Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Transcript

Εκπαιδευτικές Προτάσεις από Μουσεία και Φορείς

Αττικής

της

Συγγραφική ομάδα- Επιμέλεια ΕντύπουΒεργέτη Αθανασία Κυροδήμου Ευσταθία Χριστοπούλου Ευσταθία

Εκπαιδευτικές Προτάσεις από Μουσεία και Φορείς

Αττικής

της

ISBN : 978-618-00-2722-8

Αθήνα, Φεβρουάριος 2021

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του παρόντος με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή άλλο με αναφορά στην πηγή του, αλλά όχι η εμπορική χρήση του.

Επίσης όποιος επιθυμεί ένα αντίγραφο του ψηφιακού βιβλίου (ebook) σε μορφή (pdf) και για προβολή εκτός σύνδεσης με διατήρηση της διαδραστικότητας μπορεί να επικοινωνήσει με τους δημιουργούς του όπως παρακάτω.

Βεργέτη Α.: avergeti@otenet.grΚυροδήμου Ε.: ekyrodimou@sch.grΧριστοπούλου Ε.: echristop64@gmail.com

Φωτογραφία Εξωφύλλου (2017, Μάρτιος) Ανακτημένη από https://www.alfavita.gr/koinonia/214067_i-fotografia-me-tin-karyatida-prosfyga-poy-kanei-ton-gyro-toy-diadiktyoy

Εκδότες:

Βεργέτη Αθανασία Κυροδήμου Ευσταθία Χριστοπούλου Ευσταθία

Εισαγωγικό Σημείωμα

Σύμφωνα με το ICOM (International Council of Museums, 2007) το Μουσείο ορίζεται ως “ένας μη-κερδοσκοπικός, μόνιμος θεσμός/ οργανισμός, στην υπηρεσία και στην ανάπτυξη της κοινωνίας, ανοιχτός στο κοινό, ο οποίος αποκτά, συντηρεί, ερευνά, προβάλλει και εκθέτει την υλική και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της, με στόχο την εκπαίδευση, τη μελέτη και την ψυχαγωγία”. Τα μουσεία ικανοποιούν μια βασική όσο και ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, δημιουργώντας ένα μόνιμο αρχείο εγγραφής για τον τρόπο που έζησαν οι άνθρωποι στο διάβα της ιστορίας και για τα επιτεύγματά τους σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Σήμερα, υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης, οι καθημερινές και αδιάκοπες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας μπορούν να ερμηνευτούν και να κατανοηθούν μόνο σε ένα ευρύ πλαίσιο όπου συμβάντα και επιτεύγματα συνδέονται και αλληλεπιδρούν σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο (Κιότο, Ιαπωνία, 2019).Επομένως, τα μουσεία διαμορφώνονται σε χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Σε αυτά, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον χώρο, μπορούν τα άτομα να αντιληφθούν τον τρόπο που οι παλιότερες γενιές και οι πεποιθήσεις τους διαμόρφωσαν τα γεγονότα και μέσα από αυτήν τη γνώση να κατανοήσουν την εμπειρία του παρόντος και να διαμορφώσουν σε ένα συλλογικό επίπεδο το μέλλον τους.

Είναι αδύνατο για την ανθρωπότητα να προχωρήσει αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας και τα μουσεία παρέχουν το μόνο παράθυρο στην ιστορία μας. Τα αντικείμενα που αποθηκεύονται και εμφανίζονται σε αυτά, βοηθούν να κατανοήσουμε από πού ήρθαμε και, συνεπώς, να προσδιορίσουμε και που πηγαίνουμε.

Η μουσειακή εκπαίδευση αποσκοπεί στην πολύπλευρη αξιοποίηση του υλικού και άυλου πολιτισμού, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της γνώσης αλλά και των συναισθηματικών, σωματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων,˙ αποσκοπεί στην προώθηση της παιδείας στο σύνολο της κοινωνίας.

"Παράθυρο στην ιστορία"

Τα Μουσεία χωρίζονται σε Θεματικές Κατηγορίες (www.odysseus.culture.gr):

Σκοπός του παρόντος e-book είναι η συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού από Μουσεία και Φορείς της Αθήνας (σε ορισμένες περιπτώσεις και της ευρύτερης Αττικής) έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης να μπορούν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους (δια ζώσης και εξ αποστάσεως). Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από όλους όσοι/ ες ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή/ γνωριμία με Μουσεία και Φορείς της Αττικής.Τα Μουσεία και οι Φορείς που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ακολουθούν τη θεματική κατηγοριοποίηση του ΥΠ.ΠΟ.Α., με τη σκέψη πως αυτή η διάταξη θα διευκολύνει τους/ τις εκπαιδευτικούς, κατά την αναζήτηση του εκπαιδευτικού τους υλικού ανάλογα και με το μάθημα που διδάσκουν ή την ενότητα που επιθυμούν να το εντάξουν. Επίσης, υπάρχουν κάποια Μουσεία και Φορείς που λόγω της ποικιλίας των εκπαιδευτικών τους δράσεων εντάχθηκαν σε περισσότερες της μιας θεματικές κατηγορίες.Το εκπαιδευτικό υλικό που προτείνεται αφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, βίντεο, μουσειοβαλίτσες, φυλλάδια για τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/ τις μαθητές/ τριες, διαδραστικά παιχνίδια, ψηφιακές ξεναγήσεις και σε ό, τι άλλο προσφέρεται από το κάθε μουσείο και μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά και παιδαγωγικά στο Δημοτικό Σχολείο. Όσα Μουσεία ή Φορείς δεν ήταν εύκολο να αντιστοιχιστούν με κάποια από τις θεματικές κατηγορίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., εντάχθηκαν στην κατηγορία Ειδικού Ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, σε αυτήν την ενότητα εμπεριέχεται ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει πολλά μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Η αναστολή των δια ζώσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων των Μουσείων και των Φορέων λόγω της πανδημίας του ιού covid-19 αλλά και ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχει οδηγήσει στη συνεχή δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και αυτή τη στιγμή που το παρόν έχει εκδοθεί, να υπάρχει και συνεχώς να δημιουργείται νέο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορείτε να αναζητάτε στα Στοιχεία Επικοινωνίας των Μουσείων και των Φορέων που έχουμε καταχωρίσει.Ελπίζουμε να βρείτε τη δουλειά μας ενδιαφέρουσα και χρήσιμη!

Με εκτίμηση Αθανασία Βεργέτη, ΠΕ70, M.Ed Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων Ευσταθία Κυροδήμου, ΠΕ86, Msc Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μ.Ed Σπουδές στην ΕκπαίδευσηΕυσταθία Χριστοπούλου, ΣΕΕ κλ. ΠΕ70, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, M.Ed Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Εκπαιδευτικές προτάσεις από Μουσεία και Φορείς της Αττικής

Περιεχόμενα Οδηγού

1

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

2

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ-ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ

3

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

4

ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

5

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

6

ΘΕΑΤΡΟΥ

7

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

8

ΝΑΥΤΙΚΑ

9

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Lorem ipsum dolor sit amet

orem ipsum dolor sit amet

4

5

..

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον/στην επισκέπτη/ τρια ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (από τους/ τις εκπαιδευτικούς)

Μουσειοσκευές- Δανειστικοί Φάκελοι

Στοιχεία Επικοινωνίας: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 106 82 Αθήνα, τηλ. 213 214 4800, 213 214 4856, e-mail: eam@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑΚΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας: Εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

  • Ψηφιακή Περιήγηση
  • Video: Για την προετοιμασία της έκθεσης
  • Video: Αθηναϊκή Δημοκρατία

orem ipsum dolor sit amet

Δι’ αυτά επολεμήσαμεν. Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση: Πληροφορίες για την έκθεση.

Αρχαία Παιχνίδια: μουσειοσκευή

ΑΓΩΝ: Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα, ο φάκελος περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον/ την εκπαιδευτικό, δύο έντυπα για τους/ τις μαθητές/ τριες 7-11 και 12-15 ετών αντίστοιχα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα.

Δύο Αθηναίοι… Αριστόβουλος και Φιλόδημος σε δράση. Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι να μάθουν τα παιδιά για τη συμβολή της αρχαιολογίας στην ιστορία και το πώς αυτή βοηθά στην κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών.

2

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑΚΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον/ στην επισκέπτη/ τρια την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Χαριλάου Τρικούπη 31, 185 36 Πειραιάς, τηλ. 210 4521598, email: efapn@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

Lorem ipsum dolor sit amet

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικό Υλικό, Φύλλα Εργασίας

-Με τον Λέοντα στο Μουσείο: περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Το εκπαιδευτικό έντυπο περιέχει ερωτήσεις για τα αντικείμενα Μου μουσείου όπως: Αγάλματα παιδιών, αφιερώματα σε θεούς, τάματα, αρχαία μέτρα, κτερίσματα, μουσικά όργανα, παιχνίδια παιδιών, αντικείμενα αθλητών, αγάλματα θεών.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο υπάρχει η καρτέλα με τις απαντήσεις της περιήγησης στο αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά Με τον Λέοντα στο Μουσείο

-Η ιστορία μιας πλαγγόνας: η ζωή των παιδιών και το παιχνίδι στην αρχαιότητα (Α, Β'). -Ψίθυροι θεών: τέσσερις χάλκινοι θεοί αφηγούνται τις ιστορίες τους, (Γ΄). -Το τάμα του Γλαύκου: λατρευτικά έθιμα, τελετές και τάματα στη μινωική εποχή, (Γ΄).-Μια περικεφαλαία, ένας καθρέφτης και μια κούκλα: η καθημερινή ζωή στον αρχαίο Πειραιά, (Δ΄). -Με υφάδι και στημόνι: η πανάρχαια τέχνη της υφαντικής και η μόδα στην αρχαία Ελλάδα, (Δ΄). -Από το βάθος του πηγαδιού στον πάγκο του συντηρητή: η ιστορία ενός ευρήματος, οι ανασκαφές για το έργο της κατασκευής του Μετρό στον Πειραιά, τα ευρήματα και η επίπονη εργασία συντήρησής τους, (Δ΄). -Με φωτιά και με χαλκό φτιάχνω άγαλμα θεϊκό: η τεχνική χύτευσης των χάλκινων αγαλμάτων, (Ε΄, ΣΤ΄).

3

Μουσείο της Ακρόπολης

Το πρώτο Μουσείο θεμελιώθηκε το 1865 ωστόσο με την πάροδο των χρόνων υπήρχαν ζητήματα όσον αφορά στην καταλληλότητα του χώρου και στην ποιότητα του αισθητικού αποτελέσματος. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα, αναδεικνύοντας τα αριστουργήματα του Βράχου της Ακρόπολης.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα, τηλ.: 210 9000900, email: info@theacropolismuseum.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Lorem ipsum dolor sit amet

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Lorem ipsum dolor sit amet

Μουσειοσκευές (διατίθενται για δανεισμό και εργασία στην τάξη)

Video

- Οι περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια.

Video και ψηφιακές εφαρμογές υπάρχουν και στον σύνδεσμο

- Τα γλυπτά του Παρθενώνα, (Δ΄- ΣΤ΄). - Τα μνημεία της Ακρόπολης, (Δ΄ - ΣΤ΄).

- Το δωδεκάθεο.- Ένας αρχαίος ναός.- Αρχαία ελληνική ενδυμασία.- Η ζωφόρος του Παρθενώνα.- Λιθοξοϊκή.- Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

5

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη από το 1978 έως σημερα (video, φυλλάδια, διαδραστικές εφαρμογές, εικόνες)Video- Η καταστροφή του Παρθενώνα από το Μοροζίνι. - Ο Παρθενώνας. Εκπαιδευτική Τηλεόραση. - Αναστηλώνοντας τα μνημεία. - Διαδραστική εφαρμογή: Η Ζωφόρος του Παρθενώνα.

Μόνο για παιδιά: παιχνίδια, video, δημιουργίες.

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινής ζωής και των εθιμικών εκδηλώσεων, του σπιτιού και της εργασίας, χρηστικά και διακοσμητικά, που χρονολογούνται από τον 18ο έως και τον 20ο αιώνα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ραγκαβά 3-5, 105 58 Αθήνα, τηλ 210 3223368, e-mail: tep.melt@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Lorem ipsum dolor sit amet

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό, on line παιχνίδι

- Η φροντίδα του σώματος από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

2

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας. Είναι οργανωμένη σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αδριανού 24, 10555 Αθήνα, τηλ. 210 3210185, 210 3214825, 210 3210180

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Lorem ipsum dolor sit amet

Ψηφιακό εκπαιδευτικό Υλικό, Φύλλα εργασίας: " Κλασσική παιδεία και Δημοκρατία"

Lorem ipsum dolor sit amet

Δρόμοι πράσινου στη σύγχρονη Αθήνα

Δεσμοί μαγείας στην Αρχαία Αγορά

Φωνές νερού μυριάδες στην αρχαία Αγορά των Αθηνών

Ο φυτικός κόσμος μέσα από τα μάτια των αρχαίων

- Περπατώντας στην Αγορά, την καρδιά της αρχαίας Αθήνας. - Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας. -«Κλέβοντας» στο ζύγισμα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

2

Μουσείο Κεραμεικού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού περιλαμβάνει εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που καλύπτουν όλες τις εποχές της αρχαιότητας.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ερμού 148, 10553 Αθήνα, τηλ. 2103463552, e- mail: efaath@culture.gr

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Μικροί - μεγάλοι σε δράση

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Περιήγηση στον Κεραμεικό

Έκθεση - Θεματικές ενότητες

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

3

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλυ Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Νεοφύτου Δούκα 4, 10674 Αθήνα, τηλ.:210 72 28 321-3, e- mail: museum@cycladic.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Lorem ipsum dolor sit amet

Μουσειοσκευές

Εκπαιδευτικά έντυπα

- Ανθρώπινη Μορφή. - Ειδώλια και Λατρεία.- Ειδώλια χρήση και συμβολισμός.- Θαλάσσιες Επικοινωνίες - Εμπόριο. - Καθημερινή Ζωή.- Κατασκευή Μαρμάρινων Ειδωλίων – Αγγείων.- Κυκλαδική και Μοντέρνα Τέχνη. - Μεταλλουργία.- Ο Θησαυρός της Κέρου. - Πρωτοκυκλαδική Εποχή.- Το Μάρμαρο.- Το χρώμα στα Ειδώλια.

- Κυκλαδικός Πολιτισμός. - Αρχαία Ελληνική Κεραμική. - Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα. - Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα. - Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα. - Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

2

To Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει ποικίλες συλλογές καλύπτοντας ένα εύρος επιστημονικών πεδίων όπως της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Μελέτης του Υλικού Πολιτισμού, της Αρχιτεκτονικής, της Φωτογραφίας, των Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών και της Λογοτεχνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα, τηλ.: 210 367 1067-9, e-mail: education@benaki.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Video

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό

- Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200-2000 π.Χ.). - Γεωμετρική Περίοδος (1000-700 π.Χ.).- Αρχαϊκή Περίοδος (700-480 π.Χ.). - Κλασική Περίοδος (480-323 π.Χ.).- Ελληνιστική Περίοδος (323-31 π.Χ.).

- Ο Ναός του Ολυμπίου Διός (H. Cook 1853). - Εικονική περιήγηση στο Μουσείο.

- Συναρμολογώντας τα αρχαία αγγεία, ( Α΄-Δ΄).- Aρχαία ελληνική γλυπτική, ( ΣΤ΄).- Προϊστορική ζωή και τέχνη, ( Γ΄-Δ΄).

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που βρίσκονται στην οδό Πειραιώς, στον παλιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο, στο οποίο ζωντανεύουν μνημεία, πόλεις και γεγονότα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος, τηλ.: 212 254 0000, e-mail: info@ime.gr, hellenic-cosmos@ime.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας (προβάλλονται στη «Θόλο»)

- Αρχαία Αγορά- Αρχαία Ολυμπία: περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ. Μνημεία και ιερά κτίρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους/ στις επισκέπτες/ τριες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Aγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης.- Αρχαία Μίλητος: η πόλη της Μιλήτου στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας, αναβιώνει στην παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο».- Η Πριήνη: η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής.- Ακρόπολη: ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., ανασύνθεση με κάθε λεπτομέρεια όλων των κτιρίων που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και διαστάσεις.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό από ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αφορά στην Αρχαία Ελλάδα και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα, όχι μόνο στο μάθημα της Ιστορίας. Περιλαμβάνει δραστηριότητες με φύλλα εργασίας για μαθητές/ τριες, υλικό για εκπαιδευτικούς, λύσεις στα φυλλάδια δραστηριοτήτων, φωτοθήκη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

- Η μάχη του Μαραθώνα.- Η μάχη των Θερμοπύλων. - Η ναυμαχία της Σαλαμίνας. - Ναυπηγική. - Η εδραίωση της Δημοκρατίας. - Καταστροφή και αναγέννηση της πόλης. - Τα σύμβολα της Νίκης. - Επιγραφές. - Απόηχοι στην Τέχνη. - Ανασκαφές.

«ʿΙστορίης ἀπόδεξις»: αποτελεί μια νέα δράση της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ανασυνθέτει τα γεγονότα, σκιαγραφεί την ατμόσφαιρα της εποχής και αναπλάθει τη συνολική εικόνα της σύγκρουσης των δύο κόσμων, Ανατολής και Δύσης, που καθόρισε τον ρου της Ιστορίας. Περιηγηθείτε στις παρακάτω ενότητες της έκθεσης των Περσικών πολέμων, δείτε βίντεο και τεκμήρια.

Lorem ipsum dolor sit amet

Εισαγωγή στη φιλοσοφία και στην επιστήμη στην Αρχαία Ελλάδα

Εισαγωγή στην προληπτική συντήρηση, (Α΄, Γ΄- ΣΤ΄)

- Ενδεικτικές ενότητες: Οχτώ άνεμοι ψάχνουν τη μύτη τους, Ωρολόγιον Ανδρονίκου Κυρρίστου, Η υιοθεσία ενός μνημείου σε 10 βήματα, Το «Γερμανικό Πουλί» στα Χανιά της Κρήτης, Αντίο Λένιν και…καλωσόρισες, Οι πέτρες πηγαίνουν στον Παράδεισο, Το χρώμα του χρόνου, Το βάζο µε τα υλικά, Νεροφουσκώματα

Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα, (Α΄- ΣΤ΄)

- Τα Ολύμπια ξεκινούν!: Παίζοντας με την μπάλα! Μαντεύουμε τα αθλήματα, 12 άθλοι για τον Ηρακλή.

