Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Prof. Bute Ionica

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.7, GALAŢI

Elemente de limbă latină şi cultură romanicăClasa a VII-a

INFLUENŢA LIMBII LATINE ÎN RAMURILE ŞTIINŢEI

Competenţe vizate

1.1 Identificarea unor elemente esenţiale ale limbii latine în diverse contexte1.2 Utilizarea elementelor lexicale şi gramaticale într-o varietate de contexte, în limba latină şi alte limbi romanice/moderne2.1 Identificarea unor locuri, personaje, fapte, procese şi concepte definitorii pentru civilizaţia romană2.2 Identificarea unor modele culturale clasice relevante pentru reprezentarea lumii2.3 Integrarea faptelor de cultură şi civilizaţie romană în actualitate

Secole la rând, latina a fost considerată una dintre cele patru limbi sacre (alături de greaca veche, ebraica şi slava veche), cumulând rol de limbă a religiei, diplomaţiei, ştiinţei. În spaţiul românesc, unde slavona şi neogreaca îşi exercitau influenţa, curentul latinist iniţiat de Scoala Ardeleană la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a dus la modernizarea limbii (prin modificări în distribuţia sunetelor, refacerea pronunţării unor cuvinte moştenite, pluralul de tip latin), înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin.

gr. astron-astru, nomos-lege

,,Dum anima est, spes est." (Atâta timp cât este viaţă, este şi speranţă.)

ASTRONOMIE

În baza fondului lexical greco-latin s-au format terminologiile din domeniul ştiinţei, culturii, politicii, muzicii, tehnicii, acestea conţinând multe cuvinte şi afixe de origine latină şi greacă cu o circulaţie internaţională.

Numquid scitis quia?

OVIDIUS PTOLOMAEUS87 d.Hr.-165 d.Hr.

Opera fundamentală a lui Ptolomeu a fost Almageste, o lucrare de bază a astronomiei în timpul Evului Mediu, care cuprindea pe lângă un catalog al stelelor cunoscute, o expunere amănunţită a reprezentării geocentrice a universului.

In medias res

gr. psyche-suflet, logos-studiu

,,Nosce te ipsum!" (Cunoaşte-te pe tine însuţi!)

Psihologie

Aristotel384î.Hr.-322 î.Hr.

Numquit scitis quia?

Din Antichitate şi până la sfârşitul secolului al XIX-lea, psihologia a fost considerată parte componentă a filosofiei. Primele referiri le găsim la Aristotel în lucrarea ,,Despre suflet".

In medias res

lat. medicina

,,Nulla est medicina sine lingua latina." ( Nu e medicină fără limba latină.)

MEDICINĂ

HIPOCRATE

Numquid scitis quia?

Hipocrate (460 î.Hr.-370 î.Hr.) este primul care susţine că bolile apar nu ca o pedeapsă aplicată de zei, ci din cauze naturale, fiind rezultatul acţiunii asupra organismului uman, a factorilor de mediu, a dietei dezechilibrate şi a stilului de viaţă neadecvat.

In medias res

Costache Negruzzi

Tentaţia pentru termenul ştiinţic o întâlnim în proza sec. al XIX-lea la Costache Negruzzi în ,,Flora română", povestire în care aproape toate numele populare ale plantelor apar dublate de corespendenţele latineşti.

gr. botanike

,,Vorba docent, exempla trahunt." (Vorbele predau, exemplele ghidează.)

BOTANICĂ

lat. medicina

,,Nulla est medicina sine lingua latina." ( Nu e medicină fără limba latină.)

MEDICINĂ

In medias res

CHIMIE

Atomismul sau „Atomismus” este o teorie cosmologică, după care universul este compus din atomi (greacă atom - indivizibil). Se credea că atomii sunt indivizibili și nu se pot transforma niciodată. Poetul latin Lucrețiu reușește să transpună în versuri, în De natura rerum (Despre natura lucrurilor), concepția atomistă a înaintașilor săi, filosofii greci Leucip şi Democrit.

  • Programa şcolară pentru disciplina Elemente de limbă latină şi de cultură romanică, 2017
  • Dudău, Alexandru, Georgescu, Simona, Georgescu,Theodor, Elemente de limbă latină şi cultură romanică, Bucureşti, Editura Art Klett SRL, 2019
  • Graţianu, Marcela, Popp, Alexandru, Elemente de limbă latină şi cultură romanică, Bucureşti, Editura Aramis, 2019
  • Niculescu , Alexandru(coord.), Manual de lingvistică romanică, Vol. II, Universitatea Bucureşti, 1975
  • Legende populare româneşti, Bucureşti, Editura Astro, 2015
  • Wikipedia
  • https://www.limbalatina.ro/

Bibliografie: