3 fasen-model such fun
yvonne.scherphof
Created on June 19, 2019
More creations to inspire you
HUMAN RIGHTS INFOGRAPHIC
Personalized
THE EVOLUTION OF THE THERMOMETER INFOGRAPHIC
Personalized
DAILY SPECIALS VERTICAL MENU
Personalized
KAWAII CULTURE INFOGRAPHIC
Personalized
CELL TYPES: VERTICAL INFOGRAPHICS
Personalized
BRAZILIAN CARNIVAL INFOGRAPHIC
Personalized
LIST OF GREAT IDEAS FOR ENTREPRENEURS
Personalized
Transcript
3 FASENMODEL
SUCH FUN - ATO-SCHOLENKRING
Vroeg Vreemde Talenonderwijs en Wereldburgerschap
Loremipsum.com
Ato-leerlingen zijn de wereldburgers van morgen
Crucialestandaard
Basis standaard
Ambitie standaard
Professio-nalisering team
Professionalisering team De eigen vaardigheid van de leerkracht, een doorlopende leerlijn (door Such Fun zorgvuldig uitgewerkt en terug te vinden in de overviews in Teams) en het gebruik van doeltaal is voertaal (dus lessen geheel in het Engels) zijn voorwaarden zijn voor succes in het vreemde taal-leren van leerlingen. Jaarlijks zijn er op de Such Fun scholen uit de basis- en ambitiestandaard twee momenten in de teamvergadering waar Engels en wereldburgerschap op de agenda staan en er gewerkt wordt aan eigen vaardigheid, didactiek en integratie van Engels en wereldburgerschap in het curriculum. Als vaardigheidsniveau voor de leerkracht wordt B2 niveau aangeraden*. Meer informatie over het Europees Referentie Kader vind je op http://www.erk.nl/docent/ Tests die je kunt doen op de verschillende vaardigheidsniveau van het Europees Referentiekader vind je hier: https://www.examenglish.com/CEFR/cefr.php. Nascholing in buitenland Voor collega's van ATO-scholen die in de basis- en ambitiestandaard zitten is er de gelegenheid om in de vakantie op nascholing, job-shadowing of een teaching assignment te gaan naar het buitenlandDaarvoor is een zogenoemde Erasmus+KA 1 accreditatie voor de ATO-scholen aangevraagd en verkregen. Collega's die in de zomers, herfstvakanties, meivakanties van 2023-2027 een van deze professionaliseringsactiviteiten zouden willen inplannen kunnen contact opnemen met yvonnescherphof@ato-scholenkring.nl Nascholing op de ATO Collega's in de cruciale, basis- of ambitiefase kunnen zich opgeven voor een scholing ter verbetering van de eigen vaardigheid en vakdidactiek die in binnen de ATO-academie gegeven zouden kunnen worden. Functiedifferentiatie Elke ATO-school heeft een VVTO coördinator die deelneemt aan het VVTO leernetwerk. Er is mogelijkheid de opleiding tot VVTO-specialist te volgen (bv op de Hogeschool Utrecht) en specialisten VVTO kunnen zich opgeven voor de accreditatieprocedure voor leerkracht specialist bij ATO-scholenkring. Momenteel kent ATO scholenkring 2 leerkrachten-specialisten Engels en 1 Bovenschools Specialist Engels. Er zijn twee vakleerkrachten Engels bij het programma betrokken voor in totaal 0,8 fte. Ook zij volgden beiden de post HBO opleiding tot Specialist VVTO, evenals het gros van de leernetwerk collega's.
Lessen en extra hands
Naast lessen voor de hele groep zijn er bij voldoende beschikbaarheid van studenten ook extra hands activities met kleine groepjes leerlingen. Die staan in de lesplannen benoemd.De activiteiten kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld eTwinning projecten of om Engelse presentaties voor de klas voor te bereiden, maar ook voor creatieve verwerkingen van de Engelse les of door CLIL lessen aan de hele les te geven (handvaardigheid of tekenen).