Εισαγωγή στην υγεία και θεραπεία στην αρχαία Ελλάδα, (Β΄- ΣΤ΄)

- Τα βότανα του Αλεξίπονου: Τα «ανακατεμένα» βότανα, Φτιάξε το δικό σου βοτανολόγιο, Ένα ανάγλυφο για τον Ασκληπιό, Αφιερώματα των αρχαίων χρόνων, Συμβουλές υγείας, Αυτοφυή βότανα, Δημιουργία σχολικού βοτανόκηπου, Σωστό ή Λάθος, Μεγάλοι γιατροί της ανθρωπότητας, Σχέδια εργασίας, Ακολούθησέ με...στο Ασκληπιείο της Αθήνας, Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου.. .με οδηγό τον Παυσανία

- Φτιάξε μια δική σου κλεψύδρα, Η μέτρηση του χρόνου, Ωρολόγιον Ανδρονίκου (χαρτοκοπτική), Οι «απόγονοι» των αρχαίων εφευρέσεων, Η Φιλία στην Αρχαιότητα, (Γ΄ – ΣΤ΄).

Η μουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα, (Α΄- ΣΤ΄)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

1

Lorem ipsum dolor sit amet

Εισαγωγή στην αρχαιολογία, (Γ΄, Δ΄)

Εισαγωγή στη ματιά του 20ού αιώνα, (Α, Γ΄- ΣΤ΄)

- Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά από τους μεταγενέστερους δημιουργούς; Μπορεί το παρελθόν να «συνομιλήσει» με το παρόν αποτελώντας πηγή έμπνευσης; Ποια είναι η θέση της ελληνικής τέχνης στην ευρωπαϊκή σκηνή; Θα παρακολουθήσουμε εδώ τις αναζητήσεις της γενιάς αυτής ξεδιπλώνοντας τρεις από τις πτυχές τους, στην ποίηση, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία: Ο. Ελύτης, Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης: ναοί στο σχήμα τ' ουρανού, ο μετέωρος χρόνος... ο Γ. Μόραλης και τα επιτύμβια ανάγλυφα του Κεραμεικού, οδηγίες για την κατασκευή καλειδοσκοπίου, η συνομιλία του Γ. Μόραλη με την αρχαία τέχνη, ο Γ. Τσαρούχης στον κόσμο του θεάτρου.

- Αγγεία σε ρυθμό θαλασσινό, Το φυσικό περιβάλλον της Μινωικής Κρήτης, Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες, Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων, Το μυστικό του Κούρου.

Μινωικός Πολιτισμός, (Α΄, Β΄ (Εικαστικά), Γ΄, Δ, ΣΤ΄)

- Το εικονόλεξο των Μυκηναίων, Ένα έργο τέχνης από τις Μυκήνες,Η εμπορική δραστηριότητα των Μυκηναίων, Κωπαΐδα... ένα παράδειγμα μυκηναϊκής τεχνολογίας, Ακολούθησέ με... στην Ακρόπολη των Μυκηνών

Μυκηναϊκός πολιτισμός, (Γ΄, Δ΄)

- Πρόσωπα και εργαλεία: Το κουτί του αρχαιολόγου, Το «κρυμμένο» άγαλμα, Το Δέντρο της Αρχαιολογίας, Το χαμένο δαχτυλίδι, Τα στρώματα της γης, Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή, Αρχαιολογία, ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου.

- Ο μουσικός από την Κέρο: Γράψε ένα σχηματοποίημα, Χρωμάτισε τα μουσικά όργανα, Η κιθάρα του Αχιλλέα, Κατασκεύασε το υαλόφωνο, Το μπαστούνι της βροχής, Εικόνες μουσικής: μια περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, Προτεινόμενες θεματικές επισκέψεις στην Αθήνα με αφορμή τις θεματικές ενότητες: «Μουσών Δώρα» και «Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

4

Lorem ipsum dolor sit amet

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού, Ακολούθησε τον Οδυσσέα

Ιστορική Γραμμή/ Χρονολόγιο

  • Έλλήνων προμαχοῡντες Ἀθηναῑοι Μαραθωνι: Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, Μάχη Μαραθώνα, τρόπαιο νίκης Αθηναίων, τύμβος Αθηναίων, τύμβος Πλαταιέων.
  • Η ιστορία του Μαραθώνα: μέσα από το Μουσείο και τα αρχαία ευρήματα. Τα αγγεία διηγούνται.
  • Σούνιο: Ο Ναός του Ποσειδώνα και η Ζωφόρος (εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λαυρίου).
  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνας: Ένας βάτραχος στη Βραυρώνα.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Ακολουθώντας τα βήματα του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό (έντυπα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, ταινίες, video, διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικά προγράμματα) για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και όλες τις ιστορικές περιόδους. Ενδεικτικό εκπαιδευτικό υλικό:

Αρχαίων και βυζαντινών γεύσεις, (Γ' - ΣΤ΄)

- Μύθοι της διατροφής: Βρες τις τροφές που κρύβονται, Τα σκεύη του χθες στο σήμερα, Το ψωμί άλλοτε και σήμερα, Σφουγάτος. Ο άσπρος γάτος της Μονής Καισαριανής, Ο Ραμύς στο ανάκτορο της Ζάκρου, O Χυτρίων στην Αγορά των Αθηνών.

Σχεδιάζοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το αρχαίο Θέατρο

- Περιλαμβάνει φυλλάδια εργασίας για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Θέατρο του Διονύσου.

Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα

- Ενδεικτικές Δραστηριότητες: Τα Ολύμπια ξεκινούν, Παίζοντας με την μπάλα, Μαντεύουμε τα αθλήματα, 12 άθλοι για τον Ηρακλή.

2

4

Στο μουσείο εκτίθενται αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα από το σπήλαιο του Κίτσου, που κατοικήθηκε στη Νεολιθική εποχή (6η – 5η χιλ. π.Χ.) και κτερίσματα της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου (8ος – 4ος αι. π.Χ.). Επίσης, αντικείμενα της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. Μία αίθουσά του είναι αφιερωμένη στις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ανδρέα Κορδέλλα 1, 19500 Λαύριο , τηλ.: 22920 22817

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Οι αρχαιότητες που φυλάσσονται και εκτίθενται στη Συλλογή προέρχονται από ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα και δημόσια έργα ή από παραδόσεις πολιτών κυρίως από τις Αχαρνές, αλλά και από τη ΒΔ Αττική. Η έκθεση καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τα προϊστορικά έως τα μεσοβυζαντινά χρόνια, 12ος μ. Χ. αι.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Φιλαδελφείας 76, 13671 Αχαρνές, τηλ.: 210 2466122

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών (Μενίδι)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο, στο είδος του, στον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται 14.078 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα. Χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως τους παλαιοχριστιανικούς και προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τοσίτσα 1, 10682 Αθήνα, τηλ.: 210 8232950, 8847577, φαξ: 210 8225733, e-mail: ema@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου (ιστ. ΥΠΠΟΑ)

Επιγραφικό Μουσείο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Lorem ipsum dolor sit amet

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Lorem ipsum dolor sit amet

- Λίθοι Φθεγγόμενοι: πραγματεύεται τη γέννηση της γραφής και τα στάδια εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής γραφής μέχρι και την καθιέρωση του ιωνικού αλφαβήτου (5ο αι. π.Χ.), το οποίο χρησιμοποιούμε και σήμερα. Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό, καθώς οι μαθητές/τριες συμμετέχουν ενεργά στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών επιγραφών στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, μελετούν επιλεγμένες αρχαίες επιγραφές και παρατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων έρχονται σε επαφή με την εργασία του επιγραφολόγου και του χαράκτη επιγραφών, (Δ΄ - ΣΤ΄).

- Από το εικονόγραμμα στο γράμμα: ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, πραγματεύεται την εξέλιξη της γραφής στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των προαλφαβητικών γραφών στον ελλαδικό χώρο, τη μετάβαση από το εικονόγραμμα, στο ιδεόγραμμα και από εκεί στο συλλαβόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό καθώς οι μαθητές/τριες μετατρέπονται σε «γραφείς» της Γραμμικής Β΄ και της κρητικής ιερογλυφικής γραφής, (Β΄-ΣΤ΄).

3

Tο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας - Κώστα Κοτσανά στεγάζεται σε ένα ιστορικό αρ νουβό κτίριο στο Κολωνάκι (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α'), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ..

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Αθήνα, τηλ.: 211 4110044, 6907292002, e- mail: kkotsanas@hotmail.com

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

1

Lorem ipsum dolor sit amet

Μόνιμες Εκθέσεις

-Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων: με 42 πλήρως λειτουργικά ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λυρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου κ.ά.

- Βιωματικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό για μαθητές/ τριες όλων των σχολικών βαθμίδων.

Εκπαιδευτικές Ξεναγήσεις (με ποσό συμμετοχής)

Περιοδικές Εκθέσεις

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

- Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων: περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, και από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

2

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς όσον αφορά στην τέχνη και στον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό μ. Χ. αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα, τηλ. 2132139500, e- mail: info.bma_@_culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

1

Lorem ipsum dolor sit amet

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

-Βυζαντινών Πράγματα: Το έντυπο προτείνει μια διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του μουσείου με οκτώ στάσεις σε διαφορετικές θεματικές ενότητες: αντικείμενα διαφορετικής χρήσης, από διαφορετικά υλικά, διαφορετικούς τόπους και διαφορετικές χρονικές περιόδους γίνονται οι οδηγοί για την προσέγγιση πλευρών του βυζαντινού πολιτισμού.

Έντυπα καθοδηγημένης επίσκεψης και εκπαιδευτικά φυλλάδια

Υποστηρικτικό υλικό

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ - ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ

- Καρτέλες χαρτοκοπτικής και ζωγραφικής: Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια. Οι καρτέλες αντλούν τα θέματά τους από αντικείμενα των συλλογών του μουσείου.

- Από τον αρχαίο κόσμο στον Βυζαντινό: Τα αντικείμενα-εκθέματα ως προϊόντα ενός κόσμου που χαρακτηρίζεται από τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία και τη σταδιακή επικράτηση του χριστιανισμού. - Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο: Αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από πηλό, μέταλλο, γυαλί. (για νήπια και Α΄, Β΄ δημοτικού).

- Ο κόσμος του Βυζαντίου: Όψεις του βυζαντινού κόσμου με έμφαση την πολιτική ιδεολογία των βυζαντινών και τον ρόλο του αυτοκράτορα.

2

3

4

- Από τόπο σε τόπο (επιτραπέζιο παιχνίδι).- Από τόπο σε τόπο (εικόνες για χρωμάτισμα).- Νεότερα Δημιουργήματα.- Φύλλα εργασίας 1.- Φύλλα εργασίας 2.- Η περιπέτεια ενός μνημείου.- Το Δέντρο της Ζωής.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ - ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ

- Ταξίδι στον κόσμο του ψηφιδωτού- Η τέχνη της συντήρησης ή συντηρώντας την τέχνη- Θράκη-Κωνσταντινούπολη. Μαρτυρίες του 1902.- Σε μια εποχή αγωνίας- «Φωνές νερού στο Βυζαντινό Μουσείο». Ενημερωτικό δελτίο- Βρώματα και μαγειρείες: αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις - Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι )- Ταξίδι στην Κίνα των Τανγκ- Στους Κήπους του Βυζαντινού Μουσείου

1

VideoΙστορίες για μικρούς και μεγάλους: Η σειρά βίντεο με τίτλο «Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους» παρουσιάζει στα παιδιά μία σειρά αφηγήσεων σχετιζόμενων με τις Θεομητορικές γιορτές, τους βίους των αγίων, τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο μέσα από γνωστά και άγνωστα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

1

- Τα Εισόδια της Θεοτόκου - Η Γέννηση του Χριστού - Αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη με «Της Κοκκώνας το σπίτι» (1893), που «ζωντανεύει» μέσα από σχετικά μουσειακά εκθέματα.

Εκπαιδευτικό έντυπο

- Με τα μάτια του Dali

2

3

4

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ - ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά την πιο πρόσφατη ανάπλασή του (1989–2000) στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ο μ. Χ. αιώνα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα, e- mail: education@benaki.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικό έντυπο

Video

- Βυζαντινό κάλεσμα, ( Ε΄, ΣΤ΄).

- Μια περιήγηση στη βυζαντινή συλλογή.

- Βυζαντινά κοσμήματα.- Υστεροβυζαντινή Περίοδος-Το Βυζάντιο και η Δύση μετά τη Δ' Σταυροφορία.– Μεσοβυζαντινή Περίοδος- Κωνσταντινούπολη.- Μεσοβυζαντινή περίοδος- Αυτοκράτορες του Βυζαντίου.-Κωνσταντινούπολη.

2

3

4

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ - ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ

Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας, ένα μνημείο-σύμβολο της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, μία πλήρης ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι επισκέπτες/ τριες δεν είναι απλοί/ές παρατηρητές/ τριες, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος, τηλ.: 212 254 0000, e-mail: info@ime.gr , hellenic-cosmos@ime.gr

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

1

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό από ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αφορά στο Βυζάντιο και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα και όχι μόνο στην Ιστορία. Περιλαμβάνει δραστηριότητες με φύλλα εργασίας για μαθητές, υλικό για εκπαιδευτικούς, λύσεις στα φυλλάδια δραστηριοτήτων, φωτοθήκη.

Εικονική Πραγματικότητα

- Ορόσημα – Αντιθέσεις – Κράτος -Οικογένεια – Τέχνη - Αρχιτεκτονική.

- Όψεις της καθημερινότητας στο Βυζάντιο.- Σύνεργα γραφής από τα παλιά.- Φτιάξε το δικό σου ψηφιδωτό! - Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά. - Ένας περίπατος στη Μονή Καισαριανής.

Εικόνες Βυζαντίου (Ε΄, ΣΤ΄- Μουσική, Γ΄, Δ΄ - Εικαστικά)

3

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών στεγάζεται σήμερα στο Ιλίου Μέλαθρον, την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Νομισματικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα, τηλ.: 210-3632057, 210-3612834, 210-3612872, email: nm@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα (από 9 – 12 ετών)

Video

Εκπαιδευτικό έντυπο

- Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου, Οικία Σλήμαν, Νομισματικό Μουσείο.

- Χρήμα και κινηματογράφος. - Ο Ηρακλής ένας διαχρονικός ήρωας. - Ξενάγηση στο Νομισματικό μουσείο.

- Tο νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. - Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου.

2

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ανεκτίμητη ιδιωτική συλλογή του ζευγαριού, που αριθμούσε περίπου 7000 αντικείμενα –έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως το πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνισμού. Το Μουσείο στεγάστηκε στο νεοκλασικό αρχοντικό κτίριο –οικία Μιχαλέα του τέλους του 19ου αι., το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Θεωρίας 12, 105 55 Πλάκα, Αθήνα, τηλ.: 210 3244447, φαξ: 210 3244442, e- mail: info@pacf.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

3

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962. Αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της Τουρκοκρατίας και Φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σταδίου 13 (πλατεία Κολοκοτρώνη, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), 10561 Αθήνα, τηλ. 210-3237617, 210-3237315, 210-3222266, φαξ: 210-3213786, e-mail: info@nhmuseum.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Δανειστικό υλικό

Ψηφιακά Παιχνίδια

Video: Τι σημαίνει 21;

- Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. - Γαλανόλευκη η Θωριά σου. - Σήμερα γάμος γίνεται.- Χρωματίζοντας ήρωες της Επανάστασης. -Η επιστροφή των χαμένων κειμηλίων: Ψηφιακό παιχνίδι μυστηρίου.

- Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, (Α’, Β’).- Όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων (18ος-19ος αιώνας), (ΣΤ).

- Peter Von Hess - Εικόνες από την Επανάσταση του 1821.- Ιωάννης Μακρυγιάννης - Η εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.- Η Ελληνική Επανάσταση σε χαρακτικά και διακοσμήσεις αντικειμένων στην Γαλλία του 19ου αιώνα.- Πενάκια... "εφ' όπλου": Γελοιογραφίες του ελληνοϊταλικού πολέμου.- Το Έπος του 1940 στη λαϊκή εικονογραφία.

3

4

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

To Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει ποικίλες συλλογές καλύπτοντας ένα εύρος επιστημονικών πεδίων όπως της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μελέτης του υλικού πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, των εικαστικών και παραστατικών τεχνών και της λογοτεχνίας. Σχετικά με το πεδίο της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας ο/ η εκπαιδευτικός μπορεί να βρει:

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα, e-mail: education@benaki.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μουσειοσκευές

Video

Εκπαιδευτικό έντυπο

- Αναζητώντας τα ίχνη της Ιστορίας στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

- Βούλα Παπαϊωάννου: Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας 1940 -1960.

- Το παζλ της Ιστορίας: Ένα παιχνίδι εξερεύνησης της νεότερης ιστορίας, τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν μαρτυρίες για την εποχή μέσα από πίνακες, χειρόγραφα, εμβλήματα, ρούχα και σκεύη. θα μελετήσουν τους ανθρώπους, τα γεγονότα ή ακόμα και τις ιδέες που με το πινέλο του αναπαρέστησε ο Βρυζάκης, (ΣΤ΄). -Ταξίδι στην οθωμανική Αθήνα: Πρόσωπα και όψεις της καθημερινότητας (ΣΤ΄).

- Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας- Φιλελληνισμός & απαρχές του Αγώνα Ανεξαρτησίας- Λάβαρο του Αγώνα του 1821- Καποδίστριας και βασιλεία Όθωνα- Γερμανική κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά (1941-1945)

3

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Βρυσακίου 1 & Αδριανού (είσοδος από Βρυσακίου), 105 55, Αθήνα , τηλ.: 210 3234658, fax: 210 3226 979, e-mail: tep.melt@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 238, e-mail: eleveniz@otenet.gr

Το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» οργανώθηκε με βάση τη συλλογή των Ζαχαρία Μακατούνη και του γιού του Αντωνίου. Στεγάζεται σε παλιό νεοκλασικό κτίριο και αποτελεί μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου, που λειτουργεί στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων. Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια γεγονότων, που συνέβησαν κατά τη χρονική περίοδο από τη γέννηση έως το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στο Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

-Άνθρωποι και εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία: μέσα από μια σειρά παιχνιδιών ξεδιπλώνεται ο κόσμος των προβιομηχανικών εργαλείων και της εργασίας πριν τη δεκαετία του 1950 και ανιχνεύονται οι σχέσεις τους με το δικό μας παρόν, (Πανός 22, Πλάκα), (Γ΄ - ΣT΄).-Ο κύριος Λουόμενος: με μια μικρή αυτοσχέδια κούκλα τα παιδιά ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των παλιών λουτρών και τη δική τους σχεση με την καθαριότητα (Λουτρό Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα), (Νηπ/γείο, Α΄, Β΄).-Ξετυλίγοντας τα μυστικά μιας πετσέτας: Η εμπειρία του λουτρού σε ένα δημόσιο Λουτρό, όπως την ξετυλίγει μια παλιά πετσέτα, (Λουτρό Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα), (Γ΄- ΣΤ΄).

Ιστοσελίδα του Μουσείου

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Πολεμικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ριζάρη 2, πλησίον Μετρό Ευαγγελισμός, τηλ.: 210-7252974-5-6, e-mail: info@warmuseum.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ιδρύεται το 1964 με σκοπό να τιμηθούν όλοι/ ες όσοι/ ες πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας και εγκαινιάζεται τον Ιούλιο του 1975. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας τον Ελληνισμού.

Τρισδιάστατες Ιστορικές Μάχες- Video

Παιχνίδια

Συλλογές

- Βυζάντιο.- The Pindus.– Kalamas Battle 28 October. – 13 November 1940. - Η μάχη της Κρήτης 20. - 29 Μαΐου 1941.- Η ναυμαχία της Σαλαμίνας. - Επίσκεψη στο τρισδιάστατο Μουσείο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Στοιχεία Επικοινωνίας: Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 3225582, φαξ: 210 3231577, e-mail: info@jewishmuseum.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ιστορικό-λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στην έρευνα και παρουσίαση του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων Εβραίων.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Θεατρικό Δρώμενο

Μουσειοσκευές

- Μικρός Επιμελητής: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν βιωματικά τις μουσειακές διαδικασίες ένταξης αντικειμένων στη συλλογή, (Γ’΄- ΣΤ’). - Το καντήλι, στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: Εκπαιδευτικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα, αναφέρεται στη σημασία και στη χρήση του καντηλιού στην Εβραϊκή, στη Χριστιανική και στη Μουσουλμανική θρησκεία, (Γ΄-ΣΤ΄). - Ιερά βιβλία «Τορά, Ευαγγέλιο, Κοράνι»: Η συνεισφορά κάθε πολιτισμού μέσα από έργα θρησκευτικής τέχνης. Διερευνάται η ομαλή συνύπαρξη του ενός δίπλα στον άλλον, (Ε΄, ΣΤ΄).

- Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής: να προβληματιστούν οι μαθητές/ τριες σχετικά με ζητήματα του πολέμου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την κοινωνική ανεκτικότητα, το δικαίωμα της διαφορετικότητας, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, (Ε΄ , ΣΤ΄). - Έκθεση για το Ολοκαύτωμα: με το υλικό αυτό δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μιας φωτογραφικής έκθεσης μέσα στην τάξη ή σε άλλον χώρο του σχολείου.

- Η ιστορία του Αλμπέρτου: να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες τα γεγονότα που έζησαν παιδιά της ηλικίας τους την περίοδο του πολέμου.

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μαρίνου Αντύπα και Ελευθερίου Βενιζέλου, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 16341 Ηλιούπολη, τηλ.: 210 990 1400, https://ilioupoli.gr/mea/contact-mea

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το χρονικό της Εθνικής αντίστασης, μαρτυρίες αγωνιστών που έλαβαν μέρος σε αυτήν και εκπαιδευτικές εργασίες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι διαδραστικά και βιωματικά.

Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16, 161 21 Καισαριανή, Αθήνα, τηλ.: 213-2010764

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής βρίσκεται μέσα στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου και είναι αφιερωμένο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, την αντιστασιακή οργάνωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) που έδρασε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής (1941 -1944), σε όλη την Ελλάδα.

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Μακρονήσου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγίων Ασωμάτων 31, 105 53 Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ.: 210 3247820 , e- mail: info@pekam.org

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο νεοκλασικού κτιρίου παραχωρημένου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί φιλοξενούνται δεκάδες εκθέματα όπως, φωτογραφίες, επιστολές κρατούμενων, χειροτεχνίες και εικαστικές δημιουργίες εξόριστων καλλιτεχνών. Οργανώνονται ομαδικές επισκέψεις μαθητών/ τριών, κατόπιν συνεννόησης. Πιθανά οι μαθητές/ τριες να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους/ τις ίδιους/ ες τους επιζώντες/ήσασες αγωνιστές/τριες κρατούμενους/ες της Μακρονήσου.

Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγ. Ασωμάτων 31, 105 53 Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ.: 210 3213488, e-mail: exilemuseum@gmail.com

Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικές συλλογές, που έχουν παραχωρηθεί σε αυτό, αποτελούμενες κυρίως από υλικό των τόπων εξορίας, από τις φυλακές και τα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων, από τους πολιτικούς πρόσφυγες και τις πολιτικές διώξεις στον 20ο αιώνα. Χρονολογικά καλύπτει την περίοδο από τη δεκαετία του είκοσι έως και τη μεταπολίτευση.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

2

5

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Στοιχεία Επικοινωνίας: Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος- Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη), τηλ.: 210 373 5245

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Μεταξύ των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνονται ξεναγήσεις σχολείων, βιωματικά προγράμματα, εργαστήρια δημοκρατίας για μαθητές/ τριες και εκπαιδευτικούς, φιλοξενία απομακρυσμένων γυμνασίων, δημιουργία και δωρεάν διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

Εργαστήρι Δημοκρατίας: Το Εργαστήρι Δημοκρατίας είναι ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Στ΄ Δημοτικού, των σχολείων της Αττικής. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, (ΣΤ΄).

Έχει ως στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών/τριών με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται μέσω της συμμετοχής των μαθητών/ τριών σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που οδηγούν στην ελκυστική και ενεργητική προσέγγιση των παρουσιαζόμενων θεμάτων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύντομη επίσκεψη των παιδιών στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ή ολιγόλεπτη παρακολούθηση της συνεδρίασης από τα θεωρεία της αίθουσας, (ΣΤ΄).

Εκπαιδευτικό Υλικό

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Εκπαιδευτικά video

- Δημοκρατία και Εκπαίδευση (με μικρές προσαρμογές για Ε΄, ΣΤ΄).- Μικρά Ιστορικά.

-Σκοτεινή Επταετία.

- Ιστορία του κτιρίου της Βουλής. - Το κτίριο σήμερα.- Δημοκρατία.- Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.- Οργάνωση και λειτουργία της Βουλής.- Η αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας.

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαρόπουλου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μελιδώνη 4-6 & Αγίων Ασωμάτων, 105 53 Κεραμεικός, τηλ.: 210 3318491-5, φαξ: 210 3318490, e-mail: kmnk@otenet.gr

Ιστοσελίδα του Κέντρου

Πρόκειται για έναν μουσειακό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό οργανισμό αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων (16ος – 20ος αιώνας). Ιδρύθηκε το 1987 από την Mπέττυ Ψαροπούλου και έχει σκοπό την ανεύρεση, συλλογή, διατήρηση, μελέτη και παρουσίαση πάσης φύσεως υλικού, που συνδέεται με την κεραμική τέχνη, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που έχει σχέση με αυτήν.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Γνωριμία με την τέχνη της παραδοσιακής κεραμικής: εισαγωγή στην τεχνολογία της παραδοσιακής κεραμικής, την τυπολογία και τις χρήσεις των παραδοσιακών αγγείων, (για όλες τις τάξεις του Δημοτικού). - Ελιά, λάδι και κεραμικά: η σπουδαιότητα της ελιάς στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και οι αντιπροσωπευτικοί τύποι αποθήκευσης και μεταφοράς λαδιού και ελαιών, ( Γ΄, Δ΄).- Παίζοντας στον χρόνο: αρχαία και νεότερα παιχνίδια από πηλό, (τελευταίες τάξεις του Δημοτικού). Μουσειοσκευή-“ Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου”.

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα, τηλ.: 210 3689500 - 10, φαξ.: 210 3689501, e-mail: museum@uoa.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο». Η ιστορία του ανέρχεται πολύ πριν από τον 18ο αιώνα και το καθιστά ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου. Επίσης, έχει το σπάνιο προνόμιο να στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, το οποίο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο της ανεξάρτητης Ελλάδας (1837-1841) που ήταν και το πρώτο της Βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;: Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών/ τριών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, (Γ΄ - ΣΤ΄). - Μια εικόνα χίλιες λέξεις: γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου, (Α΄ - Δ΄). - Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;: Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα... χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες τους, (Α΄, Β΄).

2

5

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Παιδείας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, 157 84, τηλ. 210 7277564

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Στο Μουσείο Παιδείας υπάρχει μόνιμη έκθεση με θέμα την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Λειτουργεί καθημερινά απευθυνόμενο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που εκπονούνται παράλληλα με την έκθεση.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ( Α' , Β')

Εκπαιδευτικά προγράμματα, (Γ' - ΣΤ')

Μουσειοσκευή

- «Η λατέρνα της γνώσης».

- «Μία μέρα στο σχολείο εκατό χρόνια πριν».- «Το διάλειμμα αρχίζει».

- «Όταν το κουδούνι χτυπήσει».- «O κύριος Ντο και η κυρία Φα παίζουν στο Μουσείο».

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558 Αθήνα, τηλ.: 210 3250341, e- mail: info@ekedisy.gr, ekedisy@gmail.com

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) αξιοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού καλύπτει χρονικό διάστημα τεσσάρων αιώνων (17ος-20ος). Στη συλλογή του περιλαμβάνονται αναγνωστικά και σχολικά βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, χάρτες, γραφική ύλη, αρχειακό και εποπτικό υλικό). Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία κάθε βαθμίδας.

Ενδεικτικά Εκπαιδευτικά προγράμματα για Δημοτικά (με ποσό συμμετοχής)

- Το Παλιό Σχολείο.- Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια.- Η Παπαρούνα το έσκασε: ένα πρόγραμμα για την Ειρήνη.- Πρόγραμμα «Μια μέρα με τους ήρωες του ’21»: υλοποιείται στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου.

2

5

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, 11251 Αθήνα, τηλ.: 210 8807805, φαξ: 210 8807787, email: ha-nbg@ethnodata.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Στo Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) φυλάσσονται τα αρχεία και οι συλλογές της Εθνικής Τράπεζας, πλην της καλλιτεχνικής. Αποστολή του είναι η διαφύλαξη και προβολή των τεκμηρίων που ταυτίζονται χρονικά με τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους και μέσα από τα οποία καταγράφεται η οικονομική ιστορία της χώρας αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

- Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002: Στόχος είναι οι μαθητές/ τριες να παρατηρήσουν τα εκθέματα και να εστιάσουν περισσότερο σε κάτι που τους/τις ενδιαφέρει. Καλούνται να απαντήσουν σε συνδυαστικές ερωτήσεις που απαιτούν την ενεργοποίησή τους και την άσκηση της παρατηρητικότητάς τους, να λύσουν ένα κρυπτόλεξο (αφορά λέξεις που αναφέρονται σε μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα ή περιοχές που απεικονίζονται σε χαρτονομίσματα της Κατοχής), μια ακροστιχίδα με λέξεις που κρύβονται στα χαρτονομίσματα, ενώ για τα μικρότερα παιδιά παρέχεται η δυνατότητα της «κατασκευής» ενός χαρτονομίσματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Τράπεζας της Ελλάδας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αμερικής 3, 10250 Αθήνα, τηλ.: 2103204444, e-mail: museum@bankofgreece.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Η Τράπεζα της Ελλάδας, θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο, τις λειτουργίες και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει στο Μουσείο της τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και την ένταξη της χώρας σε αυτήν.

Εκπαιδευτικά προγράμματα- Ξεναγήσεις

- Μετά τnν ολοκλήρωση τnς 45λεπτης ξενάγησης, οι μαθητές/ τριες έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εφαρμογών με εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια νομισματικής πολιτικής.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, 105 61 Aθήνα, τηλ.: 210-3231387, 210-3231397, e-mail: info@athenscitymuseum.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου Ευταξία έχει ως θεματολογία την εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Το Καρναβάλι στην Ελλάδα: επικεντρώνεται στον πίνακα του ζωγράφου Ν. Γύζη. Διαμέσου της αφήγησης τα παιδιά γνωρίζουν τον Ν. Γύζη, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, (8-14 ετών). - Οι πειρατές του Monfort: βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου οριενταλιστή Antoine-Alphonse Monfort «Έλληνες Πειρατές». Τα παιδιά με επίκεντρο τον πίνακα προσεγγίζουν το θέμα της πειρατείας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, (10-16 ετών). - Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842: βασισμένη στο πρόπλασμα της Αθήνας του 1842, του Ιωάννη Τραυλού, μια τρισδιάστατη εφαρμογή για την ιστορία των κτιρίων της Αθήνας από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Οι μαθητές/ τριες έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στην εικονική περιήγηση και να γνωρίσουν την ιστορία των σπουδαιότερων κτιρίων και μνημείων της Αθήνας του 1842, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η περιήγηση συμπληρώνεται με τρισδιάστατες προβολές και ενημερωτικά κείμενα, (13-18 ετών).

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) κομίζει μια νέα αντίληψη για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς πλέον το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στις πολιτισμικές εκφάνσεις που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση. Έτσι, πίσω από τον καινούργιο αυτόν όρο, αποκαλύπτεται ο πολιτισμός των απλών ανθρώπων, ο πολιτισμός της καθημερινότητας: εθιμικές επιτελέσεις, γνώσεις, πρακτικές, παραδόσεις που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας όμως ακόμα και σήμερα τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα (Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ).

Στοιχεία Επικοινωνίας: 3ης Σεπτεμβρίου 42, 104 33 Αθήνα, τηλ.: 210 32 54 148, 210 52 19 064, -067, -068, e-mail: ayla@culture.gr

Ιστοσελίδα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θέατρο Σκιών Μεσογειακή Διατροφή Μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου

Παραδοσιακοί τρόποι διαχείρισης του νερού στο χωριό Στρώμη της Γκιώνας

Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου

Σχέδιο Μαθήματος Μάθημα_1_Εισαγωγή Φωτοθήκη Μάθημα_2_Έθιμα Μωμόγεροι Μάθημα_3_Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ Μάθημα_4_Αξιοποίηση φίλμ

Σχέδιο Μαθήματος Μάθημα 1 Εισαγωγή Μάθημα 2 Διαχείριση Νερού Μάθημα 3 Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ Μάθημα 4 Αξιοποίηση του Φιλμ με τίτλο: “Το παράδειγμα των παραδοσιακών τρόπων διαχείρισης του νερού στο χωριό Στρώμη της Γκιώνας”

2

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. : 210 3243972, 210 3243987

To Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της σπουδαίας Λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965). Το κτίριο, μνημείο της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, είναι έργο του Μακεδόνα Αριστοτέλη Ζάχου. Η εσωτερική του διακόσμηση έγινε από λαϊκούς τεχνίτες και είναι δημιουργία πραγματικά υψηλής αισθητικής. Σήμερα ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (O.Π.Α.Ν.Δ.Α.) .

Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δωδώνης 119, Σεπόλια, τηλ.: 210 5151541 & 210 5126611, e-mail : dospi@otenet.gr

Το Δωδεκανησιακό Σπίτι ανήκει στον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. του Δήμου Αθηναίων. Ιδρύθηκε από τον Καθηγητή, Λογοτέχνη και Λαογράφο Βασίλη Μοσκόβη ο οποίος γεννήθηκε στη Σύμη. Τα ξυλόγλυπτα είναι σε μακέτες της Αγγελικής Χατζημιχάλη και Αθηνάς Ταρσούλη. Λειτουργεί σήμερα ως Λαογραφικό-Εικαστικό Μουσείο, επιδιώκοντας να καταστεί χώρος παιδείας, γνώσης και κέντρο μελετών για τα Δωδεκάνησα.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Τηνιακή Μαρμαροτεχνία

Η αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική πράξη (για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)

Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενείται στον κινηματογράφο «Άστορ» (στοά Κοραή, Αθήνα), η Διεύθυνση σε συνεργασία με το Ethnofest πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές προβολές για μαθητές/ τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών που αναφέρονται σε διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίες «Τηνιακή Μαρμαροτεχνία», «Μωμοέρια», «Ρεμπέτικο», «Ο Τρανός χορός στη Βλάστη Κοζάνης». Για τις προγραμματισμένες προβολές απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 5219067.

Αρχοντικό Μπενιζέλων

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αδριανού 96, Πλάκα, Αθήνα, τηλ.: 2103248861, e- mail: info@archontiko-mpenizelon.gr

Ιστοσελίδα του Αρχοντικού

Το σπίτι των Μπενιζέλων, που ανεγέρθηκε, πιθανότατα, στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών που σώζονται στη νότια Ελλάδα. Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο μνημείο, σε ένα μουσείο του εαυτού του, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Η στατική αποκατάσταση του αρχοντικού των Μπενιζέλων: εκπαιδευτική παρουσίαση (αγγλόφωνη).

