Moldova în timpul lui Ștefan cel Mare
danielahobjila
Created on August 22, 2021
More creations to inspire you
ARE MOUNTAIN TRAILS CONDUITS FOR PLANT INVASIONS?
Interactive Image
WEB DU BOIS
Interactive Image
MOON INTERACTIVE IMAGE
Interactive Image
OBJECTICS
Interactive Image
AKTEOS HELPS YOU WISH PEOPLE AROUND THE WORLD A HAPPY NEW YEAR
Interactive Image
OKMO FLOOR PLAN
Interactive Image
DISCOVERY AT SUTTER'S MILL
Interactive Image
Transcript
Sursa: Gabriel I. Stan, Nicolae I. Diță, Atlas școlar, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2002
CĂTLĂBUGA – Locul unde, în anul 1485, a avut loc o luptă între Ștefan cel Mare și otomanii care apărau cetatea Chilia cucerită în 1484. Ștefan a obținut victoria dar nu a reușit să recupereze cetatea.
CODRII COSMINULUI - Pădure situată la sud de Cernăuți (Ucraina de azi), unde, în anul 1497, Ștefan a învins oastea polonă condusă de Ioan Albert care se retrăgea spre Polonia.
LIPNIC (LIPINȚI) – Localitate situată în Republica Moldova unde în anul 1469 sau 1470, Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari.
ȘCHEIA – Localitate situată la circa 25 km nord de Roman unde, la 6 martie 1486, a avut loc o confruntare între Ștefan cel Mare și otomanii care înaintau pe valea Siretului spre Suceava, având ca scop instaurarea pe tronul Moldovei a pretendentului Hronoda. Ștefan a fost protagonistul unui incident care ar fi putut să-l coste viața. El a căzut de pe cal și a rămas mai multe ceasuri printre cadavre și răniți. Conform unei legende, aprodul Purice l-a recunoscut și i-a oferit calul său. Pentru fapta sa, aprodul Purice a fost înnobilat, familia sa, Movilă, devenind, în secolul următor, foarte puternică. Hronoda a fost proclamat domn cu numele de Petru. Un alt boier, Pântece, a stăruit pe lângă recentul proclamat domn, Petru, să iasă din zona bătăliei, el fiind deja învingător. Folosindu-se de această stratagemă, Ștefan l-a capturat pe Hronoda și i-a tăiat capul.
DOLJEȘTI - Localitate în jud. Neamț unde la 12 aprilie 1457, Ștefan l-a învins pe Petru Aron (unchiul lui Ștefan, ucigașul lui Bogdan al II-lea, tatăl domnitorului). A doua zi, pe câmpul de la „Direptate”, de lângă Suceava, Adunarea Ţării îl aclama pe Ştefan, iar mitropolitul Teoctist îl ungea domn al Moldovei. În acest timp, Aron Vodă se retrage în Polonia, apoi în Ungaria, de unde va emite în continuare, pentru mai mult de un deceniu, pretenţii la tronul Moldovei. Executarea sa, în timpul unei expediţii a lui Ştefan în Transilvania, în 1468 sau 1469, va contribui la consolidarea domniei acestuia.
Cetatea Crăciuna este o cetate astăzi pe teritoriul județului Vrancea. Ștefan cel Mare a cucerit cetatea în anul 1482 în urma unei lupte cu domnul Țării Românești, Basarab al IV-lea cel Tânăr (Basarab Țepeluș). După această cucerire, hotarul dintre Moldova și Țara Românească a fost mutat pe Milcov.
ORBIC – Localitate în jud. Bacău unde, în aprilie 1457, Ștefan cel Mare l-a învins pe Petru Aron (domn al Moldovei între anii 1451-1452, 1455-1457).
BAIA – Localitate în jud. Suceava unde, în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, a avut loc lupta dintre Ștefan cel Mare și oastea maghiară condusă de regele Matei Corvin. Ștefan a obținut victoria deși unii boieri l-au trădat pe domn fiind nemulțumiți de politica sa. După luptă, Ștefan a ucis peste 60 de boieri trădători. Însuși regele Matei Corvin a fost rănit în luptă. Aceasta a fost ultima mare încercare a Ungariei de a restabili pe cale militară suzeranitatea sa asupra Moldovei.
LUPTA DE LA VASLUI-PODUL ÎNALT – În ziua de 10 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare a învins armata otomană condusă de Soliman Pașa. Efectivele otomane numărau 100 000–120 000 de luptători, la care se adăugau soldaţii domnitorului muntean. Ştefan a strâns vreo 40 000 de oşteni. Acestora li se adăugaseră 5 000 de secui, 1 800 de transilvăneni şi vreo 2000 de polonezi.
LUPTA DE LA VALEA ALBĂ – RĂZBOIENI – În ziua de 16 iulie 1476, Ștefan cel Mare a fost învins în lupta de la Războieni-Valea Albă de armata otomană condusă de sultanul Mahmed al II-lea. Rezistența cetăților (Neamț, Suceava) a fost unul dintre factorii decisivi ai victoriei. Foamea, ciuma care izbucnise în armata otomană şi apropierea de pasul Oituz a armatei ardelene au determinat retragerea turcilor. Campania lui Mahomed al II-lea s-a soldat cu un eşec politic, deoarece nu și-a atins obiectivele stabilite (alungarea lui Ștefan de pe tron și transformarea Moldovei în pașalâc).
CHILIA – Este o cetate pe malul stâng al Dunării (azi, în Ucraina). La sfârșitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân a extins teritoriul Țării Românești până la Marea Neagră și astfel Chilia a intrat în componența statului muntean. În 1426, Alexandru cel Bun a pus stăpânire pe cetate, profitând de situația grea în care se afla domnul Țării Românești (Dan al II-lea). În anul 1448, Petru al II-lea, domnul Moldovei, a cedat cetatea lui Iancu de Hunedoara. Ștefan cel Mare a ocupat cetatea Chilia în ianuarie 1465 (o încercare eșuată avusese loc și în 1462). Cetatea a fost cucerită de sultanul Baiazid al II-lea în 1484.
CETATEA ALBĂ – Este o cetate aflată azi în Ucraina. Din 1386 datează prima mențiune a Cetății Albe în componența Moldovei. Cetatea a fost cucerită de turci în 1450 și redenumită Akkerman. Cetatea a fost recuperată de domnul Moldovei (Alexandru al II-lea) în 1451. Cetatea a fost cucerită de sultanul Baiazid al II-lea în 1484.