde feedback aan hun studenten te geven, maar slechts 4% van de studenten bevestigt dit. Om stagiaires bewust te maken van de actieve rol die ze op te nemen hebben werd er een feedbackwijzer ontwikkeld. Deze kun je aan hen voorleggen, bijvoorbeeld tijdens hun eerste dag, of doorsturen per mail met de vraag deze goed door te nemen.
4. Wanneer is feedback effectief?
Als afsluiter van dit hoofdstuk vind je in het filmpje hieronder nog 5 tips die je kunnen helpen bij het geven van effectieve feedback. Bekijk dit filmpje (duur: 03:24)
4. 5 tips voor goede feedback
Na het volgen van dit hoofdstuk ken je enkele technieken om mee aan de slag te gaan in een feedbackgesprek (leerdoel 7/7).
Hoofdstuk 5
Hoe voer je een feedbackgesprek?
Einde van het gesprek
Tijdens het gesprek
Begin van het gesprek
Zoals we al hebben besproken, kun je feedback op veel momenten geven tijdens de stage. Bijvoorbeeld tijdens het bijsturen van praktische handelingen of een bepaalde opdracht. We benadrukten al het belang van bewustwording: veel van deze kleine feedbackmomenten worden gemist, zowel door jou als stagementor, maar ook door de stagiair. We adviseren om ook momenten in te plannen waarin je meer gefocust feedback geeft, bijvoorbeeld tijdens vaste momenten of bij bepaalde handelingen. Dat is een feedbackgesprek. Zo'n gesprek bestaat uit drie onderdelen.
5. Hoe voer je een feedbackgesprek?
Voor het geven van slecht en onverwacht nieuws
Slechtnieuwsgesprek
Voor feedback geven op (ongewenst) gedrag
4-G Model
Voor feedback op een uitgevoerde handeling
Pendleton Rules
Om een goed feedbackgesprek te voeren heb je structuur nodig. Die structuur kun je terug vinden in de vorm van gesprekstechnieken. Voor het onderwerp feedback zijn er een heel aantal bekend; we laten je hier de drie meest relevante zien. Klik op de icoontjes voor het bekijken van de bijbehorende filmpjes!
5. Gesprekstechnieken
Casus 1
Om dat het hier gaat over ongewenst gedrag kun je hier het beste het 4G Model gebruiken. Let er op dat je het gesprek objectief begint, en maak zeker geen gebruik van een sarcastische opening ('Was de brug weer open?'), dat zijn echte dooddoeners!
Jouw stagiair geeft over het algemeen een professionele indruk als het gaat om de werkzaamheden. Alle klinische handelingen worden bedacht uitgevoerd, en nadien worden alle gebruikte instrumenten en gereedschappen ook weer netjes opgeruimd. Bovendien wordt er ook stevig doorgewerkt, en is de stagiair zeker niet lui. De stagiair komt echter wel elke morgen steevast te laat op de kliniek aan. Dit heeft tot nu toe nog niet tot grote problemen geleid, maar dat zou in de toekomst wel eens anders kunnen zijn. Hoe ga je dit gesprek aan?
In de vorige pagina's hebben we je het een en ander aan theorie bijgebracht die je kunnen helpen bij het geven van feedbackgesprekken. Het echte leren begint natuurlijk vooral in de praktijk. Om je alvast een klein duwtje in die richting te geven volgen hier een aantal situaties die zich in de praktijk zouden kunnen voordoen. Welke van de drie gesprekstechnieken denk jij dat het beste past? Klik op de casus voor de uitkomst!
5. Casussen
Casus 2
Voor deze situatie zou je het slechtnieuwsgesprek kunnen kiezen. Idealiter wacht je niet tot het evaluatiemoment, maar ga je een gesprek aan waarin je de mogelijke consequenties meedeelt (namelijk een minder goede beoordeling bij de tussentijdse evaluatie).
De tussentijdse evaluatie van jouw stagiair komt eraan. Jouw aanvoelen is dat je de stagiair, bij deze kwalitatieve beoordeling, een minder goede evaluatie moeten geven. De stagiair lijkt namelijk niets mee te nemen van de feedback die jij dagdagelijks, op diverse handelingen, geeft. Uiteraard is dit niet je bedoeling: je wil graag dat de stagiair leert en met een goed gevoel jouw praktijk gaat verlaten. Hoe ga je dit gesprek aan?
In de vorige pagina's hebben we je het een en ander aan theorie bijgebracht die je kunnen helpen bij het geven van feedbackgesprekken. Het echte leren begint natuurlijk vooral in de praktijk. Om je alvast een klein duwtje in die richting te geven volgen hier een aantal situaties die zich in de praktijk zouden kunnen voordoen. Welke van de drie gesprekstechnieken denk jij dat het beste past? Klik op de casus voor de uitkomst!
5. Casussen
Casus 3
Omdat het hier gaat om een concrete handeling, zou je in deze situatie de Pendelton Rules kunnen gebruiken. Let er op dat je probeert om de stagiaire zelf het antwoord te laten geven op wat er beter kan, zonder het zelf al in te vullen. Probeer hier naartoe te sturen. Valt het kwartje niet? Geef dan zelf het antwoord.
Als onderdeel van de stage moet jouw stagiair ook anamnese doen (onder begeleiding). De stagiair heeft goede communicatievaardigheden, en doet dit ook altijd zeer netjes. Toch valt je op dat de student vaak niet breed genoeg gaat in de vraagstelling, en al direct lijkt vast te bijten op een hypothese. Er worden ook zeer weinig open vragen gesteld. Alhoewel de stagiair het meestal bij het goede einde heeft bij de vaststelling, zou het toch beter zijn om een breder kader te creëren. Hoe ga je dit gesprek aan?
In de vorige pagina's hebben we je het een en ander aan theorie bijgebracht die je kunnen helpen bij het geven van feedbackgesprekken. Het echte leren begint natuurlijk vooral in de praktijk. Om je alvast een klein duwtje in die richting te geven volgen hier een aantal situaties die zich in de praktijk zouden kunnen voordoen. Welke van de drie gesprekstechnieken denk jij dat het beste past? Klik op de casus voor de uitkomst!
5. Casussen
In dit hoofdstuk vind je allerlei extra tips en informatie rond feedback en jouw rol als stagementor.
Hoofdstuk 6
Naslagwerk
Het feedbackgesprek: hoe voer je dat?
Hoe stem je verwachtingen over de stage af met de student en hoe leg je de begeleiding vast?
Hoe geef je feedback op de stage?
Feedback: (bijna) alles wat je moet weten
De onderwijstips vormen het hart van onderwijsgebied van de Universiteit Gent. De website biedt honderden pagina's met informatie over allerlei onderwerpen.
Onderwijstips
In dit leerpad hebben we je heel wat theorie bijgebracht op het gebied van feedback. Het zal je echter niet verbazen: er is nog veel meer informatie beschikbaar die je kan gebruiken bij jouw rol en functie als stagementor (op gebied van feedback, maar ook andere relevante onderwerpen). Op deze pagina volgt een oplijsting van bruikbare bronnen.
6. Naslagwerk
Einde van dit leerpad!
Bedankt voor het volgen van dit leerpad - we hopen dat je wat hebt geleerd, en jouw stagiaires in de toekomst van sterke feedback kan voorzien!