Studenten en vakleerkrachen
Such Fun bestaat uit full time LC leerkracht en coördinator Yvonne Scherphof, LA vakleerkrachten Simone in 't Veld (0,4 fte) en Louise Bevan (0,4 fte) en wisselende studenten van verschillende universiteiten en HBO's uit Engeland, Spanje, België en Nederland. Daarnaast is Angelique van Son (0,6fte) op KC De Hoven aangesteld voor Engels met Such Fun en Marleen van der Maas (0,2 fte) op LW Beekman.
eTwinningErasmus+
Engels en wereldburgerschap In het koersplan van ATO-scholenkring voor 2023-2027 nemen Engels en internationalisering/wereldburgerschap een vanzelfsprekende rol in binnen de drie pijlers samen staat centraal, goed en toekomstgericht onderwijs en méér dan onderwijzen. Aan de hand daarvan zijn er drie Such Fun standaarden ontworpen die in onderstaand document toegelicht zullen worden: de cruciale standaard, basisstandaard en de ambitie standaard. eTwinningeTwinning is een online gratis programma waar leerlingen samen kunnen werken met leeftijdgenoten in het buitenland. De afgelopen jaren ontwikkelde Such Fun voor ATO-scholen succesvolle eTwinning projecten zoals We are art (KC De Groote Wielen), Children in WW2, Twins Celebrate (Bs Noorderlicht), Art Serenade (LW Beekman) Playing ever after, Ready Steady Play (KC Caleidoscoop), Anglomaniacs go green (KC De Terp). De projecten ontvingen nationale en internationale kwaliteitslabels en integreerden Engels en wereldburgerschap in het curriculum. Kijk op www.suchfun.nl en met name op www.facebook.nl/suchfunenglish of www.twitter.com/suchfunDB voor veel inspirerende voorbeelden van deze projecten.Erasmus +partnerschap Op KC Caleidoscoop liep van 2017-2019 in de onderbouw een bijzonder partnerschap met een Finse, Sloveense en Portugese partnerschool getiteld Playing ever After en van 2019-2021 liep dat door in Ready Steady Play. Doel was het verbeteren van Engels van kleuters door stimuleren van Engels in vrij spel. Meer informatie op: https://playingeverafterblog.wordpress.com/Van 2020-2023 was er op KC De Hobbit een Erasmus+ partnerschap over STEAM (Science, technology, engineering, arts and maths) getiteld Super inventors on the Move over de integratie van bètavakken in thematisch onderwijs bij de kleuters samen met een Italiaanse, Portugese en Sloveense school. En in dezelfde jaren liep in de bovenbouw van bs Noorderlicht het Top Secret KA229-project over de Sustainable Development Goals in samenwerking met Wales, Spanje, Frankrijk en Denemarken. Bij dit project kregen bovenbouwleerlingen ook leeftijdsgenootjes uit die landen te logeren in Den Bosch. Een onvergetelijke uitwisseling voor alle betrokkenen.
VVTO leernetwerk
Ato-Scholenkring in Den Bosch heeft een eigen VVTO-leernetwerk, waar coördinatoren Engels van de verschillende basisscholen drie keer per jaar samen komen om te werken aan implementatie van Engels en wereldburgerschap in hun schoolomgeving.Leerkrachten binnen het netwerk kunnen hun rol als VVTO coördinator opgenomen krijgen in hun normjaartaak en deelname aan het VVTO leernetwerk is daar verplicht onderdeel van.
CLIL
Jeroen van Hilten (JBC) tijdens een van de VVTO leernetwerkbijeenkomsten CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning en gaat over het integreren van Engels in andere vakken oftewel het geven van andere vakinhouden van het Engels.CLIL komt terug in eTwinning projecten, op scholen waar sommige leerkrachten gym en handvaardigheid in het Engels geven en in menig Such Fun thema.
