METODOLOGIES: ABP, TILC
pilar.garcia
Created on July 3, 2020
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
TOOLS AND RESOURCES
Personalized
9 KEY SLIDES FOR ANY PITCH DECK
Personalized
CHOICE BOARDS: 12 STRATEGIES
Personalized
8 STEPS TO CREATING A DIGITAL STORY
Personalized
6 FACTS ABOUT GOLD FEVER
Personalized
Transcript
Treball per àmbits: propostes metodològiques i recursos
Pilar Garcia Vidal, professora de Secundària i associada del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València, imparteix classes en el Màster Universitari en Professor/a d’Educació Secundària. Forma part del Grup d’investigació Interacció i Ensenyament de Llengües (GIEL) de la Universitat de València, i també de la Xarxa cooperativa d’experiències TIC per a l’ensenyament en valencià Un entre tants. Línies de recerca sobre els projectes de llengua i de literatura, les TIC com a recurs educatiu i l’educació lingüística en entorns plurilingües. Introducció: en el treball per àmbits és essencial donar-li protagonisme a l'alumnat i facilitar-li la connexió entre les matèries, comptar amb la complicitat dels companys i sumar forces, personalitzar l'ensenyament, crear recursos, diversificar l'aprenentatge de manera que permeta la màxima inclusió. Amb metodologies actives impliquem l'alumnat al màxim i el fem protagonista: ABProjectes, ABProblemes que fomenten el qüestionament crític de la realitat sobre qüestions fonamentals com la pobresa, la desigualtat, la destrucció del medi ambient, etc. Podeu trobar una bona introducció als àmbits en:
- Com ensenyar en un àmbit. Manual d'instruccions de Capgirem l'ESO.
- Orientacions metodològiques per al treball per àmbits (Font: Rebost digital, GVA)
- RECURSOS PER AL TREBALL PER ÀMBITS I MATERIALS de CENTRES EDUCATIUS. (Font: Conselleria d'Educació)URL
No és una rèplica de la presencial sinó que intenta arribar al mateix objectiu però per diferents camins
educació a distància
ABP i SD
TILC
AVALUACIÓ FORMATIVA
COMPETÈNCIA INFORMACIONAL
RECURSOS
Metodologies actives que impliquen l’alumnat al màxim i el facen protagonista
Avaluació per aprendre sobre el procés de treball en les diferents fases
Processos cognitius i lingüístics que s’activen en la gestió de la informació i en la creació de coneixement. Es tracta d’aprendre a pensar, decidir i compartir
Considerar la transferència i la particularitat lingüística de cada llengua a l’hora de programar. Treballar diferents gèneres textuals
Eines col·laboratives, repositoris, xarxes professionals, referències
+ info
Educació a distància = modalitat educativa amb característiques diferenciades de l’educació presencial Manifest d’1entretants a pròposit de la situació educativa d’emergència ocasionada per la COVID-19 Article d'Alícia Martí sobre el treball en confinament: Teletreball cooperatiu en l'ensenyament superior
- Bàsicament asíncrona. Ha d’intentar arribar als mateixos resultats a través de camins diferents. No es tracta de fer una rèplica de la classe presencial en vídeo sinó de crear un nou disseny d'aprenentatge que done protagonisme a l'alumnat.
- Requereix voluntat, capacitat d’autoorganització, control de temps.
- Implica un alt grau de regulació, més adequada per a estudiants adults.
- No és un substitut de la modalitat presencial, agrava les desigualdats i diferències socials.
- No se sustenta en un model educatiu transmissiu sinó interactiu.
- Mediada per la tecnologia a través d’Internet > Aules virtuals
- Flexible i accessible.
- Captar l’atenció de l’alumne compartint els dubtes del pensament docent.
- Propostes didàctiques que interpel·len l’estudiant directament: la seua vida lectora (web de lectures preferides), o la vida lingüística per explicar la relació amb les llengües,... plantejar dubtes o problemes que els puguen interessar.
- Enviar regals en forma de poema cançó, anècdota, conte, imatge, sèrie, ... I recollir el seu poema favorit (pòster del Dia del Llibre)
- Escoltar-los i donar-los la paraula sobre el procés d’aprenentatge, per exemple, demanar-los una gravació del seu pensament en veu alta, què pensen que podrien fer per millorar els seus textos escrits amb 3 idees fotografiades escrites a mà.
- Plantejar-los situacions de la vida quotidiana.
- Elogiar-los, fer-los sentir que ho estan fent bé.
- Demanar-los activitats que puguen seguir i es vegen capaços de fer-ho.
- Personalitzar el treball i demanar productes que els resulten interessats a ells.
- Ser més previsors, potenciar la cortesia i la predisposició a ser flexibles.
- Oberts: els continguts sempre es poden consultar al web.
- De temàtiques actuals i diverses relacionades amb l'ús intensiu de la tecnologia.
