Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

GLAZERJEV HABITUS

Za morebitne navedene napake, se opravičujemo.

Lep pozdrav in vse dobro, RomanaJerkovič

Listine nagrad in priznanj so v PDF obliki vpete v interaktivne gumbe z imeni prejemnikov. Prejemniki nagrad bodo dobili tudi simbolne nagrade v materialni obliki. Te bomo poslali na šole.

Pozdravljeni,udeleženci 22. natečaja Janka Glazerja, ki ga organizira Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše. Takšen odziv kot letos je doživel natečaj v čisto prvih letih obstoja. Res smo bili presenečeni nad številom prispevkov, šol, avtorjev in tudi nad izraznostjo, zrelostjo umetnostne komunikacije, ki ste jo izkazali. Čas, ko smo bolj zase, je v nas našel tisti skriti, ustvarjalni del, ki ga, ko je življenje bolj prijazno, pogosto prezrezremo.Najlepša hvala za vse poslane prispevke.

OŠ Draga Kobala Maribor

Zaključek

GSKŠ Ruše

Prometna šola Maribor

Biotehniška šola Maribor

OŠ Ribnica na Pohorju

OŠ Brezno - Podvelka

OŠ Selnica ob Dravi

OŠ Janka Glazerja Ruše

POGLED

POGLED

OŠ Leona Štuklja Maribor

OŠ Toneta Čufarja Maribor

Natečaj Janka Glazerja 2021

POGLED

Natečaj Janka Glazerja

Janko Glazer

POGLED

POGLED

POGLED

Rojstna hiša Janka Glazerja.

JESENSKI EKVINOKCIJVonj po velem listju jelševem,po kopirjih, še na pol zelenih,po pastirskih ognjih pogašenih:sladko-trpki vonj ločitve v vsem. Trpek bil sem mnogokdaj in trd,mi zastonj je mnogokaj dehtelo –zdaj me čudno je v srce zadelo:vštric stojita si življenje, smrt.In prevzet okušam trpki dim,vonj po listju, po zelenju zadnjem –in bolj ko nekoč v brstju pomladnemse ves mil in drag odkriva svet mi z njim.

Janko Glazer (1893 - 1975) je bil sodobnik in naslednik slovenske moderne. Gojil je impresionistično liriko, v kateri ima močno vlogo pesnikova domača pokrajina. V zbirki Ob jesenskem ekvinokciju se je tematsko in stilno preusmeril (več pesmi o vojni in izgnanstvu). Bil je publicist, urednik revij in pesniških antologij.

Janko Glazer

Janko Glazer

Nekaj utrinkov s prejšnjih natečajev.

Začetek natečaja sega v leto 1999, lahko bi rekli, da je milenijski otrok.Vseskozi se je z natečajem ukvarjala skupina ljudi: nekateri bolj, drugi manj; pogosto so bili pomembni ljudje v ozadju, ljudje z idejami, ustvarjalnostjo, energijo. Natečaj povezuje dijake, učitelje, učence osnovnih šol, mentorje, starše, ki vzpodbujajo svoje otroke k ustvarjalnosti s katero si lahko pomagamo v vseh časih in, ki se nikoli ne konča.Ustvarjalnost je neizčrpen vir energije, ki nas povezuje, ne glede na to kje smo, kakšni smo, kdo smo.

Natečaj Janka Glazerja

Natečaj Janka Glazerja

Neža Bobanec, 1. ag, GSKŠ Ruše

Anja Rošker, 1. ag, GSKŠ Ruše

Večina izdelkov je bila s področja likovnega izražanja, kar nekaj se vas je pa lotilo izražanja misli in občutkov skozi pisano besedo.Literarne izdelke je pregledala ga. Karmen Peršak, likovne pa ga. Romana Jerkovič.