Cruciale standaard (EIBO) Engels In het BasisOnderwijsOnder dit niveau valt Engels in het basisonderwijs oftewel Engels vanaf groep 7 door de eigen groepsleerkrachten.
- Abonnement op de Such Fun methodiek via Teams of andere methode
- Deelname aan het VVTO-leernetwerk
- Mogelijkheid aanvragen subsidie scholing van leerkrachten middels deelname aan Erasmus+ gesubsidieerde cursussen in Engeland of ander Engelstalig land.
- Leerkrachten die geïnteresseerd zijn kunnen als pilot zelf Engels geven met de materialen vanaf groep
- In groep 7/8 wordt 45 minuten Engels per week gegeven (landelijk verplicht),Oriënteren op een coördinator die mogelijk aansluit op het netwerk
- Draagvlak van het team
- Aansluiten bij een mentorschool, een Such Fun school die al een aantal jaren met Engels bezig is en kan meedenken/kan inspireren.
- Ruimte in vergaderrooster voor Engels en wereldburgerschap
Basis standaard (VVTO)
- Lessenpakket/TEAMS Such Fun
- Such Fun begeleiding en coördinatie studenten, leerkrachten en directie
- Lessen worden zoveel mogelijk gegeven door native speakers of vakleerkrachten, in co-teaching met groepsleerkracht
- Engels gaat altijd door. Bij ziekte of verhindering van Such Funner verzorgt leerkracht zelf de Such Fun les. Dat geldt ook voor perioden dat er onvoldoende Such Funners zijn om alle scholen te bedienen..
- Er wordt een groeimodel opgesteld waarbij steeds meer lessen ook door leerkrachten zelf gegeven worden.
- Daarnaast extra hands activities door native speakers waar mogelijk
- Time for Tea of welke vorm van inplannen Engels in jaarrooster dan ook. Kan op professionalisering en inhoud zijn.
- Deelname aan leernetwerk VVTO
- Toneelstuk onderbouw
- Taaldorp bovenbouw
- Deelname aan Erasmus+ gesubsidieerde cursussen in Engeland of ander Engelstalig land
- In elke groep wordt een uur per week in het Engels les gegeven.
- De school stelt een coördinator Engels aan en indien mogelijk een werkgroep Engels.
- Engels is opgenomen in het jaarplan/beleid van de school
- 10% leerkrachten gaat op nascholing naar Engeland/Engelstalig land via Erasmus+ KA 1 subsidie.
- 25% commiteert zich aan een half uur per week herhalen van de activiteiten van de Engelse lessen of zelf geven van Engelse lessen
- Op de website staat kopje Engels met informatie over Engels en internationalisering/wereldburgerschap op de school
- Zichtbaarheid van Engels in de klassen en door de school
- Knelpunten en signalen worden vroegtijdig gemeld bij Such Fun of coördinator Engels
Ambitie standaard A met eTwinning en CLIL
- Lessen volgens Such Fun methodiek via Teams.
- Such Fun biedt begeleiding en coördinatie studenten, leerkrachten en directie
- Lessen worden al zoveel mogelijk gegeven door de zich committerende groepsleerkrachten en alleen waar dat nog niet gaat is er student beschikbaar voor co-teaching.
- Ruimte voor audit/ shadowen van de leerkrachten door native speakers en door coördinator Engels van de school
- Naast deze lessen geven leerkrachten zelf minimaal 30 minuten per week les in het Engels (coaching door coördinator Engels van de school in samenwerking met Such Fun). Dat hoeft geen Engelse les te zijn, het kan ook CLIL (Content and Language Integrated Learning) zijn (vakinhouden zoals gym of zaakvakken in het Engels of creatieve vakken bijvoorbeeld in eTwinning vorm, met taaldoelen en vakdoelen).