Μουσείο Βορρέ

Στοιχεία Επικοινωνίας: πάροδος, Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, 190 02 Παιανία, τηλ.: 21 0664 2520, e-mail: info@vorresmuseum.gr

Το Μουσείο Βορρέ ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα διαχρονικό μουσείο λαϊκής και σύγχρονης τέχνης. Διαθέτει έκταση άνω των 18 στρεμμάτων, στην οποία υπάρχουν διάφορα κτίρια, κήποι και αυλές και τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στις συλλογές της λαογραφίας και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το Μουσείο Βορρέ και το Μουσείο Σπυρόπουλου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αποκτήσει στέγη η μοναδική συλλογή του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 250 έργα του ζωγράφου.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

-Εικαστικό εργαστήρι συναισθημάτων: αντλώντας έμπνευση από τα χρώματα, τα υλικά, τους τρόπους και τις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει οι πιο σημαντικοί ζωγράφοι και γλύπτες της συλλογής του μουσείου, δίνουμε εικόνα στα δικά μας συναισθήματα και στις δικές μας ιδέες, (Νηπιαγωγείο - Γ’ Δημοτικού). -Όταν το σκουπίδι ονειρεύεται να γίνει στολίδι: ανακαλύπτοντας την αξία των «καθημερινών» και «ασήμαντων» υλικών, αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη της φαντασίας στο να μεταμορφώνει όλη μας τη ζωή (για όλες τις τάξεις). -Ζωγραφίζοντας τις λέξεις: αναζητώντας το προσωπικό μας νόημα, δημιουργούμε τις δικές μας εικόνες και με αφορμή έργα της συλλογής εμπλεκόμαστε σε μια δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και έκφρασης, (Δ΄- ΣΤ΄).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

2

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Άλσος Στρατού, Γουδή, 115 25 Αθήνα (είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη), τηλ.: 210 7235857, 210 7235938/ Fax: 210 7224889

Ιστοσελίδα του Μουσείου

H Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου ιδρύθηκε το 1900. Καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50 έχει κλείσει από τον Μάρτιο του 2013, διότι έχουν ξεκινήσει εργασίες επέκτασης.

Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

- Συντήρηση έργων τέχνης: πινάκων, γλυπτών, χαρτιού.

Ψηφιακές παρουσιάσεις

-

- Α. Παβίας: Η Σταύρωση - Δ. Θεοτοκόπουλος: Η Συναυλία των Αγγέλων - Θ. Βρυζάκης: Η έξοδος του Μεσολογγίου - Ν. Γύζης: Παιδικοί Αρραβώνες - Π. Λεμπέσης: Άρειος Πάγος - Θεόφιλος: Η ωραία Ανδριάννα των Αθηνών - Φ. Κόντογλου: Τοιχογραφία του σπιτιού του - Γ. Τσαρούχης: Ναύτης - Ν. Χ. Γκίκας: Το εργαστήρι

2

Εθνική Γλυπτοθήκη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Άλσος Στρατού, Γουδή, 115 25 Αθήνα, είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη), τηλ: 210 7235857, 210 7235938/ φαξ: 210 7224889, Σχολεία και Επισκέψεις ομάδων: τηλ. 210 7709855

Τον Ιούλιο του 2004 εγκαινιάστηκαν τα δυο κτίρια των παλαιών βασιλικών στάβλων στο Άλσος Στρατού (Γουδή), που στεγάζουν πλέον την πρώτη Εθνική Γλυπτοθήκη της Ελλάδος, η οποία λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε εκθέματα από τον 19ο έως και τον 20ο αιώνα όπως Λαϊκής, Επτανησιακής και Επιτύμβιας Γλυπτικής, έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, της Ποπ Αρτ (Ελληνων και ξένων καλλιτεχνών).

Περιήγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

2

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), 11743 Αθήνα, σταθμός ΣΥΓΓΡΟΥ-ΦΙΞ του Μετρό (γραμμή 2)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Η συλλογή του μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συνεχώς εμπλουτίζεται.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά έντυπα

- Αποτυπώματα: με θέματα. τη μετανάστευση σε ΗΠΑ, τη δικτατορία στην Ελλάδα, μετατοπίσεις πληθυσμών/Παλαιστινίων 1948, Β παγκόσμιος πόλεμος, (ΣΤ΄). - Δημιουργικές Αναζητήσεις: Τεχνολογία, Επίστήμη, Ταξίδια. (έχουμε επιλέξει ενδεικτικά τα παρακάτω έντυπα): «Κυβική Καμπύλη», Π. Ξαγοράρης. «Σειριακές δομές», Μ. Ντάβου, (Δ΄ - ΣΤ΄).- Τέχνης Πολιτική: αναφέρεται σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, από πολλά μέρη του κόσμου, (Δ΄ - ΣΤ΄).

2

3

5

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ερατοσθένους 13, Αθήνα, τηλ.: 2107252895, e-mail: info@goulandris.gr

Το Ίδρυμα αναπτύσσει πολιτιστικές δράσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Παρέχει, δωρεάν, ατομικές συσκευές ακουστικής ξενάγησης με ηχογραφημένες πληροφορίες σχετικά με τα έργα της συλλογής, ξενάγηση από εξειδικευμένους/ ες ξεναγούς του Ιδρύματος (με ποσό συμμετοχής) σε συγκεκριμένες ημέρες καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Μουσειοσκευή

- Το κασελάκι του Θεόφιλου. Μέσα από το υλικό της μουσειοσκευής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Γνωρίζουν τον ζωγράφο, τη διαδρομή της ζωής του, τη θεματολογία των έργων του, τις πηγές έμπνευσής του, τα χαρακτηριστικά της τέχνης του και εμπνέονται για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ζωγραφικής.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ραγκαβά 3-5, Τ.Κ. 105 58, Αθήνα, τηλ 210 3223368, e-mail: tep.melt@culture.gr

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεωνιδίου & Μυλλέρου, 104 36 Μεταξουργείο, τηλ.: 21 0323 1841

Οι εικαστικές δραστηριότητες της Πινακοθήκης παρουσιάζονται στο κτίριο του Μεταξουργείου, το οποίο είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen. Υπήρξε εργοστάσιο μεταξιού έως το 1875- εξ ου και Μεταξουργείο. Στις Συλλογές της Πινακοθήκης περιλαμβάνονται 3.000 έργα Ελλήνων κυρίως - με ελάχιστες εξαιρέσεις - εικαστικών δημιουργών ενώ από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματά της είναι η Συλλογή Χαρακτικής με έργα των μεγάλων δασκάλων αυτής της τέχνης. Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιστοσελίδα της Πινακοθήκης

Εργαστήριο Γιάννη Παππά

Ο χώρος που φιλοξενεί το εργαστήριο του Γιάννη Παππά (1913-2005), βρίσκεται στην περιοχή Ζωγράφου, σε κτίριο που αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας του μεγάλου Έλληνα δημιουργού ως τη δεκαετία του 1960. Το ακίνητο αυτό προσφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από το γιο του, Αλέκο Παππά. Βασικός στόχος της δωρεάς ήταν τα έργα του καλλιτέχνη να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο φυσικό τους περιβάλλον. Το εργαστήριο, όπως επιθυμούσε και ο καλλιτέχνης, αποτελεί χώρο εργασίας για τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Εικονική Περιήγηση

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ανακρέοντος 38, 157 72 Ζωγράφου, τηλ.: 210 777 3946, e-mail: anton@benaki.gr

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πινακοθήκη Γκίκα

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Κριεζώτου 3, 106 71 Αθήνα, τηλ.: 210 3671067-70, e- mail: ghika_gallery@benaki.gr

Το κτίριο της οδού Κριεζώτου 3 ανήκε εξ ολοκλήρου στον σπουδαίο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη ενόσω αυτός ακόμη ζούσε. Το αρχικό κτίριο – ισόγειο και πέντε όροφοι – κτίστηκε με εντολή του Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.

Ιστοσελίδα της Πινακοθήκης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Παίζοντας με τα αγάλματα, (Α΄, Β΄).- Χρώματα και Σχήματα στο Εργαστήρι του Γκίκα, (Α΄, Β΄).- Εγώ και οι άλλοι γύρω μου, (Ε΄ , ΣΤ΄).

Εικονική περιήγηση

Έργα του ζωγράφου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Μουσείο Γουναρόπουλου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γουναροπούλου 6, 15771 Ζωγράφου, Αθήνα, τηλ.: 210 7777601, 210 7487657, fax: 210 7487657, email: info@gounaropoulos.gr

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το 1979. Στεγάζεται στο σπίτι-εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου στα Άνω Ιλίσια. Παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα με δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για όλες τις ηλικίες.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ξενάγηση στο μουσείο και εικαστική δραστηριότητα με βάση τους πίνακες, (8-12 ετών).

Video

- Ξενάγηση στο μουσείο.- Περιηγηθείτε στους χώρους του μουσείου.- Ανακαλύψτε τη ζωγραφική του Γουναρόπουλου παίζοντας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Στοιχεία Επικοινωνίας: Kόδρου 9 (προέκταση οδού Bουλής), Πλάκα, Aθήνα, τηλ.: 210 3312 621 & 210 33 12 750, e-mail: contact@childrensartmuseum.gr

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα από τα ελάχιστα μουσεία στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών. Τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου προσεγγίζουν θέματα της καθημερινής ζωής, μέσα από την Τέχνη, με στόχο τη συμβολή του Μουσείου στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα (για όλες τις τάξεις- με ποσό συμμετοχής)

-Το δικαίωμα να είσαι παιδί.- Μόνος ή μοναδικός; Διαφορετικότητα και ρατσισμός.- Φροντίζω με τέχνη.

Μουσειοσκευές (υπάρχει κόστος δανεισμού)

- Ζωγραφίζω τη θάλασσα.- Ζωγραφίζω το ζώο.- Ανθρώπινη μορφή.- Η διαφορετικότητα μέσα από την τέχνη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2, 116 35 Αθήνα, τηλ.: 210 7519042, φαξ: 210 7519066

Το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο είναι ένα ιδιαίτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης αλλά και τεχνολογίας καθώς για την έκδοση των γραμματοσήμων έχουν εργαστεί διαχρονικά οι σπουδαιότεροι χαράκτες της Ελλάδος, όπως ο Τάσσος, η Κατράκη και ο Κεφαλληνός. Σε αυτό εκτίθενται παλαιά μηχανήματα και συσκευές των ταχυδρομείων. Το Μουσείο οργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές/ τριες κατόπιν επικοινωνίας.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι

- Η Επανάσταση του 1821

Σύντομη παρουσίαση έργων Ελλήνων δημιουργών

-Πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κεφαλληνός (1894-1957), ο Αναστάσιος Αλεβίζος (1914 – 1985) με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τάσσος, ο Παναγιώτης Γράββαλος (1933-2015) και ο Δημήτριος Μπισκίνης (1891-1947), εργάστηκαν για τη σχεδίαση της εικονογράφησης των ελληνικών γραμματοσήμων.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γ. Λύρα 73, 14564 Ν. Κηφισιά, τηλ.: 210 620 64 37, e-mail.: info@skironio.gr

Το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, με έδρα του το 50ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου - περιοχή που από την αρχαιότητα ονομάζεται «Σκιρωνίδες Πέτρες» - έχει παράρτημα τον εκθεσιακό χώρο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Γλυπτικής, όπου και εκτίθεται η συλλογή σύγχρονων γλυπτών και art installations του Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα (για όλες τις τάξεις- με ποσό συμμετοχής)

- Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Πάρκου Γλυπτικής: ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Εξερευνούμε το Πάρκο Γλυπτικής του Σκιρώνειου και ανακαλύπτουμε τις ιδιαιτερότητές του. Με τη βοήθεια αινιγμάτων βρίσκουμε τον κρυμμένο θησαυρό! Στο τέλος της αναζήτησης, στην κρυψώνα του θησαυρού, μας περιμένει ο πηλός για να γίνουμε όλοι/ ες μικροί/ές γλύπτες/ τριες, (Α΄ - Γ΄). - Εξερευνούμε τα γλυπτά του περιβάλλοντος: πώς η φύση χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης, ως υλικό και συχνά ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου τέχνης. Με τη βοήθεια ειδικού φυλλαδίου, εξερευνούμε και μελετάμε τα έργα και τις διαδικασίες δημιουργίας τους. Το πρόγραμμα κλείνει με μια εικαστική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες, με αφορμή τις παρατηρήσεις τους στον χώρο, (Δ΄ - ΣΤ΄).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671 Αθήνα, τηλ.: 210 3611206, φαξ: 210 3611647, email: info@thf.gr

Ιδρύθηκε το 2004 και έχει στο κέντρο των ενδιαφερόντων του τις Εικαστικές Τέχνες και τη Μουσική, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με κύριο άξονα την εμφάνιση και εξέλιξη του μοντέρνου στον 20ο και 21ο αιώνα. Επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συναυλιών, διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Ενδεικτικά Εκπαιδευτικά προγράμματα (με ποσό συμμετοχής)

- Ο Ρυθμός είναι Παντού!: (Α΄ - ΣΤ΄).- Οδύσσεια – Ραψωδία Ι, Κυκλώπεια, ( Ε΄, ΣΤ΄). - Από την Αθήνα του Όθωνα στην Αθήνα του σήμερα: Ένα διαδραστικό ταξίδι στον χρόνο, (Δ΄ - ΣΤ΄).

Ψηφιακή περιήγηση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Πρωτοβουλία 1821-2021», Η ιστορία έμπνευση για το μέλλον

-Πρόκειται για συνεργασία ιδρυμάτων εντός της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό (Γαλλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Καναδάς)- από 1/01/2021 έως 31/12/2021.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Μουσείο Μπουζιάνη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γ. Μπουζιάνη 27-31, 17234 Αθήνα, τηλ.: 2109028455, e-mail: info@bouzianismuseum.gr

To Μουσείο Μπουζιάνη βρίσκεται στη Δάφνη και στεγάζεται στην κατοικία του μεγάλου μας εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη. Μας υποδέχεται φιλόξενα πρώτα στη μικρή του αυλή και κατόπιν στον εκθεσιακό του χώρο.

Σελίδα του Μουσείου στο Facebook

ΘΕΑΤΡΟΥ

Μουσείο Πάνου Αραβαντινού Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πινακοθήκη Δήμου Πειραιά, Φίλωνος 29, 18532 Πειραιάς, τηλ.: 210 4101400-402, e-mail: pinakothiki@piraeus,gov.gr

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στεγάζεται το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού. Το μουσείο περιλαμβάνει 1300 περίπου έργα (πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες μικρές σκηνές, μακέτες και μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες και προσωπογραφίες) που φιλοτέχνησε ο σκηνογράφος, ζωγράφος και ενδυματολόγος Πάνος Αραβαντινός ο οποίος είχε σκηνογραφήσει την κρατική όπερα του Στράους το 1920. Οι μαθητές/ τριες ξεναγούνται στα άδυτα του θεάτρου, βλέπουν κοστούμια από όπερες, οπερέτες, μπαλέτα και τρισδιάστατες σκηνογραφικές μακέτες.

Εκπαιδευτικές Δράσεις για παιδιά

- Χρωμάτισε το κουστούμι - Συναρμολόγησε το παζλ! - Εντοπίστε τις μορφές-φιγούρες στη ζωγραφική μακέτα "Το Τσίρκο"!

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Έργα

ΘΕΑΤΡΟΥ

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Μουσειοσκευές για τον Καραγκιόζη

- Καλησπέρα σας πέρα για πέρα!: Η παράσταση αρχίζει…: Ο κόσμος του Καραγκιόζη ζωντανεύει μέσα από το πλούσιο υλικό της μουσειοσκευής. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μικρογραφία μπερντέ και φιγούρες, καθώς και φιγούρες για κατασκευή.- Οι μουσικές της Ελλάδας μέσα από το θέατρο σκιών: Η μουσική ως σημαντικό στοιχείο του θεάτρου σκιών στον ελληνικό χώρο και ως φορέας διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ραγκαβά 3-5, 105 58 Αθήνα, τηλ 210 3223368, e-mail: tep.melt@culture.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΘΕΑΤΡΟΥ

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δ. Αμαρουσίου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Μεσογείων και Βορείου Ηπείρου 27 (Μαρούσι), τηλ.: 210 61 27 245, φαξ: 210 61 27 253, e-mail: spathario@yahoo.gr

Το Σπαθάρειο Μουσείο έχει ως στόχο τη διατήρηση, την προστασία και την - με κάθε τρόπο - προβολή αυτού του τόσο σημαντικού μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς: του Λαϊκού Θεάτρου και του ήρωά του, του Έλληνα Καραγκιόζη.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

- Ο Καραγκιόζης και η παρέα του.

Χαρτοκοπτική

-Φτιάξε μόνος σου τον Καραγκιόζη και όλες τις φιγούρες του θεάτρου σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη

Μουσική Παραστάσεων

1.Γκογκ – καμπανάκι έναρξης 2.Χορός του Καραγκιόζη (σέρβικο) 3.Μπάρμπα Γιώργος («Σήκω Δημήτρω μ’» - Δημοτικό) – Βεληγκέκας («Κλείσαν οι στράτες του Μοριά» - Δημοτικό) 4.Χατζηαβάτης («Σγουρέ Βασιλικέ μου» - παραδοσιακό ) & Υπασπιστής πασά (αμανές). 5.Μπέης ή Σαμπαναγάς (αμανές) 6.Νιόνιος (Ζακυνθινή καντάδα) 7.Σολομών (τσιφτετέλι) 8.Σταύρακας ( «Μια ελιά και μια ντομάτα» - ρεμπέτικο) 9.Μπάρμπα Γιώργος («Φωτάει το φεγγαράκι μου» - δημοτικό) 10.Μέγας Αλέξανδρος (ηρωικό) 11.Μάχη με το καταραμένο φίδι (μουσική επένδυση) και η νίκη του Μ. Αλέξανδρου («Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά» - ηρωικό) 12.Η κηδεία του φιδιού (μουσική επένδυση) 13.Καλαματιανός

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Διογένους 1-3, Πλάκα, 105 56 Αθήνα, τηλ.: 210 3254119, 210 3254129, φαξ: 210 3250198, email: melmofake@culture.gr

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας στεγάζεται σε ένα παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Στη συλλογή του έχει 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, αποτέλεσμα 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Το Μουσείο παρέχει στους/ στις εκπαιδευτικούς ενημερωτικό υλικό και προτάσεις για μια πολύπλευρη προσέγγιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Ας γνωρίσουμε τα ελληνικά λαϊκά όργανα, για μεγαλύτερα παιδιά. - Η φλογέρα σαν ηχήσει ιστορία θ' αρχινήσει, για μικρότερα παιδιά. - Κουδούνια κουδουνάκια, ήχοι μαγικοί, μουσικοί και χρηστικοί: επικεντρώνεται στα κουδούνια και στην χρήση τους.

