Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Elaborat: Al-Yafeai Yosif Verificat: Baidan Aliona Profesoară de chimie

Ambalajele polimerice - între comoditate și dezastru

Definiție

Termenul de plastic face referire la acele materiale (de obicei denumite materiale plastice sau mase plastice), produse sintetice de natură organică, anorganică sau mixtă, care se pot prelucra ușor în diferite forme, la cald sau la rece, cu sau fără presiune. Plasticele sunt adesea materiale polimerice de natură organică, cu masă moleculară mare, care conțin de obicei alți aditivi. Majoritatea materialelor plastice sunt sintetice, derivate din produse petrochimice, însă există și alte tipuri de plastice realizate din materiale regenerabile.

Un polimer este o substanță compusă din molecule cu masă moleculară mare, formate dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri. Exemple cunoscute de polimeri sunt plasticul, ADN-ul și proteinele. Polimerii se obțin în urma reacției de polimerizare.

Polimerii își găsesc largi utilizări în industria maselor plastice și a fibrelor sintetice. Termenul "mase plastice" cuprinde orice material solid care poate fi prelucrat la cald, din care se obține o gamă largă de produse. Masele plastice se folosesc ca înlocuitori ai unor produse naturale și au avantajul că se pot obține la scară industrială în cantitați necesare și la un preț de cost redus. Cel mai mare dezavantaj al acestora este că nu sunt biodegradabile.

IMPORTANȚA POLIMERILOR

Caracteristicile specifice ale materialelor plastice determina, si vor determina, realizarea unor produse la un înalt nivel calitativ, cu mari performante tehnologice. In ultimii 50 de ani producția de materiale plastice s-a dublat practic la fiecare 5 ani. Putem spune ca nu exista nici o ramura a tehnicii care sa nu beneficieze de descoperirile si cercetarile care au dus la obținerea polimerilor și pe aceasta baza a maselor plastice. Acestea au pătruns în tehnica înlocuind materialele clasice (lemn, metal, ceramică), însa polimerii sintetici s-au impus și au ieșit din stadiul de materiale de înlocuire. Masele plastice au permis rezolvarea unor probleme de cea mai mare importanta in domenii de varf ale tehnicii. Câteva domenii in care folosirea de mase plastice este tot mai prezenta :

DOMENII DE UTILIZARE

  • Construcția de mașini (automobile, pompe, ventilatoare, filtre, conducte, recipiente, roți dințate);
  • Materiale de construcție (țevi, elemente prefabricate, plăci, acoperișuri, mobilier);
  • Aerospațiale (componente ale avioanelor și elicopterelor ce a permis reducerea greutății cu 20%);
  • Agricultură (țevi diverse, folii la realizarea serelor);
  • Electrotehnică (izolarea cablurilor și sârmelor, prize, materiale izolante);
  • Medicină (inimi artificiale, articulații și membre artificiale, instrumente chirurgicale, catgut, sonde, siringi pentru utilizare unică, proteze diverse);
  • Ambalaje (cutii, borcane, sticle, ce permit reducerea cheltuielilor de transport);

Tipuri de materiale plastice și formulele chimice ale acestora

În ziua de azi folosind mase plastice se realizeaza hîrtie sintetică și anume bancnote. Masele plastice au devenit atât de comune în ziua de azi încat multe activități ar avea de suferit daca ele nu ar exista. Masele plastice se pot utiliza cu succes: în industria grea, industria constructoare de mașini, aeronautică, industria alimentară (ambalaje, cutii, etc.),industria ușoară (bunuri de larg consum, jucării, etc.), industria farmaceutică (seringi de unică folosință, capsule și ambalaje, etc.) și multe altele. Dintre cele mai interesante domenii de aplicare a maselor plastice se numără: Industria de ambalaje este şi va rămâne şi în viitor, la nivel mondial, principalul consumator de materiale plastice. Se estimează că rata de dezvoltare a ambalajelor din plastic va fi în continuare în medie de 10% anual în lume, iar pe ţări o dezvoltare proporţională cu produsul naţional brut. Materialele plastice au pătruns adânc în domeniile de utilizare ale sticlei, tablelor şi foliilor metalice, extinderea şi perfecţionarea sistemelor de ambalaje.

  1. Nu sunt biodegradabili;
  2. Ieftine pentru a produce și așa sunt adesea aruncate;
  3. Nu sunt degradabile, ceea ce creează serioase probleme de poluare;
  4. Nu-şi păstrează proprietăţile la temperaturi înalte;
  5. Au coeficienţi de dilatare relativ mari;
  6. Prin ardere degajă produse toxice;
  7. Proprietăţile mecanice sunt relativ reduse;
  1. Recipientele de plastic sunt o soluție durabilă;
  2. Pot fi reciclate;
  3. Mai ușoare decât lemn, metal sau sticlă;
  4. Pot fi utilizate într-un domeniu larg de temperaturi (ridicate sau scăzute), în funcție de materialul ales;
  5. Rezistență chimică ridicată ( Rezistenţa la coroziune; Rezistenţa la solvenţi);
  6. Preţul scăzut, comparativ cu alte materiale;
  7. Rezistență mecanică (Rezistenţa de rupere);
  8. Elasticitate ;
  9. Aceste materiale sunt bune izolatoare electrice şi termice;
  10. Prelucrabilitate uşoară prin diverse procedee tehnologice;

Dezavantaje

Avantaje

vs

  • Pungi, folii, saci si multe alte produse similare fabricate din polietilena reprezintă una dintre modalitațile ideale pentru a va asigura ca alimentele sunt protejate și trec cu bio de controlul calității.
  • Ambalajele din polietilena reușesc sa protejeze în mod eficient alimentele de factori externi precum praf, umezeală și multe altele .
  • Ambalajele din polietilena pot sa fie etichetate pentru a ușura identificarea tipurilor de marfuri și pot fi personalizate. Totodată putem să menționăm despre protejarea eficientă a marfurilor în timpul transportului și a manipularii lor.

Ambalajele din plastic sau polimeri așa cum este polietilena sau polipropilena sunt aspru criticate de cei care doresc sa protejeze mediul înconjurător, totuși au o serie de avantaje care nu se pot regasi și la alte tipuri de ambalaje. Daca este sa vorbim în special despre ambalarea produselor alimentare atunci acestea trebuie să îndeplinească o serie de calități deosebite pentru a se putea califica drept ambalaje perfecte pentru produsele alimentare.

Ambalajele din polietilena si rolul lor in industria alimentara

  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Plastic
  • https://ro.scribd.com/doc/146380169/Mase-Plastice
  • https://www.slideshare.net/ElenaNegotei1/masele-plastice
  • https://vasilemindru.wordpress.com/lectia-de-chimie/importanta-maselor-plastice/
  • https://www.academia.edu/17659558/Mase_plastice

IBLIOGRAFIE