sistema urinari
Agnès Appiah
Created on February 9, 2021
More creations to inspire you
CONSTELLATIONS
Interactive Image
AURORA BOREALIS
Interactive Image
WALK IN OUTER SPACE
Interactive Image
THE GREAT WALL OF CHINA
Interactive Image
HAPPY HALLOWEEN
Interactive Image
HACKING SCHOOL LIBRARIES
Interactive Image
JUDO
Interactive Image
Transcript
Aparell Urinari (Aparell excretor)
L'aparell urinari és un conjunt d'òrgans encarregats de la producció, emmagatzematge i expulsió de l'orina. La seva funció vital és extreure el líquid i netejar la sang del nostre cos.
Artèria renal - Aporta la sang que ha de ser filtrada. (vermell) Vena renal - Per la vena renal surt la sang del ronyó un cop filtrada als glomèruls. (blau)
Bufeta: La bufeta de l'orina, que és una cavitat on s'acumula l'orina.
glàndules suprarenals: Damunt del ronyós hi ha unes estructures anomenades glàndules suprarenals que no corresponen al sistema urinari sinó al sistema endocrí. Que és el sistema endocrí? El sistema endocrí està format per glàndules que fabriquen hormones.
urèters: Els urèters, que són dos tubs que uneixen els ronyons amb la bufeta de l'orina. És l'excés de l'aigua, les sals minerals, urea, creatinina, i d'altres substàncies desfetes que formen l'orina, surten per aquest conducte i arriben a la bufeta.
La uretra, que és el conducte que comunica la bufeta amb l'exterior. L'extrem de la uretra està envoltat per un múscul circular, anomenat esfínter, que està contret per impedir que l'orina surti. Quan es relaxa, és quan extreu l'orina
ronyons: Els ronyons són dos òrgans en forma de mongeta situats a la part posterior de l'abdomen. La seva funció és filtrar la sang i formar l'orina. En condicions normals, diàriament es filtren als ronyons uns 1.200 ml de sang cada minut, encara que el nostre organisme tan sols elimina 1.500 ml d’orina al dia.
MALALTIES DE L’APARELL EXCRETOR:
Malalties de l’aparell excretor: Quan els òrgans excretors funcionen malament, s’emmagatzemen dins del cos, substàncies que són tòxiques o que poden esdevenir tòxiques. Les causes més freqüents de les malalties a les vies excretores són degudes a alteracions funcionals d’aquestes vies o a la presència de determinats microorganismes. Com impedir-ho? → Mantenir la higiene: És important que la higiene de les vies urinàries sigui adequada; convé netejar-les després d’orinar per impedir que hi penetrin microorganismes. → Tenir una alimentació adequada: Consumir amb moderació aliments rics en àcid úric, com ara el marisc o la carn de caça, evita l’aparició de còlics nefrítics. D’altra banda, el consum de fruites àcides (maduixes, taronges, llimones, etc.) ajuda a acidificar l’orina, i això crea un medi no adequat per al desenvolupament de microorganismes. → Beure aigua en abundància: Els especialistes aconsellen beure, com a mínim, un litre i mig d’aigua al dia perquè és una manera de facilitar el funcionament dels ronyons, i això fa que s’eliminin amb l’orina productes de rebuig potencialment tòxics. Quan la ingestió d’aigua és insuficient, l’organisme es pot arribar a deshidratar, i això fa que els teixits deixin de funcionar adequadament. El ronyó intenta conservar aigua i excreta una orina molt concentrada.
Quan els ronyons no funcionen: Quan els ronyons perden la capacitat per excretar residus, se'n diu insuficiència renal. Si això es produeix als dos ronyons, cal recórrer a la diàlisi o de l'hemodiàlisi. La diàlisi és un procediment que elimina els productes de rebuig i l’excés de líquid de la sang que els ronyons no poden eliminar. En l’hemodiàlisi, la sang del pacient, agafada d’una artèria, passa a través d’uns tubs fins a un aparell (ronyó artificial), que n’extreu les substàncies de rebuig. Una vegada la sang està neta, l’aparell la retorna a una vena. Normalment aquest procés dura unes quatre hores i es fa uns tres cops per setmana.
RELACIÓ AMB LA RESTA DE SISTEMES I SANG
Sistema circulatori: Perquè reben la sang per les atrèsies renals i la retornen el sistema circulatori per les venes renals. Aparell excreto: A part del sistema urinari, hi ha altres òrgans amb funció excretora: • Els pulmons. Eliminen el diòxid de carboni produït per les cèl·lules. • El fetge. Expulsa residus procedents de la digestió i d’alguns mèdics, que s’excreten amb la bilis i s’eliminen amb la femta. • Les glàndules sudorípares. Són glàndules exocrines que estan distribuïdes per tota la pell. Produeixen la suor, un líquid format per aigua i substàncies de rebuig dels capil·lars sanguinis. La composició de la suor molt semblant a la de l’orina (aigua, sals minerals i substàncies orgàniques), tot i que és més de dissoldre. A banda de la funció excretora, la suor ajuda a regular la temperatura corporal, perquè, quan s’evapora, refreda la superfície de la pell. Sistema nerviós: El sistema nerviós central inhibeix la micció fins al moment adequat, i coordina i facilita els senyals provinents del tracte urinari inferior per iniciar i completar l'evacuació. El sistema nerviós simpàtic contreu l'esfínter de múscul llis.
Relació AMB LA SANG L'aparell urinari s’encarrega de filtrar la sang: recull les substàncies residuals que transporta la sang juntament amb una mica d'aigua, i expulsa aquestes substàncies del cos en forma d'orina. Està format pels ronyons i les vies urinàries.