ΝΑΥΤΙΚΑ

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ακτή Θεμιστοκλέους (Φρεαττύς), 185 37 Πειραιάς, τηλ.: 210 4516264, 210 4516822, 210 4286959, 210 4286430, φαξ: 210 4512277, info@hmmuseum.gr , hellenicmaritimemuseum@gmail.com

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., βρίσκεται στον Πειραιά, στον μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

-Πλοία του ’21: εστιάζει στα πλοία, στα πληρώματα και στη σύνθεση του ελληνικού στόλου της Επανάστασης του 1821, (Ε’- ΣΤ’). -Ταξιδεύοντας με αρχαία πλοία: με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, (Α΄ - Γ΄). -Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;: με ήρωα ένα παιδί των προϊστορικών χρόνων παρουσιάζονται στους/στις μαθητές/ τριες οι λόγοι που οδήγησαν τον άνθρωπο να ταξιδέψει στη θάλασσα και η γένεση της ναυσιπλοΐας, (Α΄, Β' ).-Από τα πανιά στον ατμό: η εξέλιξη της ναυσιπλοΐας από το κουπί στα ιστία και από τα ιστία στη μηχανή. Η στενή σχέση των ναυτικών κοινοτήτων της Ελλάδας με τη ναυπήγηση των ιστιοφόρων και τις εμπορικές δραστηριότητες της θάλασσας καθώς και η συνεπακόλουθη κοινωνική και οικονομική εξέλιξη, (Ε΄, ΣΤ΄). -Ναυπηγώντας μια Τριήρη: η ναυπήγηση και τα χαρακτηριστικά μιας τριήρους, ο οικονομικός χειρισμός για την επάνδρωσή της με ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση της στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., (Γ΄, Δ΄).

Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό

- Φυλλάδιο εκπαιδευτικού: δραστηριότητες για μετά την επίσκεψη, παροιμίες για τη θάλασσα, η ζωή στο καράβι.- Το βιβλίο της θάλασσας.- Γνωριμία με μια Τριήρη.

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ζωολογικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, 157 84 Ζωγράφου, Αθήνα, τηλ.: 210-7274609

Οι συλλογές του Μουσείου κατατάσσονται στα Τμήματα Ανθρωπολογίας, Θηλαστικών, Πτηνών και Αμφίβιων. Δέχεται επισκέψεις μαθητών/ τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, τηλ.: 2107274180

Στο Μουσείο υπάρχει η παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα καθώς και μία πλούσια συλλογή διεθνούς εμβέλειας.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7274086

Το Μουσείο διαθέτει μια εξαιρετική γεωλογική συλλογή από απολιθώματα της χλωρίδας και της πανίδας της ελληνικής ενδοχώρας και των ελληνικών νησιών. Η συλλογή των απολιθωμάτων χωρίζεται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: ασπόνδυλα, σπονδυλωτά, φυτά και μικροπαλαιοντολογικά αντικείμενα.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεωφόρος Ανδρέα Κορδέλλα, 195 00 Λαύριο, τηλ.: 22920 26270, e-mail: info@emel.gr

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου λειτουργεί από το 1986. Tα εκθέματά του περιλαμβάνουν δείγματα ορυκτών και μεταλλευμάτων από το πλούσιο μεταλλοφόρο υπέδαφος της περιοχής. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα (1836-1909), η επιστημονική εργασία του οποίου συνέβαλε στην επανεκμετάλλευση των αρχαίων μεταλλούχων καταλοίπων και των αρχαίων μεταλλείων του Λαυρίου στα νεότερα χρόνια.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ενημερωτικά Φυλλάδια

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Γαία

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά, τηλ. κέντρο: 210 8015870, φαξ: 210 8080674, e-mail: goul@gnhm.gr, edumgfi@gnhm.gr, edugaia@gnhm.gr

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ήταν το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή. Στεγάζεται σε νεοκλασικό σπίτι του 1875 το οποίο τροποποιήθηκε ώστε να στεγάσει το μουσείο, ενώ το 2001 εγκαινιάστηκε το κέντρο «Γαία», επέκταση του αρχικού κτιρίου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η προώθηση των φυσικών επιστημών και της ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για την άγρια ζωή.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (ενδεικτικά- με ποσό συμμετοχής)

- Δεινόσαυροι στο υπόγειο του μουσείου: μέσα από διάδραση και παιχνίδι, τα παιδιά γνωρίζουν 8 δεινόσαυρους: Τυραννόσαυρος Ρεξ, Τρικεράτοπας, Πτεροδάκτυλος, Ιχθυόσαυρος, Πτερανόδοντας, Ράπτορας, Αγκυλόσαυρος και Διπλόδοκος και μαθαίνουν πώς έμοιαζαν, πώς κινούνταν, τι έτρωγαν και πώς εξαφανίστηκαν, (Α΄, Β' ). - Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: οι θεματικές ενότητες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές/ τριες είναι: το αντικείμενο των γεωλόγων, η μορφή της Γης και το εσωτερικό της, ηφαίστεια (έκρηξη και μεταβολές στο τοπίο – παράδειγμα της Σαντορίνης), τα ορυκτά - τα χαρακτηριστικά τους και οι χρήσεις τους, ζωγραφική ενός ορυκτού (μετά από παρατήρηση των βιτρινών), (Γ' , Δ΄). - Το μακρινό παρελθόν της Γης: οι θεματικές ενότητες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές/ τριες είναι: τι καλούμε απολίθωμα, οι τρεις γεωλογικοί αιώνες, είδη απολίθωσης, απολιθώματα θηλαστικών στον Ελλαδικό χώρο, πρόγονος κροκόδειλου και ιχθυόσαυρος, (Ε΄, ΣΤ' ).

Ξεναγήσεις στο Κέντρο Γαία (για όλες τις τάξεις)

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (στο Γαία, ενδεικτικά- με ποσό συμμετοχής)

- Νερό: Ζωή και Ομορφιά: σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και παιγνίδια την αξία του νερού για τον πλανήτη μας και όλες τις μορφές ζωής πάνω σε αυτόν, τον κύκλο του νερού, την ανάγκη οικονομίας κατά τη χρήση του, (Γ, Δ΄).υνείδηση και σκέψη, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερο, να ανακυκλώνουμε περισσότερο και να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα, (Ε΄, ΣΤ΄).

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αττικό τοπίο και περιβάλλον, (Β΄- ΣΤ΄)

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

- Εικονική περιήγηση (τρισδιάστατη αναπαράσταση)-Κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα.

Έκθεση για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό από ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αφορά στο Φυσικό Περιβάλλον και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα. Περιλαμβάνει δραστηριότητες με φύλλα εργασίας για μαθητές, υλικό για εκπαιδευτικούς, λύσεις στα φυλλάδια δραστηριοτήτων, φωτοθήκη, (για όλες τις τάξεις του Δημοτικού).

Εισαγωγή στο δέντρο της ζωής

- Καρποί και δέντρα σύμβολα. - Η μεσοστιχίδα του δέντρου.- Το δέντρο... σε παροιμίες και αινίγματα.- Το δέντρο των ευχών.- Φτιάξε το δικό σου φυτολόγιο.- Το ημερολόγιο των τεσσάρων εποχών.- Αναζητώντας το Δέντρο της Ζωής στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου.- Αναζητώντας το Δέντρο της Ζωής σ’ ένα βυζαντινό μνημείο της Αθήνας.

- Οι άθλοι του Θησέα.- Τα προϊστορικά ζώα της Αττικής.- Τα ορυκτά και τα πετρώματα στη ζωή μας.- Ο ορυκτός πλούτος του Λαυρίου.- Τοπωνύμια της Αττικής.- Ακολούθησέ με... στο Ιερό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά.- Ένας βάτραχος στη Βραυρώνα.- Ο Ηριδανός της Αθήνας.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (στο Γαία, ενδεικτικά- με ποσό συμμετοχής)

-Γίνε Σεισμοειδικός: στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν πως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αρκετά συχνό για κάποιες περιοχές του πλανήτη. Να έχουν μία πρώτη επαφή με το φαινόμενο μέσω των νέων τεχνολογιών και να προετοιμαστούν για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν, (Ε΄, ΣΤ΄). -Φυσικοί Πόροι και Ανακύκλωση: σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι η φύση δίνει απλόχερα αγαθά που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου: ποιοι είναι οι ανανεώσιμοι και μη φυσικοί πόροι, την υπερεκμετάλλευση τους με συνέπεια την οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη να αναπτύξουμε όλοι/ ες οικολογική συνείδηση και σκέψη, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερο, να ανακυκλώνουμε περισσότερο και να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα, (Ε΄, ΣΤ΄).

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.)

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 3256922, φαξ: 210 3218145, e-mail: piop@piraeusbank.gr

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον. Το έργο του Ιδρύματος υλοποιείται μέσω του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, του Ιστορικού Αρχείου, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, του ερευνητικού έργου, των εκδόσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Θεατρικό παιχνίδι: Με αφόρμηση την αφήγηση του παραμυθιού «Το ελατάκι που δεν του άρεσαν τα φύλλα του», τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δραματοποιούν σκηνές του παραμυθιού και προβαίνουν σε κλασικές ασκήσεις θεατρικού παιγνιδιού (παντομίμα, «καθρέφτης», «παγωμένη εικόνα»), (Νηπιαγωγείο‐ Β' Δημοτικού). -Στο ρυθμό του νερόμυλου: Παιχνίδια ρυθμικής και μουσικής, με αφορμή τον ρυθμό του νερόμυλου, (Νηπιαγωγείο‐ Β' Δημοτικού). -Ιστορίες από τη μυθολογία: Αφήγηση γνωστών ιστοριών από τη μυθολογία, θεατρικό παιγνίδι (Νηπιαγωγείο‐ Β' Δημοτικού). -Ζώα και φυτά…αλλιώς: Ανακαλύπτουμε την πλούσια πανίδα που ζει στη Στυμφαλία, ζωγραφίζοντας ένα «πανό» με τα ζώα και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, (Νηπιαγωγείο‐ Β' Δημοτικού). -Περιήγηση: Πολύτιμες ψηφίδες της βυζαντινής Αθήνας: Στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος και βιωματική γνωριμία με επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία (Αγία Αικατερίνη, Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Θεολόγος, Αγία Σωτήρα Κοττάκη, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Άγιος Ελευθέριος) με εκπαιδευτικές δραστηριότητες (παιχνίδια ρόλων, φύλλα εργασίας), (Ε').-Εργαστήρι: Ελληνικό τοπίο‐ πολιτιστικό τοπίο: Με τη χρήση οπτικού υλικού και παρατηρώντας έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που αποτύπωσαν με εξαιρετικό αλλά και συνάμα συναισθηματικό τρόπο το ελληνικό τοπίο, οι συμμετέχοντες/ ουσες μαθαίνουν για την προοπτική, το χρώμα και για κάποιες τάσεις της τέχνης, όπως ο ιμπρεσιονισμός, ο εξπρεσιονισμός και ο σουρεαλισμός. Τέλος, σχεδιάζουν σε χαρτί ένα έργο εμπνευσμένο από τα έργα των καλλιτεχνών που είδαν, (Ε'‐ΣΤ').-Αποστολή «Σώστε το πάρκο»: Τα παιδιά καλούνται να γίνουν «πράκτορες του πλανήτη» και να αναλάβουν μια άκρως απόρρητη αποστολή: να σώσουν τα πάρκα της πόλης. Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, ανακαλύπτουν τη σημασία των πάρκων για την πόλη, τους κινδύνους που τα απειλούν, αλλά και τρόπους να τα προστατέψουν, (Β' ‐ Ε').

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Κυνήγι θησαυρού στο Αρχείο: Μέσω διαδραστικών ασκήσεων και παιχνιδιών, οι μαθητές/ τριες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια του αρχείου, την ιστορική έρευνα, τις αρχειονομικές εργασίες, τη συντήρηση των εγγράφων και την εξόρυξη γνώσης, (Νηπιαγωγείο‐ Β' Δημοτικού). - Μια μέρα στο Αρχείο: Μικροί αρχειονόμοι: Μέσω ερωταποκρίσεων και παιγνιδιών, οι μαθητές/ τριες εξοικειώνονται με τις ιστορικές πηγές, τη μνήμη, την ιστορία και τον ρόλο των αρχειακών φορέων και με την έννοια και σημασία του αρχείου, της αρχειονομίας, της συντήρησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. - Ιστορία από τις πηγές‐Τοπική ιστορία: Οι μαθητές/ τριες, χωρισμένοι/ ες σε ομάδες, αναζητούν πληροφορίες και συγκεντρώνουν στοιχεία για την περιοχή στην οποία ζουν, ερευνώντας το αρχειακό υλικό και συμπληρώνοντας το δελτίο καταγραφής αρχειονομικού υλικού. Αναπαριστούν με χαρτοπολτό γλυπτά έργα σχετικά με χαρακτηριστικά αρχιτεκτονήματα, μνημεία, ασχολίες, δραστηριότητες, είδη πανίδας και χλωρίδας, αντικείμενα αρχαιολογικού ή νεότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται και χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του τόπου τους ή παρουσιάζουν την ιστορία του, (ΣΤ').- Το χαρτί αλλιώς: Μέσω ασκήσεων και παιχνιδιών, οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια του χαρτιού, την ιστορικότητά του, την υλικότητά του και τις αρχές συντήρησής του. Φτιάχνουν το δικό τους χειροποίητο χαρτί καθώς και βιβλιοδετούν με τον ιαπωνικό τρόπο δεσίματος τα δικά τους σημειωματάρια, τα οποία και παίρνουν μαζί τους ως αναμνηστικά, (Ε'‐ΣΤ').

-

Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι να μάθουν τα παιδιά για τη συμβολή της αρχαιολογίας στην ιστορία και το πώς αυτή βοηθά στην κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών, με αφορμή τις δύο αναπαραστάσεις κλασικών τάφων που εκτίθενται στη Συλλογή Αγγείων του Μουσείου, αίθουσα 55.

Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Αττικής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σολωμού 57, 10432 Αθήνα. τηλ.: 2108982600, 6932640949, email: education@archelon.gr

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών του Υ.ΠΑΙ.Θ., με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την υποστήριξή της σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μέσω της δράσης των Κ.Π.Ε., αναπτύσσονται, προωθούνται και υλοποιούνται πρότυπες μέθοδοι εκπαίδευσης με γνώμονα τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ιστοσελίδα του Συλλόγου

Κ.Π.Ε. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κ.Π.Ε. ΛΑΥΡΙΟΥ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κ.Π.Ε. ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Εκπαιδευτικό Υλικό

Κ.Π.Ε. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Προγράμματα και Εκπαιδευτικό Υλικό

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

-

Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι να μάθουν τα παιδιά για τη συμβολή της αρχαιολογίας στην ιστορία και το πώς αυτή βοηθά στην κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών, με αφορμή τις δύο αναπαραστάσεις κλασικών τάφων που εκτίθενται στη Συλλογή Αγγείων του Μουσείου, αίθουσα 55.

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σολωμού 57, 10432 Αθήνα. τηλ.: 2108982600, 6932640949, email: education@archelon.gr

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να παρακολουθήσουν, κατόπιν επικοινωνίας, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και ομάδες σπουδαστών/ στριών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ιστοσελίδα του Συλλόγου

Φορητά Δανειστικά Πακέτα

- Η Βαλίτσα της Χελώνας: Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 6-18 ετών. Περιέχει :4 σειρές σταθερών εικόνων με αφήγηση ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, 3 πανό θρανίου, ένα DVD, χειροτεχνία, οδηγίες για την παρουσίαση. - Η Ζωή στις Ακτές: Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 10-18 ετών. Περιλαμβάνει: 3 σειρές σταθερών εικόνων με αφήγηση, 3 πανό θρανίου, μικρή έκθεση θαλάσσιων οργανισμών, 12 δραστηριότητες, οδηγίες για την παρουσίαση, βιβλιογραφία. - Ψαράδες και Χελώνες: Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 10-18 ετών. Περιέχει: σειρά σταθερών εικόνων με αφήγηση, 3 φύλλα εργασίας, προτάσεις για δραστηριότητες, δείγματα από αλιευτικά μέσα, πανό θρανίου.

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Στοιχεία Επικοινωνίας: Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Αθήνα, τηλ/φαξ:. 2108228704, 2108227937

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης και στον υγρότοπο της Βραυρώνας για όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Επίσης δανείζει φορητά εκπαιδευτικά πακέτα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους/ τις εκπαιδευτικούς.

Ιστοσελίδα της Εταιρείας

On line εκπαιδευτικό υλικό με 30 δραστηριότητες

Ενδεικτικές δραστηριότητες- Πόσο καλά γνωρίζεις τα πουλιά;: Ζωγράφισε τα σχέδια των μεταναστευτικών πουλιών σύμφωνα με τον έγχρωμο οδηγό "Μεταναστευτικά πουλιά". Κόψε τα σχέδια και κόλλησέ τα σε ένα ξύλινο καλαμάκι. - Δες μέσα από τα μάτια ενός μεταναστευτικού πουλιού!: φτιάξε μια μάσκα Τσαλαπετεινού ή μια μάσκα Σταβλοχελίδονου. - Πάμε ένα ταξίδι;: Κόψε τις κάρτες με τις σύντομες φράσεις και προσπάθησε να τις βάλεις στη σειρά. Όλες μαζί περιγράφουν το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, από τις μακρινές χώρες της Αφρικής έως τα νησιά του Ιονίου! - Τι γνωρίζεις για το μεγάλο ταξίδι των πουλιών;: Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά; Πώς γίνεται να μη χάνουν τον δρόμο τους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; Δες την παρουσίαση και μάθε πολλά για το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών. - Μάθε πώς ξεκίνησαν όλα!: Η ζωή που σήμερα βρίσκεται στον πλανήτη έχει διαμορφωθεί μέσα από αλλαγές που συμβαίνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Εκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί, γεωμορφολογικές και κλιματικές αλλαγές αλλά και η παρουσία του ανθρώπου, όλα συντέλεσαν μαζί και χωριστά στη σημερινή βιοποικιλότητα. Όλοι οι οργανισμοί, όπως και εμείς, βρήκαν στη Γη το σπίτι τους! Με αφορμή τη βιοποικιλότητα της Κρήτης, ανακάλυψε πως ξεκίνησαν όλα μέσα από το κόμικ «Ιστορίες χιλιάδων ετών».

