Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Aplicațiile curentului electric
Postolachi Ariadna
Created on May 16, 2021
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Proiect de cercetare Nr.3IPLT Gaudeamus Elaborat de: Postolachi Ariadna, clasa XI LM1 Verificat de: Zavtur Ludmila Chișinău 2021
Aplicațiile curentului electric în diferite medii( în viața cotidiană, în tehnică, în tehnică, în procese tehnologice, în știință, în medicină ș.a.)
Cuprins:
Bibliografie
Concluzii
Aplicații în mediicină
Aplicații în știință
Aplicații în procese tehnologice
Aplicațiile în tehnica
Aplicațiile în viața cotidiană
Curentul electric
Curеntul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice. Există două mărimi fizice care caracterizează un curent electric: intensitatea curentului electric, numită adesea simplu tot curent electric, care caracterizează global curentul, referindu-se la cantitatea de sarcină electrică ce străbate secțiunea considerată în unitatea de timp. Se măsoară în amperi. densitatea de curent este o mărime vectorială asociată fiecărui punct, intensitatea curentului regăsindu-se ca integrală pe întreaga secțiune a conductorului din densitatea de curent. Se măsoară în amperi pe metru pătrat.
Curentul electric
Viata moderna nu poate fi conceputa fara energie electrica. Astfel, cea mai mare parte a descoperirilor din ultimul secol nu ar fi fost realizate daca nu ar fi existat energia electrica. Aceasta e folosita pretutindeni.
Curentul electric este un element indispensabil vietii omului modern, alimentand infrastructuri intregi si sporind comfortul vieti
Aplicațiile curentului electric în viața cotidiană
Efectul termic al curentului electric are multiple aplicații industriale: cuptoarele încălzite electric, tăierea metalelor, sudarea cu arc electric etc.
Produsele tehnice (dispozitive, aparate, utilaje) folosite la încălzire industrială, precum și pentru uzul casnic, funcționează pe baza efectului Termic.
Aplicatiile curentului electric în tehnica
Aplicațiile curentului în procese tehnologice
Din procesele de recombinare ale purtătorilor de sarcină, arcul electric eliberează energie sub formă de radiații luminoase intense. La sudarea metalelor, arcul electric se formează între un electrod și piesa de sudat, tăierea metalelor se realizează prin topire locală cu arc electric, iar la întreruperea circuitelor electrice arcul este stins prin metode și dispozitive speciale. La întrerupătorul cu pârghie, pentru a se evita topirea sau distrugerea parțială prin arc electric a pieselor de contact, între acestea se montează în paralel un condensator.
01
Electricitatea este un set de fenomene fizice asociate cu prezența și deplasarea sarcinilor electrice. Energia electrică produce o mare varietate de efecte bine-cunoscute, cum ar fi: fulgerul, electricitatea statică, inducția electromagnetică și curentul electric. În plus, energia electrică permite crearea și absorbția de radiații electromagnetice, cum ar fi undele radio.Anumite cristale, cum ar fi cuarțul, sau chiar zahărul, generează o diferență de potențial între fețele lor atunci când sunt supuse unor presiuni externe.
Aplicațiile curentului electric în natură
Cunoştinţele acumulate în domeniul utilizării curentului electric în terapia medicală au fost sintetizate într-o carte publicată în 1766, de către Johann Gottfieb Schäffer, intitulată „Medicina electrică sau forţa şi efectul electricităţii asupra corpului uman şi a bolilor“. Acest autor utiliza terapia cu „scântei electrice“ pentru a trata boli în care existau durere şi/sau paralizie. Scrie despre încercări de utilizare medicală a fulgerului, din timpul furtunilor, când se utilizau fire metalice care conduceau curentul de pe acoperiş la bolnav.
Aplicațiile curentului electric în medicină
Se utiliza electroterapia nu numai în paralizii, ci şi în artrite, reumatism, gută, dureri de cap, crampe şi accidente vasculare cerebrale (apoplexie).Aceste tehnici au continuat să se dezvolte şi în secolele următoare. Astfel, la sfârşitul secolului al XIX-lea celebrul medic parizian Jean-Martin Charcot folosea un motor cu abur pentru a produce electricitatea necesară pentru terapia cu electroşoc a pacienţilor psihiatrici. În secolul XX, electroterapia a fost perfecţionată continuu, efectul stimulator sau de încălzire a ţesuturilor având rolul de a restabili potenţialul normal al membranei celulare şi de a influenţa reparaţia şi creşterea tisulară.
Electroterapia
Curentul electric, deplasarea dirijată a sarcinior electrice, este prezent în diferite domenii ale vieții noastre. Este un factor principal ce a contribuit la dezvoltarea societății și a modului de trai, ușurându-ne viața. Are un rol importnt în viața cotidiană, în tehnică, medicină și alte domenii, reprezentând unul din lucrurile esențiale traiului nostru.
Concluzie:
https://ro.scribd.com/doc/242733291/Aplicatiile-curentului-electricSG-docxhttps://prezi.com/utm3vmw5kbji/efectele-curentului-electric-aplicatii/ https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/medicina-electrica-62428.html http://www.math.md/stireal/fizica/candidat/curent_medii.pdf https://ro.wikipedia.org/wiki/Electricitate
Bibliografie:
Vă mulțumesc!
Sfârșit