- Pràctics: són d'aplicació a la vida diària.
- De curta durada: impliquen un estudi d'entre 15 i 20 hores.
- Autoformatius: s'aprèn de manera col·laborativa, amb l'ajuda dels companys .
+ info
Treball per projectes amb TIC = potencia la creativitat, facilita l’elaboració i la difusió del producte final. Metodologia que facilita aprendre de manera competencial: aplicar els coneixements per resoldre problemes en contextos reals. Proposta de gran potencial:«major proporció d’elements curriculars flexibles, d’aplicació social i relacionats amb el saber fer» (Trujillo, 2017). Objectius fonamentals:
- atendre la diversitat d’interessos i destreses de l’alumnat,
- integrar les quatre habilitats lingüístiques,
- propiciar les relacions interdisciplinàries,
- introduir l’avaluació formativa.
- Institut entre bambolines: https://sites.google.com/view/rebombori-grup-3-complements/p%C3%A1gina-principal
- La correcció passa a l'acció: https://sites.google.com/view/suorjuotava/projecte?authuser=0
- Ruta històrico-literària pel Cabanyal
+ info
Activitats docents alineades amb l’avaluació L’avaluació formativa no ha de tenir com a principal finalitat qualificar l’alumne/a, ha de dur-se a terme al llarg del procés d’ensenyament-aprenentatge per tal de millorar-lo i, per tant, ha d’aconseguir: - estimular una actitud d’observació, de recollida de dades i d’anàlisi - percebre el més prompte possible les capacitats de l’alumnat i les disfuncions de l’acció educativa - ajudar el professorat a ensenyar millor - aportar informació́ (feedback) durant el procés per millorar els resultats finals - fer participar l’alumne/a en el seu procés de formació́ i en la presa de decisions. (Boluda, 2013) Aprenentatge actiu cognitiu: pensar sobre el que s’està aprenent connectant-ho amb altres matèries, diferents temes. Avaluació formativa i competencial, autoavaluació i coavaluació, rúbriques i altres instruments d’avaluació. Els instruments d’avaluació poden ser diferents segons cada projecte. Es poden preparar diferents modalitats d’avaluació abans, durant i després de la tasca encomanada, des d’un qüestionari per detectar idees prèvies, la valoració d’un esborrany o d’una correcció d’un text fins a una rúbrica o unes graelles de criteris consensuades amb l’alumnat. Exemple de rúbrica consensuada amb l'alumnat: L’avaluació en projectes de literatura amb TIC (Biblioteca del CEFIRE) Banc de rúbriques. (Font: Generalitat de Catalunya)
+ info
Ensenyar a pensar amb, a partir de, i a través dels continguts Alfabatitizació mediàtica: adquisició de competència informacional per aprendre a definir la necessitat informativa, conéixer estratègies per localitzar informació rellevant en funció d’aquesta necessitat informativa i avaluar la fiabilitat de les fonts; consultar fonts multimodals i contrastar-les i saber analitzar els punts de vista i les intencions. Tractar les informacions tot aconseguint una reelaboració personal; aprendre a referenciar les fonts tot indicant la bibliografia i la webgrafia; aplicar aquest nou coneixement creat per resoldre la necessitat informativa; comunicar, compartir. El docent ha de tenir definits els diferents aspectes que determinen l’abast d’una necessitat informativa. Principalment :
- la qualitat del contingut objecte de la cerca (genèric o especialitzat)
- la quantitat d’informació que es necessita (poca, molta, mitjana), especificant un nombre mínim o màxim de documents a localitzar.