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

On line εκπαιδευτικό υλικό με 30 δραστηριότητες (συνέχεια!)

- Μια προστατευόμενη περιοχή της γειτονιάς μου!: Πάρε μέρος στο Virtual Tour της Βραυρώνας και δες από «κοντά» γιατί προστατεύεται!- Κάθε είδος στον τόπο του!- Οικότοποι - Τα Ζώα (Φύλλο α) - Τα Ζώα (Φύλλο β)- Θα μας πεις μία ιστορία;: Διάλεξε ένα απειλούμενο είδος. Από τι απειλείται και πώς θα το βοηθούσες; Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αλλά και οι δαχτυλόκουκλες από το παρακάτω αρχείο μπορούν να σε βοηθήσουν για να φτιάξεις τη δική σου ιστορία. - Δαχτυλόκουκλες (Φύλλο 1ο) - Δαχτυλόκουκλες (Φύλλο 2ο)

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, Πεντέλη, τηλ. : 210.3490022 & 210.8109107, φαξ:210-8040453, e-mail: visitorcenter@noa.gr

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1842 προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Επιστήμη και στην Κοινωνία. Το Κέντρο Επισκεπτών/τριών στο Θησείο, προσφέρεται για τακτικές βραδινές ξεναγήσεις του αττικού ουρανού.

Ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου

Ξεναγήσεις Μαθητών στις Εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ

-Η ξενάγηση στην Πεντέλη: περιλαμβάνει μάθημα Γενικής Αστρονομίας, προβολή σχετικού video και επίσκεψη στο 62.5 εκ. τηλεσκόπιο Newall. Αντίστοιχες ξεναγήσεις μαθητών/ τριών οργανώνονται καθημερινά στο Θησείο και στο τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. -Ειδικές ξεναγήσεις: είναι δυνατές και στο τηλεσκόπιο 1.2μ στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Οπτικοακουστικό υλικό: Εικόνες και Video

Εκπαιδευτικά προγράμματα ΚΕ Θησείου

- Στα χνάρια του χαμένου Τηλεσκοπίου»: Φεύγοντας από το ηλιακό μας σύστημα, ταξιδεύουμε προς τους αστερισμούς και τα λαμπερότερα αστέρια τους. Ξεκινώντας από το κτίριο που φιλοξενεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που αφορά στους αστέρες (χρώματα, μεγέθη, φάσεις εξέλιξης) καταλήγουμε στους υπαίθριους χώρους του Αστεροσκοπείου για ηλιακή παρατήρηση, (7- 11 ετών).-Διαστημικές Αποστολές από τη Γη στο Διάστημα: Οι μαθητές/ τριες καλούνται να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαστήματος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαστημική αποστολή! Βασικός άξονας της δράσης είναι η διεπιστημονικότητα, έτσι ώστε, τα παιδιά, με τρόπο ευχάριστο και εκπαιδευτικό, να συνδυάσουν την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά, (10 -13 ετών).

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΤΕ - Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πρωτέως 25, 145 64 Αθήνα, τηλ.: 21 0620 1899, e-mail: otegroup-museum@ote.gr

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, αφηγείται ιστορίες επικοινωνίας, που ξεκινούν από τις Φρυκτωρίες, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες, τον ήχο του κέρατος και φτάνουν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους, το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία. Μέσα από τις Συλλογές του, το Μουσείο ξεδιπλώνει την εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας: τις τηλεπικοινωνίες, και παράλληλα παρουσιάζει την ιστορία της εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν και χρειάζεται ηλεκτρονική κράτηση.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ξεναγήσεις

Εικαστικά εργαστήρια

- Ένα ταξίδι από τα αρχαία δίκτυα στο διαδίκτυο και στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!: Η ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών, κάνει το ταξίδι στον κόσμο της επικοινωνίας συναρπαστικό! Ανακαλύπτουμε μαζί την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και μεταφερόμαστε στον χρόνο ταξιδεύοντας από την αρχαία Ελλάδα έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!

- Πορτραίτα από neon!: το εργαστήρι ξεκινά με μια διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου. Ακολουθεί video που προβάλλει πορτραίτα μεγάλων εικαστικών και παράλληλα μας παρουσιάζει τους μεγάλους εφευρέτες ΜΠΕΛ, ΜΟΡΣ, ΜΑΡΚΟΝΙ αλλά και τις τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ. Τα παιδιά παίρνουν μαρκαδόρους neon και με σύγχρονα υλικά δημιουργούν τα δικά τους πορτραίτα. Εφευρέτες και τηλεφωνήτριες από το παρελθόν μετατρέπονται σε σύγχρονα έργα τέχνης από τα χέρια των παιδιών! -Μαγικές ψηφίδες από ανακυκλώσιμες συσκευασίες: μπορούμε με ανακυκλώσιμες συσκευασίες να κάνουμε τέχνη; Στο πρόγραμμα αυτό η ξενάγηση δίνει έμφαση στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος» και στην εκτόξευση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Ακολουθεί video που προβάλλει την τέχνη του ψηφιδωτού και παρουσιάζει σύγχρονα εικαστικά έργα που έχουν δημιουργηθεί από υλικά ανακύκλωσης. - STEM, Όλη η φυσική του δημοτικού σε ένα τάπερ!: το πρόγραμμα ξεκινά με μια σύντομη ξενάγηση στην ενότητα του Ηλεκτρισμού της έκθεσης του Μουσείου. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παίρνουν μέρος σε μια σειρά από πειράματα, όπου χρησιμοποιώντας υλικά μικροκλίμακας εξερευνούν τον εντυπωσιακό κόσμο του Ηλεκτρισμού και κατανοούν βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Θεατρική Παράσταση

-«Κι όμως…κινείται»: μέσω της ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας, Comedia dell’ arte, παρουσιάζεται όλη η ιστορία των τηλεπικοινωνιών, από τις φρυκτωρίες έως τις οπτικές ίνες! Όλα ξεκινούν με τον Ρο, τη Γιώτα και το Έψιλον, τρεις "εξωγήινους" από έναν μακρινό πλανήτη, που δεν σταματούν να παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα…

Μουσικά Σύνολα

-Κιθάρες, μαράκες και …. ντριιιιιιν!: το τηλέφωνο, ο τηλέγραφος, η κόρνα του ποδηλάτου έχουν φωνή! Ακούμε ήχους που παράγονται από εκθέματα του μουσείου και προσπαθούμε να τους μετατρέψουμε σε μουσικές συνθέσεις! Τα παιδιά νοιώθουν πόσο κοντά μας είναι ο ρυθμός και παίρνουν στα χέρια τους κρουστά και έγχορδα μουσικά όργανα.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ξεναγήσεις

- Ανάψτε μια λυχνία, ακούστε τον ήχο του modem: γράψτε λίγες γραμμές κώδικα σε έναν παλιό υπολογιστή, «φορτώστε» ένα βιντεοπαιχνίδι από κασέτα… αυτά είναι μερικά από τα διαδραστικά σημεία της ξενάγησης.

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο

Παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (VR game)

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, 18346 Μοσχάτο, τηλ.: 210 300 7010 & 6932 333 264 , e-mail : info@elmp.gr

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009. Από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στον χώρο της Πληροφορικής (1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990).

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Έντυπα (ενδεικτικά)

- Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο σιδηρόδρομος.- 150 χρόνια, ελληνικοί σιδηρόδρομοι.- Ξαναβρίσκοντας τον ατμό:Οι περιπέτειες μου στην Ελλάδα 1971-73.- 75 χρόνια Γοργοπόταμος.- Tα «τραίνα του θανάτου»: Aπό την Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σιώκου 4, Αθήνα, τηλ.: 210-5126295, 210-5297548, e-mail: press@osenet.gr

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών (ή Μουσείο των Ελληνικών Σιδηροδρόμων), ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί το μεγαλύτερο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Ελλάδας. Λόγω της μεταφοράς του σε νέο χώρο, στη Λεύκα Πειραιά, η επαναλειτουργία του θα γνωστοποιηθεί.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ντοκιμαντέρ. Σταθμοί της Επιστημονικής Επανάστασης: Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος, Νεύτων…

Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο τηλ.: (30) 210 94 69 600, email: info@eef.edu.gr

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, ιδρύθηκε το 1954 από τον Ευγένιο Ευγενίδη και συμβάλλει αδιάκοπα στους τομείς της Επιστημονικής, Τεχνικής και Ναυτικής Εκπαίδευσης μέσα από μια ποικιλία δράσεων. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, έχει ως στόχο την συμβολή στην εκπαίδευση και την ενημέρωση τόσο των μαθητών/τριών όσο και του γενικού κοινού στους τομείς της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής. Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις τάξεις και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Εκπαιδευτικό υλικό προγραμμάτων: Το Σύμπαν για όλους

Πειραματικές κατασκευές

On-Line Προγράμματα

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ίδρυμα Λασκαρίδη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς, τηλ: 216-9003700 email: info@laskaridisfoundation.org

Το πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συστάθηκε την άνοιξη του 2007. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάσωση και διατήρηση της ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς. Οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δωρεάν και απευθύνονται στους/ στις μαθητές/ τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων. Προτείνονται 22 προγράμματα τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα να καλύπτουν όλους τους τομείς των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Εικονική περιήγηση

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα, τηλ.: 216 8091000, e-mail: info@snfcc.org

Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων. Οργανώνει πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Εξερεύνηση στο ΚΠΙΣΝ: Περπατώντας στην Αρχιτεκτονική. Α΄-ΣΤ΄

- Βιωσιμότητα: - Βιώσιμος Πλανήτης, (Δ' - ΣΤ'). - Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει, (Α' - Γ' ). - Δημόσιος Χώρος: - Ένα Φανζίν για το ΚΠΙΣΝ, (Δ' - ΣΤ'). - Αρχιτέκτονας από την Αρχή! , (Α' - Γ'). - Αθλητισμός & Ευεξία: - Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας, (Γ' -ΣΤ'). - Μαθαίνω πώς κινείται το σώμα μου, (Α', Β').

Εξερεύνηση στο ΚΠΙΣΝ: Περπατώντας με τον Ήλιο, ( Α΄-ΣΤ΄)

Αθλητικά Μονοπάτια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Video: κολύμβηση, ενόργανη γυμναστική, σκοποβολή, τοξοβολία, Μαραθώνιο, Μπάντμιντον.

Σχολικοί Περίπατοι

Online παραστάσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Περιγραφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Μνημείο Ζαλόγγου, 1954-1960. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Μια φορά και έναν καιρό στην Ανατολή, (Ε΄, ΣΤ΄).- Οι Λουλουδένιες: το παραμύθι ξεκινάει στη μακρινή Ανατολή και παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Αχμέτ στις αίθουσες του Μουσείου, (Α΄, Β΄).

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210 325 1311, φαξ:210 322 5550, e-mail: islamic_collection@benaki.gr

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης στεγάζεται στο νεοκλασικό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής του κτιρίου σε μουσείο βρέθηκε, στη στάθμη των θεμελίων του συγκροτήματος, ένα τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών καθώς και αρχαίος τάφος. Μετά από συνεννόηση του Μουσείου Μπενάκη με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στη στάθμη του υπογείου, ώστε να είναι επισκέψιμα.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εικονική περιήγηση

Εκθέματα της συλλογής

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Βιβλικό -Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Θεολογική Σχολή, 15784 Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τηλ.: 210 727 5803

Περιλαμβάνει μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Ανάμεσά τους υπάρχουν εκμαγεία από το Λούβρο, όπως ο Κώδικας του Χαμουραμπί, η Στήλη του Μεσά και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ΄.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Αφής

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δοϊράνης 198, 176 73 Καλλιθέα, τηλ.: 210 941 5222 , e-mail: info@fte.org.gr

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους του στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες/ τριες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού. Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας ματιών, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Περίοδοι (Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής καλύπτουν τις κάτωθι περιόδους)

- Κυκλαδική - Μινωική - Γεωμετρική - Αρχαϊκή - Αυστηρού ρυθμού - Κλασική - Ελληνιστική - Ρωμαϊκή - Νεότερη Ελληνική Ιστορία

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δημοκρίτου 7, 10671 Αθήνα, τηλ.: 2103629513, φαξ: 210-3616690, e- mail: museum@lykeionellinidon.gr

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1988 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και είναι μέρος των λειτουργιών του Λυκείου των Ελληνίδων, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1911. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, αναπαραγωγές μινωικών, κλασικών και βυζαντινών ενδυμάτων καθώς και κούκλες πορσελάνης με ελληνικές φορεσιές.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά προγράμματα

- Splash!, (Νήπια) - Ενδυμασίες σε κάδρο, (Α΄- Γ΄) - Φτιάχνοντας το δικό μου πορτρέτο, (Δ΄- ΣΤ΄)

Ξενάγηση στην Έκθεση

-Ελληνική Ενδυμασία και Έλληνες Ζωγράφοι: έργα επιφανών καλλιτεχνών, από την Ομάδα του Μονάχου μέχρι τον Θεόφιλο και τον Τσαρούχη. Λάδια, υδατογραφίες, ακουαρέλες και ακρυλικά. Ποικίλες εικαστικές εκδοχές με θέμα την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία ”στέκουν” δίπλα σε ενδυματολογικά σύνολα και μας καλούν σε συν-κρίσεις.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο των Ηρακλειδών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κτίριο Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, τηλ.: 210 3461981, e-mail: info@herakleidon.org. Κτίριο Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο, τηλ.: 2110126486, e-mail: museum@herakleidon.org

Το Μουσείο Ηρακλειδών στεγάζεται σε δύο κτίρια - κοσμήματα επί των οδών Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών (από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Αθήνας).

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις (με ποσό συμμετοχής)

-Από τον μύθο στην Ιστορία: αλληλεπιδραστικές ξεναγήσεις στα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα που υπηρέτησαν τον πόλεμο στην Αρχαία Ελλάδα (στο κτίριο της οδού Αποστόλου Παύλου) ή/και στους αυτοματισμούς της Αλεξανδρινής εποχής και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (στο κτίριο της οδού Ηρακλειδών).

Εκπαιδευτικά προγράμματα (με ποσό συμμετοχής)

-Ζωντανεύοντας αρχαίες ιστορίες: επιδιώκει να φέρει τους/ τις μαθητές/ τριες σε μια διαδραστικότερη, δημιουργικότερη και πιο γόνιμη επαφή με θραύσματα της Μυθολογίας και της Ιστορίας. -Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά: πραγματοποιείται μια διαδρομή στα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης, μια πορεία αναζήτησης της διασύνδεσης Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών, μέσα από δραστηριότητες.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους

Στοιχεία Επικοινωνίας: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, Αθήνα, τηλ.: 210 92 18 329, e-mail: info@mce.gr

Το Παιδικό Μουσείο Συναισθημάτων χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους/ τις εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «Hands On International» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με ποσό συμμετοχής)

-Στο παλάτι του Θυμού: δεν μπαίνουμε για να θυμώσουμε ούτε για να μη θυμώνουμε. Μπαίνουμε για να εξερευνήσουμε το συναίσθημα του θυμού, να ανακαλύψουμε τα μυστικά του, να το καταλάβουμε καλύτερα, να μπορούμε να το ακούμε με τρόπο που να μας βοηθάει και να επιλέγουμε πώς θα χρησιμοποιούμε κάθε φορά τη δύναμη του, (για όλες τις τάξεις).

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (στα σχολεία)- Μουσειοσκευές (ενδεικτικά)

- Η Αυτοεκτίμησή μου είναι η Δύναμή μου! - Η Ζήλια μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών! - Η Φιλία μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών! - Ο Φόβος μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών.- Ο Θυμός μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών.- Τα Συναισθήματα στον Κόσμο των Χριστουγέννων.- Απόκριες στον κόσμο των παραμυθιών.- Όταν ο Εαυτός μου Μεταμφιέζεται.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ωδείο Αθηνών, οδός Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ.: 2103312995, φαξ: 2103241919, email: info@hcm.gr

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας δημιουργήθηκε το 1994 και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχει σε διάφορες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ διοργανώνει σε σταθερή ετήσια βάση, ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με ποσό συμμετοχής)

- Ο προπάππους και η προγιαγιά διηγούνται: Οι μαθητές/ τριες ερευνούν και ανακαλύπτουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης παλαιότερης εποχής από τις συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου, τα συγκρίνουν με σημερινά αντικείμενα, πειραματίζονται με τη χρήση τους, (Α΄, Β΄). - Κάτι έχω να σας πω…: πώς θα αισθανόταν ένα παλιό τηλέφωνο αν συνομιλούσε με ένα κινητό αφής; Τι θα έλεγε ένα σίδερο του 19ου αι. αν συναντούσε ένα ατμοσίδερο; Αντικείμενα της παλιάς εποχής που έχουν αλλάξει ή δεν υπάρχουν πια, συνομιλούν με αντίστοιχα σύγχρονά τους, (Γ΄, Δ΄). - Η σοκολάτα και ο Παυλίδης: τα παιδιά, σε έναν αυθεντικό βιομηχανικό χώρο, ανακαλύπτουν τους χώρους παραγωγής ενός εργοστασίου, τα συστατικά της σοκολάτας, αναγνωρίζουν τη διατροφική της αξία και διερευνούν τα στάδια παραγωγής της από το κακαόδεντρο έως …το εργοστάσιο, (Ε΄, ΣΤ΄).

