Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Poluarea apei
Ana Borozan
Created on June 1, 2022
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Prezentare la disciplina educația ecologică ,,Poluarea Apei”
A realizat:Borozan Natalia învățătoare gr.,didactic II
“Viaţa a apărut în apă. Bătrânii merg la biserică după apă binecuvântată. Indienii se purifică în Gange, aceeaşi apă care preia cenuşa morţilor lor. Botezul are loc în apă. Apa spală, purifică şi binecuvântează.’’ (Masaru Emoto)
13. Bibliografie
08.Bioacumularea și Biomagnificarea
12. Concluzii
11. Ziua Mondială a apei
10. Factorii de risc
09.Măsuri împotriva poluării apei
08.Bioacumularea și Biomagnificarea
07. Marea Insulă de Gunoi din Pacific
06. Poluarea indirectă
05. Surse și agenți de poluare
04. Poluarea apei
03. Resursele de apă din RM
02. Starea mediului în RM
01. Situația globală
Cuprins:
- Mediul de viață cel mai răspândit.
- Mediul unde viața a luat naștere.
- Resursă regenerabilă ,dar limitată.
- În continuă mișcare.
- Este prezentă peste tot în mediul înconjurător:
- Amenințată de fenomenul de poluare.
Apa e însăși viața...
Penuria de apă a fost calificată de către guverne, industrie, mediul academic și societatea civilă ca fiind unul dintre primele trei riscuri globale stârnind cea mai mare îngrijorare. Dintre toate dezastrele naturale, cele legate de apă sunt cele mai distructive economic și social. Se reaminteşte că Earth Summit din Rio de Janeiro 1992 considera că inundațiile, secetele și furtunile afectau 4,2 miliarde oameni (circa 95% din totalul celor afectaţi de dezastre) și provocau pagube de 1300 miliarde USD (63% din toate daunele).
Unele estimări sugerează că peste 80% din apele uzate sunt evacuate fără tratament. Aproximativ 40% din populația lumii trăiește în bazine transfrontaliere acoperind circa 60% din resursele de apă dulce la nivel mondial, în timp ce 2 miliarde de subiecţi depind de apele subterane (puţuri) pentru necesităţi elementare.
Pe glob, peste 1,7 miliarde de subiecţi trăiesc în bazinele hidrografice deficitare (supraexploatate), asociate cu secarea râurilor, epuizarea pânzei freatice a apelor subterane și degradarea ecosistemelor . Dacă exploatarea resurselor de apă va continua la parametrii actuali, 2/3 din populația lumii va locui în 2025 în țări cu deficit de apă. Se estimează de asemenea că până în 2050 cererea de apă va crește cu 55%.
60%
80%
Situația globală
40%
O cronologie a conflictelor legate de apă Experții prevăd mai multe conflicte viitoare din cauza creșterii populației mondiale și creșterii contaminării prin poluare și încălzire globală. (Oameni stând la coadă pentru apă în timpul asediului de la Sarajevo.)
Din acest motiv, apa este o resursă strategică pentru multe țări. Au existat de-a lungul timpului mai multe conflicte pentru accesul la apă și controlul acesteia.
Datorită creșterii populației mondiale și a altor factori, tot mai puțini oameni beneficiază de apă potabilă. Problema apei poate fi rezolvată prin creșterea producției, o distribuție mai bună, și nerisipirea resurselor deja existente.
APA CA O SURSĂ PREȚIOASĂ
Apele fluviului Nistru fac parte din clasa apelor moderat poluate.Dintre substanțe poluante au fost depistate concentrații de produse petroliere ,de gudron și nitrați.După cercetările din ultimii ani,cele mai poluate segmente ale fluviului Nistru sunt situate la sud de orașele Soroca,Camenca,în apropierea orașelor Rîbnița,Tighina,Tiraspol.
Monitorizarea nivelului de poluare a apelor în Republica Moldova este realizată de Ministerul Mediului și Serviciul Hidrometeorologic de Stat ,care are o rețea largă de puncte de supraveghere pe tot teritoriul țării.Un rol deosebit de mare în poluarea apelor revine activității antropice.Apele reziduale care se scurg în râurile mari și mici constituie agentul principal de poluare a resurselor acvatice.Sursele de poluare biologice cu ape reziduale menajere ,în special provenite din serviciul sanitar al localităților ,devin medii favorabile de dezvoltare a bolilor infecțioase.
Calitatea scăzută a apei potabile din Republica Moldova determină un grad înalt de îmbolnăvire şi morbiditate a populaţiei, iar sistemele de purificare sunt uzate şi nu corespund cerinţelor actuale, afirmă reprezentanţii Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM).