Tema natečaja je bila: Pogled, oči, tisto, kar vidimo nad masko, ki je postala naša vsakdanja spremljevalka. Tisti, ki ste imeli dovolj ukvarjanja s koronskimi zadevami, ste izbrali poljubno temo. Prispeli izdelki so ustvarjalni, številni, presenetljivi.Najlepša hvala za izjemen odziv

Letos je potekal 22. natečaj Janka Glazerja. Sodelovalo je 10 šol: 7 osnovnih in 3 srednje šole.Osnovne šole:OŠ Draga Kobala MariborOŠ Toneta Čufarja MariborOŠ Leona Štuklja MariborOŠ Janka Glazerja RušeOŠ Selnica ob DraviOŠ Brezno PodvelkaOŠ Ribnica na PohorjuSrednje šole:Biotehniška šola MariborPrometna šola MariborGimnazija in srednja kemijska šola Ruše

Natečaj Janka Glazerja 2021

Natečaj Janka Glazerja 2021

Dora Domjanić, 5.c

Dora Domjanić

šola

mentor

Mia Lesničar

Izabela Damiš

Natečaja so se udeležili 4 učenci.Prejemniki priznanj in nagrad so:1. Izabela Damiš2. Mia Lesničar3. Dora DomjanićUčenci so ustvarjali pod mentorstvom ga. Jasne Horvat.

OŠ Toneta Čufarja Maribor

OŠ Toneta Čufarja Maribor

šola

mentor

Petra Cafuta

Tiana Tivadar, 2. a razred

Od prvega tedna vsem zanimivo,od drugega tedna še kar radovedno,od tretjega tedna že ponavljajoče.Od četrtega tedna je mama že rekla:« Zaskrbljujoče,«od šestega tedna naprej pa od dolgčasa vsako minuto v hladilnik pogledala sem.

Gal Tušek Ladić, 2.a razred

Petra Cafuta, 8. a, razred

Zdaj je vse drugače, pravila so še,ampak nas nič ne skrbi,saj zdravi smo še vsi.

Šola od doma, to res ni težko,a prvi teden spoznali smo,kaj spletne učilnice sploh so,drugi teden delali smo,kaj nam rečeno je bilo,iz hiše nismo smeli,zato za telefoni smo sedeli.

Naenkrat WC papirja več ni in ne razkužila,kje so maske in kje rokavice,kje zanimive novice,zdaj poslušam še samo,kako epidemija potekala bo.

Ostali smo še mi,ta korona nas je gledala z vseh strani,na lepe oči dobili smo jo še mi.

Prvi dobili so jo Italijani,ker pravil se niso držali,so jo naprej razposlali.

Kitajčki so staknili eno gripo,ne malo, ampak veliko,tiho molčali so,in nam v Evropo,poslali jo.

KARANTENA

Življenje v trenutku spreobrnilo se je,zdaj vidimo še, da to res huda bolezen je.Kaj sploh natančno zgodilo se je, le prisluhnite.

OŠ Draga Kobala Maribor

OŠ Draga Kobala Maribor

Filip Böhm

Prejemniki priznanj in nagrad so:1. Petra Cafuta2. Neli Krajnc3. Filip Böhm4. Posebno nagrado za ustvarjalnost prejmejo učenci 2. a razreda.

Neli Krajnc

Za prihodnost skrbi me le,saj učiti zdaj težje se je.Ponavljati snov treba je,da znanje obnovi se.

Virus v naši družini prisoten bil ni,nam pa je nagnal strah v kosti.

Vrnitev v šolo skrbela me je,saj bilo to nekaj pomembnega je.S prijatelji snidenje,je v vse nas vrnilo novo upanje.Ocene znova začenjajo se,zato učiti treba se je.

Po kosilu prosti čas imam,zunaj se igram.Zabava se konča,ko sonce odvihra.Ko stuširana sem,pod mehko odejo zlezem.Gledanje na uro kratkočasi me,dokler spanec ne premaga me.V novo jutro kar naenkrat prebudim se,in v nov dan skočim smeje.