Μουσειοσκευές (υπάρχει κόστος δανεισμού)

--Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά.- Τα Ιάματα του Ασκληπιού.- Τα Δόντια μας.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»

Στοιχεία Επικοινωνίας: Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Κεραμεικός, τηλ.: 210 3226054, φαξ: 210 3226075, e-mail: ledakis@ath.forthnet.gr , ledakisfoundation@gmail.com

Στους βασικούς σκοπούς του Ιδρύματος συγκαταλέγονται: η συγκέντρωση, έκδοση και ταξινόμηση κατ’ αρχήν του πολυσχιδούς πνευματικού έργου του Ανδρέα Λεντάκη και ακολούθως άλλων προσωπικοτήτων, η οργάνωση Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο των σύγχρονων μέσων τεχνογνωσίας, η οργάνωση του επιστημονικού αρχείου του Α. Λεντάκη με πρόσβαση στην επιστημονική ερευνητική κοινότητα, η εκπόνηση και δημοσίευση πολιτικών, ιστορικών, περιβαλλοντικών και εν γένει πολιτιστικών μελετών, η οργάνωση και πραγματοποίηση επιμορφωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η παροχή υποτροφιών σε διακρινόμενους/ες φοιτητές/ τριες.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: μια περιήγηση στην ιστορία και τις όψεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (προβολή εικόνων, εκπαιδευτικά παιχνίδια). Τα παιδιά παρατηρούν την εξέλιξη του ιστορικού κέντρου της πόλης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έρχονται σε επαφή με τα γνωστότερα κτίρια και τη λειτουργία τους, συγκρίνουν τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον. Η τοποθεσία του Ιδρύματος, στον Κεραμεικό, μέσα στο ιστορικό κέντρο, δίνει τη δυνατότητα μιας ρεαλιστικής περιήγησης των παιδιών και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, (Δ΄ - ΣΤ΄).- Ταξίδια στους πολιτισμούς: έχει στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του παιδιού για τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίησή του για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών. Μέσα από την προβολή εικόνων, μουσικά ακούσματα, χαρακτηριστικά αντικείμενα και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά προσεγγίζουν τρεις πολύ σημαντικούς παγκόσμιους πολιτισμούς: τον Αφρικάνικο, τον Ινδιάνικο και τον Ινδικό πολιτισμό. Με μέσο τη μουσική, τον χορό και τις τελετουργίες του κάθε λαού, ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς αλλά ταυτόχρονα και κοντινούς με την έννοια του παγκόσμιου “χωριού” μας, (για όλες τις τάξεις).

Ψηφιακό Υλικό- CD-ROM

- Το ιστορικό κέντρο του Ιδρύματος: περιλαμβάνει το γνωστικό κομμάτι, όπου τα παιδιά μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τις σημαντικότερες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Περιλαμβάνει επίσης τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά δύνανται να ενσωματώσουν την πληροφορία-γνώση μέσω της ψυχαγωγίας. Προσδοκάται να λειτουργήσει επιμορφωτικά και ως προς τα σχολεία, τα οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας).

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Προγράμματα με Εκθέσεις Τέχνης (πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με εκθέσεις Τέχνης στους χώρους του Ιδρύματος)

- Συναισθήματα και Χρώματα: ασχολείται με την Τέχνη, μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, προβολή εικόνων και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης. Ερμηνεία των έργων τέχνης, όχι μόνο από τα υλικά που τα αποτελούν αλλά κυρίως από τα συναισθήματα που μας δημιουργούν, (Α΄ - Δ΄).- Τέχνη και Γεωμετρία: οι μαθητές/ τριες καλούνται να λύσουν τα μυστήρια της Τέχνης και της Γεωμετρίας αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης. Μέσα από την παρατήρηση, τον διάλογο και με μουσικο-κινητικά παιχνίδια προσεγγίζουν βασικές αρχές της Τέχνης και διακρίνουν τη μαγική σύνδεσή της με τη Γεωμετρία, (Δ΄ - ΣΤ΄).- Ταξιδεύοντας με την Ελληνική Μυθολογία: στόχο έχει να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη μυθολογία μέσα από μια έκθεση ζωγραφικής, αλλά και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από δραστηριότητες πάνω σε μυθολογικά θέματα παρατηρώντας τον τρόπο, που η ζωγράφος αποδίδει τους μύθους. Αναζητείται η σύνδεση του μύθου με την καθημερινότητά μας, όπως και η σχέση Μυθολογίας-Τέχνης. Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ιστορικές γνώσεις, (για όλες τις τάξεις).

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 212 6875280, e- mail: toy-museum@benaki.gr

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Μια μέρα με τα Παιχνίδια, (Α΄ – ΣΤ΄).- Παιχνίδια, φτου και βγαίνουμε, (Α' – ΣΤ΄).

Φωτογραφικό υλικό παιχνιδιών

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Ανατομίας - Συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ιατρική Σχολή, Μ. Ασίας 75 Γουδί, 11527 Αθήνα, τηλ.: 210 7462305

Στο Μουσείο εκτίθενται συλλογές ανατομικών παρασκευασμάτων, παλαιών και νέων, καθώς και παλιών οργάνων και ανατομικών εργαλείων. Εδώ μπορεί κανείς να δει τον σκελετό ενός γίγαντα, ενός νάνου αλλά και την καρδιά του Αντώνη Σαμαράκη.

Εγκληματολογικό Μουσείο

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ιατρική Σχολή, Μ. Ασίας 75, 115 27 Γουδή, τηλ.: 210-746 2418, 210-746 2415

Είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη- ιδρύθηκε το 1886. Κάθε έκθεμα (1.500 συνολικά) «αφηγείται» τη δική του ιδιαίτερη ιστορία: συλλογές ιατρικού ενδιαφέροντος, μούμια, κεφαλές καρατομηθέντων ληστών, ξηρά και νωπά παρασκευάσματα, μια λαιμητόμος της εποχής του Οθωνα, όπλα, πολεμικό υλικό, πυρομαχικά, αντικείμενα μαγγανείας από τελετές μαγείας, πλαστά τραπεζογραμμάτια.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Δροσίνη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Διομήδους Κυριακου & Αγ. Θεοδώρων, 145 62 Κηφισιά, Αθήνα, τηλ.: 210 8087230, e-mail: info@drossinismuseum.gr

Το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς και στεγάζεται στη βίλα «Αμαρυλλίς», στο σπίτι που έζησε ο λογοτέχνης τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η βίλα φέρει το όνομα της κεντρικής ηρωίδας ενός από τα πρώτα και δημοφιλέστερα έργα του λογοτέχνη.

Οικία Δέλτα

Στοιχεία Επικοινωνίας: Εμμ. Μπενάκη 38 & Στεφ. Δέλτα, 145 61 Κηφισιά, Αθήνα, τηλ.: 210 807 9878, 210 808 1896, e- mail: historical_archives@benaki.gr

Η οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από αρχιτέκτονα που ακόμη παραμένει άγνωστος. Το 1912 το κτίριο πουλήθηκε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του, τον δικηγόρο Κ. Λύτσικα, στον πατέρα της Πηνελόπης Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκη, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα το μεταβίβασε στην κόρη του. Η οικογένεια Δέλτα πρωτοκατοίκησε εκεί το 1916, όταν εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα. Στην οικία Δέλτα στεγάζονται τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Φωτογραφικό υλικό του Μουσείου

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μύλοι Λούλη - Μουσείο

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σπετσών 1 Κερατσίνι, 187 55, Τηλ: 2104090164, Φαξ: 2104090150, e-mail: museum@loulisgroup.com

Το 2012 δημιουργήθηκε το Μουσείο Λούλη, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Από το 2013, παρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υλικό το οποίο περιλαμβάνει: συλλογή 500 σφραγίδων άρτου, μηχανήματα και εξοπλισμό άλεσης από το 1894, λαϊκά εργαλεία, πολλά άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την επεξεργασία σιτηρών και την παρασκευή ψωμιού. Επιπλέον, παραδοσιακό φούρνο για τη διαδραστική συμμετοχή των παιδιών.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Video-Mύθος και ιστορία. -Η καλλιέργεια και ο άνθρωπος

Θεματικές ενότητες του Μουσείου : όπως, η ιστορία των δημητριακών και της γεωργίας, η διατροφή, το περιβάλλον και η βιομηχανία.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα (για όλες τις τάξεις του δημοτικού- με ποσό συμμετοχής)- Αναπαράσταση καλλιέργειας της γης: σπορά, καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, μεταφορά. - Αναπαράσταση κύκλου του ψωμιού: παρασκευή, πλάσιμο, κέντημα, ψήσιμο.

Ξενάγηση στα γεωργικά εργαλεία

Video - Γνωριμία με το μουσείο Άρτου και τα μουσεία του Βαρνάβα

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ανδρούτσου 7, 19014 Βαρνάβας, τηλ.: 22950 97870 , 6936891193, 6937822962, e-mail: museo@ilmb.gr

Το Μουσείο Άρτου στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα και περιλαμβάνει μια Συλλογή με πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού, από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού. Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιδιά και ενήλικες, γνωρίζουν τον κύκλο του ψωμιού καθώς και τα αμέτρητα σχέδια κεντημάτων πάνω στο ψωμί.

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Στοιχεία Επικοινωνίας: Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, 117 42 Αθήνα, τηλ.: 210-9221044, 210-9239709, e- mail: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Το Μουσείο βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, στον χώρο που στέγασε τα εργαστήρια για την παραγωγή των ιστορικών πλέον έργων του Ηλία Λαλαούνη. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα Μουσεία στον κόσμο με αντικείμενο το κόσμημα. Το Μουσείο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και καθοδηγεί ένα ευρύ κοινό (Ι. Λαλαούνη).

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), 10555 Μοναστηράκι-Αθήνα, τηλ.: 2103639627, e-mail info@museumofillusions.gr

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων για όλες τις ηλικίες. Είναι το ιδανικό μέρος για να κερδίσουμε νέες εμπειρίες και να διασκεδάσουμε με φίλους/ ες και την οικογένεια.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα- Ξεναγήσεις-Το εκπαιδευτικό τμήμα του ΜΚΗΛ: προσφέρει δεκαεπτά (17) εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των σχολικών βαθμίδων. Όλα τα προγράμματα βασίζονται στη διδακτική ύλη της κάθε βαθμίδας.

Σχολικές Επισκέψεις- Οι μαθητές/ τριες διασκεδάζουν και μαθαινουν για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την Επιστήμη. Στο τέλος της σχολικής επίσκεψης το MOI Athens παρέχει ένα φύλλο εργασίας για όλους/ ες τους/ τις μαθητές/ τριες, προσαρμοσμένο στο γνωστικό τους επίπεδο και στη σχολική ύλη.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Νηματουργία Μέντης - Αντωνόπουλος

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πολυφήμου 6, 118 54 Αθήνα, τηλ.:210 347 8792, e-mail: nema@benaki.gr

Η "Δωρεά Μέντη" στεγάζεται στον χώρο της παλιάς βιοτεχνίας και περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας ΜΕΝΤΗ (από τις παλαιότερες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας στην επεξεργασία νημάτων και παραγωγή ειδών passementerie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, κορδόνια, φράντζες, φούντες, brandebourg, embrasses)). Εκτός από τη δυνατότητα παρακολούθησης της ζωντανής διαδικασίας παραγωγής, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, συνεργάζεται με εξειδικευμένους τεχνίτες για τη διοργάνωση κύκλων μαθημάτων για ενήλικες με αντικείμενο τις παραδοσιακές αυτές τέχνες.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γ' Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού 33 - 35 & Πατησίων, 104 33 Αθήνα, τηλ.: 210 8816187, 210 7279900, e-mail : marketing@charagionis.com

Στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λειτουργεί από το 2011 το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Τρεις όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Από μια Συλλογή, του Ιδρύματος Θεόδωρου και Γιάννας Χαραγκώνει, που αριθμεί 300 διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων, έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο και εκτίθενται, σε πρώτη φάση, οι 112. Το αρχαιότερο όχημα της Συλλογής είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980. Ένας προσομοιωτής Formula 1 περιμένει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους/ στις πιο τολμηρούς/ές.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Κυκλοφορώ με ασφάλεια: τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά σήματα της Τροχαίας μέσα από μια μικρή βόλτα στην πόλη. Κάθε παιδί συμμετέχει ενεργά, με έναν τέτοιον τρόπο που, ενώ τυπικά συμμετέχει σε ένα παιχνίδι, ουσιαστικά αφομοιώνει πληροφορίες (Οδικά Σήματα) που θα του φανούν πολύ χρήσιμες στην καθημερινή του ζωή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε συνεργασία με το "Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς", (για όλες τις τάξεις).

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854 Αθήνα, τηλ.: 210 3475535, 210 3475518, 2103461589, fax.: 210 3413228, e- mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr , info@athens-technopolis.gr

Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2013, με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παλαιού Εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας, ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Αποτελεί το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της χώρας. Η επίσκεψη σε αυτό περιλαμβάνει έναν μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα- Προγράμματα που σχετίζονται με τα θέματα που πραγματεύεται το ΒΜΦ: Τεχνολογία, Ιστορία, Επιχειρηματικότητα.- Προγράμματα που σχετίζονται με δράσεις της Τεχνόπολης: Θέατρο, Εικαστικά, Λογοτεχνία.- Προγράμματα που σχετίζονται με περιοδικές εκθέσεις και ολιγοήμερες εκδηλώσεις και με θεματικές περιόδους του έτους: π.χ. Απόκριες.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Ελληνικού Προσκοπισμού

Στοιχεία Επικοινωνίας: Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα, τηλ.: 21 0729 0046

Στα εκθέματα του Μουσείου Ελληνικού Προσκοπισμού περιλαμβάνονται ξύλινες κατασκευές, σκηνές, ομοιώματα προσκόπων, αντικείμενα αλλά και βέλη, ξύλινα αφρικανικά αγαλματίδια, χάρτες και τύμπανα, όλα “λάφυρα” από παγκόσμιες προσκοπικές συναντήσεις. Το μουσείο στεγάζεται στο Προσκοπικό Μέγαρο Αντώνιος Μπενάκης και στόχο του έχει να παρουσιάσει τις αρχές, τις μεθόδους και την ιστορία του διεθνούς και του ελληνικού προσκοπισμού.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Βαλαδώρου

Στοιχεία Επικοινωνίας: Οτρυνέων 13, 118 51 Αθήνα, τηλ.: 210 3671014, e- mail: kretsi@benaki.gr

Το κληροδότημα Αναστασίου και Μαρίας Βαλαδώρου συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες. Πάνω από τριακόσιες εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία αντικείμενα και παλαίτυπες εκδόσεις συγκροτούν μια πολύ ενδιαφέρουσα Συλλογή. Η έκθεση εστιάζει στον κοινωνικό περίγυρο, στην παιδεία και στις πνευματικές αναζητήσεις που καθόρισαν εν τέλει και τη φυσιογνωμία της συλλογής ενώ ένας δεύτερος άξονας ενδιαφέροντος είναι οι λατρευτικές συνήθειες και τα προσκυνηματικά κέντρα στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ως και τη μεταβυζαντινή εποχή.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μουσείο Πυροσβεστικού Σώματος

Στοιχεία Επικοινωνίας: Νίκου Μίληση & Λεωφ. Μαραθώνος, 15351 Άνω Μπαλάνα Παλλήνη Αττικής (έξοδος 15 Αττικής οδού), τηλ.: 210 6663801, 210 6663819, φαξ.: 210 6663827, e- mail:mouseio@psnet.gr

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Παλλήνη Αττικής το 2007. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας. Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση παιδιών σε ζητήματα πυροπροστασίας και αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Φωτογραφίες εκθεμάτων του Μουσείου

- Ο Καπνούλης (Προληπτική πυρασφάλεια στα σχολεία).- Θαρσείν Σώζει! - Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Συμβουλεύει.- Πώς να προφυλάξεται την οικεία σας.- Πώς να προφυλάξεται την οικεία σας από τις πυρκαγιές των δασών.- Προστατευτείτε από τους σεισμούς.

Ψηφιακά Φυλλάδια

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ίδρυμα Ωνάση

Στοιχεία Επικοινωνίας: Λ. Αμαλίας 56, 10558 Αθήνα, τηλ.: 210 37 13 015, φαξ.: 210 37 13 013, e- mail: education@onassis.org

Η λειτουργία και οι δράσεις του Ιδρύματος βασίζονται στην παραδοχή ότι : ο άνθρωπος για να ζήσει και όχι μόνο για να επιβιώσει χρειάζεται Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Υγεία. Ο τομέας Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση εξελίσσει και αναπτύσσει κάθε χρόνο τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, με βασική κατεύθυνση την απεύθυνση σε όλους: παιδιά, οικογένειες, ενηλίκους και ερευνητές, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη νεότερη ελληνική ιστορία και την πνευματική δραστηριότητα του ελληνικού γένους. Ταυτόχρονα, το ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ, του οποίου τη φροντίδα και προβολή έχει αναλάβει το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, συνεχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα σε ΑΘΗΝΑ και Περιφέρεια και δημιουργεί κανόνες ανοιχτής πρόσβασης, μέσω του ψηφιακού του αποθετηρίου, σε όλο το ψηφιοποιημένο υλικό, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες έρευνες και διεπιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Το ψηφιδωτό συμπληρώνουν τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής, αποδεικνύοντας στην πράξη την έννοια της συμπερίληψης.