Starea mediului în RM
Resursele acvatice ale Republicii Moldova sunt prezentate prin apele de suprafaţă şi cele subterane. Apele de suprafaţă, constituite în temei din râuri mici şi lacuri, sunt o parte indispensabilă şi extrem de preţioasă a mediului natural al Republicii Moldova.
3621 râuri și râulețe ( 16000 km) 7000 fântâni arteziene ,fântâni din ape freatice
Ape de suprafață
- Râul Nistru
- Râul Prut
Ape transfrontaliere
Resursele de apă din Republica Moldova
- Apa poluată a devenit o problemă reală în ultimii ani, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană.
- Ea reprezintă orice modificare a compoziției sau a calității apei, ca rezultat al activităților umane sau în urma unor procese naturale, astfel încât aceasta să devină mai puțin adecvată utilizărilor sale.
- Aceasta afectează buna funcționare a vegetației, a vieții acvatice și animale, dar și organismul uman.
Poluarea apei
Naturale:
Petrol,gaz natural
Scurgeri de hidrocarburi din sursele naturale subacvatice
Materie organică,patogeni
Vegetația moartă
Compuși organici sau minerali
Eroziunea solului
Săruri,substanțe radioactive
Spălarea rocilor solubile sau radioactive
Surse și agenți de poluare
Depunerile de poluanți din atmosferă , ploile acide;
Sarea presărată în timpul iernii pe șosele , care este purtată prin sol de apa de ploaie și de zăpada topită.
petrol,uleiuri tehnice
05
Transportul fluvial și marin
detergenți,agenți patogeni
04
Ape menajere
pesticide,nutrienți
03
Agricultura
barajele(hidrocentrale), ape termice (termocentrale), produse radioactive (centrale nucleare)
02
Centralele electrice
Produși chimici
01
Industria
Antropice:
Surse și agenți de poluare
Aport excesiv de nutrienți (azot și fosfor),ce favorizează producția primară(plante,alge)-,,înflorirea apei,,
Eutrofizarea
Poluarea indirectă a apei
Marea Insulă de Gunoi din Pacific
Biomagnificarea- mărirea concentrației de poluant pe parcursul lanțului trofic , poluanți persistenți.
Bioacumularea-poluantul se depune în țesuturile unui organism.
Efectul nociv al poluanților este amplificat de către 2 fenomene: Bioacumularea și Biomagnificarea
Măsuri împotriva poluării apei:
-construirea de baraje; -epurarea apelor reziduale(cu ajutorul filtrelor,a unor substanțe chimice sau a unor bacterii biodegradante etc.); -construirea de bazine speciale de colectare a deșeurilor și rezidurilor,pentru a împiedica revărsarea directă a acestora în apele de suprafață; -construcția de zone de protecție a apelor; -construirea unor stații de epurare a apelor reziduale ale localităților; -execuția lucrărilor de indiguire și de construire a unor baraje; -să nu se arunce și să nu se depoziteze pe maluri sau în albiile râurilor deșeuri de orice fel; -curățarea râurilor mici,a fântânilor; -amenajarea zonelor verzi în preajma apelor; -aplicarea măsurilor legislative la întreprinderile poluante: -monitorizarea cantității apelor:
poluarea apelor(ape menajere fără purificare,pesticide, stocarea deșeurilor); industria(extragerea nisipului din albia râurilor,barajelor); factor transfrontalier(hidrocentrală Novodnestrovsc);
defrișarea pădurilor(eroziune,inundații);
Factorii de risc:
22 martie
Nu te întreba ce poate face tehnologia înaltă pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru mediul care a ajuns în halul acesta tocmai din cauza multor tehnologii înalte destinate îmbunătățirii confortului tău. Nu spune: ei, parcă mult contează ce consum eu, o singură persoană! Contează. Consumul persoanelor a dus la apariția problemei, iar grija acelorași multe persoane (fiecare câte un pic) va contribui la rezolvarea ei.
Concluzii
- Educația ecologică în diverse țări ale lumii. Studiu comparativ (GÎNJU, Stela; GÎNJU, Gheorghe (Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, 2017)
- Praxiologia științelor : Suport de curs (Gînju Stela, Cecoi Vasile, Gînju Gheorghe. )
- http://www.greenagenda.org/eco-aqua/cunoas.htm#int
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Ap%C4%83
- http://www.descopera.ro/stiinta/3168106-esenta-vietii
- https://www.youtube.com/watch?v=tknbVYyyDLE
- https://environment.md/ro/managementul_resurselor_de_apa
- http://portal.clima.md/category.php?l=ro&idc=59&t=/Tematici/Resurse-de-apa/
- https://www.youtube.com/watch?v=xTT2E0x3nK4
Bibliografie
Mulțumesc pentru ateție!