Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Criteris
Joan Marc
Created on April 9, 2021
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
COMENCEM
Joan Marc Ramos
Criteris per al disseny d'activitats de llengua i literatura en cada fase de la seqüència didàctica
ANÀLISI DEL TÍTOL
Criteris per al disseny d'activitats de llengua i literatura en cada fase de la seqüència didàctica
Quadre adaptat d'Ambròs i Ramos (2018)
La seqüència didàctica es pot definir com un conjunt organitzat d’activitats d’ensenyament i aprenentatge, centrat al voltant d’una tasca precisa de producció oral o escrita, tot acompanyant els alumnes a apropiar-se d’un “objecte” determinat.
Seguint l'Escola de Ginebra
ANAR EN CONTRA o anar més enllà
Cal posicionar-se didàcticament.
importància dels sabers
Materials didàctics que fomenten l'acompanyament.
importància dels processos
Cal ser flexible en una canal cada cop més hibrid.
ECLECTICISME
El professor organitza allò que succeeix a classe.
LA PARAULA DEL PROFESSOR
El domini de la matèria en facilita l'organització.
PUNT DE PARTIDA
REPTE
Més enllà de... per arribar a...
Metacognició
Avaluació per a l'aprenentatge
Gust per la lectura
Resolució de problemes
Producció escrita
Competències
Aplicació de regles
Avaluació de l'aprenentatge
Sabers literaris
Memòria
Gramàtica
Continguts
MOBILITzACIÓ SABERS
EXERCITACIÓ SABERS
cONSTRUCCIÓ CONEIXEMENT
TRES FUNCIONS DE LES ACTIVITATS ≠ FASES
MOBILITzACIÓ SABERS
exercitació dels sabers
cONSTRUCCIÓ CONEIXEMENT
SIS MIRADES
PROJECTES
MOBILITZACIÓ SABERS
EXÀMENS
EXERCITACIÓ SABERS
LES LECTURES
CONSTRUCCIÓ DELS SABERS
Propostes 18-20
Propostes 14-18
Propostes 12-13
Propostes 10-11
Propostes 6-9
Propostes 1-5
presentació de materials
Primera activitat d'una SD sobre la llegenda. Busquem que l'alumnat es qüestioni la realitat i la ficció en la llegenda. Projecte Eines, 2n d'ESO
1. EXPLORACIÓ DE CONEIXEMENTS PREVIS
+ info
Aquesta presentació forma part d'un taller de formació destinat a identificar les característiques pròpies d'un gènene discursiu a partir d'una bateria de preguntes. L'objectiu és seleccionar, a continuació, els trets que orientaran la nostra acció didàctica. Adaptació teories Karl Canvat
2. cOM CARACTERITZEM UN GÈNERE DISCURSIU?
Activitat que combina teoria incompleta i exercicis d'exercitació i reflexió. 1r de Batxillerat Basat en una idea de Joan Busquets Gasulla
3. apunts incomplets
+ info
Presentació locutada
+ info CRE
Presentacions on s'exposen les característiques lingüístiques d'un determinat text. El format H5P permet, a més a més, automatitzar interaccions per guiar el procés de construcció dels coneixements. Àmbit: CRE (Curs en línia de català per a joves residents a l'estranger)
4. Presentacions digitals
TFM ALEIX TUGAS
CERCAR A INTERNET
+ info
Buscar informació a la xarxa és molt complicat i, per tant, cal acompanyar l'alumnat en aquest procés per tal que esdevingui eficient i crític. Activitat de reflexió sobre fonts d'informació. 4t d'ESO.
5. recerca guiada d'informació
Activitats de comprensió lectora. A banda de diversificar estratègies, la importància rau a anticipar dificultats i generar activitats que acompanyin la comprensió, activitats d'aprenentatge.
6. Activitats de comprensió lectora
+ info
Vídeo interactiu en el qual es busca que l'alumnat "escolti la forma" d'un sonet en anglès. Prèviament, ha llegit el text original i n'ha deduït aspectes formals. Estructura de joc repetitiu. Després n'analitarà el contingut a través de la traducció. Mòdul Literatura Universal GES (Educació en línia IOC)
+ info
7. vídeo interactiu
Dinàmica de lectura per parts. Es busca que el lector s'adoni dels processos que fa mentre llegeix: anticipacions, formular i reformular hipòtesis, inferències... L'activitat conté una fitxa i la dinàmica sol tenir una sorpresa final molt interessant perquè abasta tots els nivells de lectura.
8. el registre de lectura
+ info
Fem animacions amb poesia
+ info
Per arribar a comentar textos calen molts anys d'exercitació trobant elements significatus dels textos i relacionant-los progressivament. A sota, una proposta de comentari en format audiovisual (Ambròs i Ramos)
9. Cap al comentari de text
Practicar el que s'ha après pot ser un exercici mecànic, però també un exercici reflexiu. La repetició pot ser una manera de consolidar aprenentatges. Selecció d'exercicis de molts nivells
+ info
10. EXERCITACIÓ DELS SABERS
TFM ALBERT MARTÍNEZ
+ info
Recopilació d'activitats gramaticals. Es tracta d'un conjunt d'exercicis que cerca reprendre el que s'ha anat aprenent al llarg del curs. Exercici d'aprenentatge basat en les retroaccions. Curs de català per a joves residents a l'estranger.
