לוח תקופות היסטוריות בא"י
rinatmad
Created on November 15, 2020
עבודה מסכמת בקורס אסינכרוני על הכנת מצגות genially פסגה ראש העין
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
Transcript
התקופות המרכזיות בארץ ישראל
1948
מדינת ישראל ב14.5.1948, ה' באייר תש"ח, עמד דוד בן גוריון, לצד חברי מועצת העם, על בימה שהוקמה שעות קודם לכן במוזיאון תל אביב (קודם לכן היה ביתו של ראש העיר הראשון של תל אביב-מאיר דיזינגוף) והכריז על הקמת מדינת ישראל. בחצות של אותו היום, עזבו הבריטים את הארץ ומלחמת השחרור החלה באופן רשמי (באופן לא רשמי החלה כבר למחרת החלטת החלוקה באו"ם ב29.11.1947). כמעט שנה לאחר מכן הסתיימה המלחמה בניצחון הצבא הישראלי החדש שהוקם ומדינת ישראל הפכה לנס שאנחנו עדיין חלק ממנו. העם היהודי מקבל ריבונות על ארצו לאחר כמעט 2000 שנות גלות.
1917
המנדט הבריטי לאחר תום מלחמת העולם הראשונה החל המנדט הבריטי בארץ. מטרת המנדט היה בין היתר לסייע ליישוב היהודי ולהבטיח הקמה של בית לעם היהודי בארץ ישראל ברוח הצהרת בלפור. במהלך שנות המנדט פעולות טרור של ערביי הארץ כנגד היהודים והבריטים העלו את המורכבות של הפתרון והעלה את הצורך בפתרון גם לערביי הארץ. היחסים בין השלטון הבריטי לראשי הישוב היהודי גם הוא ידע עליות ומורדות והוקמו המחתרות על מנת להגן על היישוב. ב29.11.1947 עברה החלטה 181 באו"ם הידועה בשם "תוכנית החלוקה" - חלוקת הארץ לשתי מדינות-ערבית ויהודית כשירושלים שנותרה לב הסכסוך תהיה בינלאומית. החלטה זו בעצם סיימה את תקופת המנדט שעזבו את הארץ בלילה שבין ה14-15.5.1948.
1517
התקופה העות'מאנית ב1517 כובש את ארץ ישראל הסולטאן התורכי סלים הראשון ולמשך 400 שנה בדיוק תשלוט בארץ ישראל האימפריה העות'מאנית עד לדעיכתה והבסתה במלחמת העולם הראשונה על ידי צבאות בריטניה וצרפת.
1260
התקופה הממלוכית במקורם הממלוכים היו חיילים-עבדים מאזורים בצפון הים השחור (שבטים טורקיים קיפצ'אקים ואחרים), הקוקז (בעיקר גאורגים וצ'רקסים) וממרכז אסיה - אליהם הצטרפו (בשלב מאוחר יותר) גם עריקים מונגולים, כורדים ואף יוונים ואירופאים אחרים. המשותף לכולם היה הרקע הלא מוסלמי שלהם ומעמדם הנמוך כעבדים קנויים. השימוש בחיילים לא מוסלמים אפשר לח'ליפים להתגבר על האיסור ההלכתי (לפי השריעה) של מוסלמים ללחום במוסלמים אחרים. לאחר התאסלמותם פסקו החיילים להיות עבדים אך עדיין היו מחויבים בנאמנות לבעליהם. בעקבות התפוררותה של הח'ליפות העבאסית הפכו הממלוכים לכוח הצבאי ולעיתים גם המינהלי המרכזי ברחבי העולם האיסלמי. המנהיג הממלוכי המפורסם היה ביברס שהפך לפופלרי בעולם המוסלמי משום שהביס את הצלבנים ובלם את המונגולים שניסו לפלוש לארץ ישראל.
324
התקופה הביזנטית התקופה הביזנטית היא תקופה בתולדות ארץ ישראל בין השנים 324 (או 395) ו-638, בה נשלטה הארץ על ידי האימפריה הביזנטית. בתולדות עם ישראל מקבילה תקופה זו לתקופת התלמוד וראשית תקופת הגאונים. סופה של התקופה הרומית המאוחרת ותחילתה של התקופה הביזנטית בארץ ישראל איננו מוגדר בנקודת ציון ברורה וחד משמעית. מבחינה תרבותית ודתית, ניתן לתקף את המעבר בין התקופות הללו בעלייתו לשלטון של הקיסר קונסטנטינוס בשנת 324, המהווה את ראשית הפיכת הקיסרות לנוצרית. תחת קיסר זה, כוחה של הנצרות החל עולה כדת מועדפת, ואחר כך כדת המדינה בקיסרות הרומית. אולם מבחינה מדינית, ניתן לתקף את ראשיתה של התקופה הביזנטית רק במותו של הקיסר תאודוסיוס הראשון בשנת 395, תאריך המציין את התפלגות הקיסרות הרומית לקיסרות המערבית והקיסרות המזרחית.
638
התקופה הערבית המוקדמת תחילתה בשנת 638, כאשר האימפריה הביזנטית ששלטה בארץ ישראל נחלה תבוסות צבאיות קשות. השבטים הערבים שפשטו מחג'אז לארץ ישראל וסוריה בהנהגת החליפים אבו בכר ועומר הכריעו את החילות הביזנטיים לבסוף בשנת 641.
