ERUPTIILE VULCANICE (HAZARDE NATURALE)
Ana Maria Țurcan
Created on March 1, 2021
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
A GLIMPSE INTO CAPE TOWN’S PAST
Presentation
VEGETARIANISM
Presentation
ALTERNATIVE DIETS
Presentation
MUSIC PROJECT
Presentation
GEO PROJECT (SINGAPORE)
Presentation
Coca-Cola Real Magic
Presentation
THE LITTLE PRINCE PRESENTATION
Presentation
Transcript
HAZARD NATURAL
ERUPTIILE VULCANICE
Exploziile sunt periculoase prin ce emit si prin ce urmeaza. Explozia vulcanului Krakatoa din 1883 a fost supranumita catastrofa mileniului, deoarece: a produs un zgomot care a fost perceput pana la 5000 km, geamurile s-au spart pana la distanta de 150 km, cenusa s-a ridicat pana la 80 km si a ocolit Pamantul de mai multe ori, materialul aruncat in aer a creat un intuneric total pe o raza de 150 km ce a durat doua zile, unda produsa in aer a ocolit Pamantul, tsunami rezultat (de aproape 30 m) a facut 36000 de victime. Curgerile de lave. Sunt de 2 feluri acide (vascoase si se racesc repede) si bazice (provin din adancimi mari, se racesc lent si curg pe distante mari). Curgerile iau forma de curenti de lava, mai rar sub forma de panza si se dirijeaza pe vai, dar anumite obstacole, inclusiv cele creeate de inchegarea lavei, le pot devia lateral. Pe locurile joase de tip campie se extind peste suprafete mari agricole, paduri, drumuri, asezari. Viteza de curgere este sub 40-50 km/h, dar poate atinge si 20 m/s. Lungimea limbilor de lava este de pana la cativa km, cea mai lunga curgere a fost de 53 km la Mauna Loua (Hawaii), cand a ajuns pana la ocean. Scurgerile de lava pot uneori sa fie deviate prin realizarea unor diguri, prin dinamitari sau bombe si prin jeturi de apa aruncate pe fruntea scurgerii.
Cel mai mare risc vulcanic: victimile omenesti si distrugerea unor asezari. Acestea sunt cauzate de cutremurele premergatoare eruptiilor, de explozii, de curgeri de lava, cenusi cazute, nori arzatori, avalanse de noroi si pietre, tsunami si inundatiile din regiunile cu ghetari. La acestea se adauga distrugerea culturilor agricole si a unei parti a vegetatiei naturale, moartea multor animale, distrugeri de porturi, consecinte climatice; multe dintre acestea au condus si la foamete. Cutremurele premergatoare eruptiilor sunt provocate de tensiunile create de ridicarile lavelor catre suprafata. Ele se declanseaza numai cu cateva ore sau zile inainte de eruptie, alteori cu mai multi ani. De exemplu, explozia Vezuviului din 79, a fost prevestita de un cutremur devastator, de circa 8 grade care a avut loc inainte cu 16 ani.
RISCURI SI DEZASTRE VULCANICE
- Intocmirea hartilor de risc vulcanic, in care sunt cartografiate arealele cu fenomene periculoase in timpul eruptiilor;
- Stabilirea planurilor de alertare si evacuare a populatiei;
- Construirea cailor de acces si amenajarea din timp a locurilor de primire a populatiei evacuate;
- Construirea unor praguri si baraje in lungul traseelor de scurgere a lavei.
Atrag o populatie adesea foarte densa, fertilitatea solului de la cenusile vulcanice, energia, materiile prime: minereuri si roci de constructie, apele termale si menarale precum si unele gaze sunt folosite in tratarea multor boli, peisaje deosebite.
PREVENIREA SI ATENUAREA EFECTELOR ERUPRIILOR VULCANICE
Caderile de piroclastite se refera la cenusa, lapilli, piatra ponce, bombe vulcanice. Eruptiile elibereaza astfel de materiale, dupa care urmeaza faza efuziva. Exista eruptii ce emit cantitati imense, eruptia Vezuviului din 79, a ingropat sub cenusa si namol 2 orase si alte 8 localitati. Cenusa acopera asezari, culturi si vegetatia ierboasa, iar bombele vulcanice provoaca incendii. Ploile violente amestecate cu cenusa pot deveni acide, iar pe alocuri sunt binevenite, deoarece spala cenusa de pe pomi, de pe case, sau de pe culturi. Praful si cenusa afecteaza ochii si respiratia. Pentru oameni sunt recomandate mastile. Vitelor, care mananca iarba cu cenusa, sunt afectati plamanii si mor in cateva luni. Circulatia este perturbata atat prin afectarea soselelor, a cailor ferate si a aeroporturilor, cat si prin incarcarea motoarelor cu cenusa. Canalizarile sunt uneori infundate, iar fantanile poluate. Modificarile climatice. Se crede ca una din cauzele glaciatiunilor este reducerea temperaturii medii anuale la nivel global cauzata de mari cantitati de cenusa vulcanica expulzate in atmosfera. Clima poate fi afectata prin intermediul unor mari cantitati de cenusa, aruncate in aer pana la mari inaltimi, de catre eruptiile cu precadere de tip plinian. Acesti nori ating partea inferioara a stratosferei, se disperseaza puternic si chiar ocolesc intreg Pamantul mai multi ani. In asemenea conditii, radiatia solara se reduce, temperatura medie globala scade.
ASPECTE ECONOMICE FAVORABILE