Sateliti meteorologici
Madalina Bagrin
Created on November 6, 2021
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
FOOD 1
Presentation
COUNTRIES LESSON 5 GROUP 7/8
Presentation
BLENDED PEDAGOGUE
Presentation
WORLD WILDLIFE DAY
Presentation
FOOD AND NUTRITION
Presentation
2021 TRENDING COLORS
Presentation
HISTORY OF THE CIRCUS
Presentation
Transcript
Sateliți artificiali meteorologici
Elaborat de: Bagrin MădălinaPAP2113G
4. Video
5. Primul satelit meteorologic
3. Tipuri de sateliți meteorologici
2. Principalele funcții
1. Informații generale
Cuprins
Sateliții meteo, cunoscuți și sub denumirea de sateliți meteorologici, sunt utilizați în principal pentru a monitoriza și înregistra climatul și vremea pământului. Sateliții reprezintă o sursă constantă de informații actualizate despre condițiile atmosferice. Sateliții sunt capabili să vadă sistemele de nori care includ furtuni de nisip și praf, lumini de oraș, zăpadă, fluxuri de energie, incendii, efectele poluării și curenții oceanici. Sateliții meteorologici poartă camere video și alte instrumente îndreptate către atmosfera terestră. Aceștia pot furniza avertismente în legatură cu instabilitatea vremii și contribuie foarte mult la prognoza meteorologică.
Informații generale
- Detectarea schimbărilor în vegetație;
- Prevenirea instabilității vremii;
- Detectarea schimbărilor în starea mări, oceanelor;
Principalele funcții ale acestora
- Furnizarea de informații pentru prognoza meteo;
- Detectarea schimbărilor în câmpul de gheață al pământului;
- Monitorizarea activității vulcanice;
Tipuri de sateliți meteorologici
GeostaționariCei care se deplasează în direcția est-vest deasupra ecuatorului. Urmează direcția și viteza de rotație a Pământului.Exemple: GOES-W, GOES-E, METEOSAT, INSAT, GEOS.
PolariCei care se deplasează de la un pol la altul în direcția nord-sud.Exemple: NOAA, IRS, ERS-1, ERS-2, DMSP.
Tipuri de sateliți meteorologici
Sateliți polari
Sateliții polari înconjoară pământul pe o orbită polară sau în apropierea orbitei polare și înregistrează imagini secvențial pe măsură ce satelitul orbitează deasupra planetei. Acești sateliți recepționează imagini cu cea mai mare parte a suprafeței pământului de două ori pe zi, pe măsură ce pământul se rotește pe orbita satelitului. Aceste imagini, sunt utilizate în principal în scopuri speciale, cum ar fi supravegherea acoperirii cu zăpadă și gheață în regiunile polare.
Sateliții geostaționari se deplasează pe o orbită de 35.000 km deasupra ecuatorului. Senzorii de la bordul acestor sateliți înregistrează imagini la fiecare jumătate de oră. Într-un mod de scanare rapidă, senzorul poate fi îndreptat spre zonele selectate și mărit pentru mai multe detalii la comanda de la suprafață. În esență, toate imaginile care apar pe emisiunile meteorologice de televiziune sunt de la sateliți geostaționari, cum ar fi GOES (Geostationary Operational Environmental Satellite) sau Meteosat .
Sateliți geostaționari
TIROS 1
În 1960, NASA a lansat primul satelit TIROS 1, care transmitea aproximativ 23000 de fotografii ale Terrei și ale atmosferei. Administrarția Nationala a Oceanelor si Atmosferei (NOAA) operează cu trei sateliți care colectează date pentru prognoza vremii pe termen lung. Acești trei sateliți nu au o orbită geostaționară; mai degrabă, orbitele îi duc pe deasupra polilor la o altitudine relativ redusă.
În concluzie, sateliții meteo reprezintă un element important către dezvoltarea societății, deoarece cu ajutorul lor putem prezice condițiile meteo din viitorul apropiat, ne putem informa despre poluare și incendii, ce sunt probleme semnificative pentru mediul în care ne aflăm.
CONCLUZIA
Mulțumesc pentru atenție!