Mitul Zburătorului. Legenda lui Dragobete
CLAUDIA STAN
Created on February 17, 2022
More creations to inspire you
ANCIENT EGYPT
Interactive Image
PYRAMIDS OF GUIZA
Interactive Image
THANKSGIVING GENIALLY
Interactive Image
10 THINGS MORE LIKELY THAN DYING IN A PLANE CRASH
Interactive Image
AMAZON RAINFOREST
Interactive Image
THE HISTORY OF THE VIOLIN
Interactive Image
HACKING SCHOOL LIBRARIES
Interactive Image
Transcript
MITUL ZBURĂTORULUI
LEGENDA LUI DRAGOBETE
Dacă, în cultura universală, un mit de referinţă pentru sentimentul iubirii este Mitul Androginului, consemnat în „Banchetul” lui Platon, în folclorul românesc, cel mai cunoscut din perspectiva valorii iniţiatice pe care îl are primul impact cu un astfel de sentiment şi în spiritul tainelor din “adâncimile metafizice ale sufletului”, este Mitul Zburătorului. Zburătorul, aşa cum rezultă din nenumărate creaţii populare, este o fiinţă fantastică, având capacitatea să ia diverse chipuri – tânăr frumos, şarpe înaripat, zmeu, flacăra etc. – provocând primii fiori ai iubirii, o imagine emblematică pentru momentul în care sentimentul erotic se înfiripă.
Mitul folcloric al „Zburătorului” simbolizează înmugurirea sentimentului de dragoste la fetele aflate la vârsta pubertății. Trăirile tinerelor sunt declanșate de un personaj fantastic, cu o mare putere de seducție, care apare pe înserat, le face să se îndrăgostească de el, apoi pleacă, lăsând în urma lui melancolie, zbucium. Este ca o boală, o dragoste pătimașă, o iubire pasională, nestăpânită care mistuie și distruge sufletul omului. Zburătorul este o semi-divinitate erotică, un demon arhaic (vechi) de tip malefic (cu o influență nefastă, fatală, rea). Caracter cu aspect malefic, pe de o parte prin plăcerea de a chinui și isteriza pe tinerele fete, Zburătorul este pe de altă parte demonul frumos care aduce tulburările și zbuciumul iubirii.
Cu o simbolistică extrem de interesantă, ziua de Dragobete era sărbătorită în trecut de către tinerii necăsătoriți, care se îmbrăcau cu cele mai cuviincioase straie pentru a culege în buchete primele flori ale primăverii. Acest obicei continua cu jocul „Zburătorit”: la ora prânzului, fetele se porneau înspre sat, din pădure, fiind urmate de băieții care încercau să le prindă și să le sărute. Dacă se lăsau sărutate, acceptau logodna propusă.
NĂVALNIC, ~ă [At: PSALT. 148 / V: (îrg) ~arn~, nevarn~ / Pl: ~ici, ~ice / E: năvală + -nic] 1 a Care nu poate fi domolit, potolit, stăpânit Si: aprig, furtunos, impetuos, violent. 2 a Cumplit. 3 a (Rar) Greu de suportat. 4 sm (Rar) Năvălitor (1). 5 a (Trs) Foarte mare și puternic. 6 sn Specie de ferigă cu frunzele late, lucitoare dispuse în rozete, folosită în medicina populară și în descântece Si: (reg) iarba-ciutei, limba-cerbului, limba-vacii, limba-vecinei (Scolopendrium vulgare). 7 sn (Bot; reg) Ferigă (Polystichum filix mas). 8 sn (Bot; reg) Ferigă de câmp (Pteridium aquilium). 9 s (Bot; reg) Odolean (Valeriana officinalis). 10 sn (Bot; reg) Nu-mă-uita (Myosotis silvatica). 11 sn (Reg; îe) A avea ~ A fi iubit, simpatizat de lume. 12 s (Reg; îae) Se spune despre o prăvălie care are mulți clienți.