JAZ IN KORONA

Korona virus pojavi se,in šola na daljavo uveljavi se.Zooma zamuditi ne smem,zato zgodaj zjutraj budna sem. Dva zooma dnevno imam, ju hitro končam.Kosilo na mizi čaka me, in naloga narejena je.

Neli Krajnc, 7. c razred

OŠ Draga Kobala Maribor

OŠ Draga Kobala Maribor

mentor

Maša Kasalo, 2. a razred

Emir Hadžić, 2. a razred

2. a razred

Z osnovne šola Draga Kobala so prispeli trije literarni prispevki. Mentorica je bila Tatjana Praprotnik Žaucer.Na natečaj je prispelo tudi večje število prispevkov 2. a razreda. Likovni in literarni izdelki so barviti, iskrivi, raznoliki. Mentorica 2. a razredu je bila Renata Časar.

Tjaša Hojski 2. a razred

RIME O ZAŠČITNI MASKI

Zaščitna maska, prosim te, pojdi STRAN,da bo spet lepši DAN.Zaščitna maska, prosim te, pojdi PROČ,ker pod tabo zrak je VROČ.Maska je zabavna, ko je PUST.Takrat se igram, da sem pravi HRUST.Ko nosiš zaščitno masko, vidim le OČI,zato me močno srbi: Ali mi kažeš jezik TI?

OŠ Draga Kobala Maribor

OŠ Draga Kobala Maribor

Gal Lampreht Murko

Semiha Mamuti

Tanaja Friš Lorber

Brina Oman

Prispela slikarska dela so barvita, učenci so izrazili občutja z barvo, teksturo in njim lastno potezo.Prejemniki priznanj so:1. Tanaja Friš Lorber 2. Kaja Kelemina3. Lana Kolac4. Gal Lampreht Murko5. Semiha Mamuti6. Milica Marković7. Brina OmanUčenci so ustvarjali pod mentorstvom g. Sama Zelka.

OŠ Leona Štuklja Maribor

OŠ Leona Štuklja Maribor

šola

mentor

Kaja Kelemina

Milica Marković

Lana Kolac

OŠ Leona Štuklja Maribor

OŠ Leona Štuklja Maribor

mentor

šola

Anže Šarh Majč

Sara Žnidarič

Na natečaj je prispelo 10 likovnih in 1 literarni izdelek 5.a razreda. Mentorica je bila ga. Andreja Kljajič.V fizični obliki je prispelo 6 grafičnih listov v tehniki kolažnega in šablonskega tiska. Mentorica je bila ga. Suzana Špindler (teh prispevkov, žal, nimamo vseh v digitalni obliki)Priznanja in nagrade s področja likovne in literarne umetnosti prejmejo:1. Alisa Mihelak2. Aurora Prejac3. Eva Ferlinc4. Sara Žnidarič5. Anže Šarh Majč6. Tina Vodušek7. Žan Ogrizek.

Eva Ferlinc

Alisa Mihelak

Pogled skozi maskoKo sem nadela si masko,se je svet takoj spremenil.Pekoči kot tabasko,strah me je izvil.Radio, TV in časopisi,s korono nas strašijo.Panični ljudje,z razkužili vse pršijo.Strogo obvezna jemaska v zaprtih prostorih za vse.To nasveti modrih so,da virusov obvaruje me.Težje diham, govorim,ni koncertov, praznovanj,ni veselja, ni zabave,le da v šolo so nas dali.Želim si potrpežljivosti,ukrepi bodo se končali.Izrazili bomo veliko nežnosti,in končno drug drugega objeli.Alisa Mihelak, 5. a

OŠ Janka Glazerja Ruše

OŠ Janka Glazerja Ruše

mentor

Žan Ogrizek

Aurora Prejac

Tina Vodušek

OŠ Janka Glazerja Ruše

OŠ Janka Glazerja Ruše

mentor

šola

Rok Zadravec

Lara Fluher, 7.a

Elisa Slapnik, 1.a

Na natečaj so prispeli 3 prispevki, ki so jih ustvarili 3 različni avtorji.Priznanje s področja likovne umetnosti prejme:1. Rok Zadravec.Učenci so ustvarjali pod mentorstvom Alenke Maljevac, Daniele Bugarin in Ota Vogrina.