- Daarnaast CLIL-gerichte extra hands activities door native speakers, bv aansluiting bij 4x wijzer/IPC/andere thema’s en/of eTwinning
- Time for Tea of andere vergadermomenten/scholing/conferenties op het gebied van Engels ingepland in jaarplan/agenda
- Deelname aan leernetwerk VVTO
- Toneelstuk onderbouw
- Taaldorp bovenbouw
- Afscheidsmusical deels in het Engels mbv Such Fun team (herschrijven teksten of toevoegen extra scenes en liedjes)
- Op school loopt minimaal een internationaliseringsproject (een eTwinning project, een internationaal schoolbreed thema/thema in het Engels). Het verdient de voorkeur om zowel in onderbouw als in bovenbouw een dergelijk project te laten lopen.
- In elke groep wordt meer dan 1 uur per week les in het Engels gegeven. (Bij 3 uur wordt de school een 15% VVTO school, dit is mogelijk en gekeken wordt naar mogelijkheden tot 50% wettelijk toe te staan).
- Engels is opgenomen in het jaarplan/beleid van de school
- De school is mentorschool voor een beginnende school
- De school stelt een coördinator Engels aan en indien mogelijk een werkgroep Engels.
- Een van de onderzoeksvragen op de school wordt aan Engels/internationalisering/CLIL gewijd.
- 30% van de leerkrachten gaat op nascholing naar Engeland of behaalt Cambridge certificaat B2 of hoger
- 50% van de leerkrachten committeert zich aan het zelf geven van minimaal 1 uur Engels per week
- Op de website staat kopje Engels met informatie over Engels en internationalisering/wereldburgerschap op de school
- Zichtbaarheid van Engels in de klassen en door de school
- Knelpunten en signalen worden vroegtijdig gemeld bij Such Fun of coördinator Engels
- Lessenpakket/TEAMS Such Fun
- Such Fun biedt begeleiding en coördinatie studenten, leerkrachten en directie
- Alle lessen worden gegeven door de zich committerende groepsleerkrachten (eventueel klassendoorbrekend dus in circuitvorm).
- Ruimte voor audit/shadowen groepsleerkracht door native speaker, collega of coördinator
- Bij internationale projecten worden waar mogelijk studenten ingezet om te ondersteunen.
- Zich committerende leerkrachten geven zelf minimaal 60 minuten per week les in het Engels (coaching door coördinator Engels van de school in samenwerking met Such Fun).Dat hoeft geen Engelse les te zijn, het kan ook CLIL[1] zijn (vakinhouden zoals gym of zaakvakken in het Engels)
- Per klas worden minimaal twee thema’s van onderbouw tot bovenbouw (voor zaakvakken) per jaar in het Engels voorbereid en gegeven.
- Daarnaast CLIL-gerichte extra hands activities door native speakers, bv aansluiting bij 4x wijzer/IPC/eTwinning
- Time for Tea of andere vergadermomenten/scholing/conferenties op het gebied van Engels ingepland in rooster
- Deelname aan leernetwerk VVTO
- Aantal collega’s gaat mee op CLIL job-shadowing/ studiereis naar Spanje, of ander land met tweetalig primair onderwijs.
- Toneelstuk onderbouw
- Taaldorp bovenbouw
- Afscheidsmusical deels in het Engels mbv Such Fun team (herschrijven teksten of toevoegen extra scenes en liedjes) -optioneel
- Op school lopen meerdere internationaliseringsprojecten (bv Erasmus+ en daarnaast minimaal een eTwinning project in andere bouw, meerdere internationaal schoolbrede thema’s (in het Engels) ofwel een overkoepelend Erasmus+ partnerschap met een aantal buitenlandse scholen)
- Ondersteuning aanvraag Erasmus+ subsidie door Such Fun
- Bijdrage aan doorlopende leerlijn po-vo
- Op school wordt 2 tot 3 uur per week les in het Engels gegeven.