11. gramàtica a punt
L'examen no només pot ser reproductiu. Pot concombinar l'avaluació de l'aprenentatge amb l'avaluació per a l'aprenentatge. 1r d'ESO(ortografia) i 4t d'ESO (gramàtica)
12. EXÀMENS DE CONTINGUTS LINGÜÍSTICS
+ ortografia
examen creatiu
Examen. El dia que porten la redacció, han de fer un examen sobre la seva pròpia redacció. Presa de consciència dels errors i, si escau, reescriptura.
Activitat preparatòria, en petits grups, els alumnes analitzen la descripció que Baltasar Porcel va fer de Víctor Català. Ens fixem en la forma. Els alumnes fan la descripció a casa.
Projecte d'escriptura conjunt, amb la matèria de Visual i Plàstica. Els alumnes visiten la residència d'avis veïna, es relacionen amb un avi o una àvia i el dibuixen. A llengua, en farem la descripció escrita. 4t d'ESO
activitat
EXAMEN
13. L'examen com a procés de reflexió
MODELITZACIÓ
Orientar la mobilització de sabers. Una consigna densa orienta l'alumnat i facilita l'avaluació del producte final. Infografia digital al Curs de Català per a joves residents a l'estranger Descripció del carrer (activitat amb Maria del Mar Olivé, IPM)
14. consignes denses
La densificació consisteix a formular consignes de revisió o de millora de les produccions abans que el professor la "corregeixi". L'autor torna al text i el millora, si escau. Projecte Eines 3r d'ESO Seguint una idea de Joan Busquets Gasulla
15. densificació del text
descripció
Els alumnes elaboren un arbre genealògic de les llengües. Un cop l'han explicat als companys, converteixen un DN3 en un tríptic i, seguint els passos de la presentació, elaboren progressivament el text expositiu corresponent.
en castellà
16. Tríptic procés d'escriptura
En acabar una seqüència didàctica podem potenciar que els alumnes reflexionin sobre què han fet, com ho han fet i què han après. En el cas que presentem, s'hi incorpora la reflexió sobre el treball en grup. Elaborada amb Maria del Mar Olivé per a 1r d'ESO (IPM)
17. la fitxa de metacognició
En el perfil lector, l'alumnat produeix una infografia que el presenta com a lector, tot creant un text multimodal. Quan acaba, ha de realitzar un text escrit explicant el procés que ha seguit per fer la infografia, des de la idea inicial fins al muntatge. Exemple alumna Màster de Recerca.
+ info
consigna
18. La metacognició del perfil lector
Exposició d'infografies digitals. Cada alumne participa amb una infografia sobre un insult triat per ell mateix: l'il·lustra, l'explica, escriu un poema que el contingui, recita el poema i organitza la infografia. 4t d'ESO
19. Un projecte multimodal
consigna
Ruta literària elaborada amb Maria del Mar Olivé a partir de textos de Marià Manent i Guerau de Liost. Els alumnes elaboren el web a partir de l'experiència. 4t d'ESO
+ info
Ruta d'espais literaturitzats elaborada pels alumnes de l'Institut Premià de Mar. Cada grup escriu una llegenda per a un lloc de la seva vila que considera digne de tenir una llegenda. 2n d'ESO
20. de rutes literàries
idees finals
Primera aproximació, òbviament, revisable a partir de noves aportacions
SIS MIRADES AMB CRITERI
PROJECTES
MOBILITZACIÓ SABERS
EXÀMENS
EXERCITACIÓ SABERS
LES LECTURES
CONSTRUCCIÓ DELS SABERS
Bloc del Projecte Eines
Portafolis d'un professor, recull d'activitats (un pèl caòtic) empreat amb alumnes de 3r i 4t d'ESO
Riguem a la catalana, un web amb reflexions sobre programació i seqüències didàctiques d'alumnes del Màster
Sagetes didàctiques, una mostra d'exàmens i d'exercicis
PER SEGUIR NAVEGANT...
Didàctica, el meu bloc personal (una mica aturat)
Daniel T. Willingham: “Per què als nens no els agrada anar a l’escola?” Editorial Graó
“Una gran quantitat d’estudis mostren que els professors milloren durant els cinc primers anys de professió. Després de cinc anys, però, la corba de progressió és plana i, un professor que té vint anys d’experiència (com a mitjana) no és ni millor ni pitjor que un professor que en té deu. Sembla que la majoria de professors intenten millorar els seus mètodes fins que superen un llindar i els suposa molta més feina.”“Si ho pensem bé, com progressarem si ningú no avalua el que hem fet? Sense l’opinió dels altres, no sabríem què canviar per millorar.” “És molt interessant que una altra persona analitzi la nostra classe amb una altra mirada.”
grÀciEs