Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

Escrit per Anna Quintero Il · lustrat per Edurne Lacunza

Escrit per Ana Quintero Il · lustrat per Edurne Lacunza

Converteix-te en un artista a l’alçada de Kandinski i flipa amb aquesta proposta que et fem.

Escrit per Anna Quintero Il · lustrat per Edurne Lacunza

Kandinski era un pintor rus que tenia una visió molt especial i única de l’art. Ell sentia els sons amb colors. I pintava música! Per això és considerat per molts el pare de l’art abstracte, l’art que no pretén representar objectes o éssers reals. Quan dibuixes pel plaer de crear, quan fas formes i colors només perquè fan bonic, sense voler representar res en particular, estàs fent art abstracte, com Kandinski.

L’any 1911 Kandinski era a Munic i va anar a veure un concert d’Arnold Schönberg. En aquella època estava treballant en una sèrie de quadres titulats Impression. El concert el va impactar molt i, just després, va pintar aquest quadre: Impression III. De fet, el quadre no és el concert en si, sinó la impressió que li va causar. Hi apareix una gran taca negra, el piano, que flota en un so groc. Quina mena de so és el groc? Kandinski va fer el viatge del so a la pintura per crear aquest quadre. Fem a l’inrevés: veient aquesta peça d’art, tu quina mena de música t’imagines?

Alguns estudiosos pensen que Kandinski tenia sinestèsia. Quan una persona amb sinestèsia percep amb un sentit (per exemple, un so), al cervell no només se li activa l’oïda per sentir-lo…, també se li activa, de manera automàtica i sense voler, un altre sentit. En el cas de Kandinski, escoltar música li activava l’oïda i la vista. Així, una persona amb sinestèsia com Kandinski sentiria un so i alhora veuria un color. T’ho imagines? De quin color seria el so d’un piano? I la sirena dels bombers? I el so de les onades del mar? Podries posar-hi colors, als sons que t’envolten? Quins serien?

L’art té moltes formes i es consumeix amb tots els sentits, però, quan parlem de quadres i pintura, quin creus que és el sentit més habitual? Els pintors reprodueixen imatges, realistes o no, basant-se normalment en el sentit de la vista, oi? Doncs el pintor que va pintar aquest quadre va fer servir dos sentits: la vista i l’oïda!

L’art té moltes formes i es consumeix amb tots els sentits, però, quan parlem de quadres i pintura, quin creus que és el sentit més habitual? Els pintors reprodueixen imatges, realistes o no, basant-se normalment en el sentit de la vista, oi? Doncs el pintor que va pintar aquest quadre va fer servir dos sentits: la vista i l’oïda!

Escrit per Ana Quintero Il · lustrat per Edurne Lacunza

* Fenomen de masses: té lloc quan una persona, moviment o producte es fa molt popular i influent en tota la societat o en un grup molt gran de gent.** Rebel·lia: comportament d’una persona que es nega a obeir les normes establertes.

Si t’has quedat amb ganes de més, ves a la pàgina 27 i descobreix el llibre Història il·lustrada del rock. T’encantarà!

Jailhouse Rock, d’Elvis Presley. You really got me de The Kinks. Good Vibrations de The Beach Boys. We will rock you de Queen. Helter skelter de The Beatles. Satisfaction de The Rolling Stones.

Escrit per Sara Molina Il · lustrat per Xiana Teimoy

És l’instrument propi del rock & roll. Sí, ho sabem! En una banda de rock els seus integrants també toquen d’altres instruments. El baix o la bateria podrien ser bons exemples. Però la guitarra elèctrica, amb el seu so tan característic i vibrant, fa que el rock soni d’una manera especial.

Grups com The Beatles, Queen, Led Zeppelin o The Rolling Stones van difondre aquesta nova música. Això sí, cadascun d’ells ho va fer a la seva manera, barrejant el rock amb d’altres estils musicals i creant així nous estils de rock, com, per exemple, el country rock, el glam rock, el grunge o el pop-rock entre molts d’altres.

Potser aquest nom no et sona gaire, però, si li preguntes a un adult, et dirà que l’Elvis és el rei del rock. Ja veuràs, fes la prova! Aquest personatge és molt singular! Les seves cançons, la seva veu, els seus moviments de malucs i el seu carisma el van convertir en un símbol arreu del món. No te’l perdis!

Als seguidors del rock els agrada diferenciar-se de la resta de les persones, i ho fan a través de la roba, els complements i fins i tot el pentinat. Cada estil el podem relacionar amb un look diferent, però, si pensem en el rock dels anys 50, el look seria el que veus a l’esquerra.

Nascut als Estats Units, el rock & roll és un estil musical molt característic marcat per ritmes elèctrics. Aquesta música va sorgir a la dècada dels anys 50 i es va crear a partir d’una barreja d’estils ben diferents com el blues, el country o el jazz entre molts d’altres. Avui descobriràs per què el rock & roll s’ha convertit en tot un fenomen de masses*, símbol de rebel·lia** i d’experimentació musical.

Amb l’ajuda d’aquestes il·lustracions tan musicals completa els següents mots encreuats. Totes les paraules han sortit alguna vegada a la Namaka 19, ja sigui il·lustrades o bé escrites. Afila el llapis que comencem!

Respostes

La primera lletra és una B.

La primera lletra és una T.

La primera lletra és una M.

La primera lletra és una G.

La primera lletra és una T.

La primera lletra és una F.

La primera lletra és una A.

La primera lletra és una B.

La primera lletra és una V.

La primera lletra és una P.

Una llauna gran, un globus, paper de diari, cola, cinta adhesiva, pinzells i pintures.

Tens ànima de rock star i t’encanta fer soroll? Vols aprendre com es fa un redoblament de tambor però et falta el més important, l’instrument? Amb aquest quotidiàfon* podràs ser com el Ringo Starr, el Charlie Watts o la Janet Weiss. No saps qui són? Busca’ls a internet i flipa!

1

En un recipient barreja cola amb aigua en la mateixa proporció.

2

Estripa el paper de diari en trossos petits.

3

Amb un pinzell suca la barreja de cola i aigua i enganxa el paper de diari al voltant de la llauna. Deixa que s’assequi.

4

Talla el globus per la meitat i posa’l a la boca de la llauna com a la imatge. Si necessites ajuda, demana-la!

5

Perquè no es mogui, enganxa’l amb una mica de cinta adhesiva.

6

Decora el teu tambor com més t’agradi. Nosaltres ho hem fet així. Què et sembla?

  • Si utilitzes llaunes de diferents mides, podràs construir-te la teva pròpia bateria.
  • Canvia el so dels teus tambors afegint pedretes al seu interior.
  • Pots tocar el tambor amb un llapis-baqueta o bé estirant, suaument, del globus!
  • Per què no fas una foto del resultat final i ens ensenyes com t’ha quedat? Penja-la a les xarxes socials i etiqueta’ns: @revistanamaka!