- De leerkrachten werken intensief samen met leerkrachten in partnerlanden aan projecten en implementatie wereldburgerschap en Engels in curriculum
- De school is mentor school voor een beginnende school
- De school stelt een coördinator Engels aan en indien mogelijk een werkgroep Engels.
- Een van de onderzoeksvragen op de school wordt aan Engels/internationalisering/CLIL gewijd.
- 50% van leerkrachten gaat op nascholing naar Engeland, gaat mee op uitwisseling naar partnerlanden of behaalt Cambridge certificaat
- 75% van de leerkrachten committeert zich aan het zelf geven van minimaal 1,5 uur les in het Engels per week
- Op de website staat kopje Engels met informatie over Engels, internationalisering en wereldburgerschap op de school
- Zichtbaarheid van Engels in de klassen en door de school
- CLIL/Vakintegratie is zichtbaar in curriculum
- Knelpunten en signalen worden vroegtijdig gemeld bij Such Fun of coördinator Engels
Professionalisering team De eigen vaardigheid van de leerkracht, een doorlopende leerlijn (door Such Fun zorgvuldig uitgewerkt en terug te vinden in de overviews in Dropbox) en het gebruik van doeltaal is voertaal (dus lessen geheel in het Engels) zijn voorwaarden zijn voor succes in het vreemde taalleren van leerlingen. Als vaardigheidsniveau voor de leerkracht wordt B2 niveau aangeraden* leerkrachten krijgen door subsidiëring van Erasmus+ mogelijkheid zich bij te scholen in het buitenland en te job-shadowen bij collega’s op buitenlandse scholen. Het zou goed zijn om daarnaast gelegenheid te bieden om via online cursussen of Cambridge en didactiek cursussen de eigen vaardigheid te verbeteren. *http://www.erk.nl/docent/ Tests die je kunt doen op de verschillende vaardigheidsniveau van het Europees Referentiekader vind je hier: https://www.examenglish.com/CEFR/cefr.php. Nascholing in UK Voor collega's van ATO-scholen die in de basis- en ambitiestandaard zitten is er de gelegenheid om in de vakantie op nascholing te gaan naar Engeland.Daarvoor is een zogenoemd Erasmus+KA 1 partnerschap aangevraagd. Collega's die in de zomers of herfstvakanties van 2019 of 2020 of in de meivakantie van 2020 op nascholing willen kunnen contact opnemen met yvonnescherphof@ato-scholenkring.nl Nascholing op de ATO Collega's in de cruciale, basis- of ambitiefase kunnen zich opgeven voor een scholing ter verbetering van de eigen vaardigheid en vakdidactiek die in 2020 op het stafbureau gegeven zal worden. Jobshadowing Portugal, Spanje of Denemarken Voor de 2019-2020 en 2020-2021 zijn er tevens twee job-shadowing bezoeken aangevraagd. Een zal staan in het teken van CLIL (Content and Language Integrated Learning) en zal plaatsvinden in Portugal of Spanje een zal in het teken staan van Move and Learn en zal plaatsvinden in Denemarken. Er is maar voor een heel kleine groep mensen een beurs aangevraagd. Raadpleeg bij belangstelling yvonnescherphof@ato-scholenkring.nl
Naast lessen voor de hele groep zijn er ook extra hands activities met kleine groepjes leerlingen.Die kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld eTwinning projecten of om Engelse presentaties voor de klas voor te bereiden, maar ook voor creatieve verwerkingen van de Engelse les of door CLIL lessen aan de hele les te geven (debat voering, drama, handvaardigheid, gym of tekenen bv).