-586
התקופה הפרסית לאחר חורבן בית ראשון על ידי נבוכדנאצר מלך בבל, היהודים גולים לבבל. עם התחלתה של התקופה הפרסית בשנת 538 לפנה"ס המלך כורש משלים את השתלטותה של ממלכת פרס על שטחי האימפריה הבבלית ובתוכם גם ארץ ישראל, כורש קורא ליהודים לחזור לארץ ישראל קריאה שנענית על ידי שבי ציון בהובלת עזרא ונחמיה שעולים ארצה ובונים מחדש את בית המקדש השני בשנת 516 לפה"ס. התקופה בפרסית הסתיימה בשנת 332 לפנה"ס עם כיבושה על ידי אלכסנדר מוקדון ותחילתה של התקופה ההלניסטית בארץ ישראל.
-1200
תקופת הברזל או התקופה הישראלית התקופה הישראלית הוא כינוי שבו נהגו הארכאולוגים להשתמש בעבר כדי לציין תקופה שהחלה בארץ ישראל עם ראשית התנחלות השבטים של בני ישראל והסתיימה בחורבן בית ראשון וגלות בבל. כיום מעדיפים לכנות אותה בשם "תקופת הברזל", כינוי המתייחס לתרבות החומרית שלה.
1099
התקופה הצלבניתמסעי הצלב הם סדרת מלחמות דת ומסעות צבאיים שיזמו האפיפיורים הנוצריים בין המאה ה-11 והמאה ה-13. הם החלו בניסיונות לכבוש את ירושלים מן המוסלמים ולהביאה תחת שלטון נוצרי, אך הפכו למלחמות טריטוריאליות גם על מקומות אחרים. כלל המשתתפים הנוצריים במסעות הכיבוש הללו קרויים צלבנים
37
התקופה הרומית החלה ב-63 לפנה"ס עם פלישת הצבא הרומי לארץ בפיקודו של פומפיוס; תקופה זו נמשכה עד 324 לסה"נ, שנה שמקובל לראותה כתחילת השליטה של האימפריה הביזנטית בא"י. החל מימיו של הקיסר אדריאנוס, כונתה ארץ ישראל "פלשתינה" על שם הפלישתים שישבו בעיקר במישור החוף הדרומי. במהלך התקופה התרחש המרד הגדול ברומאים שנגמר בחורבן בית המקדש השני בשנת 70 לספירה. מרד נוסף שנכשל היה מרד בר כוכבא בין השני 131-136 לספירה ובסופו מרבית העם גלה מהארץ.
-167
התקופה החשמונאית ממלכת החשמונאים הייתה מדינה יהודית עצמאית, שהתקיימה בסוף התקופה ההלניסטית בארץ ישראל, משנת 140 לפנה"ס ועד לשנת 63 לפנה"ס (כ-77 שנים), עד השתלטותה של האימפריה הרומית על ארץ ישראל. יסודה במרד החשמונאים )חג חנוכה) שאמנם הסתיים באוטונומיה יהודית ולא בעצמאות מדינית מלאה, אך סלל את הדרך להקמתה של מדינה יהודית עצמאית בארץ ישראל תוך זמן קצר יחסית.
-332
התקופה ההלניסטית התקופה ההלניסטית בארץ ישראל החלה עם כיבוש ארץ ישראל בידי אלכסנדר מוקדון מיוון בשנת 332 לפנה"ס מממלכת פרס, והסתיימה בשנת 63 לפנה"ס, עם כיבוש ארץ ישראל על ידי הרפובליקה הרומית. לאחר מותו של אלכסנדר מוקדון ב-323 לפנה"ס החלו מאבקי כוח על השליטה בארץ ישראל בין יורשיו השונים.
-3800
תקופת הברונזה 3300 - 2200 לפנה"ס: נדידת נוודים לארץ ישראל. התגבשות ערי-מדינה מבוצרות, שימוש בברונזה (נחושת עם בדיל). 2200 - 2000 לפנה"ס: נטישת הערים, חזרה לאורח חיים נוודי. 1550-2000 לפנה"ס: חדירת עמים מהצפון ומסוריה אל תוך הארץ. ראשית הכתב. 1700 לפנה"ס: תקופת האבות על פי המקרא 1200-1550 לפנה"ס: תקופת הברונזה המאוחרת: תקופת סחר בינלאומי, שלטון מצרים על כנען, המצאת אלפבית פרוטו-כנעני. 1020-1250 לפנה"ס: התנחלות שבטי ישראל ותקופת השופטים
-4500
תקופת הנחושת (התקופה הכלקוליטית) התקופה הכלקוליתית נקראת בעברית תקופת הנחושת מאחר וכלי נחושת היו כלי המתכת העיקריים בשימוש בתקופה זו. בארץ ישראל נמצאו מאות אתרים מהתקופה זו. ההתיישבות הייתה בעלת אופי חקלאי, בכל יישוב התגוררה אוכלוסייה קטנה שמנתה עשרות עד מאות אנשים. החקלאות של היישובים התבססה על חיטה שעורה וקטניות. בנוסף לראשונה בארץ טיפחו התושבים מינים מתורבתים של עצי פרי כגון: תמר, זית ורימון. ענף כלכלי נוסף שהיה נפוץ בתקופה זו היה טיפוח עדרי כבשים, עיזים בקר וחזירים. הצאן שימש גם כמקור לצמר וחלב. התושבים השתמשו בחמור ובפרה כבהמות משא. לראשונה התמחו אנשים בארץ בכרייה ועיבוד נחושת. במקביל התפתחה רשת מסחרית שהעבירה חומרי גלם וסחורות על פני מרחקים גדולים.
לפניכם לוח תקופות, עליכם ללחוץ על השנה ויפתח לכם טקסט קצר על כל תקופה. בתום הקריאה הכנסו לקישור לשאלון שישלח על ידי המורה לתצוגה טובה יש לצפות בדף זה דרך המחשב
- rinat madiel
רינת מדיאל מורה לשל"ח חטיבת ביניים יהלו"ם שוהם rinatma@yahalom.org