OŠ Selnica ob Dravi

OŠ Selnica ob Dravi

Eva Lorbek

šola

mentor

mentor

Patricija Miglič

Ana Verčko

Na natečaj so prispeli prispevki, ki so jih ustvarile 3 različne avtorice:Priznanja in nagrade s področja likovne umetnosti prejmejo:1. Eva Lorbek2. Ana Verčko3. Patricija MigličUčenke so ustvarjale pod mentorstvom Nataše Štuhec in Ota Vogrina.

OŠ Brezno - Podvelka

OŠ Brezno - Podvelka

šola

mentor

Eva Arl

Alja Pušnik

Teja Grum

Na natečaj je prispelo 6 prispevkov, ki so jih ustvaril 4 učenci.Prejemniki priznanj in nagrad so:1. Alja Pušnik2. Teja Grum3. Eva ArlUčenci so ustvarjali pod mentorstvom ga. Jasne Ledinek.

Eva Arl, 6. razred

OŠ Ribnica na Pohorju

OŠ Ribnica na Pohorju

šola

Anja Kozel

Na natečaj je prispel literarni prispevek dijakinje Anje Kozel, 2. d razred.Prispevek je bil nagrajen z nagrado za področje literarne umetnosti.

Rene Bračko

Biotehniška šola Maribor

Prometna šola Maribor

šola

Lara Emeršič

Ajda Babšek

Na natečaj je prispelo 7 prispevkov, ki jih je ustvarilo 7 avtorjev.Prejemniki priznanj so:1. Ajda Babšek2. Rene Bračko3. Lara Emeršič.

Prometna šola Maribor

Prometna šola Maribor

šola

Živa Antonič

Belana Jezovšek

Andreja Pungartnik

POMLADTo je čas, ko upanje se prebudi,Ko po dolgi noči, nastopi dan,Ko po ledu sonce se zbudi,Ko vse skrbi veselje odnese daleč vstran.Po dežju vedno sonce se prikaže,Pomlad pride, če led ti uspe odtaliti,Življenje samo od sebe ti pravo pot kaže,Le že če zaupaš in pustiš se voditi. Belana Jezovšek, 1.ag

Na natečaj je prispelo 10 prispevkov z različnih umetnostnih področij. Stvaritve so delo 8 avtoric.Prejemncei priznanj in nagrad so:1.Andreja Pungartnik2. Nelly Mesner3. Belana Jezovšek4. Živa Antonič5. Maja Kristovič

ZAMEGLJEN POGLEDSi videl že tako nejasen,tako neizoblikovan pogled?Niti ni več tako glasen,kot je na prvi ogled.Morda izgubil je sijaj,ker se skriva pod to masko.Prej zame pogled bil je raj,s kakšno majhno prasko.Ta praska samo dokaz je bil,da povsod nas spremlja bridkost.A nekaj sem odkril,da zdaj še povečala se je njena velikost.Te maske neumne znebiti si želim,da vrne mi bister pogled na ljudi.Da vrnem v normalni se svet prosim,saj druge rešitve zame ni.Andreja Pungartnik 1.aft

GSKŠ Ruše

GSKŠ Ruše

Nika Gomboc Damiš, 1. bft razred

Nelly Mesner

Maja Kristovič

GSKŠ Ruše

GSKŠ Ruše

Likovna dela na platnici so delo dijakinje 1. bft razreda GSKŠ Ruše.

Hvala vsem, ki ste svojo ustvarjalnost delili z nami; mentorjem, ki so vas pri tem spodbujali in vsem s katerimi preživljamo navdihujoče trenutke.Romana Jerkovič

Title 1