Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Напомена

Припреми се да урониш у средњи век. То је време витезова, двобоја, ратова, освајања... Време у коме су владала другачија правила. Уживи се у улогу једног јунака и замисли да си на његовом месту.

Започни игру

Све слике преузете су са: https://pixabay.com/

Ти си господар једног утврђеног града. Чувен си по своме јунаштву и достојанству. Имаш сабљу која може да сече дрвље и камење. Имаш коња који може прелетети бедеме града. Уз тебе је верна љуба Јелица.Једнога дана добијаш писмо од чувеног и силног цара Мехмеда. Он од тебе тражи да му пошаљеш оно што ти је највредније - сабљу, коња и љубу. Шта ћеш урадити?

Испунићеш све захтеве. Свестан си да цар има моћну војску и да ће, ако не испуниш захтеве, цар напасти твој град, и да ти можеш погинути.

Одбијаш царев захтев. Какав би ти био јунак када би цару дао своја три добра? Био би осрамоћен и понижен, а ти то не смеш дозволити.

Испунио си цареве захтеве и послао му све што тражи. Заувек си изгубио углед међу осталим јунацима - сви те сматрају кукавицом, слабићем. Убрзо, цар ипак напада твој град. Њему и нису била важна твоја три добра, већ му је требао разлог да те нападне и освоји град. Пошто је царева војска много јача од твоје, а ти си изгубио поштовање својих војника, цар врло лако осваја град. Остају само рушевине. Твоје име у историји неће бити упамћено.

Игра је завршена! Ако желиш да знаш шта ће се десити када донесеш другу одлуку, започни игру још једном.

Цар не трпи одбијање. Убрзо напада град са више хиљада војника. Гледаш силну војску која опкољава бедеме и схваташ да ће борба бити веома тешка. Треба да донесеш одлуку...

Настављаш борбу. Иако је царева војска бројнија, сматраш да су твоји војници способнији. Верујеш да ће јаки градски бедеми одолети нападима.

Схваташ да не можеш победити. Верујеш у цареве витешке особине и тражиш примирје. Надаш се да ће ти цар поклонити живот или барем поштедети град.

Цар је немилосрдан. Он није дошао да преговара, него да освоји град. А то је урадио лакше него што је мислио. Како је то чест обичај у средњем веку, тебе је заробио и јавно понизио. Сва твоја три добра припашће њему. После неког времена, цар ће кренути у нова освајања. Твој град ће остати пуст, а твоје име ће историја заборавити.

Игра је завршена! Ако желиш да знаш шта ће се десити када донесеш другу одлуку, започни игру још једном.

Био си у праву - твој град јесте јак и војници су ти храбри и способни. Одолевате нападима три године. Три године цар опседа град, али не одустаје.Бедеме града штити и река Морава преко које се не може лако прећи. Међутим, царева војска проналази подземне ходнике који испод реке воде до града. И коначно, освајач ипак улази у град. Ти схваташ да не можеш победити. Време је да донесеш још једну тешку одлуку...

Прихваташ пораз и предајеш се. Надаш се да ће цар имати милости и, видевши колики си јунак, поштедети ти живот, а можда и сачувати град.

Не смеш пасти жив цару у руке! Боља је часна смрт него пораз и срамота. Борићеш се до смрти!

Узалуд си се уздао у цареву милост. Он је сада још више љут. Ратовао је три године, изгубио је хиљаде војника, а није успео да те победи витешки, већ на превару. Зато жели да се освети. Тебе ће, како је то уобичајено у средњем веку, изложити јавној срамоти и погубити. Град ће порушити, а добиће све што је намеравао - твоју сабљу, коња и љубу.

Игра је завршена! Ако желиш да знаш шта ће се десити када донесеш другу одлуку, започни игру још једном.

Схваташ да си изгубио и да ускоро долази крај. Али не смеш дозволити да цар добије оно што је желео. Зато ломиш своју сабљу и убијаш коња, како их цар не би присвојио и хвалио се њима. Међутим, цар је тражио и треће добро - твоју љубу Јелицу. Доносиш своју последњу одлуку...

Тешко ти је да прихватиш да твоја љуба припадне цару, и сматраш да и она треба да те прати у смрт. Међутим то она мора да одлучи, па јој нудиш могућност избора - да погине с тобом, или да остане са царем.

Ни Јелица не сме припасти цару! Не смеш дозволити ни ту срамоту. Сматраш да те она, као верна жена, мора пратити и у смрт. Иако тешка срца, убијаш је.

Овом одлуком си показао да се не разликујеш много од цара освајача. Као и он, и ти сматраш да смеш одлучивати о судбинама других људи. Сматраш да су жене својина мушкараца и да не смеју одлучивати ни о својој судбини. Иако си се доказао као велики јунак који не прихвата пораз, овом последњом одлуком показујеш да си немилосрдан и да своју љубу ниси ни волео.

Игра је завршена! Ако желиш да знаш шта ће се десити када донесеш другу одлуку, започни игру још једном.

Твоја љуба је часна и племенита, достојна јунака као што си ти. И она сматра да би останак са непријатељем био издаја и велика срамота. Зато и она бира часну смрт.Цар одлази као победник, али незадовољан. Изгубио је хиљаде војника, није добио оно што је желео. Ти ћеш остати упамћен као велики, частан јунак, о теби и твојој жени певаће се песме. У народној поезији остаћеш заувек као славни војвода Пријезда.