- Com emprar correctament les TIC: NETIQUETA
- TUTORIALS D'AUTOAPRENENTATGE
- AseguraTIC
+ info
Objectius: ensenyar els continguts acadèmics de les diferents disciplines acadèmiques i proporcionar simultàniament competències en la llengua o llengües amb què aquests continguts són construïts. Privilegiar enfocaments interdisciplinaris i globalitzats que promoguen la construcció col·laborativa de coneixements mitjançant la recerca documental, la investigació directa, la reflexió i la producció. Agrupar els alumnes i les alumnes en gran grup, en equips de treball, en treball per parelles o per a fer treball individual per garantir, el suport necessari per a la consecució de la tasca, el treball col·laboratiu, i l’accés als recursos interns individuals. Disseny de tasques cooperatives: triada cooperativa (participació equitativa, responsabilitat individual iinterdependència positiva) Aprenentatge en bastida, hi ha una redistribució de la responsabilitat en l’acompliment de la tasca, que passa progressivament del professor a l’alumne. Aquesta participació és especialment visible en el treball per projectes amb materials i recursos: - Formats diversos en modalitats multimèdia - Procedents de fonts diverses amb múltiples perspectives, visions complementàries i punts de vista oposats. Adequats a les possibilitats de comprensió de l’alumnat (de vegades caldrà fer-ne una adaptació). - De fonts externes o creats pels alumnes i les alumnes. Enfocament didàctic: treball més experimental; coneixements construïts des de diverses perspectives; domini en profunditat del llenguatge per a l’observació, l’anàlisi, l’experimentació, el raonament deductiu, i la construcció i la comunicació de coneixements. Utilització de les TIC com un instrument més de treball, considerar l’entorn com el camp d’estudi idoni per a entendre’l i el medi vital sobre el qual cal actuar per millorar-lo. Referent: Planificació d’una unitat didàctica, segons V. Pascual (2008), Caplletra 45 (en línia) En l'àmbit sociolingüístic, els currículums de Valencià i de Castellà estan integrats en aspectes gramaticals comuns, com pot ser la puntuació, la tipoligia textuals, els gèneres literaris, etc. El centre de treball són els continguts de Geografia i Història. Les lectures busquen també integrar les llengües i els continguts de G i H. Exemples: Blog Àmbit LS de 1r d'ESO (Curs 2020/21)Àmbit Lingüístic i Social 4t PR SerpisBENVINGUDES I BENVINGUTS AL BLOG DE 4t d'ESO PR Professora: pilar.garcia@iesserpis.org "Ignorància no és mala fe, però persistir en la ignorància sí...4tserpishttps://4tserpis.blogspot.com/search/label/A.%20Benvinguda%20al%20curs.%20PROGRAMACI%C3%93%20ALS%204T%20PR Àmbit Lingüístic i Social 4t ESO SerpisBENVINGUDES I BENVINGUTS AL BLOG DE 4t d'ESO PR Professora: pilar.garcia@iesserpis.org "Ignorància no és mala fe, però persistir en la ignorància sí...4tserpis Projecte "Formes de llegir"
- Dia del Llibre: projecte interdisciplinar Valencià-Castellà-Música de lectura en veu alta amb interpretació musical de l'alumnat.
- Dia del LlibreVideopoemes creats per l'alumnat de l'IES...Padlet
- Programació UD Presentar una zona turística:
+ info
Repositoris institucionals: Leer.es, Mestre a casa, edu365.cat, edu3.cat, XTEC Xarxes professionals: 1entretants, Internet en el aula, En la nube TIC, Novadors, Educ@ con tic Idees en línia (IOC): https://sites.google.com/ioc.cat/ideesenlinia/presentaci%C3%B3?authuser=0 EduCAC Què és eduCAC?El Consell de l'Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, presenta eduCAC, un...eduCAC Wix de recursos Del núvol a l’aula: https://amcmarclia.wixsite.com/marclia/tic REFERÈNCIES:
- Agrupaments i interacció en una aula ABP:
- http://www.jblasgarcia.com/2017/05/agrupamientos-e-interaccion-en-un-aula.html
- El treball en equip: http://www.jblasgarcia.com/2017/03/el-trabajo-en-equipo-como-recurso-para.html
- EL TRABAJO EN EQUIPO COMO RECURSO PARA APRENDERComparto con todos vosotros un material sobre Aprendizaje Cooperativo que utilizo con mi alumnado de la Universidad y en las actividades de Formación...Transformar la escuela
- Garcia Vidal, Pilar (2020). L’avaluació en projectes de literatura amb TIC. Articles i Textos de Didàctica de la Llengua i la literatura
- Garcia Vidal, Pilar (2020). Formes de llegir. Un projecte de lectoescriptura plurilingüe i interdisciplinari. REVISTA AULA SEC. - 006 (MARÇ 20) - L'educació basada en evidències científiques a secundària
- Revista Articles i Textos de Didàctica de la Llengua i la literatura (juliol 20) - Ètica de la comunicació
- Martí Climent, Alícia; Garcia Vidal, Pilar (2018). Redes sociales en la enseñanza superior. IV Congreso Nacional de Innovación Educativa y Docencia en Red (IN-RED 2018).
- Entrevista a Neus Sanmartí:
- Entrevista con Neus Sanmartí - Fundación Santillana"Un factor importante del fracaso escolar reside en el hecho de que los profesores estamos más preocupados por transmitir correctamente una...Fundación Santillana
- Vaello Orts, J. (2017). Cómo dar clase a los que no quieren. Barcelona: Graó.
- Castañeda, L.; Esteve, F.; Adell, J. (2018). ¿Por qué es necesario repensar la competencia docente para el mundo digital? RED. Revista de Educación a Distancia, 56.
- Gabelas, J.A.; Marta, M. i Aranda, D. (2012). Per què les TRIC i no les TIC. Revista dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació. 9.
- Trujillo:, F. (2018). Los retos de la educación digital hoy. En https://fernandotrujillo.es/
- Estrategias recomendadas para mejorar el aprendizaje de nuestros alumnos (1/2) http://profesor3punto0.blogspot.com/2018/07/nuevo-conjunto-de-ideas-y.html
- Observatorio de tecnología educativa INTEF
2
4
1
5
3
6