Ιστοσελίδα του Μουσείου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα: Η Χάρτα του Ρήγα γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γρίφων, αποκρυπτογράφησης, ζωγραφικής και ιστορίας. Έχετε 1,30 ώρα για να ανακαλύψετε τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να ξεκινήσει η επανάσταση του 1821, (Γ΄ - ΣΤ΄).- Η Ιστορία της Γραφής: οι άνθρωποι επικοινωνούσαν, έλεγαν μυστικά και ερωτεύονταν πριν από τα e-mail και τα sms και πολύ πριν από τα πλήκτρα αφής της οθόνης. Ταξιδέψτε στον χρόνο και ανακαλύψτε τα “emoticons” του παρελθόντος, (Ε΄, ΣΤ΄).- Η ιστορία της βιβλιοδεσίας: πώς διαλέγετε ποιο βιβλίο θα τραβήξετε από μια βιβλιοθήκη για να το ξεφυλλίσετε; Η δύναμη της βιβλιοδεσίας δεν κερδίζει απλώς τα βλέμματα αλλά μεταμορφώνει τις απλές σελίδες σε βιβλίο, (ΣΤ΄). - Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό: πώς μπορεί το κλειδί του ΣΟΛ να ξεκλειδώσει συναισθήματα και δεξιότητες παιδιών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού; Ένα εργαστήριο μουσικής για γονείς και παιδιά, το οποίο απελευθερώνει την επικοινωνία με νότες και ρυθμό (ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά).- Οι οργανούληδες πάνε στο Δημοτικό Σχολείο: με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο, (Β΄ - ΣΤ΄). Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των επισκέψεων μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο e-mail: astamatopoulou@onassis.org.

  • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://gasmuseum.gr/index.php
  • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.namuseum.gr
  • Επιγραφικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3348
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.nhmuseum.gr/
  • Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.jewishmuseum.gr/
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Σχολικού Υλικού. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.ekedisy.gr/
  • Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Α. Σούτσου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.nationalgallery.gr/el/
  • Εθνική Γλυπτοθήκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.nationalgallery.gr/el/to-mouseio/ta-kthria/ethnikh-gluptothhki.html
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.emst.gr/

Ιστοσελίδες Μουσείων και Φορέων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3371
  • Ακολούθησε τον Οδυσσέα. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://followodysseus.culture.gr/
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3443
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3321
  • Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=21704
  • Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://ayla.culture.gr/
  • ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.archelon.gr/
  • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.byzantinemuseum.gr/
  • Βιβλικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεολογικής Σχολής. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/bibliko_archaiologiko_moyseio_theologikis_scholis/

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Εργαστήριο Γιάννη Παππά. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://mouseio-psomiou.com
  • Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.hellenicmotormuseum.gr/el/
  • Ευγενίδειο Ίδρυμα. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.eef.edu.gr/
  • Εγκληματολογικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/egklimatologiko/
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.ornithologiki.gr/
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.facebook.com/athensobservatory/
  • Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://elmp.gr/
  • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.fhw.gr/fhw/
  • Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://pacf.gr/
  • Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=106I344I938I646I434770

  • Ιστορικό Αρχείο- Ε.Τ.Ε.. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://ha.nbg.gr/el/historical-archive
  • Ίδρυμα Θεοχαράκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://thf.gr/el/
  • Ίδρυμα Ωνάση. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.onassis.org/el/foundation/onassis-foundation
  • Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://goulandris.gr/el/
  • Ίδρυμα Λασκαρίδη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.laskaridisfoundation.org/
  • Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμεικής. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://potterymuseum.gr/
  • Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.snfcc.org/
  • Κ.Π.Ε. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • Κ.Π.Ε. ΛΑΥΡΙΟΥ
  • Κ.Π.Ε. ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
  • Κ.Π.Ε. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
  • Λύκειο των Ελληνίδων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://lykeionellinidon.com/
  • Λεντάκης Ανδρέας– Ίδρυμα. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.ledakis.gr/
  • Μουσείο Ακρόπολης. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.theacropolismuseum.gr/

Ιστοσελίδες Μουσείων και Φορέων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://museumfinder.gr/item/mousio-archeas-agoras-athinon/
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://cycladic.gr/
  • Μουσείο Μπενάκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org/index.php?lang=el
  • Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.mnep.gr/
  • Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς». (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://kotsanas.com/
  • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.facebook.com/meailioupolis/
  • Μουσείο Ε.Α.Μ.ικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://mea.kaisariani.gr/
  • Μουσείο Εξορίστων Άη- Στράτη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.exile-museum.gr/
  • Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.historymuseum.uoa.gr/
  • Μουσείο Παιδείας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://mouseiopaideias.ppp.uoa.gr/

  • Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/palaiontologias_kai_geologias/
  • Μουσείο Τράπεζας της Ελλάδος. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.bankofgreece.gr/trapeza/kepoet/mouseio
  • Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://athenscitymuseum.gr/
  • Μουσείο Α. Χατζημιχάλη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/item/aggeliki-xatzimixali
  • Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://gounaropoulos.gr/
  • Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.childrensartmuseum.gr/
  • Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3403
  • Μουσείο Βορρέ. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.vorresmuseum.gr/
  • Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/oryktologias_kai_petrologias/

Ιστοσελίδες Μουσείων και Φορέων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Μουσείο Μπουζιάνη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.facebook.com/MouseioBouziani/
  • Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/item/dodekanisiako-spiti
  • Μουσείο Πάνου Αραβαντινού- Ζωγραφικής & Σκηνογραφίας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://athinaapanou.wixsite.com/panosaravantinos
  • Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης - Μουσείο Μπενάκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Μουσείο Αφής. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.tactualmuseum.gr/
  • Μουσείο Γ. Δροσίνη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.drossinismuseum.gr/
  • Νομισματικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.nummus.gr/
  • Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.hmmuseum.gr/
  • ΟΤΕ - Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.otegroupmuseum.gr/portal

Ιστοσελίδες Μουσείων και Φορέων

  • Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.gnhm.gr/
  • Μουσείο Ηρακλειδών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.herakleidon.org/
  • Μουσείο Συναισθημάτων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.mce.gr/
  • Μουσείο Παιχνιδιών - Μουσείο Μπενάκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Μουσείο Ανατομίας - Συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/anatomias/
  • Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr
  • Μουσείο Ελληνικού Προσκοπισμού. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.sep.org.gr/el/normal/home
  • Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Βαλαδώρου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Μουσείο Λούλη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.loulismuseum.gr/
  • Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.cityofathens.gr/node/692

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn.aspx
  • Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.skironio.gr/
  • Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.karagiozismuseum.gr/
  • Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.ose.gr
  • Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.museumofillusions.gr/
  • Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://archontiko-mpenizelon.gr/el/
  • Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.ft-museum.gr/
  • ICOM, (2007) «Museum Definition». (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://icom.museum/who-we-are/the-vision/museum-definision.html

  • Οικία Δέλτα. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://istoriko.lavreotiki.gr/index.php/2015-03-30-19-05-07/o
  • Οδυσσέας Ελύτης, (2021, Φεβρουάριος). «Τα ελγίνεια μάρμαρα» Ανακτήθηκε από http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2722/Thematikoi-Kykloi_A-B-G-Lykeiou_html-apli/index_14.htm#09
  • Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://warmuseum.gr/
  • Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://pekam.org/
  • Πινακοθήκη Γκίκα- Μουσείο Μπενάκη. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.benaki.org
  • Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://www.athensmuseums.net
  • Πυροσβεστικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από http://museum.fireservice.gr
  • Παιδικό Μουσείο. (2021, Φεβρουάριος). Ανακτήθηκε από https://www.hcm.gr/

Ιστοσελίδες Μουσείων και Φορέων

Κατάλογος - πηγές εικόνων

  • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανακτημένη από https://www.namuseum.gr/
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Ανακτημένη από http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3371list
  • Μουσείο της Ακρόπολης. Ανακτημένη από https://www.theacropolismuseum.gr/
  • Μουσείο Αρχαίας Αγοράς. Ανακτημένη από https://museumfinder.gr/item/mousio-archeas-agoras-athinon/
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ανακτημένη από : https://cycladic.gr/
  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ανακτημένη από : https://www.benaki.org
  • Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Ανακτημένη από: www.mnep.gr
  • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ανακτημένη από : http://www.fhw.gr
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου. Ανακτημένη από : http://1lyk-ag-parask.att.sch.gr/layrio/
  • Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Ανακτημένη από : http://www.acharnes.gr/el/content/section-280
  • Μουσείο Μπενάκη. Ανακτημένη από : https://www.benaki.org/index.php?lang=el

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά. Ανακτημένη από : https://www.naftemporiki.gr/story/1371055/brabeio-aristeias-gia-to-mouseio-arxaias-ellinikis-texnologias-kosta-kotsana
  • Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. Ανακτημένη από :https://museumfinder.gr/item/vyzantino-ke-christianiko-mousio-athinas/
  • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ανακτημένη από : http://www.ime.gr/fhw/index.php?lg=1
  • Νομισματικό Μουσείο. Ανακτημένη από : http://www.nummus.gr/
  • Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Ανακτημένη από : https://pacf.gr/
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ανακτημένη από : http://www.nhmuseum.gr/
  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ανακτημένη από : http://www.nhmuseum.gr/el/epanacystasi-21/
  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ανακτημένη από : https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=1&lang=el
  • Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Ανακτημένη από : http://mnep.gr/. http://www.mnep.gr/gr/sylloges/oi-sylloges/metamfieseis/
  • Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ανακτημένη από: http://www.cityofathens.gr/node/692

Κατάλογος - πηγές εικόνων

  • Πολεμικό Μουσείο. Ανακτημένη από : http://warmuseum.gr/el/home-el
  • Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Ανακτημένη από : https://www.jewishmuseum.gr/
  • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης. Ανακτημένη από : http://ilioupoli.gr/mea/mea-ekpaideftika-programmata
  • Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής. Ανακτημένη από : https://mea.kaisariani.gr/MEAM.html
  • Μουσείο Μακρονήσου. Ανακτημένη από: https://erodotos.wordpress.com/2011/07/21/makronisos-ylika/
  • Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη. Ανακτημένη από: http://www.exile-museum.gr/
  • Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.Ανακτημένο από: http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=110I453I1167I646I453976
  • Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής- Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαρόπουλου. Ανακτημένο απο: http://potterymuseum.gr/
  • Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανακτημένο από: www.historymuseum.uoa.gr
  • Μουσείο Παιδείας . Ανακτημένη από: http://mouseiopaideias.ppp.uoa.gr/
  • Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Ανακτημένη από: http://www.ekedisy.gr/

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας. Ανακτημένη από: https://ha.nbg.gr/el
  • Μουσείο - Τράπεζα της Ελλάδος. Ανακτημένη από : https://www.bankofgreece.gr/trapeza/kepoet/mouseio
  • Αρχοντικό Μπενιζέλων. Ανακτημένη από : https://archontiko-mpenizelon.gr/wp-content/uploads/2016/03/Benizelos-Mansion-Tsakanika-Presentation.pdf
  • Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ανακτημένη από: https://athenscitymuseum.gr
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης. Ανακτημένη από: https://efisoul63.wordpress.com/
  • Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι. Ανακτημένη από: http://www.athensmuseums.net/museum.php?id=30
  • Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Ανακτημένη από: https://www.nationalgallery.gr/el
  • Εθνική Γλυπτοθήκη. Ανακτημένη από: https://www.athensculturenet.com/el/acn-member/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7

  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ανακτημένο από https://www.emst.gr/
  • Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ανακτημένη από: https://www.harpersbazaar.gr/living/entertainment/13143/to-idruma-basili-elizas-goulandri-anoigei-xana-tis-portes-tou
  • Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Ανακτημένη από: https://www.artandlife.gr/athens/events/pinakothiki_toy_dimoy_athinaion
  • Πινακοθήκη Γκίκα. Ανακτημένη από; https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=4&lang=el
  • Εργαστήριο Γιάννη Παππά. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_collectionitems&view=collectionitem&id=106293&Itemid=0&lang=el
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ανακτημένη από: https://www.emst.gr/
  • Μουσείο Γουναρόπουλου. Ανακτημένη από : https://gounaropoulos.gr/collection/
  • Μουσείο ελληνικής παιδικής τέχνης. Ανακτημένη από: https://childrensartmuseum.gr/view_event/603/hristoygenna-me-tehni-parea-me-to-mept

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κατάλογος - πηγές εικόνων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου. Ανακτημένη από: https://www.skironio.gr/ekpaideytika-programmata
  • Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Ανακτημένη από: https://thf.gr/el/eklilwseis/katigories/ekpaideytika-programmata/ Ανακτημένη από: http://www.aeasy.gr/?p=661
  • Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δ. Αμαρουσίου . Ανακτημένη από : http://www.karagiozismuseum.gr/index.htm
  • Μουσείο Βορρέ. Ανακτημένη από : https://www.vorresmuseum.gr/
  • Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας. Ανακτημένη από: http://www.hmmuseum.gr/
  • Ζωολογικό Μουσείο . Ανακτημένη από: https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/zoologiko/
  • Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας . Ανακτημένη από: https://www.geol.uoa.gr/tmima/moyseia/moyseio_palaiontologias_kai_geologias/
  • Λαυρίου Ορυκτολογικό. Ανακτημένη από: https://emel.gr/oryktologiko-mouseio/
  • Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο. Ανακτημένη από: https://www.ft-museum.gr/

  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.). Ανακτημένη από: https://www.piop.gr/el/Programmes/ekpaideutika-programmata-mouseion.aspx
  • Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ». Ανακτημένη από: https://www.archelon.gr
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ανακτημένη από: www.ornithologiki.gr
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακτημένη από: https://www.astro.noa.gr
  • ΟΤΕ - Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. Ανακτημένη από: https://www.otegroupmuseum.gr/portal/. https://museumfinder.gr/item/mousio-tilepikinonion-omilou-ote/
  • Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. Ανακτημένη από: https://elmp.gr/
  • Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών. Ανακτημένη από: https://www.ose.gr
  • Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=3&lang=el
  • Βιβλικό-Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής . Ανακτημένη από: https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/bibliko_archaiologiko_moyseio_theologikis_scholis/
  • Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. Ανακτημένη από: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh152.jsp?obj_id=3380

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κατάλογος - πηγές εικόνων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. Ανακτημένη από: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh152.jsp?obj_id=3380
  • Μουσείο των Ηρακλειδών. Ανακτημένη από: https://www.herakleidon.org/home
  • Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά & Εφήβους. Ανακτημένη από: https://www.mce.gr/
  • Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Ανακτημένη από: https://www.hcm.gr/
  • Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης». Ανακτημένη από: https://ledakis.gr/
  • Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=7&lang=el
  • Μουσείο Ανατομίας- Συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου . Ανακτημένη από: https://museumfinder.gr/item/mousio-anatomias-syllogi-georgiou-papanikolaou/
  • Εγκληματολογικό Μουσείο . Ανακτημένη από: https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/egklimatologiko/
  • Μουσείο Δροσίνη. Ανακτημένη από: https://www.drossinismuseum.gr/
  • Οικία Δέλτα. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=9&lang=el
  • Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ). Ανακτημένη από: http://www.athensmuseums.net/museum.php?id=9

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κατάλογος - πηγές εικόνων

  • Ίδρυμα Ωνάση. Ανακτημένη από: https://almaradio.gr/idryma-onasi-pshfiakes-provoles/
  • Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας. Ανακτημένη από : http://museums.geol.uoa.gr/mineralogy/
  • Μουσείο Αφής. Ανακτημένη από: http://www.tactualmuseum.gr/
  • Φωτογραφία Εξωφύλλου (2017, Μάρτιος) Ανακτημένη από https://www.alfavita.gr/koinonia/214067_i-fotografia-me-tin-karyatida-prosfyga-poy-kanei-ton-gyro-toy-diadiktyoy
  • Φωτογραφία Οπισθόφυλλου (2019, Ιανουάριος)Μάρκος Χουζούρης/Eurokinissi. Ανακτημένη από https://www.documentonews.gr/article/ayta-einai-ta-glypta-poy-arpaxe-o-elgin-20-photos
  • Μuseum clipart (2021, Ιανουάριος). Ανακτήθηκε από https://webstockreview.net/pict/getfirst

  • Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Ανακτημένη από: https://mouseio-psomiou.com/
  • Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Ανακτημένη από: http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/el/arxiki/
  • Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων. Ανακτημένη από: https://www.museumofillusions.gr/
  • Νηματουργία Μέντης- Αντωνόπουλος. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=6&Itemid=139&lang=el
  • Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Ανακτημένη από: http://www.hellenicmotormuseum.gr/el/
  • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Ανακτημένη από: https://gasmuseum.gr/
  • Συλλογή Βαλαδώρου. Ανακτημένη από: https://www.benaki.org/index.php?option=com_buildings&view=building&id=49&lang=el
  • Πυροσβεστικό Μουσείο. Ανακτημένη από: http://museum.fireservice.gr/
  • Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ανακτημένη από : https://www.snfcc.org/
  • Μουσείο Λούλη. Ανακτημένη από: https://www.loulismuseum.gr/

"Τα ελγίνεια μάρμαρα..." Όταν αντίκρισα τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο, αν και χωρίς φανατικό εθνικισμό, με πλημμύρισε ένα συναίσθημα θλίψης, όπως όταν αντικρίζεις κάποιον στην εξορία. Σίγουρα τέτοια αντικείμενα ανήκουν σ' έναν και μοναδικό τόπο, όπου κυριαρχεί άπλετο το φως κι η ατμόσφαιρα είναι ταιριαστή. Νομίζω πως στο Λονδίνο, ίσως να φταίει ο καθαρισμός, έχουν κιτρινίσει. Πιστεύω πάντως πως όταν μια μέρα επιστρέψουν, ο ήλιος θα τους ξαναδώσει το αρχικό τους χρώμα. Δεν μπορώ να πως ότι και τα οχτώ εκατομμύρια των Ελλήνων έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημασία τους, είμαι όμως σίγουρος πως ένα μεγάλο ποσοστό τη γνωρίζει, κι όχι μονάχα οι πνευματικοί μα και οι απλοί άνθρωποι. Κατανοώ βέβαια τη δυσκολία τη δική σας να ενδώσετε. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι νίκη για την τέχνη κάθε χώρας. Οδυσσέας Ελύτης Από τα «Τα ελγίνεια μάρμαρα»

Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα διεθνές φαινόμενο που συνεργεί στην πολιτιστική απογύμνωση, την καταστροφή της ιστορικής πληροφορίας και της εθνικής ταυτότητας κάθε λαού.

ISBN : 978-618-00-2722-8

Εκπαιδευτικές προτάσεις από Μουσεία και Φορείς της Αττικής