Professionalisering team De eigen vaardigheid van de leerkracht, een doorlopende leerlijn (door Such Fun zorgvuldig uitgewerkt en terug te vinden in de overviews in Dropbox) en het gebruik van doeltaal is voertaal (dus lessen geheel in het Engels) zijn voorwaarden zijn voor succes in het vreemde taalleren van leerlingen. Jaarlijks zijn er op de Such Fun scholen uit de basis- en ambitiestandaard twee Time for tea bijeenkomsten met het team waar wordt gewerkt aan eigen vaardigheid, didactiek en integratie van Engels in het curriculum. Als vaardigheidsniveau voor de leerkracht wordt B2 niveau aangeraden* leerkrachten krijgen door subsidiëring van Erasmus+ mogelijkheid zich bij te scholen in het buitenland en te job-shadowen bij collega’s op buitenlandse scholen. Het zou goed zijn om daarnaast gelegenheid te bieden om via online cursussen of Cambridge en didactiek cursussen de eigen vaardigheid te verbeteren. *http://www.erk.nl/docent/ Tests die je kunt doen op de verschillende vaardigheidsniveau van het Europees Referentiekader vind je hier: https://www.examenglish.com/CEFR/cefr.php. Nascholing in UK Voor collega's van ATO-scholen die in de basis- en ambitiestandaard zitten is er de gelegenheid om in de vakantie op nascholing te gaan naar Engeland.Daarvoor is een zogenoemd Erasmus+KA 1 partnerschap aangevraagd. Collega's die in de zomers of herfstvakanties van 2019 of 2020 of in de meivakantie van 2020 op nascholing willen kunnen contact opnemen met yvonnescherphof@ato-scholenkring.nl Nascholing op de ATO Collega's in de cruciale, basis- of ambitiefase kunnen zich opgeven voor een scholing ter verbetering van de eigen vaardigheid en vakdidactiek die in 2020 op het stafbureau gegeven zal worden. Jobshadowing Portugal, Spanje of Denemarken Voor de 2019-2020 en 2020-2021 zijn er tevens twee job-shadowing bezoeken aangevraagd. Een zal staan in het teken van CLIL (Content and Language Integrated Learning) en zal plaatsvinden in Portugal of Spanje een zal in het teken staan van Move and Learn en zal plaatsvinden in Denemarken. Er is maar voor een heel kleine groep mensen een beurs aangevraagd. Raadpleeg bij belangstelling yvonnescherphof@ato-scholenkring.nl Functiedifferentiatie Elke ATO-school heeft een VVTO coördinator die deelneemt aan het VVTO leernetwerk. Er is mogelijkheid de opleiding tot VVTO-specialist te volgen (bv op de Hogeschool Utrecht) en specialisten VVTO kunnen zich opgeven voor de accreditatieprocedure voor LB leerkracht bij ATO-scholenkring. Momenteel kent ATO scholenkring 2 LB leerkrachten-specialist Engels en 1 LC leerkracht Bovenschools Specialist Engels. Er zijn twee vakleerkrachten Engels bij het programma betrokken voor in totaal 1,2 fte. Ook zij volgden beiden de post HBO opleiding tot Specialist VVTO.
Jaarlijks organiseert Such Fun een Escape Room voor al onze groep 7/8 leerlingen.Een taaldorp en waarbij leerlingen dialogen en geleerde vakinhoud van lessen samen met al het Engels wat ze al kennen inzetten om de code te kraken om uit de Escape room te ontsnappen.
Jaarlijks wordt er een groot toneelstuk voor elke groep 1-4 in de onderbouw opgevoerd.
Jaarlijks is er The voice of Such Fun tijdens de kinderboekenweek: een Engelse liedjeswedstrijd voor alle Such Fun scholen,
In onze Dropbox staan vele inspirerende en makkelijk voor te bereiden lesvoorbereidingen en materialen in het Engels. Daarin ook de links naar de prezi en gebruikte liedjes of filmpjes. Veel videos zijn speciaal gemaakt voor onze leerlingen.Groep 1-2, Where did reindeer go? (animals van het Erasmus+ Playing ever After project van KC Caleidoscoop) Groep 5-8 Classroom English Groep 3-4, My shirt is purple (clothes) Groep 5-8 Alphabet song
Wij werken nauw samen met verschillende universiteiten en hogescholen in Engeland en Nederland
Welke scholen zijn al aangehaakt? Bij de ATO maken de volgende scholen gebruik van de Such Fun methodiek Optie 1: Such Fun methodiek en trainees
- KC Caleidoscoop
- bs Noorderlicht
- KC De Hobbit
- LW Beekman
- KC De Groote Wielen
- KC De Terp.
CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning en gaat over het integreren van Engels in andere vakken oftewel het geven van andere vakinhouden van het Engels.CLIL komt terug in Erasmus+ en eTwinning projecten, op scholen waar sommige leerkrachten gym en handvaardigheid in het Engels geven en in menig Such Fun thema.Het is een thema dat zeer regelmatig terugkomt in het VVTO leernetwerk van Ato-Scholenkring. J. van Hilten van JBC presenteert CLIL aan VVTO leernetwerk
Such Fun bestaat uit full time LC leerkracht en coördinator Yvonne Scherphof, LA vakleerkrachten Simone in 't Veld (0,4 fte) en Louise Bevan (0,4 fte) en wisselende studenten van verschillende universiteiten en HBO's uit Engeland, Spanje, België en Nederland. Daarnaast is Angelique van Son (0,6fte) op KC De Hoven aangesteld voor Engels met Such Fun en Marleen van der Maas (0,2 fte) op LW Beekman.
Engels en wereldburgerschap In het koersplan van ATO-scholenkring voor 2023-2027 nemen Engels en internationalisering/wereldburgerschap een vanzelfsprekende rol in binnen de drie pijlers samen staat centraal, goed en toekomstgericht onderwijs en méér dan onderwijzen. Aan de hand daarvan zijn er drie Such Fun standaarden ontworpen die in dit document toegelicht worden: de cruciale standaard, basisstandaard en de ambitie standaard. eTwinning eTwinning is een online gratis programma waar leerlingen samen kunnen werken met leeftijdgenoten in het buitenland. De afgelopen jaren ontwikkelde Such Fun voor ATO-scholen succesvolle eTwinning projecten zoals We are art (KC De Groote Wielen), Children in WW2, Twins Celebrate (Bs Noorderlicht), Art Serenade (LW Beekman) P laying ever after, Ready Steady Play (KC Caleidoscoop), Anglomaniacs go green (KC De Terp) en eTwinning projecten die aansluiten bij de Erasmus+ projecten die onder. Erasmus+ partnerschap vernoemd staan. De projecten ontvingen nationale en internationale kwaliteitslabels en integreerden Engels en wereldburgerschap in het curriculum. Kijk op www.suchfun.nl en met name op www.facebook.nl/suchfunenglish of www.twitter.com/suchfunDB voor veel inspirerende voorbeelden van deze projecten.
Erasmus + partnerschap Op KC Caleidoscoop liep van 2017-2019 in de onderbouw een bijzonder partnerschap met een Finse, Sloveense en Portugese partnerschool getiteld Playing ever After en van 2019-2021 liep dat door in Ready Steady Play. Doel was het verbeteren van Engels van kleuters door stimuleren van Engels in vrij spel. Meer informatie op: https://playingeverafterblog.wordpress.com/ Van 2020-2023 was er op KC De Hobbit een Erasmus+ partnerschap over STEAM (Science, technology, engineering, arts and maths) getiteld Super inventors on the Move over de integratie van bètavakken in thematisch onderwijs bij de kleuters samen met een Italiaanse, Portugese en Sloveense school. En in dezelfde jaren liep in de bovenbouw van bs Noorderlicht het Top Secret KA229-project over de Sustainable Development Goals in samenwerking met Wales, Spanje, Frankrijk en Denemarken. Bij dit project kregen bovenbouwleerlingen ook leeftijdsgenootjes uit die landen te logeren in Den Bosch. Een onvergetelijke uitwisseling voor alle betrokkenen. eTwinni
VVTO leernetwerkLees meer door hiernaast te klikken